Totul despre agitatia pensionarilor. Ce i-a incurajat sa ia cu asalt instantele si pentru ce sume se bat

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 20 aprilie 2012, 16:24 Actualitate | Esenţial


Pensionari la coada la Tribunalul Arges
Foto: Mediafax
Din ianuarie 2011 si pana in prezent, Guvernul a impozitat cu 5,5% drept contributie la sanatate toate pensiile de peste 740 de lei, taxa aplicata pensiei in integralitate. Curtea Constitutionala a decis, pe 13 martie, ca impozitul trebuie sa fie aplicat doar diferentei intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei. Decizia CCR are putere doar pe viitor si Ministerul Muncii a anuntat ca in termen de 45 de zile va aplica impozitele dupa noua regula, lucru ce va duce la o scadere a bugetului de sanatate cu 1 miliard de lei. In tot acest timp, zeci de mii de de pensionari, incurajati de deciziile unor instante care le-au admis cererile si de sindicate sau de catre FACIAS, se imbulzesc la instantele din tara si solicita in justitie sa le fie returnate sumele oprite pana acum din pensii.
 • Sumele pretinsa se refera la impozitul aplicat la 740 de lei pe luna si in total, in 16 luni, ajung la peste 650 de lei de pensionar.
 • Ministerul Muncii spune ca nu exista, in prezent, niciun temei legal sa restituie sumele retinute pana acum si ca orice pensionar se poate adresa oricand justitiei, nu doar in aceste zile.
Ministrul Muncii: Nu exista temei legal sa restituim sumele retinute de la pensionari din 2011 si pana in prezent

"Pentru pensiile sub 740 de lei nu se retinea nici pana acum procentul de 5,5% pentru contributia la sanatate. Pana acum contributiile pentru cei cu pensii sub 740 de lei erau platite de la bugetul de stat", a declarat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, mentionand ca decizia CCR vizeaza pensiile de peste 740 de lei, impozitate pana acum in integralitate, si care de acum incolo vor fi impozitate doar pe diferenta de la 740 de lei in sus.

CCR a precizat foarte clar ca aceste drepturi se vor acorda de acum incolo. Nu este niciun temei legal sa restitui sumele incasate pana acum", a spus Boghicevici.

Ministrul Muncii: Decizia CCR se va aplica in cel mult 45 de zile si are putere doar pe viitor

Ministrul Muncii a precizat ca decizia Curtii Constitutionale referitoare la pensii se va aplica in cel mult 45 de zile, in acest sens fiind infiintat un grup de lucru pentru a pune in acord prevederile legale cu decizia curtii.

"Nu exista temei legal sa restituim celor cu pensii peste 740 de lei sumele retinute din 2011 si pana in prezent. Decizia Curtii Constitutionale produce efecte doar pe viitor", a declarat vineri presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu.

Joi, Doina Parcalabu anunta ca decizia Curtii Constitutionale devine aplicabila din luna mai, pe motiv ca pensiile pe luna aprilie au fost platite in avans, ca urmare a sarbatorilor Pascale.

Din 2011 Guvernul a impozitat cu 5,5% pentru sanatate intreaga suma a pensiilor care depaseau 740 de lei

In 2010 Guvernul Romaniei dadea OUG 107 prin care era modificata Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ordonanta stabilea ca articolul 259 alin. (2) al Legii 95/2006 sa aiba urmatorul cuprins:

"(2) Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei."

Din ianuarie 2011 si pana in prezent, timp de 14 luni, in baza OUG 107/2010 Guvernul a aplicat 5,5% impozit asupra intregului cuantum al pensiilor care depasesc 740 lei.

Mai jos, un exemplu de calcul prezentat pe site-ul avocatnet.ro:

O persoana beneficiaza de o pensie in cuantum de 743 lei. Contributia de asigurari de sanatate se calculeaza astfel:

743 lei X 5,5% = 40,86 lei, rotunjit la 41 lei.

Deoarece, in urma aplicarii cotei de contributii de asigurari de sanatate, nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 lei, contributia de asigurari de sanatate reprezinta 3 lei. (743 lei - 740 lei)

Curtea Constitutionala: Procentul de 5,5% se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei

Curtea Constitutionala a decis, in 13 martie, ca dispozitiile art. 259 alin.(2), care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Practic, daca pana acum statul aplica acest procent la toata pensia de peste 740 de lei, Curtea Constitutionala a decis ca masura este legala doar in situatia in care procentul se aplica numai veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei, adica diferentei de la 740 de lei in sus.

Deciziile CCR au putere numai pentru viitor

Decizia CCR a fost publicata abia saptamana aceasta in Monitorul Oficial. In conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, iar, de la data publicarii, sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Cu toate acestea, in multe din instantele din tara zeci de mii de pensionari au intentat procese statului sau asteapta la cozi sa depuna cereri prin care solicita restituirea sumelor retinute de stat care au rezultat din impozitarea cu 5,5% la toata pensia ce depaseste 740 de lei, si nu doar diferenta de la pragul amintit in sus.

La Tribunalul Arges, mii de pensionari stau la coada sa depuna cereri

Cele mai multe probleme au aparut la Tribunalul din Arges unde, in ultimele zile, mii de pensionari au stat la coada, s-au imbulzit si s-au imbrancit cu jandarmii pentru a depune astfel de cereri la instanta.

"Legea spune ca trebuie sa se opreasca 5,5 la suta de la ce depaseste 740 de lei in sus. Dar noua ni s-a oprit de la primul leu. Diferenta ce ne-a luat-o de la primul leu la 740 sa se restituie", a spune Pavel Bucurenciu, pensionar, citat de Digi24.ro

Ce sume pretind pensionarii

Astfel, pentru procentul de 5,5 aplicat sumei de 740 de lei, rezulta o suma oprita de stat de aproximativ 41 de lei pe luna.

In acest caz, in 16 luni (din ianuarie 2011 si aprilie 2012 inclusiv) s-ar ajunge la o suma de 656 de lei de restituit pentru fiecare pensionar vizat.

Tribunalul Arges respinge cererile / Curtea de Apel le admite in recurs

O explicatie pentru aglomeratia de la Tribunalul din Arges este data de presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu care arata ca la Curtea de Apel din Arges s-au dat decizii prin care s-au aprobat cererile pensionarilor, obligand statul sa restituie sumele retinute din 2011 si pana in prezent, desi la alte instante din tara astfel de cereri au fost respinse.

"La Arges, Curtea de Apel a solutionat [n.r. cererile] favorabil pensionarilor, spre deosebire de alte instante, din alte zone, care au respins cererile", a spus Parcalabu.

Reprezentantii Tribunalului Arges spun ca din cauza numarului mare de plangeri si in conditiile in care exista doar cinci complete de judecata termenele au fost fixate pentru judecare pentru septembrie-decembrie anul acesta si pentru primele trei luni ale lui 2013, informeaza Mediafax.

Magistratii Tribunalului Arges au solutionat in ultimul timp cateva astfel de plangeri, hotarand ca decizia Guvernului este legala. La recurs, judecatorii Curtii de Apel Pitesti au infirmat decizia initiala, dispunand ca trebuie impozitata doar diferenta intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei.

Presedintele Casei de Pensii: Decizia Curtii de Apel e executorie si va fi pusa in aplicare

"Decizia instantei este executorie si o vom pune in aplicare. Oamenii se adreseaza instantelor pentru a-si solicita drepturile pe calea justitiei", a mai spus Doina Parcalabu.

Potrivit ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, pana in prezent au fost depuse peste 100.000 de cereri prin care se solicita sumele retinute de stat anterior deciziei CCR, in conditiile in care decizia Curtii afecteaza 2,181 milioane de pensionari.

Situatia pensionarilor din Arges care depun cereri in instanta pentru restituirea sumelor impozitate cu 5,5% la pensiile de peste 740 de lei nu este singulara.

Aproximativ 1.000 de pensionari s-au prezentat, vineri dimineata, la Tribunalul Bucuresti, pentru a depune actiuni in vederea restituirii contributiei de 5,5% la asigurarile de sanatate incasate in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010, noteaza Agerpres.

Ministrul Muncii spune ca respecta dreptul oricarui pensionar de a apela la justitie, dar ca cererile pot fi depuse oricand, nu doar in aceste zile

"Fiecare pensionar trebuie sa stie ca respectam dreptul de a avea acces la justitie. Este dreptul fiecarui cetatean din Romania sa apeleze la actul de justitie si acest drept este un pilon al statului de drept pe care nimeni nu il ingradeste. Vreau doar ca pensionarii sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea. Nu inseamna ca ar fi avut alte drepturi daca ar fi depus alaltaieri aceste cereri", a precizat Claudia Boghicevici.

Radu Ionescu, avocat: Modul in care s-a calculat impozitarea pensiilor pana la aparitia deciziei CCR era in concordanta cu prevederea legala

"Tehnic, modul in care s-a calculat impozitarea pensiilor pana la aparitia deciziei CCR era in concordanta cu prevederea legala. Faptul ca aceasta prevedere legala nu este constitutionala produce efecte pe viitor. In ceea ce priveste trecutul, prevederea a fost aplicata corecta. Exista sanse destul de reduse ca aceste venituri sa fie recuperate. Nu exlcud ca anumite instante sa dea dreptate celor care solicita returnarea sumelor", a declarat avocatul Radu Ionescu, la TVR Info.

"CCR nu este prima data cand vine si explica asupra unui text de lege care este interpretarea care respecta linia constitutionala. Interpretarea mea, asa cum se citeste legea, este aplicarea procentului asupra intregului venit. In ceea ce priveste modul in care Casa de Pensii a aplicat aceasta prevedere legala, pana cand CCR a venit cu interpretarea, este corect. A fost o aplicare unitara", a mai precizat avocatul.

FACIAS: Decizia CCR are ca efect firesc posibilitatea recuperarii in instanta a sumelor nelegal retinute din pensie
 
Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), fundatie infiintata de Dan Voiculescu, anunta ca pensionarii isi pot primi banii inapoi.

"Juristii FACIAS anunta pensionarii, victime ale acestor masuri incoerente, ca decizia Curtii Constitutionale are ca efect firesc posibilitatea recuperarii in instanta a sumelor nelegal retinute din pensie de catre stat reprezentand procentul de 5,5% aferent contributiei la sanatate".

Potrivit FACIAS, "prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala s-a substituit instantelor de judecata deoarece hotararea face referire cu precadere la aplicarea si interpretarea legii, si mai putin la neconstitutionalitatea acesteia".

FACIAS mai anunta ca va pune la dispozitia pensionarilor pe site-ul sau informatiile necesare cu ajutorul carora ei isi vor putea primi drepturile.

FACIAS mai aminteste ca a facut o cerere in instanta inca din 2011 pe problema pensiilor, cerere respinsa la Curtea de Apel Bucuresti.

Sindicatele pensionarilor cer Guvernului sa restituie sumele incasate din contributii

Pe langa FACIAS, si reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor cer Guvernului sa dispuna restituirea sumelor incasate din contributii pentru asigurari de sanatate, astfel incat sa se evite supraaglomerarea tribunalelor.

"Pentru a se evita punerea pe drumuri a milioanelor de pensionari, cu cereri adresate instantelor de judecata in vederea recuperarii sumelor care nu trebuiau incasate de Ministerul Finantelor, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor cere Guvernului sa dispuna imediat institutiilor abilitate sa restituie celor in drept banii incasati in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010. Se evita in acest mod supraaglomerarea tribunalelor", se arata intr-un comunicat. 

