"Cum e firesc pentru parteneri, nu s-a cerut absolut niciun fel de explicatie. Acreditarea este un procedeu diplomatic de mai scurta sau mai lunga durata, nefiind nimic neobisnuit" a spus ministrul de Externe Cristian Diaconescu, la Bruxelles, in urma intalnirii cu omologul sau Uri Rosenthal, referitor la situatia in care se afla ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel.

Ambasadorul Matthijs van Bonzel a fost agreat de partea romana si este prezent la Bucuresti din noiembrie 2011, insa asteapta de atunci primirea de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.

Intrebat despre aceasta situatie, seful diplomatiei romane a spus ca nu este neobisnuita si ca ambasadorul Matthijs van Bonzel si-a prezentat scrisorile de acreditare la MAE, asa ca "isi poate desfasura activitatea".

Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Mediafax pe 11 aprilie ca asteapta o programare la Presedintie, precizand ca, intre timp, poate sa-si faca munca, sa vada oamenii pe care este nevoie sa-i vada si sa fie, practic, activ profesional. Intrebat cine este de invinovatit pentru ca, la peste patru luni de la sosirea la Bucuresti, inca asteapta aceasta intalnire, diplomatul a declarat: "Este prerogativa oricarui sef de stat sa primeasca ambasadori. Deci, asta este situatia si eu astept invitatia sa".

Ambasadorul a precizat ca poate sa-si faca munca si sa fie practic activ profesional. "Pot sa-mi fac munca, pot sa vad multi oameni pe care este nevoie sa-i vad pentru a-mi face o impresie buna despre tara, pentru a stabili o cooperare, pentru a promova interesele economice. Deci, din punct de vedere practic, pot sa fiu activ profesional", a spus reprezentantul Olandei.

Situatia a ajuns in atentia politicienilor olandezi, socialistii cerand, potrivit Radio Netherlands, ministrului pentru afaceri europene si ministru adjunct de externe, Ben Knappen, explicatii in acest sens.

Diplomatii speculeaza ca refuzul presedintelui Basescu este un alt episod din disputa avuta cu Olanda in urma opozitiei acesteia aderarii noastre la Schengen. Potrivit unor surse diplomatice consultate de HotNews.ro, van Bonzel nu isi poate indeplini misiunea, nefiind acreditat. El a facut vizitele de rigoare diplomatilor altor tari aflati in misiune la Bucuresti, participa la evenimente, dar este insotit de insarcinatul cu afaceri.

Citeste si: