Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, sustine ca aplicarea de sanctiuni in cazul deputatului Sergiu Andon, declarat definitiv incompatibil de Curtea Suprema, este atent urmarita de Comisia Europeana. “Avem o sentinta definitiva. Trebuia aplicata sanctiunea si domnul Andon trebuie sa isi piarda mandatul”, a declarat Horia Georgescu. Presedintele ANI a mentionat ca deputatii-juristi din Camera Deputatilor au amanat luni pentru a doua oara transmiterea raportului in cazul Andon, desi este vorba de o simpla formalitate. Georgescu mai spune ca o decizie ar urma sa fie luata marti in Parlament.

Presedintele ANI a declarat ca luni, 23 aprilie, deputatii din Comisia Juridica au amanat din nou transmiterea raportului catre plenul Camerei Deputatilor, desi in cazul Andon este vorba de o simpla formalitate.

Seful ANI spune ca forurile europene precum Comisia Europeana sunt atente la cazurile precum cel al deputatului Andon. Vezi mai jos explicatiile lui Horia Georgescu fata de cazul Andon:

  • “In mod normal, astazi Comisia Juridica trebuia sa trimita raportul. Cazul acesta a trenat 3 ani de zile pe rolul instantelor. Acum trebuia aplicata sanctiunea si domnul Andon trebuie sa isi piarda mandatul.
  • Noi am facut toate demersurile. Aceste cazuri sunt similare cu cele de ridicare a imunitatii. Potrivit legii, Biroul Permanent trimite catre Comisia Juridica acest document. Ar trebui sa fie o procedura simpla, practic de a lua act de aceasta decizie. Si acest raport sa fie trimis in plen.
  • Scrisoarea ANI se afla la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. A mai fost o discutie saptamana trecuta referitor la acest caz. Trebuia sa fie discutata astazi. Am inteles ca s-a amanat pentru maine. Asteptam cu nerabdare aceasta decizie.
  • Sunt sigur ca Comisia Europeana sta cu ochii pe aceste cazuri pentru a vedea daca cadrul legislativ privind incompatibilitatile este eficient in aplicarea sanctiunilor.
  • Noi avem o decizie definitiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Trebuie aplicata sanctiunea. Daca aceasta sanctiune nu este aplicata este clar ca nu avem un proces de decizie clar si eficient si asta submineaza pe fond orice fac institutiile anticoruptie in raport cu MCV si in legatura cu Schengen, unde stim care este pozitia Olandei."

Procedura in cazul Andon. Solicitarea ANI a ajuns la Comisia Juridica care intocmeste un raport. Practic, raportul Comisiei Juridice in cazul lui Segiu Andon va fi trimis la vot in plenul Camerei Deputatilor. Expertii in cazuistica ANI au explicat ca este vorba de o formalitate devreme ce constatarile agentiei au ramas definitive. In cazul Andon, ICCJ a confirmat definitiv incompatibilitatea deputatului PC.

In cazul lui Sergiu Andon, pe 3 aprilie, sectia Contencios Administrativ Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis ca deputatul este incompatibil cu calitatea de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie, judecatorii admitand astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate. Sergiu Andon a contestat raportul ANI. Vezi mai jos istoricul procesului:

In iunie 2009, sesizati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), inspectorii de integritate au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.

In 14 aprilie 2011, ANI a castigat faza de fond a procesului intentat de deputatul conservator Sergiu Andon dupa ce l-a declarat incompatibil pe acesta pe motiv ca, parlamentar fiind, a fost avocat intr-un proces de coruptie, dar decizia a fost contestata la instanta suprema. Curtea de Apel Bucuresti respinsese contestatia formulata de Sergiu Andon fata de hotararea ANI prin care deputatul fusese declarat incompatibil.

Pe 3 aprilie ICCJ a confirmat decizia Curtii de Apel Bucuresti, astfel ca raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea deputatului Sergiu Andon a ramas definitiva.

ANI a transmis Camerei Deputatilor o scrisoare prin care solicita constatarea privind constatarea demiterii de drept a deputatului PC Sergiu Andon pe motivul incompatibilităţii acestuia. Pe 10 aprilie Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a transmis solicitarea ANI la Comisia Juridica pentru formularea unui punct de vedere.

Miercuri, 18 aprilie, Comisia Juridica a amanat pentru luni, 23 aprilie, discutarea cererii ANI de constatare a incetarii mandatului de parlamentar a lui Sergiu Andon (PC). Pe 3 aprilie, ICCJ l-a declarat pe Sergiu Andon incompatibil. ANI a solicitat conducerii Camerei Deputatilor sa constate ca Sergiu Andon si-a pierdut mandatul de parlamentar in urma deciziei ICCJ.

Pe 18 aprilie, presedintele Comisiei Juridice a explicat pentru HotNews.ro ca a amanat transmiterea raportului in cazul Andon pentru a evita invocarea unor vicii de procedura. Presedintele Comisiei Juridice a declarat miercuri, 18 aprilie, ca raportul in cazul Andon va fi transmis plenului pentru a fi supus la vot marti, 24 aprilie.

Sergiu Andon a declarat ca se va adresa CEDO pentru a clarifica situatia.