Guvernul asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale privind contributiile la sanatate retinute din pensii, iar apoi va da un raspuns privind situatia creata, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, scrie Agerpres.

"Raspunsul poate veni doar in cadrul motivatiei Curtii Constitutionale. Cand vom avea acest cadru vom vedea in ce masura exista baza legala pentru asa ceva", a spus Suciu, la postul Romania TV.

Intrebat daca se vor restitui pensionarilor banii perceputi suplimentar de casele judetene de pensii, Suciu a subliniat ca deocamdata Guvernul asteapta baza legala si face analize, tinand cont si de aspectele politice.

"Nu pot sa ma pronunt in perspectiva acestor conotatii politice. Guvernul este expresie a unor interese politice si in masura in care aceste interese converg in directia pe care o indicati, va fi un raspuns. Deocamdata, se asteapta baza legala, se fac toate analizele pentru ca tinand cont de toate aceste aspecte si de interesul politic, sa fie dat un raspuns. Ce stim din decizia Curtii Constitutionale e ca impozitarea se face doar pe sumele care depasesc 740 de lei, impozitarea de 5,5% pentru bugetul asigurarilor de sanatate", a mai spus purtatorul de cuvant.

De asemenea, referitor la o serie de informatii aparute in presa, potrivit carora Casa Nationala de Pensii a platit in plus bani unor revolutionari, din cauza unui calcul eronat, Suciu a subliniat ca Guvernul va vedea in ce masura va fi tras cineva la raspundre din punct de vedere managerial.

"Este o chestiune care priveste exclusiv Casa de Pensii. Pozitia Guvernului este de a vedea cum Casa de Pensii rezolva aceasta chestiune, cum raspunde tuturor solicitarilor. Banii despre care vorbim aici dati in plus nu sunt banii Guvernului, sunt bani ai altor contribuabili, care au ajuns pe alte maini. Este o greseala de management, Guvernul ia nota de ea si asteapta rezolvarea situatiei, pentru ca apoi sa vada in ce masura este cazul sa faca pe cineva raspunzator si sa aiba decontare de mangement in aceasta situatie", a spus reprezentantul Executivului.

El a precizat ca returnarea banilor primiti in plus de revolutionari se va face in mod esalonat, daca se va decide aceasta plata retroactiva. "Vorbim in cel mai bun caz de esalonari. Plata aceasta retroactiva se va face, daca se va face, tot esalonat", a spus Dan Suciu, la Romania TV.