Ce spun liderii PSD si PNL despre proiectul Guvernului Ungureanu de a plafona despagubirile acordate fostilor proprietari. Victor Ponta: E o idee socialista / Tariceanu: Adevarati comunisti 

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 19 aprilie 2012, 16:58 Actualitate | Politic


"Atata timp cat unora le-ai dat 100%, altora sa le dai 15% nu merge juridic, dincolo de conceptia mea sau cea a PSD-ului (...) Este o idee chiar mai la stanga decat PSD-ul", a apreciat pentru HotNews.ro liderul PSD, Victor Ponta, proiectul guvernului de a plafona despagubirile acordate fostilor proprietari. In opinia liderului social-democrat, plafonarea despagubirilor ar fi putut fi o solutie doar daca se aplica din start tuturor fostilor proprietari. Impotriva masurilor din proiectul de lege al guvernului s-au declarat si liderii PNL si PSD de la Senat si din Camera Deputatilor care au declarat pentru HotNews.ro ca plafonarea este o masura discriminatorie si ca "daca legea va veni in forma asta la Parlament, ea va trebui imbunatatita sau chiar respinsa".

"Atata timp cat unora le-ai dat 100%, altora sa le dai 15% nu merge juridic, dincolo de conceptia mea sau cea a PSD-ului", a declarat pentru HotNews.ro, liderul PSD, Victor Ponta.

"Eu sunt in primul rand critic la adresa faptului ca legea care a reglementat aceste lucruri, Legea 247/2005, este o lege adoptata de Guvernul din care domnul Ungureanu facea parte si este o lege lucrata de ministrul Justitiei, doamna Macovei. Daca Legea 247 nu e buna, trebuie sa ni se spuna de ce nu e buna", a mai spus Ponta.

Victor Ponta: Este o idee chiar mai la stanga decat PSD-ul. Este o idee socialista ca daca n-ai bani sa nu le mai dai oamenilor banii

In opinia liderului social-democrat, plafonarea despagubirilor ar fi putut fi fost o solutie doar din 2005 si doar daca se aplica tuturor fostilor proprietari.

Victor Ponta
Foto: ALDE
"Nu am fi de acord cu plafonarea, indiferent de prag. As fi fost de acord in 2005 pentru toata lumea, daca asa gandea guvernul din care domnul Ungureanu facea parte. Daca ai dat o lege in 2005 nu poti s-o aplici pentru unii si pentru altii nu. Aici apare o discriminare si o incalcare a unui principiu al egalitatii de tratament. Acum nu se mai poate vorbi de plafonare. Se putea poate pentru toata lumea de la inceput. Dar dupa ce ai dat la unii 100%, acum sa dai pentru unii 15% e deja o echilibristica pe care numai domnul Ungureanu o poate sustine", spune Ponta.

"Inteleg ca este ideea domnului Ungureanu si este o idee chiar mai la stanga decat PSD-ul. Este o idee socialista ca daca n-ai bani sa nu le mai dai oamenilor banii. Pana nu vedem niste calcule serioase, cati bani pe cat timp, toate propunerile sunt neserioase", a mai declarat Ponta.

Potrivit liderul social-democrat "am ajuns intr-o criza si nu sunt bani pentru ca in ultimii ani in cadrul ANRP-ului s-au produs fraude majore, motiv pentru care am si cerut la Senat o comisie de ancheta (...) Vreau sa vad, in urma comisiei senatoriale, cu adevarat unde suntem si poate recuperam niste sute de milioane de euro care s-au fraudat in ultimii doi ani la ANRP".

Ponta: Guvernul Ungureanu cu ministrul Predoiu rezolva prost problema

"CEDO a spus asa <<Ca sa nu va mai condamnam in continuare, pentru ca avem mii de dosare din Romania si le pierdeti pe toate, aveti 18 luni ca sa adoptati o lege cadru constitutionala si europeana>>. Domnul Boc, cu guvernul PDL-ului si cu ministrul justitiei domnul Predoiu, n-a facut nimic. Acum domnul Ungureanu, tot cu guvernul PDL si cu domnul Predoiu, au ajuns in ultimul ceas si nu stiu cum sa o rezolve. Si o rezolva prost, parerea mea", a declarat presedintele PSD.

Intrebat daca este de acord cu esalonarea platilor pe o perioada de 10-12 ani, Ponta a raspuns: "Pana nu ne prezinta cineva de ce 12 ani si nu 2 nu putem comenta. Pe ce criteriu s-a pus 12 ani? Nu exista niciun criteriu. E doar spus dupa ureche".

In ceea ce priveste eliminarea prevederii de restituire in natura, liderul PSD a declarat ca nu este de acord. "Nu poti sa fii de acord cu eliminarea restituirii in natura. Doar daca vezi pe teren ca unele proprietati pot fi restituite si altele nu. Sa renunti de principiu? De ce? Eu nu pot sa fiu de acord cu ceva ce n-am facut eu. Nu m-a consultat nimeni cand s-a facut legea. Este prea tarziu pentru vreo consultare", a spus Ponta.

Puiu Hasotti (PNL): Nu sunt de acord cu plafonarea despagubirilor indiferent de procent. Masura ar crea discriminari

Puiu Hasotti
Foto: Agerpres
Impotriva masurii de plafonare a despagubirilor acordate fostilor proprietari s-a declarat si Puiu Hasotti, liderul senatorilor PNL.

"Indiscutabil nu sunt de acord cu plafonarea despagubirilor. Nu numai din ratiuni logice, ci si din ratiuni doctrinare. Nu putem fi de acord si pentru ca ar crea discriminari intre cei ce ar primi sau urmeaza sa primeasca despagubiri. Nu sunt deacord indiferent de procentul de plafonare", a declarat pentru HotNews.ro, senatorul PNL, Puiu Hasotti.

Hasotti: Perioada de esalonare a despagubirilor ar trebui sa fie de maxim 5 ani

"Cat priveste esalonarea pe 10-12 ani, nu sunt de acord. Maximum 5 ani ar trebui sa fie perioada de esalonare. Nu s-a discutat pana acum la nivelul partidului. Este un punct de vedere personal", a mai spus liderul senatorilor PNL.

Mircea Dusa (PSD): Plafonarea despagubirilor nu este un principiu democratic si constitutional

Dezacord fata proiectul de lege al guvernului si-a manifestat si deputatul Mircea Dusa, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor.

"Nu sunt de acord pentru ca nu este un principiu democratic si constitutional. Trebuie gasita o alta solutie si cred ca solutia din Legea 10, prin care se permitea despagubirea in bani sau in natura, era mult mai buna pentru a rezolva problema despagubirilor. Indiferent de procent, nu sunt de acord cu plafonarea. Este o prevedere neconstitutionala", a declarat pentru HotNews.ro, deputatul PSD Mircea Dusa.

Mircea Dusa
Foto: Agerpres
Intrebat de perioada de esalonare a despagubirilor care in proiectul guvernului este de 10-12 ani, Mircea Dusa a precizat ca masura este discutabila.

"Se poate discuta in ce masura are statul roman capacitate de a face despagubirea. Trebuie gasita o solutie care sa satisfaca pe cei care solicita despagubirea. Nu pot sa spun exact pentru ca nu am facut niciun calcul si nu stiu ce impact ar fi la bugetul statului", a spus deputatul PSD.

Mircea Dusa (PSD): Probabil vom participa in Parlament la dezbaterea proiectului de lege si vom aduce amendamente

In ceea ce priveste eliminarea posibilitatii de despagubire in natura, Dusa a declarat: "Nu mi se pare normal renuntarea la despagubirea in natura. Daca exista aceasta posibilitate, de restituire in natura, ea trebuie aplicata".

"Probabil la dezbaterea acestui proiect de lege, pentru ca este unul foarte important, vom participa si vom amenda cu ceea ce noi consideram, la noi la USL, ca este necesar. Guvernul fuge dupa tot scandalul public facut pe acest subiect. Isi ia responsabilitatea si il paseaza la Parlament", a mai spus liderul deputatilor PSD.

