Decizia Curtii Constitutionale privind contributiile de asigurari de sanatate in cazul pensionarilor devine aplicabila din luna mai, pe motiv ca pensiile pe luna aprilie au fost platite in avans, ca urmare a sarbatorilor Pascale, a declarat joi presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Domnica Doina Parcalabu.

"Din luna mai va trebui sa aplicam deciziile Curtii Constitutionale", a afirmat Doina Parcalabu. Reprezentanta Casei de Asigurari a precizat ca este vorba de circa 2-2,1 milioane de persoane ale caror venituri din pensii nu depasesc 740 lei astfel incat nu li se va mai aplica retinerea de 5,5%.

In incheiere, presedintele CNPP a precizat ca "noua modalitate de calcul a pensiei, tinand seama de deciziile Curtii Constitutionale, se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii din categoria avuta in vedere, nefiind nevoie de depunerea unor cereri".

Magistratii CCR s-a pronuntat pe data de 13 martie asupra unor exceptii de neconstitutionalitate pe tema coplatii pentru unele servicii medicale, aplicate la pensiile mai mari de 740 de lei, hotarand ca acestea sunt constitutionale. Decizia Curtii Constitutionale vizand constitutionalitatea dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea privind reforma in domeniul sanatatii, referitoare la contributiile de asigurari de sanatate ale pensionarilor, a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Decizia, conform careia procentul de 5,5% se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei, adoptata cu unanimitate de voturi in data de 13 martie 2012, este definitiva si general obligatorie.

Citeste si: