Patriarhul ortodox grec, Theophilos III, a impartit sambata, la Sfantul Mormant din Ierusalim, "focul sfant", ce a trecut rapid de la o lumanare la alta, parcurgand Orasul Vechi al Ierusalimului, potrivit unei traditii ce dateaza din secolul al IV-lea, relateaza AFP.

Crestinii primesc focul sfant la IerusalimFoto: Agerpres/AP

Zece mii de credinciosi au participat la ceremonie, potrivit postului public de radio din Israel, o cifra in scadere in raport cu anii precedenti.

Patriarhul ortodox grec, Theophilos III, a iesit din bazilica cu o lumanare aprinsa, in strigatele in greaca "Axios" (El este demn).

Acest rit milenar, simbol al eternitatii, al pacii si invierii lui Hristos, este unul din momentele importante ale crestinismului oriental.

Delegatia Patriarhiei Romane condusa de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Varsanufie Prahoveanul, va aduce Lumina Sfanta sambata de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, cu un avion special.

Detaliile cu privire la originea "focului sacru" sunt un secret pazit cu grija de ierarhia ortodoxa.

Traditia situeaza la Sfantul Mormant ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa in mormant si invierea.

Sfantul Mormant este condus de sase biserici crestine ortodoxe - grecii ortodocsi, catolicii de rit latin, armenii apostolici, coptii egipteni, siriacii ortodocsi si etiopienii ortodocsi. Fiecare dintre biserici controleaza o parte bine delimitata a cladirii.

Pastele de rit latin s-a celebrat saptamana trecuta. Festivitatile Pastelui evreiesc s-au incheiat vinerui seara.