Praful din ultimele zile de pe strazile Bucurestiului nu vine din Sahara, asa cum au spus "unii infierbantati", ci din Campia Baraganului, la marginea careia se afla orasul, a declarat joi, dupa o conferinta, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, citat de Mediafax: "Praful asta nu vine din Sahara, ci din apropiere. Vine din Baragan, cum Bucurestiul este la marginea campiei Baraganului... Deci praful asta vine loco. Din Sahara vine peste capetele infierbantatilor".

Intrebat de o jurnalista daca praful este periculos, Oprescu a raspuns: "Nu, doamna, important este ca, totusi, plouand afara, a facut de multe ori treaba operatorilor de curatenie. Mie imi este foarte clar: trebuie sa ii tin in fiecare zi, 365 de zile, in comandamente, ca sa am siguranta ca orasul functioneaza mai mult deca normal, adica bine".

Florinela Georgescu, director executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, declarase, miercuri, pentru Mediafax, ca o cantitate de praf provenind din doua furtuni produse recent in Peninsula Arabica si Sahara a ajuns deasupra Romaniei si apoi la sol, adusa de ploaia din ultimele zile, singura consecinta pentru populatie fiind "putina murdarie pe masini": "Pe satelit, furtuna pare sa aiba legatura cu o furtuna de nisip din Sahara, dar ce ne intereseaza pe noi este ca acest praf a fost adus de curentii dinspre sud pe deasupra Marii Negre pana deasupra tarii noastre".

Potrivit acesteia, daca nu ar fi plouat, particulele de praf, care se deplaseaza la o altitudine foarte mare, nu ar fi ajuns niciodata pe pamant, insa ploaia "le-a antrenat catre sol".

"Daca nu ar fi plouat, nici nu am fi stiut ca acest fenomen ne afecteaza in vreun fel. Nici nu va pot spune cat de des praful rezultat din aceste furtuni ajunge deasupra Romaniei, pentru ca nu este important. Devine insa putin deranjant atunci cand se intampla sa ploua si praful din atmosfera este adus la sol", a mai spus Georgescu.