Ministerul Educatiei analizeaza introducerea studierii literaturii universale in scoli, de la ciclul primar si pana la finalizarea liceului, din aceasta toamna. Anuntul a fost facut de Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, care a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca nu este vorba despre o disciplina separata si nici de o ora in plus, ci de studierea literaturii universale in orele deja existente din cadrul ariei curriculare limba si comunicare.

"Voi inainta in aceasta saptamana domnului ministru propunerea ca din 2012-2013 sa se introduca studierea literaturii universale in aria curriculara limba si comunicare, cel putin 10% pentru fiecare an de studiu, chiar daca acest lucru inseamna o schimbare de programa scolara. Mi se pare ca beneficiul pe care il aduce elevilor este mult mai mare decat asteptarea unei reasezari curriculare", a declarat Oana Badea.

Aceasta a precizat ca profesorii s-au declarat in favoarea acestei propuneri. "Nu inseamna ore in plus, ci un continut destept structurat", a continuat Badea, sustinand ca "gandirea critica, abordarea culturii generale presupune ca nu vorbesc doar de simbolistii romani, de exemplu, ci si despre cei europeni. E mult mai sanatos sa il plasam pe Caragiale in universalitate".

"Prin basme cred ca e foarte usor de apropiat copilul de literatura universala. La scoala primara exista ora de lectura, iar literatura universala se va face doar prin subiectele pe care le abordeaza", a declarat oficialul. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Educatiei, in prezent profesorii de limba romana nu au un numar de autori pe care trebuie sa ii predea, ci anumite genuri. "Profesorul are libertatea sa aleaga autorii si acum le spunem sa aleaga si autori straini", a precizat Oana Badea.

Aceasta a declarat ca "Societatea Academica Romana, prin vocea domnului Cristian Hatu, a adus acest subiect in discutie si, de altfel, a avut si un studiu aprofundat pe aceasta tema. Apoi, Centrul pentru Educatia 2000+ si Asociatia profesorilor de limba romana din Romania au venit cu o propunere efectiva catre Ministerul Educatiei".

Citeste si: