Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi: Restituirea integrala in bani, estimata la 16 mld euro, jumatate pentru cultul romano-catolic. Despagubirile pentru casele nationalizate, 3 mld. euro
"Pe langa partea de acceptanta la CEDO, avem o problema financiara. Titlurile distribuite de ANRP impacteaza pe deficitul bugetar ESA, iar platile in bani impacteaza imediat pe deficitul in cash. Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat, pentru agentia Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
Oficialul MFP a aratat ca fara aplicarea unei astfel de solutii CEDO va trece la acceptarea imediata a solicitarilor depuse de cetatenii romani, iar autoritatile estimeaza toate aceste procese ar putea fi solutionate in termen de 5 ani, ceea ce va avea un impact foarte puternic asupra deficitului bugetar, cel putin pe ESA.
Intrebat de ce Guvernul nu a ales varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani prin care sa acopere sumele necesare despagubirii fostilor proprietari, Dragoi a replicat ca aceasta optiune ar fi dus la cresterea datoriei publice totale cu 13% din PIB, ceea ce nu era sustenabil.
"De trei ani incercam sa ne ajustam si s-au facut eforturi, s-au luat masuri dure. Avem o constrangere pentru anul viitor sa fim si mai ambitiosi, sa mergem cu deficitul la 1% din PIB. O crestere a datoriei publice vine in contradictie cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru ca avem o datorie publica mai mica", a explicat Dragoi.
In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.
Ministrul Finantelor a precizat ca estimarile pentru despagubirile cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului roman, pentru proprietatile confiscate de la culte si minoritati insumeaza 39 de miliarde lei, din care 34 de miliarde lei revin cultului romano-catolic, care a depus cereri de despagubire pentru 88.000 de imobile.
Dragoi sustine ca estimarile pentru despagubirile acordate pe baza Legii 10/2010 si Legii 18/1991 insumeaza 31 de miliarde lei.
Despagubirile totale in bani pentru casele nationalizate, estimate la circa 3 miliarde euro
Despagubirea integrala in bani a fostilor proprietari ale caror case au fost nationalizate de comunisti ar costa statul peste 12 miliarde lei (2,9 miliarde euro), calcul realizat pe baza solicitarilor procesate pana in prezent, a precizat Bogdan Dragoi.
"Calculul s-a facut astfel. Au fost avute in vedere cele 124.000 de cereri pentru care intr-un fel sau altul s-au dat decizii. Procentele de cereri solutionate si respinse au fost extrapolate la diferenta neanalizata. Am aplicat in scop statistic acelasi procent de respingere pentru cele neanalizate (...) Din efectul Legii 10 avem 20 de miliarde de lei, iar daca se exclud cele prevazute la art. 31, respectiv despagubiri pentru actiuni detinute la companii, ar rezulta o suma de 12,8 miliarde lei", a spus Dragoi.
Ministrul Finantelor a aratat ca din cele aproximativ 55.000 de notificari solutionate prin restituirea in bani aproximativ 80% au fost despagubiri de sub 100.000 de lei (25.000 de euro). Analiza a avut in vedere despagubirile pana in 100.000 de lei, cele intre 100.000 si 500.000 de lei si cele peste 500.000 de lei.
Astfel, rezulta ca pentru circa 44.000 de persoane statul a platit cel mult 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), in timp ce pentru restul de 11.000 de despagubiti s-au achitat cel putin 10 miliarde de lei (2,4 miliarde euro).
Fostii proprietari au fost despagubiti prin actiuni la Fondul Proprietatea, al carui capital social s-a ridicat la circa 14 miliarde lei, si prin despagubiri in bani, in limita a 500.000 de lei, din dividendele platite la stat de catre Fondul Proprietatea.
Dragoi a precizat ca Fondul Proprietatea a fost construit pe baza estimarilor realizate pana in 2004 prin analiza cererilor de restituire depuse in termenul stabilit de Legea 10/2001, care evidentiau un necesar de circa 14 miliarde de lei.
Ministrul Finantelor a afirmat ca nu are toate detaliile pentru a explica diferenta foarte mare dintre suma estimata initial si cea estimata in prezent.
Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.
Citeste mai multe despre limitarea despagubirilor bogdan dragoi case nationalizate


Asta facea Cuza acum 150 de ani - noi, in secolul 21, nu numai ca n-am reusit sa scapam de religie, dar vrem sa falimentam un stat (adica pe noi insine) ca sa despagubim ceva care pana la urma nu nici o persoana fizica cu mostenitori si nici o companie cu actionari.
Daca exista ceva pe pamantul asta care n-ar trebui sa aiba dreptul la proprietate, eu nu gasesc un exemplu mai bun ca biserica.