Peste 2 milioane de pensionari vizati de decizia CCR / Bugetul asigurarilor de sanatate va pierde 1 miliard de lei

Potrivit Ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, decizia CCR vizeaza 2,181 milioane de pensionari, carora procentul de 5,5% pentru asigurarea de sanatate se va aplica, pe viitor, doar diferentei de la 740 de lei in sus.

"Impactul asupra bugetului de sanatate va fi de aproape 1 miliard de lei", a declarat vineri Boghicevici.
Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu a precizat ca decizia CCR nu afecteaza bugetul de pensii, ci doar cel de la sanatate.

"Bugetul de pensii nu este afectat, el a fost calculat de la bugetul de stat. Bugetul asigurarilor sociale nu sufera modificari. Va fi afectat bugetul de la sanatate cu peste 200 de milioane de euro", a spus Parcalabu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13785 vizualizari

 • -3 (39 voturi)    
  titlul (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:41)

  unu [anonim]

  sugereaza ca pensionarii s-ar bate pentru niste sume neimportante. Se bat exact pentru sumele cu care au fost buzunariti de guvernul pdl.
  Aici nu este vorba doar de sume...este vorba si de echitate..
  In timp ce magistrati corupti incaseaza pensii de 3500 de euro.....amaratii se bat pentru cateva zeci de lei....si bine fac...e forma lor de a protesta , de a arata ca nu vor sa fie calcati in picioare de o clasa politica incapabila si lipsita de imaginatie constructiva ( ca imaginatie rea au destula )
  • +24 (42 voturi)    
   Boc a marit pensia minima la 350 lei (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:52)

   CalinM [utilizator] i-a raspuns lui unu

   In timp ce marele partid socialist PSD le trimitea postasul si cu 3 lei. Asa ca nu o mai da pe politica, ca PSD si PNL au dat salariile alea nesimtite. Directorii de regii in Guvernul PSD-PNL Tariceanu aveau si 12.000 euro pe luna pana sa le reduca Boc.
   • +11 (27 voturi)    
    nu prea vine de se leaga (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:29)

    calin file de poveste [anonim] i-a raspuns lui CalinM

    foarte bine a facut boc. dar un bine nu trebuie compensat de un rau.

    casa pensiilor, fiscul, au profitat de neatentie si au calculat in nesimtire.
    era la minkea cocosului rosu, cum ca daca pana la 740 sunt exceptate, pensiile peste se impoziteaza la diferenta care sare de 740.

    o prevedere a unei legi este neconstitutionala de la intrarea in vigoare a legii, nu de la data cand s'a pronuntat cc.
    normal era ca, pana la data pronuntarii cc, sa se opreasca orice retinere.

    bonbonea si cei mai tari furi ai tzarii, au tarnosit procese pe ani buni, cu exceptia de neoconstitutionalitate.
    la ei se poate.

    basesccu si consilierii sai juridici trebuiau sa intervina si sa aduca treaba la normal.

    dar, in cardasie totala si bine aranjata, toate organele, tot executivul, a atentat la banutzul saracului pensionar.

    si poate nici astia de la cc nu se bagau, dar, 5.5%, aplicat la pensia lui costinoiu, eheeee !
    deci, pensionarii saraci au fost ajutati de pensionarii bogati...

    exista un principiu de drept: ce e drept pentru unii, trebuie sa fie drept pentru toata lumea.

    hai, dati banii inapoi, c'asa s'a laudat guvernul, la bruksal, ca da inapoi ce'a taiat.

    ar trebui, conf celor zise si promise, sa renunte la taxarea asta, introdusa odata cu toate masurile de strangerea curelii.

    deci, mai draga, daca la bugetari le da lefurile inapoi, nici la pensionari sa nu le mai opreasca masura de criza, adica retinerea la cei 5.5%.

    co-plata este deja destul pentru un amarastean de mos sau baba, pe ultimele sute de metrii...

    este uman, nu numai legal !
    hai sa revenim la bunul simt, zau !
    • +1 (3 voturi)    
     mda (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 8:45)

     fififirel [anonim] i-a raspuns lui calin file de poveste

     se pare ca indemnul la bun simt a dat roade:)

     de unde ca, pensionarii au urmasii care'i merita !
     sau, cum i'au crescut...

     nu'i de mirare sa se introduca eutanasierea batranilor...
     wow, ce economie la buget !
    • +4 (4 voturi)    
     CCR s-a miscat anevoios (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 11:31)

     Roua [utilizator] i-a raspuns lui calin file de poveste

     De ce i-a luat peste 16 luni ca sa se pronunte intr-o chestiune evidenta? Casele de pensii au calculat aplicarea CASS arbitrar, interpretand legea si nu aplicand-o intocmai. Pensionarii isi pot recupera sumele retinute ilegal doar in instanta.
    • +2 (2 voturi)    
     cati si cati? (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:43)

     foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui calin file de poveste

     contributie completa la sanatate platesc cei 4,5 mi; salariati (in medie cu 200 ron lunar adica 10,5% din 2042 lei salariu mediu). Pana la decizia CCR se mai adaugau ceva bani de la pensionari. Populatia de beneficiari ai serviciilor GRATUITE de sanatate nu s-a schimbat, dar bufetul sanatatii s-a micsorat de la decizie cu un miliard de lei anual. Cu alte cuvinte, sanatatea devine si mai subfinantata. De unde sa vina banii? o sa-i gaseasca Dragnea si Iliescu si FACIAS (adica Dan Voiculescu)! PS. Este ilogic sa consideram ca un pensionar "consuma"mai multe servicii de sanatate decat un salariat?
     • +2 (2 voturi)    
      este ilogic (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:20)

      panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui foarte-curios

      sa plateasca inca odata ca tot a platit, contiributia, peste 30 ani, cu anticipatie, fara dobanzi.
      a fost o investitie proasta, aaa ?
      cum va fi investitia celor tineri de azi ?

      daca guvernul asta nu'i capabil, sa'i lase pe altii, sa vedem daca ei pot.
      c'asai in democratie, cand nu mai poate face fata, guvernul pleaca, lasa locul alternativei.

      normal, pe baza sufragiilor populatiei.
      • 0 (0 voturi)    
       este ilogic ... (Luni, 23 aprilie 2012, 14:19)

       lucyan [utilizator] i-a raspuns lui panfil flecaru

       ce spui tu, absolut nimeni nu contribuie la sanatate pe perioada cand obtine venituri in speranta ca banii ii vor folosi cand este batran...
       stai un pic stramb si judeca drept, ce ne facem cu cei care contribuie putin sau deloc si trebuie tratati, sau tratamentul costa foarte mult...
       dar sunt si o multime care au contribuit cu sume consistente dar si tratamentele pe care le suporta statul au fost mai consistente...
       in concluzie, nu se aplica principiul de la pensie, unde contribuie cei care obtin venituri si pe masura ce ies la pensie primesc banii inapoi, macar teoretic, dar la noi primesc mult mai mult, in functie de cat au contribuit (ca timp si sume), la sanatate contribuie numai cei care obtin venituri si beneficiaza tot poporul, indiferent de afectiunea suferita...
       eu zic sa ne rugam pentru sanatate si daca nu esti convins de ce-am zis eu, gandeste-te ca poate ai avut copii, parinti, rude care au beneficiat de sistemul de sanatate si poate nu au contribuit indeajuns...
    • -1 (1 vot)    
     mai citeste o data articolul... (Luni, 23 aprilie 2012, 14:13)

     lucyan [utilizator] i-a raspuns lui calin file de poveste

     spune clar ca se impoziteaza venituriledin pensiile care depasesc 740 lei, nicidecum o anumita diferenta si anume ce depaseste 740 lei... altfel nu mai avea rost mentiunea ca dupa impozitare veniturile nu trebuie sa se situeze sub 740 lei...
     numai cineva rau intentionat sau care si-a tras pensii nesimtite situandu-se deasupra boborului putea sa interpreteze astfel legea...
     chiar si autorul articolului face o greseala, spunand ca oamenii trebuie sa primeasca 641 lei parca , daca aaveau pensia de 740 lei, uitand ca suma lunara de 41 lei nu putea fi oprita, deoarece se situa sub nivelul de 740 lei la final...
     deci, in concluzie, la o pensie de 740 lei impozitul era zero...
   • 0 (6 voturi)    
    rectific (Vineri, 20 aprilie 2012, 19:50)

    unu [anonim] i-a raspuns lui CalinM

    le-a luat statul ce era al lor . ..nu mai amintesc cine conduce statul ca toti sunt o apa si un pamant ....mostenitorii de drept ai fsn-ului. E bine asa ?
   • +4 (14 voturi)    
    recapitulam (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:02)

    florin [anonim] i-a raspuns lui CalinM

    cucoana care s-a trezit ministru muncii zice ca nu-i legal sa restituie sumele
    intreb:
    au fost legala impunerea impozitului forfetar pe cifra de afaceri a anului precedent, deja incheiat?!!!
    Fiecae avusese o atitudie in piata conform cu legea prezenta si a fost impozitat cu o lege care se referea la trecut! asta a facut marele BOC!
    au fost micsorate peste noapte salariile bugetarilor calcand in picioare contractele de munca deja existente. Tot marele BOC a facut-o fara sa fie legal.
    • +2 (2 voturi)    
     e foarte democratic (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 6:23)

     Rahan [anonim] i-a raspuns lui florin

     ca societatea civila sa ii sprijine pe pensionari.
    • +3 (3 voturi)    
     vezi, asta este defectu' matale ! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 8:57)

     firfirel [anonim] i-a raspuns lui florin

     esti carcotas !
     pai retinerea este neconstitutionala, dar legala.
     asta este !

     se pare ca ministrii actuali sunt mainile care scot castanele din foc.
     fac ce n'au indraznit boc, ialomitianu, sulfinica, dna nutzi, si toti cei care se mai vor alesi.
     astia sunt niste tehnocrati de sacrificiu.:)

     ce miscarea ungureanu !
     cu asa masuri si decizii, nici macar o zvacnire nu va fi !
     de unde miscare ?
     poate miscarea masochistilor !
     ceea ce n'ar fi exclus, caci se pare ca romanii au o vocatie a masochismului, dupa cum voteaza, de cand s'a dat liber la vot.
     au stiut ei, ilici si fesenistii sai, ca omul nou e masochist.
     d'aia a si introdus alegeri libere ...
     o miscare care n'a implicat riscuri.

     romani, votati trandafirii, frunza sau ceva ce va fi verde !
     ca nu conteaza, la noi culosrile se combina, se confunda ! prin metoda permutarilor, la gramada.
     haos controlat.
     important este sa votati, ca de numarat, numara ei !

     si nu uitati, sa traiti bine ! ...la pensie ...
     • +2 (4 voturi)    
      e foarte bine (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:08)

      Rahan [anonim] i-a raspuns lui firfirel

      ca se implica societatea civila in drepturile pensionarilor - asistenta juridica este foarte importanta pentru toate categoriile sociale.
      • +1 (1 vot)    
       rolul societatii civile (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:22)

       firifirel [anonim] i-a raspuns lui Rahan

       este sa apere libartatile si drepturile civile ale cetateanului.
       ong, nu ozn:)
    • +2 (4 voturi)    
     da (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:22)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui florin