C.P. Tariceanu (PNL): Intregul plan mi se pare un atentat grav la principiul garantarii proprietatii private si un abuz de neimaginat impotriva fostilor proprietari

Contactat de HotNews.ro si intrebat daca e de acord cu ideea de plafonare a despagubirilor, Calin Popescu Tariceanu, liderul deputatilor PNL si fost premier, a declarat: "nu doar ca nu sunt de acord, dar am si scris pe blogul meu de ce consider nedreapta aceasta masura".

Calin Popescu Tariceanu
Foto: AGERPRES
"In fapt, intregul plan mi se pare un atentat grav la principiul garantarii proprietatii private si un abuz de neimaginat impotriva fostilor proprietari. Sunt fapte, idei si initiative care ii descalifica pe autorii lor nu doar in ceea ce priveste pretentiile lor de lideri ai "dreptei" (sa nu uitam, Prim Ministrului ii place uneori sa spuna ca este "liberal"), dar si ca oameni politici care actioneaza intr-un mediu democratic.

De fapt, vazand modul in care este tratata proprietatea privata de reprezentanti ai actualului Guvern imi este foarte greu sa ma gandesc ca ei pot fi caracterizati altfel decat ca niste adevarati comunisti", noteaza C.P. Tariceanu pe blogul sau.

"Este o solutie inadmisibila in conditiile unei societati democratice. (...) Sa ne imaginam ca ar veni cineva cu ideea ca la despagubirile de utilitate publica din zilele noastre, pentru constructia de drumuri, poduri etc., nu s-ar plati mai mult 15% din valoarea reala a proprietatii si in termen de 10 - 12 ani. Cu argumentul ca "atat isi permite statul sa aloce"! Ar fi admisibila o astfel de idee?", mai scrie liderul deputatilor PNL.

"Solutia Guvernului este profund nedreapta si calca in picioare un alt principiu de baza al liberalismului si al democratiei, anume egalitatea in fata legii. Pana acum o mare parte din cetateni au fost deja despagubiti la valoarea reala a proprietatilor confiscate de regimul comunist. Dar altii nu au mai apucat (...) Cum sa li se spuna ca nu vor mai primi nimic in timp ce altii, aflati in aceeasi situatie, au fost deja despagubiti?", este de parere fostul premier Tariceanu.

Tariceanu mai aminteste ca legile adoptate in 2005 de catre Guvernul condus de el privind situatia proprietatilor nationalizate, legi care "puneau accent pe restituirea in natura sau actiuni la Fondul Proprietatea", au avut un efect benefic asupra mediului de afaceri.

Ioan Chelaru (PSD): Daca legea va veni in forma asta la Parlament, ea va trebui imbunatatita sau chiar respinsa

Contactat de HotNews.ro, Ioan Chelaru (PSD) vicepresedinte al Senatului si membru in Comisia Juridica a Camerei superioare din Parlament, a declarat ca are dubii ca proiectul guvernului va trece in aceasta legislatura si ca "daca legea va veni in forma asta, ea va trebui imbunatatita sau chiar respinsa".

Ioan Chelaru
Foto: Agerpres
"Astept sa ajunga cu proiectul in parlament, daca va mai ajunge in aceasta legislatura. Am dubii ca va mai trece in aceasta legislatura pentru ca toata lumea va intra la campanie electorala pana la vara, iar din toamna toata lumea se va gandi la campania electorala din toamna. Mai ales ca echilibrul s-a rupt in Senat, unde puterea nu mai are controlul, opozitia este in protest parlamentar si puterea refuza orice forma de dialog viabil", a spus Chelaru.

"Eu personal, nu sunt de acord cu plafonarea despagubirilor. Nu mi se pare firesc sa nu despagubesti in integralitate pe cel care a suferit o paguba. Cred ca initiativa guvernului face o greseala fundamentala. Incearca sa repare o nedreptate, facand o si mai mare nedreptate. Pe parcursul acestor ultimi 20 de ani, majoritatea legislatiei in domeniu a urmarit sa nu repare o nedreptate istorica nedreptatind alti cetateni care nu au nici o vina. Eu sper sa nu se ajunga cu acest proiect legislativ la final", a mai declarat vicepresedintele Senatului.

"Chestiunea esalonarii platilor se poate discuta. Dar trebuie sa dam certitudine celor care trebuie sa primeasca despagubirile ca le si paltim. Nu sa facem aceleasi trasnai care au fost facute la ANRP unde stiti si dvs cate ilegalitati au fost. Nu e ideea sa esalonam pe 100 de ani, dar nu cred ca sunt probleme o esalnoare pe 10-15 ani in conditiile in care esalonarea este serioasa si ratele sunt suficient de mari. Daca se poate restitui in natura, e firesc sa se intample asa. Ar trebui prevazuta asa ceva in lege", a mai declarat pentru HotNews.ro Ioan Chelaru.

Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari: plafon de 15%, esalonari pe 10-12 ani

Amintim ca Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a anuntat miercuri, 11 aprilie, ca lanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani. "Atat isi permite statul", a adaugat presedintele ANRP, precizand ca pentru despagubiri Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei.

Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, din 11 aprilie. El elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit acestui act normativ. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

La finalul saptamanii trecute, Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a declarat pentru Mediafax ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Bogdan Dragoi
Foto: HotNews.ro
"Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Citeste mai jos cateva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8717 vizualizari

 • +14 (26 voturi)    
  pai si atunci (Joi, 19 aprilie 2012, 17:05)

  bogdan [anonim]

  Cum se face ca dupa 22 de ani din care in 19 ani Romania a fost condusa sub atenta obladiure a PSD sau PNL s-au retrocedat 9% din dosare? In ritmul asta cei m ai putin norocosi isi vor primi banii peste 200 de ani, nu? Oare cum o fi mai bine? 100% din bani peste 100 de ani sau 15% in 10 ani?

  Si mai e ceva: din ce bani se vor plati despagubirile alea?
  • +1 (7 voturi)    
   Proprietatea privata just dobandita... (Joi, 19 aprilie 2012, 22:06)

   judex [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   ...nu este un moft. Ea este baza oricarei ideologii de dreapta. Iesirea publica a lui MRU nu face decat sa lase electoratul roman de dreapta fara solutie cu 2 ani inainte de alegerile parlamentare, pentru ca nu cred ca se poate avea incredere in politicieni ca Ponta, Antonescu, Hasoti sau Tariceanu (declaratii politice = minciuni). MRU trebuie sa revina urgent asupra deciziei de pecetluire a jafului comunistilor si bulibaselli lui Ilici, aflata azi in mare parte in posesia Ilicitilor. PS. Cred ca prioritatea lui MRU -daca vrea sa mai dreaga putin busuiocul - este sa-l demita urgent pe ministrul finantelor, cel care imi pare azi groparul dormatiunii de dreapta de sub conducerea lui MRU.
   • +1 (7 voturi)    
    dle judex (Vineri, 20 aprilie 2012, 8:09)

    lzrd [utilizator] i-a raspuns lui judex

    Corect ce scrii visavis de proprietate,insa nu faci o analiza a problemei pe cei 22 ani.Chiar si guvernul tariceanu avea bani sa despagubeasca macar 40% din total de dosare depuse.Azi tariceanu are tupeul sa dea lectii;pe cine crede ca duce de nas.Sa zica merci ca nu este tras la raspundere ,cum de altfel ar fi corect intr-o tara normala,pentru guvernarea dezastruoasa.Tariceanu ar trebui sa arate si de unde se pot lua aceste sume!
    • 0 (0 voturi)    
     Ce interese are mass-media sa se prefaca ? (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 16:54)