Dreptul la proprietate e (ar trebui) garanata de constitutie. Dar dreptul tre sa presupuna si responsabilitati.
Oamenii au fost jefuiti de alti oameni si acum alti oameni, adica noi, trebuie sa platim despagubirile. De ce?
De ce nu se restituie bunurile respective? Cine sunt profitorii jafului de atunci si beneficiarii smecheriei de acum?
Prostii platitori ii stim. Este de ajuns sa ne uitam in oglinda si ii vedem.
Banii, cele j'de miliarde, tot noi cei care nu am avut nicio vina sau beneficiu in jaful anterior ii vom plati.
Ni se arunca in ochi STATUL, ocolindu-se adevarul.
Cine este de vina? Tot noi, pentru ca ii votam si ii revotam pe aceiasi profitori.
Va bateti joc de oameni de 23 de ani cu restituirea caselor, ca sa moara intre timp si sa le cumparati dreptul pentru ca altfel nu primeste nimeni bani de la stat sau imobilele inapoi. Acum ati bagat-o p-asta cu 15% ca sa o lungiti iar 5-10 ani in procese, pentru ca sunt foarte putini cei ce vor accepta. Proprietati confiscate de comunisti si tot in mainile comunistilor, care se tot plimba pe la putere de 20 de ani, fie ca se cheama PSD, PDL, PNL. In curand vor disparea vechii securisti, dar au avut grija sa-si lase progeniturile la varful structurilor de coducere, cu aceleasi apucaturi ca si ei, cu imagine mai buna, scoliti pe la oxford, ca doar au avut bani de cand s-au nascut. Oamenii chinuiti prin inchisori de ei sa mai astepte pana isi iau casele inapoi sau sa le vanda pe 5% din valoare si sa le pupe si mana calailor sau copiilor lor.
pe de alta parte povestea cu 15% mi se pare absolut arbitrara, de ce nu o evaluare serioasa facuta in comunitatile locale pentru fiecare caz in parte pentru a se stabili unde e cazul unei restituiri si unde nu. sunt localitati unde nu mai exista nici un greco catolic, ar fi culmea sa li se restituie biserica si proprietatile, pe de alta parte exista localitati rurale unde exista 2-3 biserici ortodoxe si un singur preot iar greco-catolicii au voie sa intre in biserica doar odata la 2 saptamani, acolo chiar e cazul sa se faca ceva.
Nu statul a platit (sau doar in putine cazuri) pentru ridicarea lacasurilor de cult.
Bisericile greco catolice au fost construite din munca enoriasilor si darilor acestora, iar stranepotii lor au dreptul sa beneficieze de el. Problema pentru greco catolici este ca foarte multi din urmasii celor care au fost convertiti fortat la greco-catolicism, au revenit la ortodoxie; iar acum se cer bani statului roman pentru munca si donatiile facute de stramosii celor care acum beneficiaza de aceste biserici in ritul ortodox.
BOR-ul are o legatura cel mult formala cu toata treaba asta.
Daca intr-un sat majoritatea greco-catolicilor au revenit la ortodoxie, nu e drept ca si biserica sa revina ortodocsilor devreme ce parintii si bunicii lor au ridicat-o?
Inca un "amanunt": dupa ce au fost ridicate, multe din aceste locasuri au fost intretinute de catre ortodocsicare le-au impiedicat deteriorarea iremediabil (a se citi "prabusi").
Acum, ei vin si cer bani pentru ceva cenu ei au construit sau intretinut.
Vi se pare normal!?
Pana in acest punct mi s-a parut f. ok MRU - chiar "salutar" as putea spune :) Miscarea asta arata insa ca cei care au avut rezerve legate de apartenenta lui la servicii au avut dreptate: baietii astia sunt selectati & antrenati sa nu faca distinctia dintre bine si rau.
Am o ultima curiozitate: cum se va pozitiona Monica Macovei fata de chestia asta?
uite ce nu inteleg concret in schema ta: hienele alea burghezo-mosieresti au luat credit de la banca sa-si faca case; comunistii le-au nationalizat; bancile si-au luat teapa si-n deznadejdea lor au rupt contractele de credit si au radiat ipotecile; nomenclaturistii comunisti le-au ocupat; vine tanarul stat capitalist si da casele aproape moca nomenclaturistilor; pe urma zice ca nu poate sa spolieze poporul necajit ca sa-i despagubeasca pe proprietari; mai ramane sa conchidem ca nomenclaturistii care au pus mana pe case moca au facut un fel de act de justitie imanenta si ne-au scapat pe toti de ele.
problema mea e una simpla: as vrea sa fiu reprezentat cu minima demnitate de un stat corect, nu de unul ciorditor. atat.
