Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca situatia minoritatii romane din Serbia este in prezent "cel mai fierbinte subiect" intre Bucuresti si Belgrad, adaugand ca Romania spera ca protocolul semnat pe aceasta tema sa fie implementat, potrivit Mediafax.

"Situatia minoritatii romane din Serbia care pare sa fie cel mai fierbinte subiect in acest moment intre Romania si Serbia. Sigur ca vom gasi solutii, dar in acelasi timp intelegem pe deplin ca este in desfasurare campania (electorala pentru alegerile prezidentiale din 6 mai, dupa demisia din 4 aprilie a presedintelui Boris Tadic - n.r.). Avem un protocol care a fost semnat acum doua luni in Bruxelles si speram ca va fi implementat", a afirmat seful statului la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu Knut Vollebaek, Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE.

Presedintele Basescu i-a multumit oficialului OSCE pentru atentia pe care o acorda acestui subiect. Seful statului a spus ca este foarte bine informat in legatura cu vizita pe care Vollebaek a intreprins-o la Belgrad pe 20 martie.

"Am fost, asa cum probabil ati fost informat, acum cateva saptamani, in martie, intr-o vizita in Serbia", a spus comisarul OSCE, iar Basescu l-a asigurat prompt, razand: "Da, stiu. Cunosc pana si declaratiile dumneavoastra de acolo".

Protocolul privind minoritatile intre Romania si Serbia a fost semnat pe 1 martie, la Bruxelles, de catre ambasadorii la UE ai celor doua tari, dupa ce Romania blocase anterior, in reuniunea ministrilor de externe ai Uniunii, luarea unei decizii privind acordarea Serbiei a statutului oficial de tara candidata la aderarea la UE.

Presedintele Traian Basescu declara pe 2 martie ca nu a mai existat nicio opozitie fata de acordarea Serbiei a statutului de tara candidata dupa semnarea protocolului privind minoritatile. "A fost redactat un protocol care, in proportie de 90%, era negociat intre Romania si Serbia inainte de micul eveniment care a avut loc. Din pacate, sunt convins ca, absolut neintentionat, prietenii sarbi au uitat sa vina sa semnam protocolul. Noi nu am facut nimic altceva decat sa le reamintim, fara sa le amanam acordarea statutului de candidat" a declarat presedintele atunci, dupa intalnirile din cadrul Consiliului European de primavara de la Bruxelles.

Potrivit MAE roman, Protocolul precizeaza expres asumarea de catre Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat si criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ si protectia minoritatilor nationale.

"Semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate si insistente ale Romaniei pentru stipularea unor masuri concrete de protejare a drepturilor si identitatii persoanelor apartinand minoritatii romane din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor apartinand acestei minoritati din Valea Timocului. El contine angajamente concrete in vederea protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, care variaza de la reprezentarea parlamentara a minoritatilor, la autorizatiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educatie in limba materna", se arata intr-un comunicat al MAE.

MAE a mai precizat ca la concluziile Consiliului European din 1-2 martie a fost anexata si o Declaratie a Comisiei Europene prin care aceasta reitereaza importanta respectarii si protectiei drepturilor minoritatilor, ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE. Totodata, Comisia se angajeaza sa continue monitorizarea stricta a eforturilor Serbiei in acest domeniu si sa raporteze in octombrie 2012 asupra progreselor.