     anonimus [anonim] i-a raspuns lui lzrd

     Una e sa zici ca limitezi la 15%, ceea ce va creea un scandal ce nu se va stinge nici peste 1000 de ani, si alta e sa limitezi fizic la o cantitate neta: de exemplu: un castel, doua case, trei apartamente sau 100 ha de teren. Nimeni de nicaieri din lumea asta nu ar avea nici o reactie fata de aceasta limitare fizica fiindca pur si simplu stiu ce inseamna asta: de ex: 14000 Euro /mp in Paris, sau 1000 E/mp la tzara, 900 mii euro garsoniera in Hamburg, etc... 2milioane de Euro garsoniera in centrul Londrei. Pur si simplu cand auzi ca limita e un castel, doua case, trei apartamente, 10 ha padure dau 100 ha teren agricol, absolut nimeni de pe globul pamantesc nu se va oripila, stiind ca reprezinta o avere fabuloasa. Biserica romano-catolica, fiind o singura entitate juridica ar "beneficia" desigur de aceeasi limitare fizica - si nu procentuala (contrara oricarui bun-simt).
     Faptul ca anumiti politicieni ipocriti au diverse interese pentru "a se preface ca nu vad" e de inteles, ce nu are nici o justificare e faptul ca nici presa, mass-media sau simplii postaci se prefac ca nu vad solutia asta simpla si facila. Da, anulate toate actele de vanzare obtinute sub legea 112 si eventual despagubiti acesti cumparatori (sumele au fost ridicole oricum, dar si le-au scos inmiit din inchirieri), si au mai si locuit in imobile unde doar chiria pe o luna poate depasea suma platita.
   • +2 (8 voturi)    
    fara bani nu sunt principii... (Vineri, 20 aprilie 2012, 8:30)

    dodu [anonim] i-a raspuns lui judex

    daca nu sunt bani pentru retrocedari.... ce te faci?
    Cum implementezi despaguburile in 5 ani cum vrea musiu Hasotti? Lucreaza tot romanu' urmatorii 5 ani DOAR sa platim despagubiri, nu mai platim politie, armata, sanatate, scoala, pompieri, ci doar despagubiri? Luam imprumut ca stat? Cine ne da? Cum ramane cu acuza de "indatorare a viitorului" din ultimii ani?
    Si-au evaluat toti cladirile la sute de mii de euro si se asteapta ca "statul" sa ii plateasca.. sincer, din ce bani cand deficitul structural al statului e DEJA mai mare de 3% din PIB? Ajungem iarasi sa retraim problema din 2008 cu salariile profesorilor???? Ne tragem singuri un glonte in picior...
    Cum declari masura neconstitutionala, daca chiar CEDO a spus ca e justificata, alte tari EE implementand-o deja?
    Cum rezolva demisia ministrului Finantelor situatia tarii? Credeti ca brusc, prin demisia acestuia, vor aparea la buget miliarde de miliarde de euro sa se despagubeasca toate cele 170.000 de dosare in lucru? Hai sa fim seriosi...
    PS: vorbesc strict de despagubiri in conditiile in care se renunta la retorcedarea in natura..
    • -2 (4 voturi)    
     De ce nu in natura? Este prea simplu? (Vineri, 20 aprilie 2012, 10:14)

     Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui dodu

     Un hot a furat ceva de la cineva....
     Dupa o vreme , este prins si recunoaste.
     Dar...noi il lasam sa pastreze ce a furat si-l obligam sa plateasca o suma simbolica (15% din valoarea bunului furat) pagubitului, dar nu acum....ci cand poate, in multi ani de acum....
     Asta-i stat de drept?
     Asta-i politica de dreapta?
     Suntem Europeni?
     De ce nu dam inapoi imobilele, terenurile furate de comunisti?
     Pentru ca se folosesc de ele?
     Saracii !!
     PSD-ul il inteleg...multi sunt fosti nomenclaturisti care sunt implicati si direct interesati...dar singurii liberali din Romania, PDL-ul adica ?
     MRU, superliberalul de dreapta da asa o lege?
     Inapoiati ce a furat statul !
     • -2 (2 voturi)    
      cine te-a informat? (Vineri, 20 aprilie 2012, 11:15)

      foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

      50% din retrocedari sunt ale Bisericii Greco-Catolice interzise de comunisti, ale carei bunuri au fost date GRATIS catre BOR. Vorbim de 80 000 imobile. Astea sunt cifre. Are careva -inclusiv TU, mare dreptac/postac- curaj sa ia din patrimoniul Patriarhiei cele 80 000 imobile? A doua mare categorie de sume sunt cele de la nationalizarile din 1948 (sute de milioane catre Malaxa, AUschnitt, Mociornita s.a). Are curaj PSD sa recunoasca ca nationalizarea de atunci ne distruge financiar azi? tu ai curaj? Cate vile -pentru care urli tu- sunt? are tot Cartierul Primaverii 1000 de case cu totul? Nu cumva nu ajung la 500? Are curaj PSD sa afirme ca aceste vile s-au dus -preponderent- la activistii PCR (deveniti PSD)??? Oricum, parlamentul lui Ponta si Tariceanu va modifica legea, iar guvernul lui Ponta va trebui sa o aplice si sa plateasca. PS. nu cumva are Ponta acum pretextul sa nu mai plateasca NIMIC, adica exact politica lui Ilici ("proprietatea e un moft")?????
    • -1 (1 vot)    
     Sunt bani (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:28)

     cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui dodu

     Sunt bani suficienti,insa nu pentru a se face dreptate fostilor proprietari,ci pentru a fura oameni ipolitici,si camarila lor.Sa se stopeze evaziunea fiscala,jaful de la Casa de pensii (miliarde euro),de la ANRP etc.etc.Proprietatile au fost furate si trebuie inapoiate de statul hot.Dupa cum pui problema se pare ca esti partas sau beneficiar al acestor furturi.
   • 0 (4 voturi)    
    Teoria e frumoasa (Vineri, 20 aprilie 2012, 9:17)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui judex

    Problema e cu practica. Toate ideile alea suna perfect in teorie, problema e ce faci cu ele in practica. Iar practica ne arata ca in 22 de ani s-au solutionat doar 9% din cereri. Si tot practica mai arata ca daca mergem asa inainte statul sa trebuiasca sa plateasca 70mld lei doar anul asta. Asha ca vin si te intreb: dai tu 20-30% din salariul tau pentru a se plati banii astia, daca tot esti atit de idealist?
    Si-ti mai recomand ceva: uita-te si cum au rezolvat problema tarile din jur...
    • 0 (0 voturi)    
     Trei pasi pe o cale practica spre rezolvare (Vineri, 20 aprilie 2012, 23:55)

     judex [anonim] i-a raspuns lui bogdan

     Eu cred ca ar trebui fixata o tinta liberala si inteligenta, pe masura PM MRU. Uite o posibila cale rezolvare aici, unde tnta este bine marcata, iar sursa este identificata concomitent si cred ca asigura suficiente fonduri pentru rezolvare.
     1) Biserica catolica este "disjuncta" (un cuvant la moda) in acest moment din ecuatie, pentru ca prelatii ar trebui sa fie usor convinsi ca bogatia adevarata se fala in cer, nu pe pamant (ca sa nu mai fie inspaimantat dl Dragoi). In plus, Biserica poate astepta 100-200 de ani, nu ca jefuitul proprietar mediu care are azi peste 70 de ani.
     2) Cum bunurile jefuite nu s-au transformat in praf (exceptand cel din ochii ministrului de finante), ci au fost "transferate" la Iliciti - o mare parte din ele pot fi recuperate de la "alesii" sistemului ticalosit. In sensul asta, observa ca tocmai a trecut legea cu confiscarea extinsa a averilor hotomanilor. Cam cate miliarde crezi ca pot fi recuperate din sursa asta ?
     3) Sa stii ca terenurile si casele ce vor reveni astfel proprietarilor de drept ar putea devenifi mult mai productive decat acum, cand sunt in posesia unor profitori si speculanti specializati mai ales in coruperea autoritatilor statului (vezi ANRP). De fapt, asta este calea cea mai sigura spre dreptate si progres social (principiu de dreapta fundamental, asa cum ziceam mai sus).
 • +27 (31 voturi)    
  Bataie de joc (Joi, 19 aprilie 2012, 17:12)

  Cataleya [utilizator]

