Din ianuarie 2011 si pana in prezent, Guvernul a impozitat cu 5,5% drept contributie la sanatate toate pensiile de peste 740 de lei, taxa aplicata pensiei in integralitate. Curtea Constitutionala a decis, pe 13 martie, ca impozitul trebuie sa fie aplicat doar diferentei intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei. Decizia CCR are putere doar pe viitor si Ministerul Muncii a anuntat ca in termen de 45 de zile va aplica impozitele dupa noua regula, lucru ce va duce la o scadere a bugetului de sanatate cu 1 miliard de lei. In tot acest timp, zeci de mii de de pensionari, incurajati de deciziile unor instante care le-au admis cererile si de sindicate sau de catre FACIAS, se imbulzesc la instantele din tara si solicita in justitie sa le fie returnate sumele oprite pana acum din pensii.

Pensionari la coada la Tribunalul ArgesFoto: Mediafax
  • Sumele pretinsa se refera la impozitul aplicat la 740 de lei pe luna si in total, in 16 luni, ajung la peste 650 de lei de pensionar.
  • Ministerul Muncii spune ca nu exista, in prezent, niciun temei legal sa restituie sumele retinute pana acum si ca orice pensionar se poate adresa oricand justitiei, nu doar in aceste zile.

Ministrul Muncii: Nu exista temei legal sa restituim sumele retinute de la pensionari din 2011 si pana in prezent

"Pentru pensiile sub 740 de lei nu se retinea nici pana acum procentul de 5,5% pentru contributia la sanatate. Pana acum contributiile pentru cei cu pensii sub 740 de lei erau platite de la bugetul de stat", a declarat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, mentionand ca decizia CCR vizeaza pensiile de peste 740 de lei, impozitate pana acum in integralitate, si care de acum incolo vor fi impozitate doar pe diferenta de la 740 de lei in sus.

CCR a precizat foarte clar ca aceste drepturi se vor acorda de acum incolo. Nu este niciun temei legal sa restitui sumele incasate pana acum", a spus Boghicevici.

Ministrul Muncii: Decizia CCR se va aplica in cel mult 45 de zile si are putere doar pe viitor

Ministrul Muncii a precizat ca decizia Curtii Constitutionale referitoare la pensii se va aplica in cel mult 45 de zile, in acest sens fiind infiintat un grup de lucru pentru a pune in acord prevederile legale cu decizia curtii.

"Nu exista temei legal sa restituim celor cu pensii peste 740 de lei sumele retinute din 2011 si pana in prezent. Decizia Curtii Constitutionale produce efecte doar pe viitor", a declarat vineri presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu.

Joi, Doina Parcalabu anunta ca decizia Curtii Constitutionale devine aplicabila din luna mai, pe motiv ca pensiile pe luna aprilie au fost platite in avans, ca urmare a sarbatorilor Pascale.

Din 2011 Guvernul a impozitat cu 5,5% pentru sanatate intreaga suma a pensiilor care depaseau 740 de lei

In 2010 Guvernul Romaniei dadea OUG 107 prin care era modificata Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ordonanta stabilea ca articolul 259 alin. (2) al Legii 95/2006 sa aiba urmatorul cuprins:

"(2) Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei."

Din ianuarie 2011 si pana in prezent, timp de 14 luni, in baza OUG 107/2010 Guvernul a aplicat 5,5% impozit asupra intregului cuantum al pensiilor care depasesc 740 lei.

Mai jos, un exemplu de calcul prezentat pe site-ul avocatnet.ro:

O persoana beneficiaza de o pensie in cuantum de 743 lei. Contributia de asigurari de sanatate se calculeaza astfel:

743 lei X 5,5% = 40,86 lei, rotunjit la 41 lei.

Deoarece, in urma aplicarii cotei de contributii de asigurari de sanatate, nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 lei, contributia de asigurari de sanatate reprezinta 3 lei. (743 lei - 740 lei)

Curtea Constitutionala: Procentul de 5,5% se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei

Curtea Constitutionala a decis, in 13 martie, ca dispozitiile art. 259 alin.(2), care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Practic, daca pana acum statul aplica acest procent la toata pensia de peste 740 de lei, Curtea Constitutionala a decis ca masura este legala doar in situatia in care procentul se aplica numai veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei, adica diferentei de la 740 de lei in sus.

Deciziile CCR au putere numai pentru viitor

Decizia CCR a fost publicata abia saptamana aceasta in Monitorul Oficial. In conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, iar, de la data publicarii, sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Cu toate acestea, in multe din instantele din tara zeci de mii de pensionari au intentat procese statului sau asteapta la cozi sa depuna cereri prin care solicita restituirea sumelor retinute de stat care au rezultat din impozitarea cu 5,5% la toata pensia ce depaseste 740 de lei, si nu doar diferenta de la pragul amintit in sus.

La Tribunalul Arges, mii de pensionari stau la coada sa depuna cereri

Cele mai multe probleme au aparut la Tribunalul din Arges unde, in ultimele zile, mii de pensionari au stat la coada, s-au imbulzit si s-au imbrancit cu jandarmii pentru a depune astfel de cereri la instanta.

"Legea spune ca trebuie sa se opreasca 5,5 la suta de la ce depaseste 740 de lei in sus. Dar noua ni s-a oprit de la primul leu. Diferenta ce ne-a luat-o de la primul leu la 740 sa se restituie", a spune Pavel Bucurenciu, pensionar, citat de Digi24.ro

Ce sume pretind pensionarii

Astfel, pentru procentul de 5,5 aplicat sumei de 740 de lei, rezulta o suma oprita de stat de aproximativ 41 de lei pe luna.

In acest caz, in 16 luni (din ianuarie 2011 si aprilie 2012 inclusiv) s-ar ajunge la o suma de 656 de lei de restituit pentru fiecare pensionar vizat.

Tribunalul Arges respinge cererile / Curtea de Apel le admite in recurs

O explicatie pentru aglomeratia de la Tribunalul din Arges este data de presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu care arata ca la Curtea de Apel din Arges s-au dat decizii prin care s-au aprobat cererile pensionarilor, obligand statul sa restituie sumele retinute din 2011 si pana in prezent, desi la alte instante din tara astfel de cereri au fost respinse.

"La Arges, Curtea de Apel a solutionat [n.r. cererile] favorabil pensionarilor, spre deosebire de alte instante, din alte zone, care au respins cererile", a spus Parcalabu.

Reprezentantii Tribunalului Arges spun ca din cauza numarului mare de plangeri si in conditiile in care exista doar cinci complete de judecata termenele au fost fixate pentru judecare pentru septembrie-decembrie anul acesta si pentru primele trei luni ale lui 2013, informeaza Mediafax.

Magistratii Tribunalului Arges au solutionat in ultimul timp cateva astfel de plangeri, hotarand ca decizia Guvernului este legala. La recurs, judecatorii Curtii de Apel Pitesti au infirmat decizia initiala, dispunand ca trebuie impozitata doar diferenta intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei.

Presedintele Casei de Pensii: Decizia Curtii de Apel e executorie si va fi pusa in aplicare

"Decizia instantei este executorie si o vom pune in aplicare. Oamenii se adreseaza instantelor pentru a-si solicita drepturile pe calea justitiei", a mai spus Doina Parcalabu.

Potrivit ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, pana in prezent au fost depuse peste 100.000 de cereri prin care se solicita sumele retinute de stat anterior deciziei CCR, in conditiile in care decizia Curtii afecteaza 2,181 milioane de pensionari.

Situatia pensionarilor din Arges care depun cereri in instanta pentru restituirea sumelor impozitate cu 5,5% la pensiile de peste 740 de lei nu este singulara.

Aproximativ 1.000 de pensionari s-au prezentat, vineri dimineata, la Tribunalul Bucuresti, pentru a depune actiuni in vederea restituirii contributiei de 5,5% la asigurarile de sanatate incasate in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010, noteaza Agerpres.