     Este legal sa te oblige statul ca atunci cand vrei sa te inscrii la sanatate sa iti pretinda bani pe 5 ani in urma?
    • +1 (3 voturi)    
     sa moara capra... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:54)

     dodu [anonim] i-a raspuns lui florin

     aici se discuta de contributii la sanatate din pensii, si matale ai o probelma cu forfetarul... roaga matel HN sa deschida un topic sa poti sa te plangi si matale civilizat!
    • -2 (8 voturi)    
     Animalele astea tin Romania in loc! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:33)

     Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui florin

     Exista o lege pe care Tariceanu, din motive electorale, a refuzat sa o implementeze si anume plata CAS de catre toti romanii. Guvernul Boc a reintroduse cu amendamentul ca doar cei cu pesnsii peste cuantumul de 740 sa plateasca CAS. In mod normal, toti pensionarii, indiferent de pensie trebuie sa plateasca CAS. Asa e in toata lumea asta, numai in Romania pensionarii, aceasta masa de comunisti, sunt exceptati de la aceasta plata. Ei merg pe gratis cu RATB, au reduceri la tren, la anumite produse si servicii.
     Cel mai bine ar fi daca acesti pensionari care in marea lor majoritate sunt cea mai imbecila categorie ar trebui sa nu mai voteze, ei fiind in stare sa-l voteze pe Iliescu pana nu mai pot.
     Mi-e sila!!!1
     • +2 (6 voturi)    
      . (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:08)

      Turmentescu [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

      Pensionarii astia sunt parintii si bunicii nostri, ai mei si ai tai, ametitule! Unii dintre ei au luptat pentru tara asta! Unii au muncit peste 30 ani in conditii care acum ni s-ar parea inumane. Unii au facut sacrificii imense, unii au adus plus de valoare in tara asta! Altii nu, e adevarat, dar sa-i bagi pe toti in aceasi oala e... nici n-am cuvinte.
      Prietene, tu faci parte din cea mai imbecila categorie din Romania. Obtuzitatea de care dai dovada si micimea gandurilor imi sustine afirmatia.
      "Grija fata de batrani arata gradul de civilizatie al unui popor." Cu indivizi ca tine, o sa ramanem in veci in mocirla in care ne scaldam, undeva la granita civilizatiei.
      • +1 (3 voturi)    
       nu le amesteca! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:49)

       foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Turmentescu

       pensionarii isi au pensie (atata cata este)! Cand au fost salariati au avut asistenta medicala gratuita si lise retinea din salariu! Acum, pt. a beneficia de asistenta medicala gratuita nu mai platesc. Contribuie deci 4,5 mil. de salariati (suma completa), cam un mil. de pensionari (sume mici, mititele si partiale). Dar beneficiaza 19 milioane. De ce miri ca revine nici 50 ron/luna per roman? Cata sanatate vrei de banii astia? Iar un bolnav de boala X (sa-i dea Dzeu zile multe) care are un tratament de 20 000 USD per luna, pe cati "lasa fara bani" dintre cei 19 mil.????
     • +2 (4 voturi)    
      ai dreptate... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:10)

      pensionarul [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

      Eu sunt pensionar , dar as fi foarte multumit sa nu se dea banii (adunati si din contributia mea , pentru ca am platit si platesc taxe si impozite in continuare ) ca subventie la CFR sau la firmele de transport , sau la compensarea medicamentelor (sau mai stiu eu unde ) , ci sa mi-i lase mie , si sa ma descurc cum pot eu cu eu ,iar respectivele "subventionate "sa se descurce si ele fara banii mei - nu de alta , dar eu nu calatoresc cu trenul , nu am fost internat in spital de cand mi-au scos amigdalele , in copilarie (si atunci pentru cateva ore ) nu am nevoie de medicamente compensate si nici nu voi solicita vreodata ; am dreptul sa intreb ( totusi ) de ce sunt socotit o povara pentru societate atata timp cat mi-am indeplinit (si imi indplinesc ) obligatiile fata de societate , am cotizat 40 de ani la fondul de pensii si nu m-am pensionat din dorinta mea , ci fiindca m-a obligat legea ?
      • 0 (0 voturi)    
       +1 (Luni, 23 aprilie 2012, 11:53)

       zooloo [utilizator] i-a raspuns lui pensionarul

       +1 pentru comentariu. Cu toate ca cel caruia i-ati raspuns nu merita acest efort.
      • 0 (0 voturi)    
       Subscriu și eu +1 (Luni, 23 aprilie 2012, 16:22)

       Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui pensionarul

       pentru comentariu, dle. @Pensionar.

       Contribui astăzi pentru ca atunci când voi ieși și eu la pensie să am dreptul de a pretinde sprijinul Societății.

       Îl întreb pe @MarianEugen de mai sus:
       - poate că ai accepta ca bătrânii care au atins vârsta de 70 de ani să fie duși pe un munte și lăsați de capul lor acolo ? (undeva prin lumea asta largă a existat la un moment dat o comunitate care aplica această ”soluție”);
       - regimul național-socialist al lui Hitler a aplicat ”soluția finală” indivizilor de care nu mai avea nevoie;
       Cele două ”soluții” de mai sus le-am pus doar pentru că ai comis greșeala de a-i jigni pe acești oameni ca fiind comuniști sau imbecili.
       Asta îmi dă mie dreptul de a te suspecta pe tine de extremism !

       Dacă nu e cazul (adică a fost doar o exprimare scăpată la nervi, de fapt tu nu ești extremist ci doar supărat pe cineva) atunci spune:
       - ai găsit o altă metodă prin care să nu depinzi de sprijinul Societății atunci când nu vei mai avea salariu ? Atenție, nu este valabil un răspuns individualist de genul ”eu fac economii în bancă sau într-un fond privat de pensii” pentru că nu poți răspunde la întrebarea ”ce faci dacă banca sau fondul dă faliment ?”.

       Cum spune și dl @Turmentescu mai sus, "Grija față de bătrâni arată gradul de civilizație al unui popor."

       În ultimă instanță disputa despre pensii se va lovi de binomul STAT-CIVILIZAȚIE.

       Civilizație avem destulă ! Știm cum trebuie să arate o economie performantă care dă de muncă la toată lumea iar impozitele sunt exact cântărite cât să nu pună piedică unei dezvoltări echilibrate.
       Mai rămâne să avem Stat.
       Ei, iată că am găsit buba ! Buba asta este de fapt o eczemă pe obrazul Societății civilizate, o eczemă care a început a se extinde iar leacul nu prea pare a fi fost găsit.

       Este penibil să vii cu o Ordonanță Guvernamentală care atinge drepturile bănești ale pensionarilor fără să explici foarte clar măcar mecanismul de calcul dacă nu și motivul care te-a determinat să le mai reduci nivelul de trai !
     • +2 (2 voturi)    
      faci un comentariu... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:28)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

      mult prea general........gandeste-te ca unii dintre ei ti-au dat bruma de educatie pe care o ai.restul a depins de strafundul gandirii tale.
      • +1 (1 vot)    
       E mult spus (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 17:05)

       mark35 [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

       Bruma de educatie, cred ca roua de educatie e mai nimerit.Dupa ce debiteaza in scris e clar ca exact educatia ii lipseste plus restul dar gandirea ar reprezenta un efort prea mare pentru un om mic ca el
     • 0 (0 voturi)    
      ?? (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 19:07)

      ElizaRafaila [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

      ia lamaie ajuta!
   • 0 (2 voturi)    
    si totusi nimeni nu vede esentialul (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 3:55)

    adyQ [utilizator] i-a raspuns lui CalinM

    ...........doamne ce harababura, oare astia din ccr au idee ce fac? am impresia ca nu ne mai trebuie guvern ca oricum ccrul face politica fiscala....
    • +3 (5 voturi)    
     in goana lor (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 13:52)

     ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui adyQ

     de a micsora pensia, guvernantii tampiti, avand impresia ca toti pensionarii sunt ramoliti si nu mai stiu ei ce se intampla, au pust 5,5% pe intreaga suma, defavorizandu-i pe cei care au peste 740 lei si aducandu-i la aceasta limita. Daca cumulam sanatatea cu impozitul de 16%, se va vedea ca basescu si-a atins scopul si chiar a luat mai mult de 15 % cat isi propusese initial sa ia de la pensionari. In schimb se cheltuieste an de an un procent mai mare pentru achizitii, pentru parcari la sate de 4500 lei/ mp, si se dau primarilor, pentru linistire, bani de achizitii. Deci bani exista, dar numai pentru ei, pe care v-a trebui sa-i votam, ca altfel vom fi amendati. Traiasca PSD, PDL, PNL. Si se intrezaresc la orizont alte panarame de politicieni, Vadim, D. Diaconescu, Becali, etc.
   • -2 (4 voturi)    
    Voiculescu - un exemplu (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:25)

    aslan [anonim] i-a raspuns lui CalinM

    Am observat faptul ca Voiculescu este printre singurii politicieni care apara drepturile pensionarilor. Ar fi un lucru bun daca si alti politicieni ar proceda in acelasi fel.
    • -2 (2 voturi)    
     sa ne fereasca Dumnezeu.... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:34)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui aslan

     de apararea lui voiculescu.......el prin fundatiile lui creeaza doar haosul necesar, vezi agitatia din ianuarie.....n-0 sa vezi tu bani de la excrocul asta....in veci.
   • 0 (4 voturi)    
    boc si-a batut joc de pensionari si salariati (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 11:28)

    Roua [utilizator] i-a raspuns lui CalinM

    inceteaza cu reabilitarea imaginii PDL, pentru ca in astfel de chestiuni nu ai niciun argument favorabil portocaliilor. Boc a condus doar prin HG si OUG.
   • -1 (1 vot)    
    Asa spui (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 16:55)

    mark35 [utilizator] i-a raspuns lui CalinM

    Ca Boc le-a marit pensiile de parca Boc ar fi dat din averea lui sau a lui tat-su . Stai linistit ca nu le-a dat nimic ce nu li se cuvenea, traieste tu cu 350 de lei si pe urma mai vorbim.Si dupa 40 de ani de munca sa iei o pensie de 700 de lei si aia ciuntita de impozitarile lui Boc cel mic asta ca sa ai o perspectiva mai larga pentru viitorul tau luminos.
   • 0 (0 voturi)    
    Boc a marit pensia minima... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 19:27)

    maria [anonim] i-a raspuns lui CalinM

    Din ce bani a marit Guvernul Boc pensiile minime la 350 lei? A venit cu banii din Rachitele sau i-a luat de la cei care au muncit 48 de ani in conditii grele de munca si sunt aminati de la un an la altul la a fi pusi in drepturi. Nu a venit Boc cu banii de acasa pentru majorarea acestor pensii! Daca a vrut sa ajute cu adevarat aceasta categorie de varstnici, sa fi constituit un alt fond, un fond social, fara sa greveze fondul de pensii al celor care au muncit din greu, zeci de ani, fara sambete libere si uneori chiar fara duminci libere, ca unii, destui, sa aiba de unde fura sau sa se laude cu acte de caritate pe spinarea adevaratilor pensionari.
    • 0 (0 voturi)    
     Mario, citeste! (Duminică, 22 aprilie 2012, 23:22)

     george [anonim] i-a raspuns lui maria

     Mario, e buna democratia pentru ca da voie oricui sa se exprime. Dar mai trebiue si autocenzura. Adica sa nu scrii tampenii, cum faci tu.
     Pensia minima, de fapt subventie sociala, nu se plateste din fondul de pensii, cum spui tu, ci din bugetul statului, adica din banii contribuabililor cum sunt eu, nu stiu daca esti si tu.
   • 0 (0 voturi)    
    Esti pe alaturi, Caline ! (Marţi, 24 aprilie 2012, 17:31)

    Bambina [utilizator] i-a raspuns lui CalinM

    N-ai argumente Caline si schimbi subiectul. M-am prins !
  • 0 (2 voturi)    
   banii au fost retinuti abuziv (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 11:27)

   Roua [utilizator] i-a raspuns lui unu

   doar pentru ca CCR s-a pronuntat la peste un an dupa intrarea in vigoare a ordonantei, nu inseamna ca banii retinuti ilegal pensionarilor nu ar trebui restituiti.
  • 0 (0 voturi)    
   Ai perfecta dreptate (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 16:50)

   mark35 [utilizator] i-a raspuns lui unu

   Si vezi cu cate minusuri te alegi? Asta spune totul despre ,,normalitatea" din tara noastra.Adevarul ii supara pe cei care au pierdut de mult contactul cu oamenii de rand din tara noastra, cu poporul, fara de care ei nici nu ar exista si la care care vor apela in curand ca de obicei cu promisiuni mincinoase sa ii aleaga din 4 in 4 ani.si ei sa nu faca nimic ci doar sa isi umple buzunarele si conturile la banca,
 • +16 (32 voturi)    
  Incurajati!? (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:43)

  Gimmy [anonim]

  Au fost instigati!