  Ungureanu ar trebui sa aprobe retrocedarea, 100% a tuturor bunurilor iar apoi sa-i lase pe USLamisti sa rezolve problema.
  Sa-i lase pe USLamisti sa se confrunte cu mii de procese la CEDO .
  Sa vedem, de unde scot banii?
  Sau o sa spuna ca n-au bani pt ca Ungureanu si Boc au mancat tot bugetul?
  Ponta si Porumbacu ar "merita" sa castige alegerile.
  Ar fi cea mai mare pedeapsa pt USL!
  Sa mareasca ei slariile si pensiile, sa scoata ei, de unde-or stii, 17 miliarde sa plateasca despagubiri, sa interzica ei si exploatarile de la Rosia Montana si de la Cupru Min si de la ..si de la ..si de la..
  Si sa-i vedem atunci pe unde-si scoate USL camasa?
  Sa-i puna ministri pe Fenechiu, pe Mazare, pe Sova, pe Hasoti, pe Vosganian, pe Tariceanu...si sa arate lumii intregi cum scot ei miliarde din piatra seaca si cum va curge lapte si miere pe ulitele Romaniei!
  Asta ar merita!
 • -12 (14 voturi)    
  Nu (Joi, 19 aprilie 2012, 17:13)

  vasile [anonim]

  Sa nu le mai dea dom'le nimic fi-ar ei sa fie de chiaburi. Pai noi nu avem niciun ajutor social si ei sa primeasca inapoi casele?
  Nu e corect! Sa nu le dea nimic si sa le mareasca impozitele!
 • +29 (33 voturi)    
  las' c-o faceti voi bine (sau de-a binelea) (Joi, 19 aprilie 2012, 17:13)

  Wokipedia [anonim]

  Ma amuz sa vad ca politrucii cu mina infipta in buzunarele noastre se bat pe principii inalte. Cine-a bulibashit proprietatea? Gasca fesenista care mai apoi s-a spart in gasca partidelor celor care se rotesc intre ei. Ne-a spus vreodata cineva cine a incurrcat drepturile de proprietate de nu se stie cine are, cine e de buna credinta, cui i se restituie etc? Se stie doar ca un numar de oameni de bine au cumparat terenurti si cladiri in litigiu si p-orma au castigat procesele. Poate ar fi o terma de casa interesanta sa vedem cine e acum instalat in proprietatile nenorocitilor de burchezi dati afara de comunisti...Puah, javrele dreaku, ipocritii dreaku. Ma simt ca un cretin cand vad ca nu suntem in stare sa eliminam poliicienii capitalismului der cumetrie fiindca "punem botu" la toate manipularile moguliene.
  • +23 (25 voturi)    
   Iliescu si gasca lui a furat proprietatile (Joi, 19 aprilie 2012, 17:22)

   CalinM [utilizator] i-a raspuns lui Wokipedia

   In '90 in loc sa le retrocedeze in natura, le-au cumparat si acum se intreaba de ce nu se dau inapoi.

   Ponta intreaba-ti mentorul pe Adrian Nastase si pe saracul Presedinte de Onoare PSD Ion Iliescu de ce au furat in loc sa retrocedeze.
  • -6 (12 voturi)    
   dar cum ramane (Joi, 19 aprilie 2012, 17:55)

   likea [anonim] i-a raspuns lui Wokipedia

   cu legea 247/2005 = guvern monica macovei si mihai razvan ungureanu.

   Atunci s-a dat legea care sa reglementeze despagubirile.
   Daca CEDO spune ca e o tampenie sa raspunda ministrii care au dat-o.
   • +15 (19 voturi)    
    Pai si cine era premier? (Joi, 19 aprilie 2012, 19:41)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui likea

    Basescu era premier sau tariceanu? Sau cumva ministrul de externe/justitie trebui9e sa se ocupe de retrocedari? Asta ca sa nu mai spun ca PARLAMENTUL aproba legile. Iar in parlament, vrei - nu vrei, era si PSD si PNL. Asha ca inventeaza abureli mai inteligente de atit, ca nu suntem, toti chiar asha prosti.
  • +19 (23 voturi)    
   22 de ani au facut gargara... (Joi, 19 aprilie 2012, 18:08)

   popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui Wokipedia

   de ce nu au luat ei masuri mai bune?22 de ANI au trecut de la revolutie...;ce masuri au luat tariceanu si iliescu?faptele graiesc pentru ei...   -
  • +18 (18 voturi)    
   Comunisti de ambele parti (Joi, 19 aprilie 2012, 18:12)

   ogi [anonim] i-a raspuns lui Wokipedia

   Astia mai noi " juniorii " sint si scoliti . Prostul daca mai are si scoala .....!!!!
   Toti isi dau cu parerea dar nu vor sa rezolve nimic o data pentru totdwauna .
   .Dupa 22 de ani inca nu exista vointa sa se rezolve problema . Inclusiv Constitutia si legile ref la proprietati au fost facute in asa fel incit fostii proprietari sa se bata cu noii proprietari prin instante si la CEDO , unii dintre ei mai fac si un infarct si "domnii de bine" adica "infractorii din parlament " sa-si faca linistiti afacerile murdare , iar acum vin cu lectii de morala .
  • -9 (17 voturi)    
   Asta nu scuza prostia(altfel nu poti sa-i zici) (Joi, 19 aprilie 2012, 18:43)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui Wokipedia

   lui MRU cu legea asta.
   • +16 (22 voturi)    
    Baietel!!! (Joi, 19 aprilie 2012, 18:52)

    George [anonim] i-a raspuns lui Alui

    Observ ca n-ai priceput nimic... CEDO obliga Romania ca pana la 12 iulie, acest an, sa respecte si sa aplice decizia acestei Curti cu privire la restituirea proprietatilor. Pricepi? MRU deconteaza, exact ceea ce a si declarat aseara, ceea ce n-au facut toate guvernele de dupa 1990, pana acum. Vrei sa-ti desenez ca sa pricepi?

    P.S. Precizez ca si eu sunt unul dintre cei care trebuie sa primeasca inapoi ceea ce candva i-a fost furat de catre comunisti.
    • -5 (15 voturi)    
     Baietash!!!! (Joi, 19 aprilie 2012, 18:57)

     Alui [anonim] i-a raspuns lui George

     Ce l-a oprit sa puna restituirea in natura in lege? Si care e deciazia CEDO, ai? 15% si fara restituiri in natura? M-ai face sa rad daca nu mi-ar fi prea mila de tine.
     P.S. Fii atent la tonul discutiei!
    • 0 (8 voturi)    
     CITESTE LEGEA (Joi, 19 aprilie 2012, 21:26)

     SAN [anonim] i-a raspuns lui George

     Daca vei citi legea si daca iti functioneaza si bibilica vei veda ca legea nu schimba procedura de rezolvare, termenele sunt orientative pedeapa fiind sa te duci dupab 5 ani in instanta! procedura de rezolvare va fi facuta de aceeasi oameni din ANRP care sa vrea nici in 20 de ani nu vor rezolva toate dosarle! ce nu pricepi tu este ca reducerea la 15% a despagubirilor nu are legatura cu procedura care va fi aceeaiasi ca in prezent iar numarul dosarelor va fi si mai mare prin adaugarea celor ce se rezolvau la primarii prin retrocedare in natura! GANDESTE INAINTE SA VORBESTI!
 • +22 (26 voturi)    
  cartof fierbinte si ucigas! (Joi, 19 aprilie 2012, 17:20)

  pragmatic [anonim]

  Lolek si adjunctul lui Bolek au pus botul. Li se da legea, o vor modifica in parlament si vor trebui sa o aplice (nu va fi Ponta premier?). O sa-l puna pe Vosganian scamator sef care o sa scoata bancnote din buzunar. Vor avea USL curajul sa decida -MACAR pt. Biserica greco-catolica- restituirea proprietatilor trecute de PCR in posesia patriarhiei? Va avea PSD curajul sa recunoasca ca nationalizarea din 1948 a fost gresita atunci si ucigasa pt. finante acum? Vor afirma ca proprietatea nu e moft (atat timp cat traieste Ilici)??? bomba li s-a pus celor doi istetzi, fitilul arde!!! Sau le trece prin cap neo-comunistilor sa nu mai despagubeasca pe nimeni?
 • -1 (11 voturi)    
  Stiu personal (Joi, 19 aprilie 2012, 17:26)

  expatul [anonim]

  un fost securist din Iasi care detine 3 case boieresti si 6 apartamente ceausiste, plus o sumedenie de terenuri. Nici nu vreti sa stiti cat de turbat e monstrul mafioto-securist care conduce Romania.
  • +8 (12 voturi)    
   vai de voi bolsevicilor (Joi, 19 aprilie 2012, 19:34)

   chiompecule [anonim] i-a raspuns lui expatul

   Le-a primit de la bolsevicul Nichita, nu hrusciov ci amicul lui tonticeanu, tonta si felix
 • +13 (15 voturi)    
  au ajuns psdistii si aliatii lui felix (Joi, 19 aprilie 2012, 17:31)

  derblauereiter [utilizator]

  sa apere dreptul de proprietate in tara asta!

