Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, ca este ingrijorat de limitarea la 15% a despagubirilor acordate fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate, el precizand ca va exista o comunicare cu Guvernul pe aceasta tema, in perioada urmatoare, relateaza Mediafax.

"Sunt ingrijorat. Nu am avut ocazia sa studiez actuala legislatie, am studiat variantele anterioare si am avut ingrijorari. Nu uitati insa ca Romania este vizata de o decizie CEDO care fixeaza niste parametri, ca si CoE, in ceea ce priveste standardele in materie de restituire. Deci nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului sa scrie o lege, ea trebuie sa fie conforma cu decizia CEDO", a spus ambasadorul.

El a precizat ca Guvernul SUA sustine "cea mai transparenta si eficienta restituire de proprietate cu putinta".

"Dar intre ceea ce spune Curtea si realitate, si legea existenta, exista o problema foarte mare. O parte din aceasta problema - pe care o intelegem - este ca Romania are resurse limitate. Dar exista un numar de solutii pentru aceasta problema si noi vrem sa avem discutii in urmatoarele zile sau saptamani cu Guvernul Romaniei si o sa vedem ce se intampla. Dar da, sunt ingrijorat de acest procent de 15%", a spus ambasadorul.

Intrebat apoi cand vor avea loc aceste discutii si sub ce forma, Gitenstein a spus: "Inca nu stiu daca o sa trimitem o scrisoare sau o sa avem o intalnire, dar suntem ingrijorati".

Proiectul de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru proprietatile nationalizate a fost inclus pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului, dupa ce premierul Ungureanu a avut in ultimele zile mai multe discutii cu ministrii Finantelor si Justitiei legate de forma actului normativ.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat insa ca Uniunea nu va vota in Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedarile imobilelor daca acesta nu va prevede restituirea in natura. El a aratat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele pot fi restituite.

Surse guvernamentale au declarat, marti, ca Executivul analizeaza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen pana la care mai pot fi depuse dosare care sa fie solutionate tot cu retrocedari in natura.