  Ai mei au primit pe email "detalii" despre decizia CCR impreuna cu un formular de completat prin care sa dea in judecata statul, ca sa isi recupereze banii!

  Face parte din campania pe posta electronica (desfasurata de mai bine de un an) de dezinformare si propaganda: daca ati vedea ce tampenii pot sa scrie, v-ati cruci!

  Partea proasta e ca tampeniile astea au priza, cine dintre pensionari credeti ca are chef sa stea sa verifice (macar online) minciunile insailate cu grija?
  • -4 (24 voturi)    
   . (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:49)

   Turmentescu [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

   Da, e lucru stiut ca pensionarii sunt internauti inraiti. Sigur au fost mobilizati prin posta electronica, dupa ce au stat un pic la taifas pe facebook si au jucat un pic de Skyrim.
   • -2 (10 voturi)    
    . (Vineri, 20 aprilie 2012, 19:05)

    bibishte [utilizator] i-a raspuns lui Turmentescu

    le-a venit ideea sa se rascoale in timp ce jucau versiunea beta de la Tribes: Ascend
   • -3 (11 voturi)    
    LOL (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:08)

    Gimmy [anonim] i-a raspuns lui Turmentescu

    Mai nene, crezi sau nu, toti penzonerii pe care i stiu eu fac doua lucruri: se uita in tembelizor si trimit mailui cu ghiotura, de la sfaturi culinare si medicale pana la vaietaturi in versuri despre soarta noastra de romani oropsiti... Intr-o saptamana, primesc cam 300 (trei sute!) de astfel de emailuri, de a trebuit sa-mi fac cont separat numai pentru ei!

    Dar no!.. n-o fi asa si la tine in catun, s-o mai fi ducand lumea si la prasila, la sapa, la un muls de pepeni si plantat cuiburi d evaci, n-asa?!
    • +4 (8 voturi)    
     . (Vineri, 20 aprilie 2012, 23:52)

     Turmentescu [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

     Stii cum se chema oamenii aia de ataca persoanele in locul ideilor? Te las pe tine sa te gandesti.

     Mai jos un pic zici ca lucrezi afara. Pensionarii de-i cunosti tu sunt de acolo? Ca asa are logica ce spui.

     A, si la mine in catun nu e nici o rusine sa muncesti, fie si in agricultura. In tarile alea civilizate agricultura ocupa un loc important. Dar noi suntem smecheri, ne place sa importam rosii din Turcia, castraveti din Bulgaria si tot asa. De-am ajuns ca din a 5-a tara din Europa ca suprafata agricola cu un pamant extrem de fertil, noi sa importam mai mult de jumatate din produsele alimentare consumate. Da, noi am ajuns in situatia de a nu putea hrani populatia din productia proprie. Dar e bine asa, hai sa facem un pic de misto ieftin pe forum.
     • 0 (0 voturi)    
      chiar? (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:54)

      foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Turmentescu

      deci in Ianuarie tu produci rosii si castraveti in RO? si sunt mai ieftini ca la turci? da-mi adresa ca sa cumpar si eu vreo 2 tone! produci si avocado si pomelo si portocale si lamai? dar banane pot cumpara de la tine? poate si smochine? Ce-ar fi sa te uiti la cifrele din importuri? poate si cele de la exporturi? PS. daca o firma cu sediul in RO importa de 25 mil. euro banane pe care le vinde apoi cu 26 mil. in Cehia, tu zici ca am importat alimente de 25 de mil??? Maskirovka! tipic PSD!!
   • +1 (1 vot)    
    Chiar crezi . . . (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:07)

    gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Turmentescu

    . . . ca nu se stie ca am calculator in casa si ca sunt legat la internet? Pai IP-ul meu ce menire are ma rog? Asa cum primesc zilnic Spam-uri de la indivizi care prin o cale sau alta au IP-ul meu de ce nu l-ar avea si FACIAS. Iar despre faptul ca sunt pensionar, ce sa iti spun, cred ca si femeia de serviciu de la guvern stie! Ai ideie de la cate partide am primit pana acum prin posta felicitari calendare si fotografii cu flacai de ai lor ce candideaza in alegeri? Vreo 6 pana acum si ma intreb de unde Doamne iarta-ma are adresa mea candidatul de la PPDD de ex.
  • -3 (11 voturi)    
   instigati, neinstigati (Vineri, 20 aprilie 2012, 18:10)

   ginel din obor [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

   nedreptatea a fost facuta.
   daca tie ti'ar lua cineva din drepturi, ai merge la dreptate, la judecata, nu ?
   asta inseamna ca te'a instigat cineva ?
   deci, daca esti jefuit, numai instigat alergi dupa dreptate ! haha !

   alooo ! mai usor cu propaganda, va dat sarcina partidul !
   ce va mai pasa, ca oricum pdl va fi in opozitie !
   lasa'i p'alde pontanacu' sa'si bata capul
   ei or sa fie cei care vor trebui sa puna in aplicare hotararile tribunalelor.

   sau v'au zis din modrogan ca nu mai au bani sa va plateasca, daca partidul "pierde" un miliard de la pensonari ?!
   jenant sa fii propagandist !
   • -3 (5 voturi)    
    Esti penibil! (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:05)

    Gimmy [anonim] i-a raspuns lui ginel din obor

    Sau pur si simplu unul din inraitii care ajung sa catalogheze orice opinie contrara drept sarcina de partid!..
    Pentru cunostinta ta de om al muncii orbit de saracie si ura: ai mei supravietuiesc datorita banilor pe care li-i trimit eu de afara!

    Vorbesti d enedreptate? Dar sa maresti pensiile fara sa ai resurse la buget cum se chema? Sa iei bani de la educatie, de la sanatate sa platesti pensii cum se cheama?
    • 0 (6 voturi)    
     daca nu platesti pensiile (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:36)

     pensionar [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

     iti spun eu cum se chiama: genocid !
     este vorba aici de sanatate, nu de mairmea pensiilor.
     pensionarii au platit ani multi cas/asigurari de sanatate, iar acum sunt obligati s'o faca si la pensie.
     poate nus stii, dar, cei 5,5% sunt tocmai pentru asigurari de sanatate, impozitare absolut necinstitia si neconsititutionala.

     dupa semnatura se cunoste ca de-afara esti !
     de-afara si pe dinafarara.

     sa'ti dea Dumnezeu batranete dupa inima ta !
     • +1 (1 vot)    
      da (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:37)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui pensionar

      Crezi ca astia ,la cat de idioti sunt,mai apuca pensia?Mesteca toata ziua la"ierburi"si elucubreza!In ce tara civilizata din lume ,un om care a muncit 35 de ani,este lasat la batranete sa traiasca cu 150-180 euro din care statul gaseste ca e bine sa mai ciupesca ceva?Sa zici ca satulul nu crede flamandul,ar fi normal,astia nici macar satui nu sunt ci niste idioti fara recurs.Sa se duca idiotul si sa-i spuna tatalui sau ca e drept ce face guvernul daca are curaj,afara doar de faptul ca tatal lui poate fi mai mare idot,dar ma indoiesc.
      • +1 (1 vot)    
       nu! (Duminică, 22 aprilie 2012, 23:34)

       george [anonim] i-a raspuns lui hot news

       Ca sa-ti raspund la intrebarea tampita pe care ai pus-o!
       Intr-o tara in care unul care munceste si are si familie castiga la fel ca un pensionar.
       Si acela care munceste trebuie sa se hraneasca bine sa poata munci si sa-si creasca copilul sanatos.
       Asa ca las-o mai moale cu pensionarii(sunt si pensionar, dar fiindca sunt sanatos lucrez, nu ma vait), orice ban in plus la pensionari inseamna impozite si taxe in plus la cei care muncesc.
       Si asa sunt mai multi pensionari decat angajati.
       Ce vreti? Sa le luati totul celor care muncesc? Au copii de crescut, chirii de platit, rate.
    • +1 (1 vot)    
     ce lucrezi, bre? (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 13:02)

     sahti [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

     Ce lucrezi afara, bre, omule? Esti spion de-al lui nea Silviu Predoiu, ca vad ca in loc sa muncesti inegresti forumurile cu basismele tale?
   • 0 (0 voturi)    
    ma intreb.... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:42)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui ginel din obor

    daca uslasii ajung la putere, aceasta fundatie "facias" va fi la fel de binevoitoare cu pensionarii ?? .....sau se vor da la fund,nevazuti, necunoscuti.................
  • +3 (9 voturi)    
   instigati? (Vineri, 20 aprilie 2012, 21:55)

   andrew [anonim] i-a raspuns lui Gimmy

   Sunt milioane de pensionari care au pensie sub de 350 - 740 lei, însă în acelaşi timp există o masă semnificativ mai influentă şi perfidă formată din zeci de mii de cadre militare, magistraţi, nomenclaturişti, parlamentari, miniştri, care primesc pensii de la stat de 10.000 - 20.000 lei lunar.

   În condiţiile ticăloşirii extreme a sistemului de stat, nu sunt de mirare comentariile unora de pe aici care susţin că şi o pensie de 500 lei e prea mult, ei asociind orice drept la asigurări sociale cu pensiile de mii sau zeci de mii de lei lunar ale elitelor (ale căror odrasle sunt acum şefii firmelor private abonate la contracte cu statul, directorii agenţiilor de management fonduri UE sau formatori de opinie din ONG-urile şi universităţile care "absorb" banii europeni, adică banii contribuabililor europeni)
  • 0 (0 voturi)    
   da (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:24)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Gimmy

   Adversarul,totdeauna,se foloseste de slabiciunile tale!Si este corect.Daca eu sunt idiot si gafez cu ce este de vina adversarul!
  • 0 (0 voturi)    
   Lasa (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 17:10)

   mark35 [utilizator] i-a raspuns lui Gimmy

   Ca le verifici tu.Cati dintre pensionari sant asi ai internetului? Probabil ca ai tai au pensii mari si nu le pasa daca li se taie 5,5 la suta din cateva zeci sau sute de milioane, dar amaratului care are una de 700-1000 lei ii pasa cu siguranta
 • +1 (11 voturi)    
  Calcul (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:45)

  "Pensionara" [anonim]

  Nu prea inteleg cum ati calculat sumele ce ar trebui returnate. Pentru absolut toti pensionarii suma este egala. Nedreptatea a fost ca pentru pensia de 743 lei nu s-a aplicat 5,5 % la diferenta intre 743 si 740 lei - adica: 3* 5,5% = 0,165, rotunjit: 0,17
  Suma retinuta ilegal este de: 740 x 5,5 % = 40,7, adica 41 lei lunar. Total: 14 luni x 41 lei = 574 lei.
  Interesanta este pozitia Ministerului Muncii - intelegem ca "nu exista baza legala" pentru returnarea sumelor retinute de la 0 la 740 lei, insa ar trebui sa ni se spuna si care a fost baza legala pentru calculul eronat al contributiilor de sanatate. Legea este cat se poate de clara, insa cei care au aplicat-o au facut-o in maniera si interpretare proprie!!!!
  • 0 (2 voturi)    
   calcul incorect! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:00)

   dodu [anonim] i-a raspuns lui "Pensionara"

   "743 lei nu s-a aplicat 5,5 % la diferenta intre 743 si 740 lei - adica: 3* 5,5% = 0,165, rotunjit: 0,17 Suma retinuta ilegal este de: 740 x 5,5 % = 40,7, adica 41 lei lunar."
   Daca citeai legea aflai ca "nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 lei" deci suma retinuta e de fapt 743-740=3 lei
   deci total 14 luni x 3 lei = 51lei.
   Ma indoiesc ca cheltuielile de judecata + avocat sunt mai mici decat suma asta!
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru ce s-a furat (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 17:17)

   mark35 [utilizator] i-a raspuns lui "Pensionara"

   Pentru ce s-a furat de stat nu exista niciodata baza legala de returnare a banilor, doar invers pentru ce se mai poate fura exista una instant pe loc te taxeaza, vezi taxele auto, taierile de salarii si pensii etc
 • -2 (14 voturi)    
  MRU trebuie sa anunte masurile reparatorii imediat (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:46)

  SorinP [anonim]

  Exista doua solutii - ca milioane de pensionari sa se adreseze justitiei - pentru a recupera o pensie (5,5% x 16 luni) - blocind accesul unei intreagi tari la justitie pentru ca cererile respective trebuie procesate, judecate, etc. fie GUVERNUL, care reprezinta si administreaza, cel putin in teorie, interesele acestui popor vatamat de consecintele unei OUG - emise tot de guvern - are datoria morala de a emite o noua OUG prin care sa confere cadrul legal pentru restituirea sumelor incasate prin interpretarea intr-o maniera neconstitutionala a respectivului articol in discutie. Avind in vedere ca pensionarii, datorita virste si bolilor sunt mai aproape de inevitabilul deces - aminarea actului de justitie prin returnarea banilor la calendrele grecesti nu poate fi o solutie. Mai mult, aici nu mai este vorba de promisiuni fara acoperire bugetara ci de bani incasati deja. Un precedent oarecum asemanator exista in jurisprudenta recenta prin returnarea taxei pentru prima inmatriculare. Dincolo de toate - Guvernul, prin gur premierului sau a Ministrului Predoiu are obligatia de a-si preciza prozitia - nu atit juridic vorbind cit politic - si nu ascunjundu-se in spatele unor interpretari limitate la aplicarea deciziilor CC doar pentru viitor, eludind intreaga analiza a situatiei create.
 • -1 (11 voturi)    
  CCR se substituite Guvernului Romaniei (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:53)

  Razvan [anonim]

  Curtea Constitutionala formata din 5 judecatori pusi de PSD plus un UDMR-ist, fac aceasta incurcatura. Curtea Constitutionala nu este Ministerul Finantelor. Au ajuns cei de la CCR sa faca ei bugetul statului. Este explozia care s-a produs si in 2000 cu FNI , tot inainte de alegeri. Este facuta cu cap. Isteria produsa in randul pensionarilor este facuta de cei din USL. Este grav daca se cunosc e-mail-urile oamenilor. Cine are acces la posta electronica ? Asa castiga cei din PSD alegerile, cu minciuna si dezinformari.
  • +1 (3 voturi)    
   asadar (Vineri, 20 aprilie 2012, 23:57)

   tepes [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   Bine,bine dar nu nespui care-i parerea ta.Sau tu faci numai politica.
  • +1 (1 vot)    
   care dezinformari, nefericitule? (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:03)

   DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   guvernul piticului obraznic le-a luat banii oamenilor complet impotriva legii si a bunului simt! un pensionar din Cluj s-a luptat in Justitie pana a dat de gol magaria pedelistilor iar tu bati din papagal ca e dezinformare? atata obraznicie nici trupa lui Iliescu in 90 n-a avut! de aia va uraste lumea, ba, ca sunteti si hoti si obraznici!!!
 • 0 (18 voturi)    
  Pensiile in Romania (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:57)

  Vasile [anonim]

  Ce nu se vrea sa se spuna este ca pensiile in Romania sunt prea mari fata de posibilitatile Romaniei (nu ma refer la pensii nesimtite) si mai devreme sau mai tirziu cineva trebuie sa le micsoreze
  In Canada pensia de stat maxima (35 ani lucrati) este de 986Can $ (brut ) dupa taxe min 16% ramin cam 828CAN $ deci cam 27 milioane
  Pensia mmedia de la stat in Canada este 550$CAN( net) si brut 462$Can( cam 15 milioane)
  Da ca luam in calcul putera de cumparare (Romania Canada) vedem ca o pensie medie de la stat este cam 5 milioane.....
  Deci o tara dezvoltata cum este Canada atit isi permite, iar Romania se imprumuta sume uriase in fiecare an ca sa aiba pensionarii ce pune la ciorap..
  In citiva ani se va agunge in situatia Greciei, stau si ma intreb ce guvern o sa aiba curajul sa rezolve situatia...
  • +1 (9 voturi)    
   ... (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:10)

   costel [anonim] i-a raspuns lui Vasile

   Ori esti prea tanar, ori prea bogat.

   Sa dea Domnul (sau in orice ce altceva crezi) sa ajungi sa traiesti doar cu 500 RON pe luna dupa ce muncesti 35 de ani.

   Nu iti doresc (da' macar asa un an).
   • -1 (1 vot)    
    la negru.... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:02)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui costel

    pai degeaba muncesti 35 de ani si nu platesti la asigurari o letcaie...
  • +9 (15 voturi)    
   usl (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:30)

   yvon [anonim] i-a raspuns lui Vasile

   usl desigur,ei ne vor da jde, mii de euroi, plus pp-dd ne da 20000 euroi,de caciula basca cate un tractor la fiecare sat si comuna din Romania,abia astept alegerile, sa vedeti pe urma trai neneaca!
  • +5 (5 voturi)    
   pensiile din Romania (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:31)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Vasile

   Il rog pe Vasile din Canada sa ne spuna cate sisteme de pensie sunt in Canada!?
   • 0 (8 voturi)    
    Raspuns ptr Sile (pensii Canada Romania) (Vineri, 20 aprilie 2012, 18:26)

    Vasile [anonim] i-a raspuns lui sile

    In Canada exista o singura pensie de stat (CPP) bazata pe contributie.
    Exista pensii private unde pui si tu si intreprinderea RRSP (dar doar 40-50% din Canadieni au acces la ele....
    Canadieni string bani toata viata (investesc) ca sa aiba la batrinete, si nimeni nu sta cu mina intinsa...
    Acolo lumea la batrinete vinde casa si se muta in un apartament cu chirie ca sa aiba bani de batrinete (crezi ca lor nu le ar place sa fie 90% proprietariiica, sunt oameni si ei
    -acolo vezi de 10 ori mai putine BMW si mertane ptr ca oameni investesc ptr batrinete
    (sunt convins ca le ar place si lor un BMW..)
    Apoape fiecare familie ar cite o oaie neagra care nu a strins si a ajuns vai de capul lui la batrinete...
    • +8 (8 voturi)    
     vasile, vasileeee !!! (Vineri, 20 aprilie 2012, 19:31)

     watcher [anonim] i-a raspuns lui Vasile

     vasile, tu esti prost ma ? tu ai auzit de GIS (The Guaranteed Income Supplement) ? Un pensionar canadian cu o pensie de 500 $ mai primeste de la stat, lunar si netaxabil, cam 450 $ ? Tu stii ca in aceasta tara costurile de trai sunt unele din cele mai mici din tarile vestice ? Vasile, uita-te la mine cand vorbesc cu tine !!! Deci da?!?!
     FY !!!
     • 0 (2 voturi)    
      Raspuns lui watcher (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:43)

      Vasile [anonim] i-a raspuns lui watcher

      Ce poti sa faci in Canada cu 900-1000$ pe luna????
      O chirie (one bedroom in Toronto 1500-2000$/luna, in un orasel mai mic 800-900$/luna)
      Daca ai cine sa te tina da maninci, dar atit.....
      Daca o sa stai mai mult in Canada, si cind ai sa te apropii de pensie ai sa vezi cu alti ochi
      ce primesti dupa o viata..
      Sfatul meu investeste tot ce ai si nu sta cu mina intinsa la guvern....si ai sa vezi totul in culori placute..Good luck
      • +4 (4 voturi)    
       vasile, vasileeee (Vineri, 20 aprilie 2012, 21:17)

       watcher [anonim] i-a raspuns lui Vasile

       vasile, iar exagerezi ! ia uite acilesea, ca sa zic asa:
       TORONTO
       Rent Per Month (Avg.)
       Apartment (1 bedroom) in City Centre 1,289.37 $
       Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 904.21 $
       • +1 (1 vot)    
        cool... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:10)

        mihai [anonim] i-a raspuns lui watcher

        d-le "watcher", cifrele de mai sus "va dau dreptate"!
        pai spuneti ca o pensie minima de 500+450=950$ poate platii o chirie de "Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 904.21 $" si sa traiasca regeste cu cei 45,79$ adica la cursul de azi imensa suma de 152.7933 lei romanesti....
        curata bogatie canadiana!!!!
    • +4 (4 voturi)    
     ia de citeste vasileeee !!! (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:15)

     watcher [anonim] i-a raspuns lui Vasile

     hai, exerseaza-ti cunostintele de engleza ! Nazbatios mic ce esti tu nazbatios !!!

     http://www.servicecanada.gc.ca/eng/isp/oas/tabrates/tabmain.shtml
     http://www.livingin-canada.com/cost-of-living-in-canada.html
  • +6 (8 voturi)    
   Ne lasi... (Vineri, 20 aprilie 2012, 19:29)

   sandraAAA [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

   Eu ma mir ca cineva ti-a dat plus. Comentul tau este ignorant si manipulator (bine asta daca te crede cineva:probabil aia care au vazut pensionarii aia canadieni care dupa 35 de ani de munca sunt umiliti si supravietuesc de pe o zi pe alta).
   • +1 (1 vot)    
    da (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:45)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui sandraAAA

