Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala a fost revocat, marti, din functie, de premierul Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, pentru Agerpres. Primul-ministru l-a numit pe Serban Pop, vicepresedinte al ANAF pana in 2009, in functia de presedinte al Agentiei, cu rang de secretar de stat, a mentionat reprezentantul Guvernul.

Sorin Blejnar (foto arhiva)Foto: Agerpres

Deciziile intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca Sorin Blejnar a primit sarcina de a coordona activitatea Departamentului de Control al Marilor Averi. Blejnar a confirmat telefonic, pentru Realitatea TV ca va fi directorul departamentului infiintat in 2011.

Noul presedinte ANAF, Serban Pop, a fost sef de cabinet al lui Mihai Tanasescu. In 2009 a fost demis de Emil Boc din functia de vicepresedinte al ANAF

Conducerea ANAF va fi preluata de catre Serban Pop care a ocupat postul de vicepresedinte ANAF in perioada in care Guvernul era condus de Calin Popescu Tariceanu si a fost schimbat prin decizie a premierului Emil Boc, in ianuarie 2009, si postul de director de cabinet al ministrului Finantelor Mihai Tanasescu, in Guvernul Nastase, informeaza Mediafax.

Serban Pop are 37 ani si este de profesie avocat. A lucrat in Ministerul Finantelor inca din anul 2000, cand, pentru un an, s-a ocupat de consilierea pe probleme juridice la cabinetul unui secretar de stat, pentru ca ulterior, in intervalul 2001-2004, sa fie seful de cabinet al ministrului Mihai Tanasescu, in Guvernul condus de Adrian Nastase.

Serban Pop, fotografiat in 2008

Serban Pop, fotografiat in 2008

Foto: AGERPRES

Dupa plecarea lui Mihai Tanasescu din postul de ministru al Finantelor, odata cu predarea de catre PSD a guvernarii, Serban Pop a lucrat ca avocat in cabinet individual. A revenit in februarie 2008 in aparatul de lucru al Ministerului Finantelor, fiind numit de premierul Calin Popescu Tariceanu in postul de vicepresedinte al ANAF, responsabil de coordonarea activitatilor de control financiar si fiscal.

In aceasta calitate, Serban Pop a fost membru in Consiliul de Administratie al CEC Bank si reprezentant al statului in Adunarea Generala a Actionarilor la Imprimeria Nationala si Loteria Romana.

A fos demis din postul de vicepresedinte ANAF in ianuarie 2009, de catre noul premier Emil Boc si nu a mai lucrat in administratie.

Din februarie 2011 si pana in prezent, Serban Pop a lucrat ca partener la casa de avocatura Pop, Savin si Asociatii.

Dan Suciu: Demiterea lui Sorin Blejnar, rezultat al unei analize a capacitatii de management a conducerii ANAF

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a comunicat lui Sorin Blejnar prin telefon ca va fi revocat de la conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), inainte de a transmite decizia catre publicare in monitorul oficial, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, pentru Realitatea TV.

"A fost o analiza la nivelul aparatului de lucru al primului-ministru, in intervalul celor 60 de zile. In urma analizei, s-a constatat ca nu a fost o colectare eficienta", a declarat Dan Suciu, pentru Mediafax.

Intr-o interventie telefonica pentru Realitatea TV, Dan Suciu a precizat ca decizia demiterii lui Sorin Blejnar din functia de presedinte ANAF a fost luata pe baza a doi factori: restructurarea ANAF si o analiza a a capacitatii de management a actualei conduceri a institutiei. "Ministrul de Finante, dl. Bogdan Dragoi a anuntat inceperea unui program amplu de restructurare la nivelul ANAF-ului cu Banca Mondiala. Este un program extrem de ambitios cu tinte importante. Beneficiaza de sprijinul si de consultanta Bancii Mondiale [...] De asemenea, a existat o analiza in ceea ce priveste capacitatea de management a actualei structuri a ANAF. Rezultatul este cel pe care l-am anuntat astazi: demiterea presedintelui ANAF", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Sorin Blejnar: Mi-am depus demisia in alb in urma cu doua luni

"Acum 2 luni de zile am transmis demisia mea semnata la cabinetul primului ministru", a declarat telefonic presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, pentru Realitatea TV. "A fost un gest de onoare pe care nu il regret, l-as face si maine", a adaugat Sorin Blejnar precizand ca "demisia in alb" a fost transmisa dupa ultimatumul dat de premier.

Ultimatum pentru ANAF

Pe 17 februarie, premierul Mihai-Razvan Ungureanu a cerut oficialilor implicati in combaterea evaziunii fiscale ca in termen de 60 de zile sa aduca venituri suplimentare la buget de cel putin 1,5% din PIB. Termenul a expirat marti, 17 aprilie.

"Avem la dispozitie doua surse importante pentru cresterea veniturilor bugetare si a produsului intern brut: accesarea si gestionarea eficienta a fondurilor europene si combaterea evaziunii fiscale. Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", a cerut premierul.

Marti, 10 aprilie, cu 7 zile inainte de expirarea ultimatumului, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru HotNews.ro ca a atras la buget 4,93 miliarde de lei, adica 0,81% din PIB. Potrivit lui Sorin Blejnar, masurile de combatere a evaziunii fiscale luate de catre ANAF si institutiile subordonate in perioada 1 ianuarie-7 aprilie 2012 vor alimenta bugetul cu 4,93 miliarde lei, reprezentand 0,81% din PIB. "Analitic, suma e compusa din obligatii suplimentar stabilite, TVA respins la plata, confiscari, diminuarea pierderii fiscale, masuri asiguratorii si prejudicii aferente sesizarilor penale", a declarat Blejnar, precizand ca ANAF nu este singura institutie care stabileste obligatii de plata.

El a precizat atunci ca impunerea unui plafon ridicat de venituri obtinute intr-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcana" pentru demiterea sefului ANAF, ci o metoda prin care va fi stabilita eficienta fiecarei persoane implicate.

Citeste si: