Premierul Mihai-Razvan Ungureanu le-a spus, luni, liderilor coalitiei de guvernare ca incearca sa gaseasca solutii "financiare si legale" pentru a rezolva situatia pensionarilor carora le-au fost retinute contributii la sanatate. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a confirmat si el pentru Agerpres ca Executivul analizeaza situatia privind pensionarii carora li s-au retinut contributiile la asigurarile de sanatate.

"Premierul asta a spus, ca incearca sa gaseasca solutii si financiare si legale pentru aceasta situatie. De la data deciziei Curtii Constitutionale nu se mai retin contributii. Dar, pentru asta trebuie sa gaseasca solutii", a declarat, pentru Agerpres, senatorul UDMR Fekete Andras.

Fekete Andras a mentionat ca se va discuta si in sedinta de Guvern de marti despre posibile solutii.

Si vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a spus ca despre situatia pensionarilor carora li s-au retinut contributiile la asigurarile de sanatate s-a discutat si cu ministrul de Finante. El a subliniat ca decizia CCR trebuie respectata, dar ca orice hotarare se va lua in acest sens, ea nu va fi aplicata retroactiv.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, citat de Agerpres, Executivul analizeaza situatia privind pensionarii carora li s-au retinut contributiile la asigurarile de sanatate.

Dupa sedinta de guvern de saptamana trecuta, Suciu a precizat ca Ministerul Muncii trebuie sa vina cu o analiza privind impactul bugetar determinat de recenta decizie a Curtii Constitutionale privind metodologia de retinere a contributiei la asigurarile de sanatate de la pensionarii cu pensii de peste 740 de lei pe luna.

"Ministerul Muncii pregateste o evaluare, sa vedem care este impactul pe buget si impactul general al acestei decizii", spunea Dan Suciu miercurea trecuta.

Pozitia USL fata de problema pensionarilor este ca "guvernul PDL, Boc si apoi Ungureanu au interpretat in mod gresit si cu rea credinta prevederile legale" astfel incat guvernul trebuie sa restituie imediat pensionarilor sumele oprite incepand cu 2011, a declarat presedintele social democrat Victor Ponta luni, cu ocazia unei conferinte de presa comune a liderilor USL.

Liderul PSD a precizat ca USL intentioneaza sa adauge motiunii de cenzura doua noi subiecte: "batjocorirea si situatia inacceptabila in care se gasesc pensionarii" si problema fondurilor europene. Potrivit presedintelui social-democrat, deciziile Curtii Constitutionale din 13 martie in chestiunea reformei sanatatii arata ca problema rezida in faptul ca "guvernul continua sa interpreteze gresit o lege clara".

"Banii luati de stat trebuie inapoiati pensionarilor imediat", a declarat Victor Ponta. "Daca ne grabim si le dam oamenilor banii inapoi, s-ar putea sa le dam oamenilor cat le-am luat de drept", pe cand daca Guvernul va restitui banii in urma deciziilor instantelor "pierdem mult mai mult decat le dam acum", pentru ca se adauga cheltuielile de judecata si rata inflatiei, a explicat liderul social-democrat.

Informatiile cum ca premierul a discutat in coaliatia de guvernare despre solutii privind situatia pensionarilor vine in contextul in care sute de pensionari s-au asezat din nou la rand, luni, la sediul Tribunalului Arges din Pitesti, pentru a depune plangeri impotriva ordonantei care prevede plata contributiilor pentru asigurari sociale de sanatate.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a solicitat Guvernului sa intervina urgent pentru solutionarea situatiei pensionarilor si evitarea blocarii instantelor, asta in conditiile in care numai in Arges peste 10.000 de pensionari au depus cereri la Tribunal, iar instanta a ajuns sa dea primele termene pentru finalul lui 2012, inceputul lui 2013.

Peste 10.000 de pensionari au depus deja la registratura Tribunalului Arges plangeri impotriva OUG 107/ 2010, in baza careia li se retine din pensie 5,5% drept contributie la asigurarile sociale de sanatate. Ordonanta afecteaza persoanele care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei.

Din ianuarie 2011 si pana in prezent, Guvernul a impozitat cu 5,5% drept contributie la sanatate toate pensiile de peste 740 de lei, taxa aplicata pensiei in integralitate. Curtea Constitutionala a decis, pe 13 martie, ca impozitul trebuie sa fie aplicat doar diferentei intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei.

Decizia CCR are putere doar pe viitor si Ministerul Muncii a anuntat ca in termen de 45 de zile va aplica impozitele dupa noua regula, lucru ce va duce la o scadere a bugetului de sanatate cu 1 miliard de lei. In tot acest timp, zeci de mii de de pensionari, incurajati de deciziile unor instante care le-au admis cererile si de sindicate sau de catre FACIAS, se imbulzesc la instantele din tara si solicita in justitie sa le fie returnate sumele oprite pana acum din pensii.

Sumele pretinse se refera la impozitul aplicat la 740 de lei pe luna si in total, in 16 luni, ajung la peste 650 de lei de pensionar.

Ministerul Muncii spune ca nu exista, in prezent, niciun temei legal sa restituie sumele retinute pana acum si ca orice pensionar se poate adresa oricand justitiei, nu doar in aceste zile.