Ministrul Muncii spune ca respecta dreptul oricarui pensionar de a apela la justitie, dar ca cererile pot fi depuse oricand, nu doar in aceste zile

"Fiecare pensionar trebuie sa stie ca respectam dreptul de a avea acces la justitie. Este dreptul fiecarui cetatean din Romania sa apeleze la actul de justitie si acest drept este un pilon al statului de drept pe care nimeni nu il ingradeste. Vreau doar ca pensionarii sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea. Nu inseamna ca ar fi avut alte drepturi daca ar fi depus alaltaieri aceste cereri", a precizat Claudia Boghicevici.

Radu Ionescu, avocat: Modul in care s-a calculat impozitarea pensiilor pana la aparitia deciziei CCR era in concordanta cu prevederea legala

"Tehnic, modul in care s-a calculat impozitarea pensiilor pana la aparitia deciziei CCR era in concordanta cu prevederea legala. Faptul ca aceasta prevedere legala nu este constitutionala produce efecte pe viitor. In ceea ce priveste trecutul, prevederea a fost aplicata corecta. Exista sanse destul de reduse ca aceste venituri sa fie recuperate. Nu exlcud ca anumite instante sa dea dreptate celor care solicita returnarea sumelor", a declarat avocatul Radu Ionescu, la TVR Info.

"CCR nu este prima data cand vine si explica asupra unui text de lege care este interpretarea care respecta linia constitutionala. Interpretarea mea, asa cum se citeste legea, este aplicarea procentului asupra intregului venit. In ceea ce priveste modul in care Casa de Pensii a aplicat aceasta prevedere legala, pana cand CCR a venit cu interpretarea, este corect. A fost o aplicare unitara", a mai precizat avocatul.

FACIAS: Decizia CCR are ca efect firesc posibilitatea recuperarii in instanta a sumelor nelegal retinute din pensie

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), fundatie infiintata de Dan Voiculescu, anunta ca pensionarii isi pot primi banii inapoi.

"Juristii FACIAS anunta pensionarii, victime ale acestor masuri incoerente, ca decizia Curtii Constitutionale are ca efect firesc posibilitatea recuperarii in instanta a sumelor nelegal retinute din pensie de catre stat reprezentand procentul de 5,5% aferent contributiei la sanatate".

Potrivit FACIAS, "prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala s-a substituit instantelor de judecata deoarece hotararea face referire cu precadere la aplicarea si interpretarea legii, si mai putin la neconstitutionalitatea acesteia".

FACIAS mai anunta ca va pune la dispozitia pensionarilor pe site-ul sau informatiile necesare cu ajutorul carora ei isi vor putea primi drepturile.

FACIAS mai aminteste ca a facut o cerere in instanta inca din 2011 pe problema pensiilor, cerere respinsa la Curtea de Apel Bucuresti.

Sindicatele pensionarilor cer Guvernului sa restituie sumele incasate din contributii

Pe langa FACIAS, si reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor cer Guvernului sa dispuna restituirea sumelor incasate din contributii pentru asigurari de sanatate, astfel incat sa se evite supraaglomerarea tribunalelor.

"Pentru a se evita punerea pe drumuri a milioanelor de pensionari, cu cereri adresate instantelor de judecata in vederea recuperarii sumelor care nu trebuiau incasate de Ministerul Finantelor, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor cere Guvernului sa dispuna imediat institutiilor abilitate sa restituie celor in drept banii incasati in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010. Se evita in acest mod supraaglomerarea tribunalelor", se arata intr-un comunicat.

Peste 2 milioane de pensionari vizati de decizia CCR / Bugetul asigurarilor de sanatate va pierde 1 miliard de lei

Potrivit Ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, decizia CCR vizeaza 2,181 milioane de pensionari, carora procentul de 5,5% pentru asigurarea de sanatate se va aplica, pe viitor, doar diferentei de la 740 de lei in sus.

"Impactul asupra bugetului de sanatate va fi de aproape 1 miliard de lei", a declarat vineri Boghicevici.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu a precizat ca decizia CCR nu afecteaza bugetul de pensii, ci doar cel de la sanatate.

"Bugetul de pensii nu este afectat, el a fost calculat de la bugetul de stat. Bugetul asigurarilor sociale nu sufera modificari. Va fi afectat bugetul de la sanatate cu peste 200 de milioane de euro", a spus Parcalabu.