Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au extins cercetarile in cazul agentului de politie Gheorghe Vladan, care si-a impuscat mortal sotia si pe o colega a acesteia, acuzandu-l de alte doua infractiuni de tentativa la omor calificat si deosebit de grav, informeaza Mediafax citand un comunicat al Ministerului Public. In comunicat se mai precizeaza ca una dintre partile civile a solicitat introducerea in cauza a Ministerului Administratiei si Internelor ca parte responsabila civilmente insa "pana in acest moment solicitarea nu a fost motivata".

"In continuarea cercetarilor in cauza privind incidentul petrecut intr-un coafor din Bucuresti, cand inculpatul Gheorghe Vladan a tras mai multe focuri de arma, context in care au decedat doua persoane, iar alte sase au fost ranite, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus extinderea cercetarilor fata de inculpat pentru inca doua infractiuni de tentativa la omor calificat si deosebit de grav (in raport cu inca doua persoane asupra carora a executat foc de arma, fara insa a le vatama)", a precizat joi Biroul de presa al Ministerului Public.

Extinderea cercetarilor s-a intemeiat pe probele administrate in cauza, inclusiv pe concluziile constatarii tehnico-stiintifice complexe in baza careia specialistii au stabilit succesiunea focurilor de arma trase in directia victimelor; timpul scurs intre fiecare foc de arma; distanta de la care s-a tras; directia de tragere, precizeaza Ministerul Public.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au inaintat, la data de 29 martie 2012, Tribunalului Bucuresti referatul cu propunere de prelungire a duratei arestarii preventive pentru o perioada de inca 30 de zile, incepand cu data de 5 aprilie, pana la data de 4 mai inclusiv.

Din probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca, la data de 5 martie 2012, in jurul orei 17.30, Vladan Gheorghe a executat mai multe focuri de arma asupra persoanelor aflate in salonul de coafura unde lucra sotia sa, incercand sa o ucida pe aceasta.

MAI chemat ca parte responsabila civilmente

In cazul atacului armat de la coaforul Perla din Bucuresti, una dintre partile civile a solicitat introducerea in cauza a Ministerului Administratiei si Internelor ca parte responsabila civilmente insa "pana in acest moment solicitarea nu a fost motivata", a precizat Biroul de presa al Ministerului Public.

Partea responsabila civilmente este persoana chemata in procesul penal sa raspunda din punct de vedere civil, deci potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului. Persoana, care detine aceasta calitate in cadrul procesului penal, va raspunde pentru sau alaturi de invinuit/inculpat la repararea prejudiciului cauzat prin savarsirea infractiunii, arata Mediafax.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca cererea de introducere ca parte responsabila civilmente a MAI vine dupa ce seful Politiei Romane, Liviu Popa, a afirmat ca agentul Gheorghe Vladan nu avea un aviz psihologic pentru a detine arma.

"Sigur, in acest caz vom gasi vinovatii. Noi, in calitate de sefi nu putem sa verificam fondul unui dosar, tot ceea ce facem este sub procuror. Va asigur ca am vazut dosarul, sunt sapte file la dosar si lipsesc trei dintre ele. Va asigur ca nu exista niciun fel de aviz psihologic la dosar, ci doar cel de la medicul de familie. Daca apare acest aviz si daca acest aviz este real si este din 2010, pot sa va spun sigur ca imi dau demisia", a declarat Liviu Popa.

Intrebat joi daca seful Politiei Romane isi da demisia, avand in vedere ca exista la dosar avizul psihologic dat lui Gheorghe Vladan, purtatorul de cuvant Christian Ciocan a declarat: "La vremea respectiva am mai facut precizari si completari atat prin declaratiile de presa ale domnului chestor de politie Liviu Popa cat si prin cele ale purtatorului de cuvant. Politia nu mai face nicio declaratie, competenta in acest caz revine parchetului".

Atacul de la coaforul Perla

Pe data de 5 martie, in jurul orei 17.30, Gheorghe Vladan (53 de ani), sofer la Policlinica MAI, a intrat in coaforul din complexul Perla, din cartierul Dorobanti, unde lucra sotia sa, Florina Vladan (47 de ani), coafeza. Vladan si-a impuscat mortal sotia, apoi a tras intr-o colega a sa, casiera Mariana Bendre, dupa care a ranit alte sase persoane aflate in salonul de infrumusetare din Bucuresti.

In urma atacului realizat cu o arma de foc, inculpatul Vladan Gheorghe a ucis doua persoane, una dintre acestea fiind sotia sa, iar alte sase au fost ranite si transportate la Serviciile de urgenta ale Spitalelor Floreasca si Elias.

In aceasta cauza numarul partilor vatamate si victimelor s-a ridicat la zece persoane, dintre care sase au fost ranite, doua persoane au fost ucise, iar asupra a doua persoane a executat foc de arma, dar nu le-a ranit.

Prin ordonanta emisa de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica, la data de 6 martie 2012 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Vladan Gheorghe pentru savarsirea infractiunilor de omor calificat si deosebit de grav, o zi mai tarziu fiind schimbata incadrarea juridica pentru faptele retinute in sarcina acestuia, in infractiunile de omor calificat si deosebit de grav si tentativa la omor calificat si deosebit de grav.

De asemenea, procurorii au dispus extinderea cercetarilor fata de inculpat pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor.