Meteorologii prognozeaza, pentru urmatoarele doua saptamani, temperaturi in crestere la nivelul intregii tari, mai ales dupa data de 22 aprilie, insa vor exista si perioade cu instabilitate atmosferica caracterizata prin precipitatii, in special in zonele de deal si de munte, potrivit Agrepres.

Potrivit prognozei elaborata de Administratia Nationala de Meteorologie, pe baza estimarilor realizate de Centrul european pentru prognoze pe medie durata de la Reading (Anglia), in Banat vremea va fi rece in primele zile ale intervalului analizat (17-30 aprilie 2012), cu temperaturi maxime care nu vor depasi, in medie, 12-14 grade Celsius. Ulterior, valorile termice vor creste treptat, in special spre sfarsitul intervalului, cand atat temperaturile minime, cat si cele maxime se vor situa peste normele climatologie. Temporar, va ploua, indeosebi in prima parte a perioadei, iar in zilele 17-18 aprilie instabilitatea atmosferica va fi accentuata si vor fi si ploi moderate sau insemnate cantitativ.

In Crisana, dupa cateva zile mai reci la inceputul intervalului, valorile termice vor creste treptat. Din 25-26 aprilie, vremea va deveni calda pentru aceasta perioada, cu maxime care vor depasi in medie 20 grade Celsius. Pana in jurul datei de 22 aprilie, gradul de instabilitate atmosferica va fi mai ridicat, iar ploile mai frecvente si mai insemnate cantitativ.

Pentru zona Transilvaniei, meteorologii estimeaza ca vremea va fi normala din punct de vedere termic pana in jurul datei de 23 aprilie, apoi se va incalzi usor si treptat, astfel incat spre sfarsitul intervalului temperaturile maxime vor depasi, in medie, 20-22 grade Celsius. Temporar, instabilitatea atmosferica va fi accentuata, iar ploile vor fi mai importante cantitativ in zilele de 17 si 18 aprilie, dar si in 21 si 22 aprilie.

Locuitorii din zona Dobrogei vor avea parte, incepand de joi, de valori termice usor peste mediile climatologice ale perioadei. Cu toate acestea, temporar va ploua, in general slab, iar in 18-19 aprilie este de asteptat o accentuare a instabilitatii atmosferice, cu posibilitatea unor averse moderate cantitativ.

In Maramures, este preconizata o crestere treptata a valorilor termice, urmand ca din zilele de 25-26 aprilie, vremea sa devina calda pentru aceasta perioada, cu maxime care vor depasi, in medie, 22 de grade Celsius. Pana in jurul datei de 22 aprilie, gradul de instabilitate atmosferica va fi mai ridicat, iar ploile mai frecvente. Izolat, cantitati mai importante de apa se pot acumula in 17-18 aprilie si in 21-22 aprilie.

Vremea in zona Moldovei se anunta mai rece decat normal in primele zile ale intervalului, cand maximele termice se vor situa, in medie, in jurul valorii de 14 grade Celsius, apoi se va incalzi treptat. Spre finalul intervalului, valorile termice vor depasi normele climatologice ale perioadei. Ploile vor fi mai frecvente pana in jurul datei de 22 aprilie, iar in primele zile sunt posibile si averse mai importante cantitativ.

In Muntenia, vremea va fi in general normala din punct de vedere termic pana in jurul datei de 23 aprilie, apoi se va incalzi usor, maximele termice urmand sa depaseasca, in medie, valoarea de 22 grade Celsius. In primele zile instabilitatea atmosferica va fi accentuata, iar aversele vor fi, local, moderate sau mai importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai redusa.

In Oltenia, pana in jurul datei de 22 aprilie nu vor fi modificari importante ale regimului termic, apoi vremea se va incalzi usor si treptat, astfel incat spre finalul intervalului va deveni mai calda decat normalul perioadei. Instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata la inceputul intervalului, cand vor fi posibilie si averse mai importante cantitativ.

La munte, temperaturile minime se vor mai situa, in medie, aproape de limita de inghet pana in 22 aprilie, apoi vor creste treptat. Valorile termice maxime vor fi in crestere, in special in a doua parte a intervalului. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in primele zile ale intervalului analizat, cand sunt posibile averse moderate sau mai importante cantitativ, iar pe crestele cele mai inalte, trecator mai sunt de asteptat precipitatii mixte. Probabilitatea cea mai redusa de aparitie a ploilor va fi la sfarsitul intervalului.