  si nenorocirea e ca pentru o data chiar au dreptate; cu acest proiect si cu rosia montana pdl are aerul ca tine mortis sa se sinucida politic - cu MRU cu tot.
 • +13 (19 voturi)    
  Cine vorbeste? (Joi, 19 aprilie 2012, 17:55)

  Craii de curte veche [anonim]

  Este o vorba din popor sa nu spun folclor ca hotul striga hotii si curva te face curva. Nu pot sa cred ca cei care au furat tara Tariceanu a distrus fostul IANB Institul Agronomic Bucuresti a adt toate livezile moca sa aiba si Citroen spatiu, Hasoti asta de la Cta, ma mir ca nu-i crapa fata cine a facut restituiri in Cta fratele lui. Pedeseristii ce sa mai vorbim . Astept sa vina la guvernare sa faca restituiri in integro ca trebuie sa ia de la hotii lor.
 • +13 (19 voturi)    
  Nedumerire (Joi, 19 aprilie 2012, 18:10)

  George [anonim]

  Oare ce anume concret a facut guvernul Tariceanu, tovarasul Tariceanu in persoana si PNL pentru restituirea in natura a proprietatilor si acordarea de despagubiri in bani pentru cei carora nu li se mai puteau acorda restituiri in natura?????? Raspunsul este unul singur: NIMIC! Asadar, tovarasul Tariceanu ar fi bine sa lase deoparte ipocrizia si fatarnicia si sa taca. In ceea ce-l priveste pe bolsevicul Ponta, de la individul asta chiar nu am nici o pretentie...

  P.S. Acu' l-a apucat zelul pe tovarasul Tariceanu... In opozitie... Cand era la putere, proprietarii erau pusi in asteptare... Una luuuungaaaaa, luuuuungaaaaa.... Foarte amuzant.
  • +6 (10 voturi)    
   A facut (Joi, 19 aprilie 2012, 20:07)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui George

   Tariceanu a restituit in mandatul sau proprietatile regelui fonf plus 30 milioane de euro despagubiri pentru ce nu s-a dat in natura. Asta a facut grecoteiul!
 • +13 (15 voturi)    
  ?? (Joi, 19 aprilie 2012, 18:23)

  ElizaRafaila [anonim]

  asa o fi dar, tinand cont ca atat psd cat si pnl au fost la guvernare intreb dece nu au facut nimic mai devreme.Cred ca cel putin ei ar trebui sa se abtina de a comenta situatia de fata.Vinovati sunt toti de 22 ani incoace.Toti au tratat aceasta problema ca fiind una minora care acum arata ca nu chiar minora si din actiunile sau mai bine din nepasarea politicienilor sufera f multi oameni si material si moral si mai sufera si tara.Ce rost o fi avut infiintarea capusei ANRP daca tot nu au facut nimic.SA MERGEM SA I ''VOTAM''.
 • +11 (17 voturi)    
  Spume la gura (Joi, 19 aprilie 2012, 18:32)

  Alf [anonim]

  Indivizii ăştia cu gură mare ar trebui să se uite puţin la ce au făcut partidele lor atunci când au fost timp de 20 de ani în Parlament sau la conducerea ţării şi să asculte cu mai multă atenţie explicaţiile Primului ministru Ungureanu, nu să sară iar la bătaie!
 • -4 (14 voturi)    
  Rasu-plansu (Joi, 19 aprilie 2012, 18:42)

  Alui [anonim]

  MRU mai bine tacea(si ramanea filozof). Auzi tu, pana si PSD-ul sa fie impotriva din cauza ca legea e prea socialista. MRU si-a pierdut orice credibilitate ca om "de dreapta"(si de "drept").
  Eu sa fiu in locul lui mi-as da demisia. Asta e a nu stiu cata greseala facuta de MRU(dupa circul cu demiterile). Pozitia de prim ministru e o palarie prea mare pentru el. Nu e competent, punct! Sa lase pe altul, altfel se umple de ridicol!
  • +6 (14 voturi)    
   Mda... (Joi, 19 aprilie 2012, 19:00)

   George [anonim] i-a raspuns lui Alui

   E bine, in schimb, nu-i asa?, ca si-au pastrat credibilitatea, pe rand: Tariceanu, Ponta, Hasotti, Dusa, Chelaru, Antonescu si, nu in ultimul rand, ... tu. Ma lasi? Tu ai fost cu adevarat atent la declaratiile lui MRU sau doar dai din gura ca un biet tonomat? Decizia CEDO trebuie pusa in aplicare de Romania pana la data de 12 iulie 2012. Iar aceasta decizie plafoneaza despagubirile la un anume procent. E ceva ce nu pricepi?

   P.S. Eu nu spun ca este cinstit ceea ce se intampla, dar MRU nu face altceva decat sa deconteze fatarnicia si ipocrizia tuturor guvernelor care au condus aceasta tara dupa 1990.
   • +1 (7 voturi)    
    Apararea prin "si alții fac/sunt la fel" (Joi, 19 aprilie 2012, 20:03)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui George

    E specifica celor care nu au argumente. Ce zice decizia CEDO, știi? Ce sa fiu atent? Nu mă interesează scuzele ci evidenta. Daca se poate restitui ceva in natura(cazul bisericilor mai ales), sa se facă! Așa e moral! Statul n-ar pierde un leu, pentru ca bisericile respective sunt ocupate de BOR. BOR nu poate comenta la retrocedare pentru ca n-a dat nici măcar un ban pe ele. In rest, clădirile nationalizate au fost vândute pe nimic chiriasilor. E mai ieftin(si corect)sa despagubesti chiriasii cu sumele plătite, si sa restitui in natura clădirile foștilor proprietari. Nu cred ca CEDO comenta la o asemenea lege.
    • +3 (7 voturi)    
     Zau? Pe-asta de unde-ai scos-o? (Joi, 19 aprilie 2012, 20:46)

     George [anonim] i-a raspuns lui Alui

     Asculta mai postacule, daca esti cu adevarat interesat de ce anume spune hotararea CEDO, documenteaza-te singur asupra acestei decizii! Punct. Da cautare pe google si documenteza-te atent! Si mai lasa propaganda si dezinformarea! Da?! M-am saturat de gargara sterila si de minciuni. Personal, ca sa fim bine intelesi, imi doresc ca proprietarii sa-si primeasca despagubirile in natura, acolo unde acest lucru este posibil si, in bani, la pretul corect, in situatiile in care acest lucru nu mai este posibil. Faptul ca MRU deconteaza acum ceea ce nu au facut guvernele anterioare este o realitate pe care nu o poti nega. Decat daca esti de rea credinta.
     • -1 (9 voturi)    
      Din cauza celor ca tine România e unde e (Joi, 19 aprilie 2012, 21:22)

      Alui [anonim] i-a raspuns lui George

      Ai citit decizia CEDO?
      Uite-o aici:
      http://www.scj.ro/strasbourg/maria%20atanasiu%20romania%20RO.html
      Arată-mi tu unde scrie ca statul trebuie sa schimbe legea! Zice doar ca sa ia măsuri pentru respectarea dreptului cetateanului de a avea acces la justiție, bazat pe faptul ca statul le-a ignorat cererile si a ignorat aplicarea unor hotărâri judecatoresti definitive si irevocabile.

