Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce are in vedere reintroducerea testelor la admiterea in facultatile componente: "Anul viitor intentionam sa reintroducem testele de admitere la toate facultatile, departamentele si sectiile noastre. Necesitatea reintroducerii testelor de admitere tine de brandul unei universitati. UBB este o universitate de cercetare avansata si de educatie care are pretentia ca trebuie sa stie pe cine primeste, in ce conditii, cine ii vor fi studentii, care vor fi sectiile, grupurile, domeniile in care vom avea studenti performanti."

Potrivit rectorului UBB, citat de Agerpres, "Criteriile pedagogice ne invata ca trebuie sa lucram si dupa principii de pregatire cu grupuri de studenti mai avansati sau mai putin avansati. Testele de admitere nu inseamna ca nu vom primi studenti si mai modesti din punct de vedere al pregatirii, dar cu aceia trebuie lucrat diferentiat, pe de-o parte, iar pe de alta parte unii s-ar putea sa fie respinsi de UBB. Unii s-ar putea sa mearga la universitati de categoriile B si C, care nu sunt de cercetare avansata."

Pentru admiterea din acest an, UBB va tine seama si de mediile de la Bacalaureat: "Vom tine seama de mediile de la Bacalaureat, dar nu vom putea tine seama de mediile de pe parcursul anilor de studiu. Fiecare facultate este libera sa isi includa si alte criterii legate, in general, tot de Bacalaureat. Se vor adauga, de exemplu, notele de la Bacalaureat la materiile specifice. Vom avea in acest an un numar mai mic de locuri bugetate pentru studenti, dar acesta se adecveaza situatiei demografice. In ultimii ani a scazut populatia scolara si universitara. UBB putea spune pana nu de mult ca are 55.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi, iar in acest an sunt circa 44.000. In 10 ani am scazut cu 10.000 de studenti."