    Sa-l lasam sa doarma,asta vorbeste-n somn!
  • +4 (6 voturi)    
   mai vasile (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:41)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Vasile

   tu mintesti, bre !
   mai intai ca nu stii nici macar codul dolaruli canadian, care este cad, nu can.
   este al doilea articol la care repeti minciuna.
   am o matusa in canada, in montreal, care n'a muncit o zi in canada, este acolo de 30 de ani, in prezent are 86 si primeste o pensie sociala de peste opt sute de dolari canadieni.
   isi permite, din asta, o chirie si intretinere la un apartament de doua camere, mancarea si medicamentele.
   si, ghici, nu vrea sa se intoarca acilea, unde pensionarii o duc mai bine !

   asa ca mai usor cu propaganda.
  • +1 (1 vot)    
   lasa-ma , frate... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:23)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Vasile

   ...cu pensiile din Canada - acolo nu te scoate nimeni la pensie prin legea "limitei de varsta" si cu "stagiul de cotizare" ; nu stiu cum fac canadienii , dar nu mi s-a parut ca ar duce-o rau pensionarii pe acolo , chiar dimpotriva ( copiii mei sunt cetateni canadieni si am fost de vreo cateva ori acolo-neavand alta treaba decat plimbarea si observarea realitatii inconjuratoare , m-am uitat cu atentie in jur ) ; chiar am observat ca sunt foarte generosi cu asistenta sociala : oameni tineri , in putere (si canadieni pur-sange ) haladuind bine-merci cu ajutoare sociale
 • -2 (6 voturi)    
  nu ne mai mintiti juristii lu'macavei (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:04)

  likea [anonim]

  1. Decizia ccr are putere numai pentru viitor.
  2. CCR nu a declarat ca prevederea e neconstituionala!!!! A DECLARAT CA E CONSTITUTIONALA DOAR DACA SE INTERPRETEAZA ASA... Deci 147 al 1 si 45 de zile n-au nici-o treaba pentru ele vizeaza declararea neconstitutionalitatii ceea ce nu e cazul.
  3. Castigul pentru ceea ce s-a luat din urma se poate da, NU datorita obligativitatii deciziei CCR, ci pentru ca instanta are aceeasi logica cu cea a CCR, intamplator!!!

  Daca decizia CCR spune ca "declara neconstitutional articolul" era altceva, dar nu spune asta.
  • +2 (8 voturi)    
   tocmai asta este "SECRETUL" !! (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:59)

   lili [anonim] i-a raspuns lui likea

   Ca daca CCR ar fi declarat ca Neconstitutionala prevederea respectiva, statul roman ar fi fost obligat sa restituie pensionarilor banii retinuti!!
   Ca sa nu se ajunga in aceasta situatie cei de la CCR(numiti politic si mana in mana cu puterea!!) au gasit aceasta exprimare savanta, care repara eroarea intentionata a Guvernului Boc, care a stiut bine ce face dar avea nevoie de banii pensionarilor!!
   De aceea CCR a gasit formularea cu "interpretarea", desi putea sa spuna clar ca este neconstitutional!!
   Numai ca in instanta e greu sa cred ca in fata unui bun avocat judecatorii vor gasi explicatii la aceasta situatie: daca interpretarea este gresita si de acum incolo se va calcula altfel, asta insemna ca IMPLICIT ceea ce s-a intamplat pana acum a fost gresit si ca exista aceleasi motive pentru a restitui banii ca si cele care fac ca de acum incolo sa nu mai fie retinuti !!
   Am o cunostinta avocat si mi-a zis ca asta se va intampla iar pensionarii au sansa sa primeasca inapoi, ba nu este exclus ca Guvernul sa incerce sa repare cumva printr-o modalitate legala aceasta situatie ce i se datoreaza!!
   Guvernul Romaniei a gresit!!
   Guvernul Romaniei trebuie sa repare, mai ales ca multi avocati au cerut de la inceput o astfel de interpretare si multi au aratat ca Guvernul a interpretat cum i-a convenit ca sa le ia banii pensionarilor in criza de bani in care era Guvernul Boc!!
   Cine va plati bulibaseala din Tribunalele Romaniei, pentru ca pensionarii la pensiile mici pe care le au nu vor renunta, este evident.
   Numai ca guvernantii nu stiu ce inseamna sa traiesti cu o pensie de 7 milioane... L-as pune pe Boc sa traiasca in Bucuresti cu o pensie de 7 milioane Lei vechi....
   • +2 (4 voturi)    
    E o brambureala impozitarea asta a pensiilor (Vineri, 20 aprilie 2012, 22:27)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui lili

    Poate cineva sa spuna daca au fost verificate la CCR constitutionalitatea legilor de pensionare speciale? Sau atunci cind Parlamentul da legi speciale, cu adresa, nu mai e necesara verificarea constitutionalitati lor.
    Exista in tara noastra vreo institutie care in astfel de cazuri (de legi cu adresa) sa solicite CCR verificarea constitutionalitati?
    • 0 (2 voturi)    
     Brambureala si bulibaseala e toata guvernarea PDL! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 8:53)

     costica [anonim] i-a raspuns lui ty

     Adica un dezastru national este ceea ce a reusit sa faca incompetentul de Boc in astia 3 ani si jumatate!!
     Dezastru pentru care ne vor trebui ani multi sa recuperam pierderile si sa facem curatenie in admisnistratia publica centrala si locala, politizata la exterm de Boc cu clientela incompetenta peste tot si la nivel central si local, de sus de la Boc pana jos la ultimul om din admisnistratie !
     Chiar Traian Basescu le-a reprosat politizarea excesiva cu incompetenti si au mai recunsocut asta si dna Macovei si Dna Turca si dna Udrea care au spus ca NU totdeauna PDL a pus oameni competenti in posturi inalte! Ce sa mai zicem de incompetenta Roberta, analfabeta care nu stie sa numere si pe care a cocotat-o Basescu pe cea mai inalta functie in stat dupa Presedinte si Seful Senatului, RUSINE!!!
     NU mai vede PDL la guvernare !!
     NICIODATA !!!
     La SOMAJ cu voi, la AJOFM !!!
    • 0 (0 voturi)    
     as putea sa va raspund asa... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 21:34)

     lili [anonim] i-a raspuns lui ty

     In Romania e constitutional tot ceea ce este in folosul alesilor, fie pentru interesul lor personal, fie pentru a-i ajuta sa gaseasca tot felul de solutii la gravele erori sau la incompetenta ce-i caracterizeaza in guvernare !!!
   • +1 (1 vot)    
    situatia .... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:52)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui lili

    asta crunta cu pensionarii...pleaca de mult .de pe vremea guvernarulor iliescu-vacaroiu-nastase, cand se scoteau la pensie milioane de oameni (din cauza inchiderii uzinelor /fermelor de stat), nu boc e de vina decriza ......statul nu a mai avut bani.

    dar, vor veni uslasii la putere, e obligatia lor sa rezolve problema.
 • 0 (8 voturi)    
  Cine raspunde, cine plateste brambureala Orange ?! (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:30)

  vio [anonim]

  Aha, am înţeles, echilibrul bugetar stă în România, în tâlhărirea pensionarilor, nu în recuprarea a 20% din PIB, care reprezintă evaziunea fiscală, nu în cele 6 miliarde de euro, la cât se ridică datoriile, în primul rând ale companiilor de stat, la Bugetul de asigurări sociale, nu în cele 110 milioane de euro despre care Curtea de Conturi afirmă că au dispărut în neant chiar de la Casa de Pensii.
  Mie mi se pare ca cea mai buna solutie pornind chiar de la decizia CCR ar fi ca organizaţiile de pensionari sa depuna şi o plângere penală contra celui care, Emil Boc se numeşte, a iniţiat acum doi ani respectiva măsură abuzivă, cu grave consecinţe la nivelul întregii societăţi.
  Lumea s-a săturat de gargara cu "răspunderea politică", a cam venit vremea şi a răspunderii juridice.

  Sper ca cele 2 milioane de pensionari sa nu mai voteze in viata lor cu PDL !!!
  • -2 (8 voturi)    
   Ma postac usl-ist... (Vineri, 20 aprilie 2012, 18:16)

   Damocles [anonim] i-a raspuns lui vio

   ...nu ti-e rusine sa bati campii? Auzi, "talharire"!! A venit CCR-ul si a interpretat altfel legea. Pana acum de ce nu s-a sesizat nimeni mai cap sec ce esti?! Nimic nu e mai murdar decat atatarea si folosirea pensionarilor in jocurile murdare usl-iste pentru recastigarea puterii. Dar va veni cat de curand ziua cand toate astea se vor intoarce impotriva lor si-atunci lumea va constata cu surprindere ca iar s-a pacalit votand trandafirii plin de tepi otraviti...
  • +3 (3 voturi)    
   daca voteaza cu usl, e mai bine??....canci. (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 11:03)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui vio

   unica solutie pt. rezolvarea banilor retinuti din pensii, este :
   CONFISCAREA AVERILOR CELOR CARE AU PRADUIT TARA DIN 1990 PANA IN PREZENT......SUNT ZECI DE DOSARE NESOLUTIONATE,CARE ZAC PRIN INSTANTE......ACOLO SUNT BANII.
 • 0 (6 voturi)    
  Ce impact?! Unde se duc banii de la CNAS ??!! (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:46)

  costica [anonim]

  "Impactul asupra bugetului de sanatate va fi de aproape 1 miliard de lei", a declarat vineri Boghicevici."

  Ce impact ?!
  In Ianuarie 2012, cand a retras Proiectul Legii Sanatatii, Traian Basescu incercand sa motiveze intentia de privatizare a Sanatatii, spunea la TV in fata natiunii romane, la ceas de seara ca sa auda toti supusii "minunea mare" prezidentiala:
  " Sistemul(portocaliu!!) e corupt, politizat, se fura si nimeni nu stie unde se duc banii de la CNAS! Si la fel este peste tot, nu numai la Sanatate" !!!