      Astia ca tine, care cred ca se pricep mai bine ca alții in domeniul in care alții sunt specialiști, România e coada Europei. Cred ca ești mandru de tine.
   • -2 (4 voturi)    
    mru (Vineri, 20 aprilie 2012, 0:06)

    sandel [anonim] i-a raspuns lui George

    dle george , dl alui are dreptate , se pare ca mru are pe cap o palarie cam mare pentru el . ce e mai prost e ca a inceput sa se si gandeasca prea devreme la una si mai mare , de presedinte .
    cred ca lui mru ii lipseste ceva experienta de viata si intelegerea nevoilor omului dar poate sa se indrepte .
    omul are nevoie sa i se respecte drepturile si sa sa nu fie discriminat. acestea sunt nevoi esentiale in viata , dar stand probabil prea mult in biblioteca si mai putin printre oameni , in viata , in general , mru nu le-a perceput inca cu valoarea lor reala .
    eu zic ca are un fond mai bun ca ponta si antonescu , poate fi un mai bun conducator decat ei . dar spun ca merita sa si-o ia de la usl-sti care speculeaza acum eroarea pe care au facut-o si trag pe el ca sa-l coboare .
    eu vad ca mru a facut doua erori serioase in 2 luni - cuprumin si pozitia in ce priveste despagubirile . sper ca a invatat din greselile astea si se va indrepta .
    lui mru trebuie sa i fie clar ca drepturile omului primeaza in fata nevoi de exemplu a romaniei de a semna pactul fiscal european . nu e nicio durere sa nu semnam acest pact inca 2-3 ani pana romnia se deconteaza cu cei jefuiti de comunisti . el trebuie sa rezolve chestiunea mostenita de la guvenele anterioare si nu sa ceara scuze in numele guvernelor anterioare . asta e , a cazut magareata pe el si el trebuie sa o rezolve . poate ca dumnezeu i-a dat-o spre binele lui, caci daca o rezolva corect va avea aprecierea (votul) oamenilor care vor spune , uite dmnule a rezolvat una grea pe care altii n-au putut sau nu au vrut sa o , ia sa-l punem sa ne mai rezolve si altele .
    • +2 (4 voturi)    
     Mai Sandele, (Vineri, 20 aprilie 2012, 0:45)

     Jar [anonim] i-a raspuns lui sandel

     tu ,cel putin,ai,ma,palarie?
 • +14 (16 voturi)    
  Indiferent ce zice unul sau MRU, CEDO decide (Joi, 19 aprilie 2012, 18:47)

  Alui [anonim]

  Chiar daca legea ar trece asa cum e acum, fostii proprietari tot castiga la CEDO. Romanii ar face bine sa faca legea cat mai buna din start, altfel o fac degeaba. Nu mai merge cu mish-mashuri!
  • -1 (7 voturi)    
   Mai bebe!!!! (Joi, 19 aprilie 2012, 19:02)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Alui

   Trezeste-te!!! Tu ai macar habar de deciza CEDO luata anul trecut? Aceasta obliga statul roman sa adopte o decizie, si spune si care trebuie sa fie aceasta decizie - inclusiv procentele de plafonare a despagubirilor, in acest sens, pana la 12 iulie 2012!!! Trezeste-te si nu mai debita minciuni!
   • 0 (6 voturi)    
    Nu zau! (Joi, 19 aprilie 2012, 20:05)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui Florin

    Ai citit tu decizia care obliga statul roman sa faca legea asa? Da link-ul si discutam după aia.
  • -1 (7 voturi)    
   Pai MRU aplica chiar solutia CEDO... (Joi, 19 aprilie 2012, 20:30)

   casandra [anonim] i-a raspuns lui Alui

   Ia citeste Hotararea-pilot a CEDO. Sunt doar 18 pagini. O sa vezi ce recomandari face cEDO guvernului: sa plafoneze despagubirile si sa esaloneze plata pe mai multi ani!
   http://jurisprudentacedo.com/Hotararea-pilot-Maria-Atanasiu-si-altii-contra-Romaniei/Pagina-8.html

   Zice CEDO la pct.235a Hotararii-pilot:
   "Astfel, revizuirea legislatiei, care sa conduca la niste norme de procedura clare si simplificate, ar face sistemul de despagubire mai previzibil in aplicarea sa, spre deosebire de sistemul actual, ale carui dispozitii sunt imprastiate in mai multe legi, ordonante si hotarari. Limitarea despagubirilor si esalonarea lor pe o perioada mai mare ar putea reprezenta de asemenea masuri posibile pentru mentinerea unui just echilibru intre interesele fostilor proprietari si intersul general al colectivitatii."

   Poate ca limitarea despagubirilor la 15% din valoare, dupa ce anterior s-au dat despagubiri de 100% este prea putin. Poate ca trebuie sa vedem bine si perioada esalonarii platilor. Poate ca daca se recunoaste o despagubire de 100%, aceasta se va esalona pe mai mult de 12 ani, poate pe 40 de ani. Poate ca trebuie sa existe variante la alegerea beneficiarilor legii: ori 15% din valoare si plata in urmatorii 4 ani, ori 100% din despagubbire si plata esalonata in 25 de ani.

   Speranta ca CEDO va condamna proiectul legii este desarta. Chiar CEDO a sugerat solutia.
   • +1 (7 voturi)    
    Nu zau! (Joi, 19 aprilie 2012, 21:06)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui casandra

    Uite aici textul hotărârii:
    http://www.scj.ro/strasbourg/maria%20atanasiu%20romania%20RO.html

    Ce e important:
    1 Nu exista punctul 235a
    2   "  PENTRU ACESTE MOTIVE,

        În unanimitate,

        C U R T E A

       1. hotărăşte să conexeze cererile;
       2. declară cererile admisibile;
       3. hotărăşte că a avut loc încălcarea art. 6 § 1 din Convenţie în ceea ce le priveşte pe reclamantele Maria Atanasiu şi Ileana Iuliana Poenaru;
       4. hotărăşte că nu se impune să analizeze separat capătul de cerere întemeiat pe art. 6 § 1 din Convenţie în ceea ce o priveşte pe reclamanta Ileana Florica Solon;
       5. hotărăşte că a avut loc încălcarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie în ceea ce le priveşte pe toate reclamantele;
       6. hotărăşte ca statul pârât să ia măsurile care să garanteze protecţia efectivă a drepturilor enunţate de art. 6 § 1 din Convenţie şi art. 1 din Protocolul nr. 1, în contextul tuturor cauzelor similare cu cauza de faţă, conform principiilor consacrate de Convenţie (paragrafele 229-236 de mai sus). Aceste măsuri vor trebui să fie puse în practică în termen de 18 luni de la data la care prezenta hotărâre va rămâne definitivă;
       7. hotărăşte să suspende pentru o perioadă de 18 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri analiza tuturor cererilor rezultate din aceeaşi problematică generală, fără a prejudicia posibilitatea Curţii de a declara inadmisibilă oricare dintre cauzele de acest tip sau de a lua act de o soluţionare amiabilă la care vor fi ajuns eventual părţile, în aplicarea art. 37 sau art. 39 din Convenţie;"

    Decizia nu zice nimic de obligația statului de a da o noua lege, ci doar de obligația de a respecta Art. 6 al conventiei :
        "Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanţă (...) care va hotărî (...) asupra contestaţiilor cu privire la drepturile şi obligaţiile sale cu caracter civil (...)."
    • -1 (5 voturi)    
     nu-i frumos ce faci! (Joi, 19 aprilie 2012, 21:59)

     casandra [anonim] i-a raspuns lui Alui

     Hotararea CEDO este formata din doua parti: preambulul si dispozitivul. Tu vorbesti doar de dispozitiv. Ai uitat preambulul? Si acela face parte din hotararea-pilot, iar orientarile CEDO acolo sunt. Altfel, dispozitivul priveste mai ales solutiile concrete in cauza celor 3 cetateni romani.
    • +1 (1 vot)    
     Dezinformezi!!! (Vineri, 20 aprilie 2012, 10:17)

     George [anonim] i-a raspuns lui Alui

     Sau, mai corect spus, redai adevarul doar in forma care iti convine tie, partial. In acest sens, casandra ti-a dat replica corecta! Lasa propaganda si minciuna tovarase Alui! Ia citeste matalutza PREAMBULUL!!!!

