Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia formulata de deputatul PDL Brandusa Novac fata de raportul de costatare al Agentiei Nationale de Integritate care sustine ca parlamentarul a incalcata legislatia conflictelor de interese. In 2011, ANI a emis un raport in care arata ca Brandusa Novac era actionara unei companii care a incheiat 11 contracte in valoare de 1,1 milioane lei cu circul Globus unde tot ea detinea functia de director. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este una definitiva, ea poate fi atacata cu recurs.

Brandusa NovacFoto: cdep.ro

In mai 2011 inspectorii ANI au sesizat parchetul ICCJ in cazul democrat-liberalei Brandusa Camelia Novac. Inspectorii de integritate sustin ca deputata s-ar afla in conflict de interese. ANI a constat ca "in calitate de persoana fizica, precum si in calitate de asociat in cadrul S.C. SIDUS ARTIS S.R.L, a incheiat un numar de 11 contracte de colaborare precum si contracte pentru realizarea unor spectacole de catre Circul Globus Bucuresti (in prezent "Circ & Variete Globus" Bucuresti), unde ocupa functia de Director/ manager". Valoarea totala a celor 11 contract fiid de 1.194.000 lei. ANI a transmis un comunicat public in care explica de ce deputata PDL se afla in conflict de interes. Iata ce spun inspectorii ANI in comunicatul oficial:

  • Incepand cu data de 22.02.2008 si pana in prezent, doamna Brandusa Cornelia NOVAC detine, in baza unor contracte de management, functia de Director/ manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti. Doamna Brandusa Cornelia NOVAC exercita, in prezent, mandatul de Deputat in Parlamentul Romaniei, conform Hotararii Camerei Deputatilor nr. 40 din data de 19.12.2008 privind validarea mandatelor deputatilor alesi la data de 30.11.2008. De asemenea, doamna Brandusa Cornelia NOVAC detine si functia de Secretar al Comisiei pentru Cultura, Arte si Mijloace de Informare in Masa a Camerei Deputatilor.
  • In urma evaluarii declaratiilor de avere si de interese depuse de persoana evaluata, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, prevazut de art. 70, si art. 72 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei si de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei deoarece, in perioada 05.12.2006 - 12.05.2009, doamna Brandusa Cornelia NOVAC, in calitate de persoana fizica, precum si in calitate de asociat in cadrul S.C. SIDUS ARTIS S.R.L, a incheiat un numar de 11 contracte de colaborare precum si contracte pentru realizarea unor spectacole de catre Circul Globus Bucuresti (in prezent "Circ & Variete Globus" Bucuresti), unde ocupa functia de Director/ manager.Deputatul PDL a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Bucuresti care marti 17 aprilie a respins contestatia.

Decizia instantei nu este una definitiva ea poate fi atacata cu recurs. Vezi aici detaliile dosarului

Inspectorii de integritate au constatat, pe 23 februarie 2011, ca deputatul Brandusa Novac este in stare de incompatibilitate, deoarece exercita concomitent functia de manager al Circului Globus din Bucuresti si cea de parlamentar, potrivit unui comunicat postat pe site-ul ANI.

  • 

Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu in acest caz in 16 noiembrie 2010, cu privire la nerespectarea de catre Brandusa Cornelia Novac, in calitate de director al "Circ&Variete Globus" Bucuresti, a regimului juridic privind depunerea si completarea declaratiilor de avere si de interese.

 Brandusa Novac detine aceasta functie din 22 februarie 2008. Totodata, Novac este si deputat din data de 19 decembrie 2008.

 Potrivit ANI, Novac este in incompatibilitate deoarece exercita simultan, atat functia de deputat, cat si pe cea de conducere a Circului Globus.

Si aceasta decizie a ANI a fost contestata de deputatul PDL. Procesul se afla inca pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si are urmatorul termen pe 7 mai. Vezi aici dosarul.