  Deci, ce impact, cand oricum astia habar nu au unde-s banii romanilor depusi la Sanatate ??!!!
  Traian Basescu a spus-o !!!
  Despre ce impact vorbeste Ministresa asta habarnista cu 3 masterate si 2 doctorate obtinute pe seara la celebra Universitate de vest din Arad, in timp ce Ministresa muncea de zor, adica la ID?!!!!
 • +7 (11 voturi)    
  Sper ca... (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:56)

  Razvan [anonim]

  Eu sper ca cele 2 milioane de pensionari sa-si dea seama ca daca nu era PDL-ul, nu-si mai primeau nici bruma aia de pensie pe care o primesc. Am fi ajuns mai rau decat grecii, pentru ca pe noi nu are cine sa ne ajute pentru ca nu suntem in zona Euro. USL-istii crezi ca vor da mai mult ? Nu au de unde. Iar Curtea Constitutionala nu face decat sa incurce lucrurile substituindu-se guvernului.
  • +3 (7 voturi)    
   daca nu era PDL... (Vineri, 20 aprilie 2012, 19:38)

   paolalaan [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   eram mai rau ca grecii!liberalii si comunistii lui ilici actualmente tonta si alti nerusinati nu recunosc nimic !tembaliziunile latrinele lei felix si irealitatea lupta impotriva interesului national!tot ce a facut bun guvernul boc a fost contestat de usl din invidieeeeeeeeeeee!asta e adevarul !usl ,o sleahta de nemernici cam tampiti a caror singura idee a jos ..asa ca sa le ia ei locul si sa duca tara la faliment !daca-i veti vota veti face cea mai mare greseala!din nefericire sunt multi care-i cred si uita si de mineriade si de toate hotiile lor !
  • +1 (5 voturi)    
   Razvan (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:19)

   clazarify [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   Ai dreptate Razvane, lasa ca dictatura lui Basescu se apropie de sfarsit, tot asa si sistemul de pensii isi va da obstescul sfarsit in cativa ani, iar fraierii de pensionari vor primi bani cu gramada de la USL, ca doar nu ii doare tiparnita sa dea drumul la bancnote. Vasile, te rog spune-ne la ce varsta ies canadienii la pensie, la 50 si-un pic ca la noi?
  • 0 (2 voturi)    
   MULTUMESC DIN INIMA PARTIDULUI ! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 12:49)

   maria [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   Deci : te-am prins ca m-ai furat 16 luni , zici ca m-ai ma furi o luna si mai zici ca NU-MI DAI BANII FURATI !
 • -1 (5 voturi)    
  CE ministri destepti avem! (Vineri, 20 aprilie 2012, 18:01)

  TomaN [anonim]

  "Faptul ca aceasta prevedere legala nu este constitutionala produce efecte pe viitor."
  Sa ne mai miram?
  Deci putea ramane necostitutionala si aplicata pentru totdeauna... totul era sa nu ne prinda (crede sincer d-na ministru). Romaneste: "hotul neprins este negustor cinstit".
  • +5 (7 voturi)    
   Cand a spus CCR... (Vineri, 20 aprilie 2012, 19:01)

   Damocles [anonim] i-a raspuns lui TomaN

   ...ca legea e neconstitutionala mai nataraule?! Va repeziti toti habarnistii sa dati din clanta fara sa stiti despre ce e vorba! Era vorba de o simpla interpretare a legii in acceptiunea celor de la CCR.
   • 0 (0 voturi)    
    De cand (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 11:21)

    ncodrin [utilizator] i-a raspuns lui Damocles

    face CCR interpretarea (unor) legi. Nesimțire totala a guvernării portocalii și a președintelui umilit.
   • 0 (0 voturi)    
    ideea e... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:42)

    pensionarul [anonim] i-a raspuns lui Damocles

    ,,,ca nu e lege ; e HG ; si daca n-au stiut sa "interpreteze" , carevasazica n-au stiut romaneste( au fost adicatelea incompetenti) , nu trebuie sa restituie banii? pentru ce sunt platiti " interpretii " astia , care e rolul lor ? sa ne goleasca buzunarele prin orice mijloace ? daca reusesc performanta de a lua din buzunare indiferent in ce mod , tot pagubitul e vinovat ? dar trebuie sa recunoastem : cand e vorba de a muta banii in anumite buzunare , sunt chiar maestri
 • -2 (6 voturi)    
  Bani pentru pedelisti (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:10)

  jcnjcn hhkchch [anonim]

  Eu cred ca pedelistii si basescu considera banii bolnavilor, banii pensionarilor, banii profesorilor, banii sanatatii ca pe proprii lor bani , pe care-i administreaza discretionar si batandu-si joc de milioane de oameni.
  Nu procedeaza la fel cu serviciile secrete, cu SRI, SIE , STS, armata , carora le-au marit veniturile probabil pentru a le creste docilitatea .
  Profesorii, desi au castigat drepturile in instanta conform legilor romanesti -facute chiar de pedelisti - sunt amanati pe zeci de ani printr-un abuz de stat in timp ce aviatorilor, si marinarilor le-au marit sporurile cu 100-250% iar serviciilor le-au marit si lor la fel (pe sest -fara tam-tam).
  Este o guvernare discretionara , mai rau decat cea fanariota si cand vom scapa de astia eu sper sa se faca o lustratie a pedelistilor pentru ca trebuie sa plateasca pentru chinurile indurate de atatia oameni.
  ,
 • +2 (4 voturi)    
  MINISTRUL MUNCII ESTE INTR-O EROARE GRAVA! (Vineri, 20 aprilie 2012, 22:33)

  Istrate Micescu [anonim]

  Ministrul muncii este un ignorant; temeiul legal pentru restituirea sumelor incasate de la pensionari pe nedrept este chiar faptul ca banii au fost retinuti fara un temei legal, adica in mod ilegal!
  Or nimeni nu poate obtine un beneficiu printr-un act ilegal, fie el acela si statul.Imaginati-va situatia unor cetateni care ar fi declarat la fisc venituri mai reduse , platind, in consecinta impozite mai mici; daca ulterior fiscul descoperea frauda le incasa banii din urma, fara nici o discutie, plus penalizari!
  Legea opereaza in ambele sensuri: pentru cetateni dar si pentru institutiile statului, care nu sunt exonerate de la respectarea legilor tarii..
 • -1 (3 voturi)    
  justitie de ... (Vineri, 20 aprilie 2012, 22:41)

  silviu [anonim]

  bine ca NU li se mai reduc cu 5,5% pensiile celor cu pensii nesimtit de mari! bine ca prostii cu pensii mai mici de 740 de lei se zbat in numele celor cu pensii mari, sa recupereze ceva ce oricum NU era retinut din cei 740 de lei. bravo juristilor lui Felix ca manipuleaza boborul asta de nenorociti carora numai statul la coada, acum, le mai lipseste, la virsta care o au. dar oricum, dupa mintea juristilor lui Felix sunt obisnuiti sa fie manipulati. deci, felicitari USL + Felix, ne determinati pe cei mai tineri sa emigram, nu? sa vedem cine va mai plati contributii la pensii.
  • -1 (1 vot)    
   Mai bine guvernare de... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 7:49)

   Xiel [anonim] i-a raspuns lui silviu

   Silviu o sa vina o zi in care si tu vei fi nevoit sa lupti cu un Guvern pentru drepturile tale - poate chiar vizavi de pensie, asa ca fii mai atent ce scoti pe gura.
   Decizia CCR spune clar ca in cazul pensiilor - impozitul de 5,5% trebuie sa fie aplicat doar diferentei intre 740 de lei si cuantumului total al pensiei - deci pensiile alea pe care le numesti tu nesimtite vor fi impozitate in continuare.
   Verifica si tu macar o data in viata pe internet cati pensionari romania au pensia de aprox .780 RON.
   In alta ordine de idei nu cred ca vei emigra din cauza unui miau-miau... desi se pare ca esti fan antene.
 • +1 (1 vot)    
  inprumut fara dobanda..... (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 6:55)

  valentin beck [anonim]

  Observ pe forum mari incaierari intre militantii pro guvern si restul...Chiar si felix a ajuns mare vedeta...,dar lucrurile sunt mai mult decat clare.Interpretarea statului atat in legea mult disputata cat si in altele ,nu a fost niciodata interpretata in favoarea cetateanului ci ,daca nu au taiat 25% ca in 2010 au mers la ciuguleala.Varianta optimista este ca doar o mica parte vor reactiona in instanta,iar cea pesimista ca se vor inprumuta de la pensionari GRATIS.Acum urmeaza cererile pensionarilor in instanta de a actualiza pensiile cu rata inflatiei din ultimii 3 ani,lucru care nu va costa statul 650ron ca acum ci,intre 3000 si 10000ron.Apoi mai sunt bugetarii care si vor cere in instanta dobanzi pentru banii care le datoreaza statul de peste 8 ani in unele cazuri.Se va spune ca NU SUNT BANI dar daca nu rostogoleau datoriile atatia ani ,nu se resimtea atat de dur si nu mai blocau instantele de judecata!Ce ste cel mai grav este ca sunt bani dar ,nu pentru catei.......p.s.am omis si procesele care vor urma pe speta A.N.R.P.SI ESTE DOAR INCEPUTUL..
 • 0 (0 voturi)    
  sanatate si iertare de pacate, (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 7:24)

  ana461 [utilizator]

  dragi pensionari , noua ne trebuie zile, nu bani
 • 0 (0 voturi)    
  sanatate si iertare de pacate, (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 7:33)

  ana461 [utilizator]

  dragi pensionari, noua ne trebuie ZILE, nu bani , rugati-va la cel de sus s-apucati ziua de maine .Daca aveti peste 740 lei pensie, nu sunteti muritori de foame .
 • 0 (0 voturi)    
  Neconstitutional dar legal!!! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 7:52)

  Christian [anonim]

  Daca retinerea de 5.5% pentru partea de pensie egala cu 740 de lei este neconstitutionala inseamna ca neconstitutionala a fost si un ultimul an. Sau s-a schimbat constitutia anul asta? Cu alte cuvinte statul a incasat niste bani neconstitutional dar legal?!!!!! Returnarea acelor sume ar trebui sa fie obligatorie daca in tara asta functioneaza o minima logica si bun simt.
 • -1 (1 vot)    
  Pensionari nu o sa primeasca nici un leu (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 8:09)

  Dan [anonim]

  La ce ura poarta Basescu pensionarilor acesti nu o sa vada nici un leu asa ca nu va agitati degeaba.
 • -1 (1 vot)    
  :)) (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 8:20)

  Pantera Roz [utilizator]

  N-am mai intrat de vreun an pe aici...E tot noaptea mintii pe site-ul asta... Cum apara postacii PDL faradelegile partidului lor iubit...Nu va dati seama ca tot efortul vostru e inutil si ca PDL e pe duca ? Nu aveti ochi si creier ? Cum puteti sa va mai imbatati cu apa rece ?! Dumnezeule mare...Ia sa vad , cenzura functioneaza tot ca acum un an pe Hotnews ? :)
 • +1 (1 vot)    
  catre Av. Radu Ionescu (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 8:56)

  M. Ciobanu [anonim]

  Eu il intreb pe avocatul Radu Ionescu: unde ai invatat dumneata Limba romana? Ia citeste atent ce spune
  OUG 107:
  "(2) Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri ...... Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei."
  Deci repet pentru repetenti: " ale caror venituri depasesc 740 de lei........ aplicata acestor venituri......" Atentie la cuvantul ACESTOR.
  De ce vii dumneata cu argumente de tipul ... Tehnic, modul in care s-a calculat este corect. El trebuia sa fie corect din punct de vedere legal si logic. Daca esti intr-adevar jurist ai putea face observatia ca textul legii nu este tocmai fericit ca da posibilitatea la dubla interpretare. Dar poate ca el a fost intentionat facut asa si atunci intram in alta discutie. Multe legi din Romania sunt facute excat ca sa poata fi interpretate diferit, sa poata justitia sa-si bata joc de noi cum vrea ea.
  Eu nu te-as lua sa fii avocatul meu niciodata.
  • 0 (0 voturi)    
   habar NU ai !!!! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 13:24)

   costica [anonim] i-a raspuns lui M. Ciobanu

   OUG 107/2010 a lui Boc modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care in varianta Legii spune asa la Art 259, aliniatul 2:
   (2) Pentru pensionari contributia datorata de acestia(Contributia la Sanatate, CASSul asta) se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit, se calculeaza pentru diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi."

   OUG 107/2010 a lui Boc a modificat acest articol din Legea 95/2006 astfel:
   "7. La articolul 259, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   “(2) Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.”
   Desi OUG spune clar ca NU poate rezulta o pensie mai mica de 740 Lei, totusi daca pui 5,5% pe toata suma, in mod evident ca ceea ce rezulta poate sa fie mai mic !!!!
   De exemplu, la o pensie de 750 Lei, acum se pune 5,5% pe toata suma!! Adica se scade pentru CASS suma de 41,25 si rezulta pensia primita de pensionar de numai 708,75 !!!
   Cum iti suna, respecta asta OUG 107/2010 ??!
   Cauta pe net Legea 95/2006 si apoi OUG 107/2010, citeste motivarea din OUG care spune clar ca le trebuiau bani la Bugetul pe 2011 si asa au pus CASSul asta aiurea si pe pensiile de peste 740 Lei!
   Citeste si revino cu comentarii documentate!!!
   • 0 (0 voturi)    
    tu n-ai inteles (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:17)

    M.Ciobanu [anonim] i-a raspuns lui costica

    Tu n-ai inteles nici ce am scris eu, nici cum se calcula si se aplica inainte, nici ce spune legea.
    Citeste cu atentie articolul si din HN ca te lamureste
 • +1 (1 vot)    
  Solutie (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 9:06)

  sase sase [utilizator]

  Ar fi logic ca guvernul sa emita un act normativ prin care sumele retinute in baza actului normativ anterior si care a fost declarat neconstitutional in privinta modului de interpretare si aplicare,sa fie restituite.Iar apoi sa se indrepte pentru recuperare celor care au semnat acel act normativ.Atata timp cat nu sunt taxati la buzunar,adica nu exista o raspundere materiala pentru fapte ilegale,se vor mai intampla aceset lucruri si in viitor indiferent cine este la guvernare.Cand ii atingi la buzunar ,factorii de raspundere si de decizie devin mai prevazatori.Cat priveste retinerea sumelor respective ,demonstreaza inca odata daca mai ere nevoie ca statul roman este un stat hot,condus de niste smecheri care nu au nimic comun cu interesele cetateanului.In ultimii 8 ani toate activitatile au fost perturbate de hotiile statului si de functionarii sai ,incepand cu impozitul forfetar si terminand cu masurile de austeritate care poate erau necesare,dar trebuia ca austeritatea sa fie extinsa si asupra clientelei politice.Asta a nemultumit cel mai mult.
 • +1 (1 vot)    
  Uite cine conduce Romania !!! (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:53)

  vio [anonim]

  "Blonda de la Ministerul Muncii nu ştie câţi pensionari sunt în România
  Ministrul Muncii Claudia Boghicevici nu ştie câţi pensionari sunt în România. Prezent în emisiunea "România 60 minute", ministrul a fost întrebat punctual câţi oameni au pensii sub 740 lei.
  Întrebată câţi pensionari din România au în prezent venituri sub 740 de lei, ministrul Muncii a răspuns: "M-aţi luat pe nepregătite. Ştiu să vă spun câţi au fost afectaţi de această prevedere, adică 2.181.000, peste ...".
  În plus, ministrul Muncii nu a putut explica întârzierea de 30 de zile privind publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale pe calculul contribuţiilor de sănătate a 2,1 milioane de pensionari. Ca să elimine aplicarea unor măsuri neconstituţionale privind contribuţiile, Claudia Boghicevici spune că Ministerul Muncii mai are nevoie de încă 45 zile.
  "Nu vă pot da răspunsul referitor la publicarea in Monitorul Oficial. Nu am atribuţii şi pârghii să solicit MO să publice aceste acte mai devreme sau mai târziu", a declarat ministrul la România TV.
  Un grup de lucru pentru aplicarea deciziei CCR a fost înfiinţat nu în momentul emiterii deciziei, adică pe 13 martie, ci doar la o zi după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pe 19 aprilie, când deja pensionarii se călcau în picioare la uşile caselor de pensii şi ale tribunalelor."
  http://www.cotidianul.ro/blonda-de-la-ministerul-muncii-nu-stie-cati-pensionari-sunt-in-romania-180121/
 • 0 (0 voturi)    
  Ce diferenta este? (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 12:01)

  ioil [utilizator]

  intre DD de la OTV care promite 20000 de euro,apartamente la pret mic sau chirie mica , toate bucuriile pamantului si fostele promisiuni a partidelor care au strans voturi pe baza de cadouri ca:brichete,galeti,umbrele,telefoane mobile,pelerine,mici cu bere,bani ches,zahar,ulei,sare,peste congelat,etc,etc.Pana noi pensionarii ne vom lasa manipulati,nu vom gasi dreptate in aceasta tara.Legile sant facute in favoarea celor bogati,aveti grija pe cine votati!
 • +1 (1 vot)    
  Realitatea romaneasca (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 13:41)

  Doru Dascalu [anonim]

  Imbulzeala pensionarilor la tribunal, denota un fapt trist. Ca ei nu au legatura cu nici o asociatie de pensionari care sa-i reprezinte in fata autoritatilor,sau daca sunt membri unei asemenea asociatii, cei de acolo sufera de ei si sunt in continuare speriati de sistem si supusi fideli. A reusit comunismul sa bage spaima in ei si sau resemnat in fata vietii. Cand o sa vad un mars tacut al sutelor de mii de pensionari in capitala, atunci voi sti ca traiesc in alta tara. In una cu oameni reali nu cu zombie. Pentru ca nu se va putea aresta juma de milion de pensionari care marsaluiesc pe strada. Daca tot au trait in comunism cea mai mare parte din viata, sa faca acest mars pe 23 august.
 • +1 (1 vot)    
  SA SOCOTIM IMPREUNA (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:45)

  Sile [anonim]

  Procentul de 5,5 aplicat sumei de 740 de lei, rezulta o suma oprita de stat de aproximativ 41 de lei pe luna.

  In acest caz, in 18 luni (din ianuarie 2011 pina in iunie 2012 inclusiv, ca le trebuie inca 45 de zile sa faca modificare) s-ar ajunge la o suma de 738 de lei de restituit pentru fiecare pensionar vizat, care face in €uro aprox 170€ adica pt 2 milioane de pensionari (minimum parca) STATUL ARE DE RESTITUIT LA 01 IULIE 2012 suma de 340 000 000 (trei sute patruzeci milioane EUROI.

  Pensionari din toata tara, UNITI-VA ACUM !!!
 • 0 (2 voturi)    
  gata cu PDL (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 15:53)

  vio [anonim]

  dupa povestea asta daramatoare si jignitoare pentru pensionari, PDL poate sa-si faca bagajele, este deja dus.
  Am scapat de PDL, asta cu pensiile le-a pus capac, cred ca 2 milioane de votrui ale astora plus ale neamurilor care au auzit pe viu povestea cu bataia de joc portocalie i-au pus capac lui Boc si lui Basescu.
  PDL poate sa plece de acum.
  S-a terminat bataia de joc si chinul milioanelor de romani sub dezastruoasa si monstruoasa coalitie portocalie-UDMRista-UNPRSista...
  La gunoi cu voi!
 • +1 (1 vot)    
  Prezentati informatii utile (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 16:30)

  bebe [anonim]

  Apreciez comentariile din acest articol, dar cel mai util pentru oamenii de rand ar fi mentionarea actelor necesare pentru a depune in instanta cererea de recuperare si precizarea instantelor competente unde se pot adresa. Astfel articolul nu ar fi doar echidistant, informational, dar si util celor care nu dispun de educatia drepturilor de care dispun.
  Multumesc,
 • 0 (0 voturi)    
  Nu imi place formularea (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 16:45)

  mark35 [utilizator]

  Pentru ce sume se bat.Nu se bat ci doar uzeaza de dreptul lor de a apela la justitie pentru banii pe care statul ii fura din pensia lor si fiti linistiti ca nu cei cu pensii nesimtite stau la acele cozi ci amaratii care dupa o viata de munca au pensii de mizerie in timp ce alesii neamului au furat si fura in continuare tot ce pot indatorand tara pe urmatoarele 4-5 generatii
 • 0 (0 voturi)    
  DA sau BA? Păi e cum vreau eu (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 19:35)

  cititor [anonim]

  Exista sanse destul de reduse ca aceste venituri sa fie recuperate. Nu exlcud ca anumite instante sa dea dreptate celor care solicita returnarea sumelor", a declarat avocatul Radu Ionescu,
  Așa se intâmplă intr-o justiție de rahat in care autoritatea de lucru judecat nu funcționează și nu intîmplător, așa poți să faci ce vrei, ești stăpân nu judecător imparțial.
  Intr-o justăție democrată și corectă odată ce ai câștigat impotriva statului, toți câștigă totdeauna pe aceași speta și de aceea statul iși schimbă imediat legea.
  La noi nu dictează legea și logica dictează justiția cea coruptă, că alta nu avem și nici nu cred că vom avea alta curând.
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari autorului articolului (Duminică, 22 aprilie 2012, 0:13)

  ION [anonim]

  Cunosc bine subiectul tratat in articol.
  Am citit in presa, inclusiv pe agentii de stiri, informatii care contineau multe si grave erori.
  Acesta este singurul articol care prezinta corect situatia aceasta cu pensionarii si contributia (CASS) de 5,5%.
  Inca odata felicitari autorului!
  • -1 (1 vot)    
   ba sa avem pardon... (Luni, 23 aprilie 2012, 14:42)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui ION

   este un articol foarte prost, care agita si mai mult masele...
   lasand la o parte faptul ca legea este clara,
   " Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei."
   ce dracu nu mai stiti limba romana? sau daca avem un judecator tampit trebuie sa tampim toti?
   zice undeva ca se impoziteaza numai veniturile
   care depasesc 740 lei?
   legea spune clar ca pensionarii care obtin venituri mai mari de 740 lei din pensie vor plati un impozit de 5.5 % din aceste venituri, nu din diferenta. pentru a nu cadea in eroare, face si mentiunea ca pensiile impozitate nu pot fi mai mici de 740 lei.
   daca aplicam impozitul numai la diferenta, adica ce depaseste 740 lei, nu mai era nevoie de ultima precizare, doar daca cumva la 741 lei aplicai impozit la 1 leu, rezulta 0.055 lei si 740.945 lei era mai mic decat 740 lei...
   numai ca la drept, matematica era "limba straina", asa ca sa nu ne surprinda decizia unui judecator sau a CC.
   niste prosti, lipsiti de orice logica, tocilari, asa era pe vremea mea...adica acum 45 ani...
 • 0 (0 voturi)    
  blond (Duminică, 22 aprilie 2012, 13:30)

  cj06huu [anonim]

  Incredibil ce adevar este acela cum ca blondele.....,asa si ministresa de la munca, ca si celebra vos, legate onbilical de boc si pdl. sa le dea D-zeu sanatate (la pensie).
 • 0 (0 voturi)    
  Totul despre agitatia pensionarilor. Ce i-a incura (Luni, 23 aprilie 2012, 1:11)

  Ion [anonim]

  Dar pentru retinerea banilor a avut alt temei legal inafara de” hotarirea”lui base?
  • 0 (0 voturi)    
   da (Luni, 23 aprilie 2012, 14:43)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   legea, nu "hotararea" lui base... dar trebuie citita...
 • 0 (0 voturi)    
  Pensionarii (Marţi, 24 aprilie 2012, 23:58)

  Doru [anonim]

  Se vede ca traiti pe alta planeta din moment ce nu intelegeti ce mult inseamna 1-10 lei pentru pensionarii cu pensii mici! Sa va fie rusine !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by