     P.S. Ai devenit enervant prin insistenta cu care minti si dezinformezi. Si ridicol.
   • +2 (2 voturi)    
    mai bine mai tarziu .. (Vineri, 20 aprilie 2012, 0:23)

    sandel [anonim] i-a raspuns lui casandra

    da domnule , in final ai spus-o p-aia corecta : cedo a sugerat , nu a cerut plafonari si esalonari , a sugerat doar .
    cedo nu poate impune limitari sau esalonari . tot ce vrea cedo e o viata mai usoara , mai putine plangeri din romania , mai putin de lucru pe o tema .
    cedo ia leafa din cotizatia tuturor europenilor si nu poate impune decat respectarea drepturilor omului .
    dar avem si noi capete in romania si legi pe care trebuie sa le respectam .
    avem o constitutie care nu permite discriminarea (intre cei care au primit 100% si cei care sunt propusi pentru a primi 15% de ex) si care spune ca daca legea noastra interna nu este conforma cu tratatele europene la care romania a aderat , este parte , se aplica prioritar dreptul european .
    avem si parlament si curte constitutionala care pot pune in aplicare constitutia .
    • +1 (1 vot)    
     Un comentariu corect si la obiect (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:35)

     cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui sandel

     Bravo !
 • +9 (15 voturi)    
  Tariceanu e un penibil (Joi, 19 aprilie 2012, 18:54)

  George [anonim]

  Ma amuza teribil declaratiile tovarasului Tariceanu. care n-a facut absolut nimic pentru retrocedarea proprietatilor. Pe "liberali" ii apuca zelul retrocedarilor doar cand se afla in opozitie... Constatare facuta in toti acesti ani de dupa 1990.
 • +6 (10 voturi)    
  Vai de ciuma rosie care vrea la putere (Joi, 19 aprilie 2012, 19:29)

  gugumanii [anonim]

  Bai comunistoizilor, us-latrailor ce ati facu 20 de ani, de ce nu ati dat voi proprietatile, ce ai facut molicene?
  ai intrat in gasca cu ilici si felix si ati blocar retrocedarile si acum acuzi din mocirla rosi pe altii.
 • +4 (6 voturi)    
  Reamintesc (Joi, 19 aprilie 2012, 20:11)

  George [anonim]

  PNL este in alianta doctrinara (Hahahahaha!!!) cu o organizatie famigliala a unui turnator care s-a opus retrocedarilor in natura si a despagubirilor! Ei, deci cum vine asta tovarase Tariceanu? Curat-murdar, nu?
 • -1 (1 vot)    
  ungurii... (Joi, 19 aprilie 2012, 20:12)

  agentu [anonim]

  Ungurii au inceput campania, vezi cum se bate Darth Marko cu Jedi Toro. Nashpa de tot.

  http://www.dailymotion.com/video/xq7yzo_tulicsillagok-haboruja_fun
 • -2 (6 voturi)    
  88000:1000 (Joi, 19 aprilie 2012, 20:35)

  emil [anonim]

  Tocmai vin de la ANRP unde ni s-s comunicat ca cele 88000 cereri sunt de fapt 88. Mai intelege ceva cand insusi premierul afirma ieri seara ce cele 2500 dosare de la CEDO vor costa bugetul 80 miliarde lei ceea ce face exact 24 milioane/cerere. Rusinos din partea unuia care se vedea deja presedintele romaniei. Mai bine studiaza istoria ca la prezent este repetent. Eu, om de dreapta votez USL ca sa nu mai aud de astia pe care ii tot votez decand nu mai este PNCTD.
 • 0 (8 voturi)    
  Ce-a zis CEDO si ce-a înțeles MRU (Joi, 19 aprilie 2012, 21:13)

  Alui [anonim]

  http://www.scj.ro/strasbourg/maria%20atanasiu%20romania%20RO.html
  "    PENTRU ACESTE MOTIVE,

      În unanimitate,

      C U R T E A

     1. hotărăşte să conexeze cererile;
     2. declară cererile admisibile;
     3. hotărăşte că a avut loc încălcarea art. 6 § 1 din Convenţie în ceea ce le priveşte pe reclamantele Maria Atanasiu şi Ileana Iuliana Poenaru;
     4. hotărăşte că nu se impune să analizeze separat capătul de cerere întemeiat pe art. 6 § 1 din Convenţie în ceea ce o priveşte pe reclamanta Ileana Florica Solon;
     5. hotărăşte că a avut loc încălcarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie în ceea ce le priveşte pe toate reclamantele;
     6. hotărăşte ca statul pârât să ia măsurile care să garanteze protecţia efectivă a drepturilor enunţate de art. 6 § 1 din Convenţie şi art. 1 din Protocolul nr. 1, în contextul tuturor cauzelor similare cu cauza de faţă, conform principiilor consacrate de Convenţie (paragrafele 229-236 de mai sus). Aceste măsuri vor trebui să fie puse în practică în termen de 18 luni de la data la care prezenta hotărâre va rămâne definitivă;
     7. hotărăşte să suspende pentru o perioadă de 18 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri analiza tuturor cererilor rezultate din aceeaşi problematică generală, fără a prejudicia posibilitatea Curţii de a declara inadmisibilă oricare dintre cauzele de acest tip sau de a lua act de o soluţionare amiabilă la care vor fi ajuns eventual părţile, în aplicarea art. 37 sau art. 39 din Convenţie;"

  ADICĂ: Statul roman n-a respectat dreptul la acces la justiție (Art. 6 din conventiei).
  Nici vorba de obligativitatea de a da o noua lege ci doar de implementarea de măsuri pentru a respecta dreptul persoanelor respective. DECI MRU E PE LÂNGĂ SUBIECT!
  • 0 (4 voturi)    
   Linkul de pe site-ul CEDO: (Joi, 19 aprilie 2012, 21:28)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui Alui

   http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=875393&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649
 • -1 (9 voturi)    
  BRAVO USL si UDMR- legea nu corespunde CEDO (Joi, 19 aprilie 2012, 21:15)

  san [anonim]

  Legea facuta de ungureanu este o mare facatura! CEDO a cerut un termen rezonabil de rezolvare! aceasta facatura de lege pastreaza acelasi sistem centralizat de rezolvare si nu schimba absolut nimic in procedura! termenele impuse pt rezolvare sunt neclare 5 -8 ani si sunt facultative penalitatea fiind actiuni in instanta! ANRP ul va lucra cu acelasi colectiv in sistem centralizat si nu v-a rezolva cele 100000 de dosare nici in 50 de ani; nr dosarelor va fi mult mai mare deoarece se vor adauga si cele care vor avea interzis la restituire!
  O MARE FACATURA , nu trebuie decat sa gandesti un pic ca sa iti dai seama ca legea nu urgenteaza rezolvarea problemei ci o lungeste dar reuseste sa faca o nationalizare efectiva!
 • -1 (5 voturi)    
  LEGEA ESTE O PACALEALA PENTRU NAIVI (Joi, 19 aprilie 2012, 22:25)

  sun [utilizator]

  Cititi noua lege propusa! Propunerea nu schimba procedura de rezolvare a dosarelor. Acestea se vor rezolva tot centralizat la ANPR de aceasi mana de oameni. Termenele de rezolvare 5-8 ani minim sunt orientative respectarea lor fiind sanctionata cu posibilitatea de a actiona in instanta nerezolvarea. Aceasta este singura modificare: posibilitatea de a face un proces dupa 5-8 ani minim, iar un proces cu recurs dureaza cativa ani! CEDO a cerut un termen rezonabil de rezolvare! practic acelorasi oameni care au rezolvat 27000 de cereri in 7 ani li se cere in mod nerealist sa rezolve 48000 de dosare inregistrate deja in 5 ani sub sanctiunea unui nou proces! Pastrandu-se aceasi procedura centralizata nu se va urgenta in nici un fel rezolvarea mai rapida a dosarelor! mai mult vor fi mai multe dosare prin adaugarea celor ce se rezolvau la primarie prin retrocedari in natura si se mai adauga o verificare suplimentara a evaluarii! deci mai mult timp pentru rezolvare! reducerea valorii despagubirii nu are nici o legatura cu timpul de rozolvare a cererilor in conditiile in care procedura centralizata este aceeasi! CEDO a cerut in hotararea pilot tocmai rezolvarea intr-un termen rezonabil a cererilor.
  Cei 5-8 ani pusi in lege sunt o pacaleala pentru CEDO pentru ca mana aceea de oameni de la ANRP nici sa vrea nu pot rezolva 100000 de dosare nici in 25 de ani! Procedura trebuie schimbata prin descentralizare si prin darea posibilitatii de stabilire a valorii in instantele de judecata! nu se vrea pentru ca totul este o pacaleala si o noua nationalizare!
 • -1 (1 vot)    
  ......unii de la altii ati invatat sa jefuiti..... (Joi, 19 aprilie 2012, 23:13)

  jango cage [anonim]

