Presedintele Traian Basescu i-a spus, miercuri, presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, ca mandatul sau de sef al statului poate fi mai scurt, pentru ca in Romania "presedintele poate fi suspendat", transmite Mediafax. Predintele Consiliului European se afla, miercuri, intr-o vizita oficiala la Bucuresti, care marcheaza implinirea a 7 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Van Rompuy a fost primit, miercuri dimineata, la Palatul Cotroceni de catre seful statului roman.

Traian Basescu si Herman van Rompuy au facut fotografia oficiala in fata jurnalistilor, dupa care au intrat in Salonul Albastru al palatului, pentru convorbiri tete-a-tete.

La inceputul intrevederii, presedintele Basescu a remarcat ca Van Rompuy se afla in a treia vizita la Bucuresti si l-a felicitat pentru obtinerea celui de-al doilea mandat de presedinte al Consiliului European.

"Da, este al doilea mandat, dar mandatul meu este mai scurt decat al dumneavoastra", a spus Van Rompuy, insa seful statului a replicat: "Nu poti sa stii. In Romania, presedintele poate fi suspendat, ceea ce nu e cazul pentru presedintele Consiliului European".

Ulterior, Traian Basescu i-a mai spus oficialului european ca el este un sustinator al scurtarii mandatului sefului statului roman, pentru ca acesta sa coincida cu mandatul de 4 ani al Legislativului.

La ora transmiterii acestei stiri, Basescu si Van Rompuy au convobiri tete-a-tete, urmate de discutii in plenul delegatiilor si de declaratii de presa.

Administratia prezidentiala a anuntat, marti seara, ca in discutii vor fi abordate teme europene precum eforturile de relansare a cresterii economice si finalizarea aderarii Romaniei la Schengen.

In cursul vizitei la Bucuresti, Van Rompuy urmeaza sa sustina un discurs in plenul Parlamentului si sa aiba un dejun de lucru cu premierul Mihai-Razvan Ungureanu, anunta Agerpres.

Herman Van Rompuy se afla in cea de-a treia vizita a sa la Bucuresti, prima fiind in ianuarie 2010, iar cea de a doua in februarie anul trecut.