Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, ca este ingrijorat ca nu continua privatizarile, el explicand ca procesele de privatizare trebuie sa fie, in egala masura, transparente si credibile, transmite Mediafax.

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

"Cred ca este extrem de important ca Guvernul sa continue procesul de privatizare sau de numire de manageri privati. Eu nu sunt expert in niciunul dintre procesele care au fost urmate in aceste cazuri particulare dar eu cred ca este foarte important ca lucrurile de acest gen sa fie transparente si sa aiba credibilitate. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie facut deloc. Dimpotriva, trebuie facute amandoua. Cum spunem noi in America, trebuie sa poti sa mergi si sa mesteci guma in acelasi timp", a spus ambasadorul, intrebat cum comenteaza ultimele esecuri in materie de privatizare din Romania, ca de exemplu Cupru Min.

El nu a dorit sa se refere la niciun caz specific, precizand ca "aceasta este treaba reporterilor", insa a spus ca este ingrijorat ca nu se continua privatizarile.

"Eu sunt ingrijorat ca nu continua privatizarile. Este vorba despre bunuri de o valoare incredibila pentru romanii de nivel mediu iar in unele cazuri au fost irosite sau chiar s-a profitat de ele. Iar noi vrem ca toti romanii sa profite de ele nu numai un grup anume", a spus diplomatul.

Ambasadorul SUA a mai declarat ca in ultimele saptamani au fost controverse "despre companiile occidentale care incearca sa cumpere Romania pe bucatele". El a spus insa ca cea mai buna solutie este ca insisi romanii sa investeasca in Romania.

"Au fost multe controverse in ultimele cateva saptamani despre companiile occidentale care incearca sa cumpere Romania pe bucatele. Frumusetea sistemului este ca acum romanii pot sa cumpere bucatele din America, iar acesta este un lucru bun", a spus ambasadorul Mark Gitenstein.

El a apreciat ca important este ca cei interesati vor putea cumpara actiuni "nu numai la companii gigant, ci la companii care sunt listate la Bursa din New York" si care sunt controlate de sistemul american, bazat pe reguli foarte stricte.

"Deci romanii care investesc in aceste companii vor benefica de acest sistem strict. Asa ca sper nu doar ca romanii vor beneficia de un profit de pe urma investitiilor in aceste companii - asa cum investesc si eu, apropo, in multe dintre ele - dar ca ii va invata pe romani valoarea transparentei si va crea o cultura printre romani despre valoarea acestei transparente si despre valoarea unei bune guvernante si a unui bun management al companiilor", a spus ambasadorul.

El a facut aceste declaratii la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti in care actiunile Coca-Cola, Bank of America, Intel, Apple si Visa au inceput sa fie tranzactionate.

Reprezentantii firmei canadiene Roman Cooper, care a castigat in martie licitatia de privatizare a Cupru Min Abrud, s-au intalnit cu conducerea OPSPI si a MECMA, insa Guverenul a decis sa reia procedura de vanzare a Cupru Min, in conformitate cu legislatia.