Proiectul privind despagubirea proprietarilor de case nationalizate este "injust". "Nu putem sa ne intoarcem brusc cu 180 de grade, nu ar fi corect!", declara, intr-un interviu la RFI, presedintele UDMR, Kelemen Hunor. El considera ca, dupa 22 de ani, situatia retrocedarilor este "lamentabila".

In opinia lui Kelemen Hunor, "in acest moment, Guvernul are o presiune din punct de vedere juridic, pentru ca CEDO a dat o hotarare si obliga Romania sa gaseasca o solutie unitara pana in iulie. Este de inteles ca Executivul cauta o iesire din aceasta situatie absolut lamentabila. Dupa 22 de ani, nu am reusit sa avem o legislatie coerenta si decizii coerente in acest domeniu".

Kelemen Hunor se opune eliminarii restituirii caselor in natura: "Eu nu pot accepta sa eliminam restituirea in natura a imobilelor nationalizate, ar fi o solutie injusta! Noi am mers 22 de ani in aceasta directie, de a da inapoi in natura ce se poate restitui in natura si acum sa ne intoarcem brusc cu 180 de grade nu ar fi corect!".

Pe de alta parte, Kelemen Hunor a afirmat ca noul ministru al Mediului, Attila Korodi, nu trebuie sa lucreze sub presiune, in dosarul Rosia Montana.

"Noi am spus ca specialistii din ministere trebuie sa lucreze, si in functie de concluziile specialistilor trebuie sa luam o decizie, nu in functie de pofta noastra individuala sau de grup. Din acest punct de vedere, Korodi are libertatea absoluta de a analiza si de a decide, asa cum crede ca este corect, in interesul national, in interesul fiecarui cetatean si nu vor exista, nu exista presiuni asupra domnului ministru Korodi. Si nici nu cred ca ar fi bine sa lucram sub astfel de presiuni", spune ministrul Culturii.

In opinia lui Kelemen Hunor, "important este ca statul roman sa spuna ceva in sfarsit, dupa 12 ani, dupa 13 ani, sa-i spuna investitorului: Dragul meu, du-te acasa, n-avem nevoie de tine, ne descurcam minunat si fara investitii straine sau sa spuna: Sunt anumite conditii, daca respecti conditiile date de noi, atunci poti sa treci la treaba".

Continuarea pe www.rfi.ro.