  ...toate vorbele voastre sunt minciuni impletite din alte minciuni... Nu mai e mult si nu veti mai gasi resurse sa anesteziati milioane de fraieri care-au crezut in voi... Atunci va trebui sa dati jos masca voastra de oameni si sa macelariti turmele de alegatori impinsi de disperare si foame... Studiati si invatati metoda Assad...curand va trebui s-o aplicati........
 • -1 (1 vot)    
  Era hienelor (Joi, 19 aprilie 2012, 23:14)

  Che [anonim]

  Tot nu va dati seama ca toti vor acea altitudine si ei la randul lor sunt condusi de masoni.Deci tot ce bolborositi sau stiu eu ce abuzuri de prostii , suntem in babilonul modern numai exista responsabilitate doar clasa de sus si saracii , iar acum hai sa pun punctul .
 • +1 (5 voturi)    
  MRU (Vineri, 20 aprilie 2012, 0:11)

  Ciprian_Marius [utilizator]

  Astia din USL sunt chiar penibili.E ca aia hotul striga hotii doar ca de data asta sunt invidiosi ca nu au gasit ei o asemenea solutie.Penibili contestatari!!!
 • +3 (3 voturi)    
  In EU doar pt. a credita moral hotii parlamentari (Vineri, 20 aprilie 2012, 0:21)

  anonimus [anonim]

  Justificarea celor care au dat legea 112 -de la care a pornit debandada- era ca inainte de 45 unii au dobandit averile intr-un mod necinstit, apoi imediat dupa 45 s-au intamplat lucruri dubioase, de genul ocupanti evrei rusi care aveau acces la tiparnita cu bani cumparau judete intregi si muntii Carpati, Marea Neagra, etc - bineinteles cu bani proaspat tipariti, chiar daca "legal", provocand a doua zi inflatie de 100%. Confiscarea lor ulterioara a fost in regula, dar din pacate s-a facut la gramada cu averile dobandite legal. Oricum faptul ca la un moment dat ajung unii la putere si dau o lege precum ca ce-i al tau de maine e al meu -contrar simtului justitiei din orice epoca istorica- e clar ca nu poate sta in picioare. Solutia data de guvernantii de dupa 90 prin legea 112 si legea Voiculescu e ca "ce s-a luat nu se mai cere" si sa plateasca poporul pentru chiriasii caselor nationalizate -beneficiari directi ai legii 112. E clar ca sumele platite n-ar fi acoperit chiria nici pe 4 luni in acele case, iar abrogarea legii 112, declararea ca neconstitutionala si impotriva drepturilor omului trebuie sa fie primul pas. Anularea actelor de vanzare-cumparare ulterioare pentru proprietatile dobandite in urma unei legi neconstitutionale si impotriva drepturilor omului ar fi pasul 2. Apoi limitarea retrocedarilor in natura (singurele de altfel normale) la echivalentul a unui singur castel, 2 case, 3 apartamente si 100 ha de teren nu cred ca ar starni nici o reactie internationala. Compensarea fostilor chiriasi cred ca iese din calcul (legea Voiculescu evident si mai ordinara - fiindca pune poporul roman sa plateasca pentru acesti beneficiari) datorita simplului fapt ca acei fosti chiriasi au beneficiat zeci de ani de un huzur pentru care n-au platit nici macar chiria pe 3-4 luni, ba chiar majoritatea le-au inchiriat in tot acest timp, neimpozitat, bani cu care si-au deschis afaceri legitime multiple, de altfel destul de profitabile deja..
 • -3 (3 voturi)    
  diverse (Vineri, 20 aprilie 2012, 0:33)

  gigi [anonim]

  cu cat sunteti platiti mai slugoilor sa comentati pe aici ?
 • -3 (3 voturi)    
  Bataie de joc (Vineri, 20 aprilie 2012, 2:14)

  stoicul [anonim]

  In opinia mea, odata cu aceasta decizie, MRU a intrat in coma ireversibila ca om politic. Incalcarea nepermis-grosiera a principiilor Constitutiei (pe care a jurat sa o respecte !), il descalifica. MRU a invocat faptul ca cele 2500 de dosare aflate la CEDO pot genera obligatii de plata de 70 de miliarde lei, fara a sufla vreun cuvintel despre raspunderea patrimonial-personala a magistratilor in aceasta chestiune. Din 2005, actiunile in regres ale statului impotriva magistratilor responsabili SUNT IMPERATIVE ! Ati vazut ca Ministerul de Finante sa fi promovat macar o actiune in regres ? Pe de alta parte, MRU dovedeste infantilism politic, caci aceasta decizie - daca va fi adoptata de guvern si legiferata de parlament - va fi rasturnata de CCR sau de CEDO. Cu toate acestea, ma ingrozeste si mai mult perspectiva ca USL, Ponta si Antonescu sa conduca aceasta tara. E trist, dar Romanii sunt din nou batjocoriti !

  Citiţi mai mult: Cât de corectă este oprirea restituirii în natură a imobilelor preluate abuziv - Dezbatere evz.ro > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cat-de-corecta-este-oprirea-restituirii-in-natura-a-imobilelor-preluate-abuziv-de-stat-976532.html#ixzz1sWyeIUHD
  EVZ.ro
 • +3 (3 voturi)    
  Ne dam cu parerea despre hotararea CEDO (Vineri, 20 aprilie 2012, 9:32)

  Alui [anonim]

  ca ortodoxul despre Biblie. Adica fara s-o citim sau s-o intelegem. Problema e ca statul, prin primarii, a ignorat niste hotarari judecatoresti definitive si irevocabile(stiu si eu niste cazuri. Asa s-a incalcat art. 6 din Conventia Europeana a drepturilor omului. CEDO, de asta se ocupa, nu de legislatia nationala a unei tari, per se. Ce se mai mentioneaza in hotarare despre alte tari are rol de observatie, nu de obligatie, cititi si voi!
  • +3 (3 voturi)    
   nu au inteless nimic (Vineri, 20 aprilie 2012, 10:45)

   tot despre cedo [anonim] i-a raspuns lui Alui

   "Asa s-a incalcat art. 6 din Conventia Europeana a drepturilor omului. CEDO, de asta se ocupa, nu de legislatia nationala a unei tari, per se. Ce se mai mentioneaza in hotarare despre alte tari are rol de observatie, nu de obligatie, cititi si voi! "

   Tu ai mare dreptate. In plus CEDO face trimitere la polonezi si rdg-isti, care au adoptat solutia despagubirii partiale inca de la inceput. Puteau sa nu despagubeasca cu nimic, iar CEDO nu se putea amesteca, pt ca faptele abuzive au avut loc inaintea semnarii conventiei. Insa, din moment ce s-a semnat conventia, iar statele au legiferat despagubirea, sunt obligate sa despagubeasca, astfel cum au legiferat.
   Cu alte cuvinte, cine s-a obligat de la inceput sa despagubeasca partial, este obligat si potrivit conventiei tot partial, insa cine s-a obligat sa despagubeasca intergal, trebuie sa-si asume aceasta obligatie (cazzul Romaniei).
   Restul e cancan.
 • +2 (2 voturi)    
  cupoane cupoane (Vineri, 20 aprilie 2012, 10:34)

  SOV [anonim]

  in anii 90 s-a infiintat marea cuponiada, in care erau "despagubiti" cu totii, indiferent daca au fost sau nu pagubiti. cine a castigat de pe urma acestei megagainarii? gelsor=sov si ... minunata capusa politica.
  azi, cei cu adevarat pagubiti nu pot fi despaguiti.
  brilliant


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by