Ce, el a nationalizat casele si intreprinderile?
Sa se duca la guvernul comunist sa ceara despagubiri.
2. Buccow a ajuns in Ardeal la 60 de ani dupa unirea cu Roma DEOARECE imperiul tarist, care nu vedea cu ochi buni intarirea Habsburgilor in europa de est, a trimis in Ardeal calugari sîrbi pentru a isca zîzanii printre tarani. de notat ca alde Visarion Sarai sau Sava Brancovici au inceput sa predice ortodoxia in Ardeal nu oamenilor care au acceptat unirea cu Roma in 1698, nici fiilor lor, ci nepotilor lor de pe la 1760.
3. Buccow nu a distrus doar biserici ortodoxe, ci a pus tunurile pe toti cei care nu respectau ordinea si linistea publica. asa se face ca, pe lînga unii ortodocsi (români, sîrbi, bulgari), au suferit din cauza lui Buccow si unii greco-catolici (in special români, dar si ruteni, ucrainieni si probabil unii unguri) precum si reformati si romano-catolici (in secuime Buccow a omorît sute de oameni, ceea ce nu a facut in satele românesti din restul Ardealului).
Este o cerere penibila.
Si eu am fost victima a comunistilor, de ce ar trebui sa fiu astazi tot eu responsabil pentru faptele lor? De ce trebuie sa platesc eu pentru ce au facut comunistii?
Tu, eu, el Boc, Basescu, MRU, Antenescu...toti suntem statul. Asa ca si TU platesti.
Nu cunosc in detaliu lista solicitarilor acestui cult, care functioneaza legal in Romania , cu preponderenta in Transilvania.
Statutul multora dintre aceste proprietati vine din timp , dar voi face unele precizari, care provin dintr-o carte a distinsului profesor ONISIFOR GHIBU,
desemnat de rege , dupa primul razboi mondial , pentru a clarifica , la vremea respectiva , statutul legal al acestora.
Multe dintre ele , cladiri , proprietati , paduri, etc au fost acumulate in timp de catre ORDINUL IEZUITILOR , tot catolic , cu influenta si putere din ce in ce mai mare, fapt care a nelinistit-o pe imparateasa Maria Tereza ,iar aceasta le-a NATIONALIZAT si i-a expulzat pe iezuiti, mi se pare inapoi in Spania.
Maria Tereza , a dat in ADMINISTRARE perpetua autoritatilor locale , de atunci , acest patrimoniu,
pentru a fi utilizat , de catre toti supusii din ARDEAL , inclusiv Romanii .
Odata cu instalarea DUALISMULUI austro-ungar, cartile funciare si statutul proprietatilor s-a deplasat catre entitatile religioase, contrar regulii instiutuite de catre MARIA TEREZA, si catre alt institutii , maghiare, asa ca , pe la primul razboi mondial , acestea nu mai erau ale statului, chiar maghiar , de atunci.
Dupa primul razboi , ungurii au infintat STATUSUL CATOLIC , o entitate fantoma , cu larga sustinere la VATICAN, care doreau sa aiba control asupra acestor proprietati ,desi statul roman era de drept succesor. De aici , a pornit o indelunga lupta , in care ONISIFOR GHIBU a consumat multa energie , i-a prezentat regelui raportul sau , si intr-un final , relatiile cu VATICANUL s-au normalizat oarecum.
Acuma , STATUL ROMAN , pare un tampit, pentru ca , a acceptat revendicari , fara , in opinia noastra , a unei profunde si riguroasa cercetare
Chestiunea nu se rezuma la pierderea unor case ci se extinde la hotia generalizata din tara si europa si consecntiele acesteia, oameni epuizati, multi someri, familii destramate, copii care lesina la scoala ACEASTA ESTE EUROPA UNITA DE SARACIE
si robie.
Veti avea niste revelatii
Recomandat si pt dl ministru Dragoi
asta pentru ca romanii au decis la sfarsit de 2004
de atunci prea multa smechereala, prea multa hotie, mult prea mult
cei care stau azi linistiti gandindu-se ca nu s-a intamplat nimic sa nu uite ca un stat care nu-si respecta cetatenii mai devreme sau mai tarziu ii va lovi si pe ei; iar aici nu e vorba de un singur partid. de 22 de ani toti au fost la guvernare, au avut sau creat majoritati si cu toate astea ceva ce a fost aberant de la inceput (nationalizarea) nu a fost indreptat ci doar utilizat de instrument de imbogatire pentru acolitii puterii restul prostimii fiind dupa cum se vede lasat cu ochii in soare.
Halal.
Regimul austriac din Ardeal a dus o campanie turbata impotriva ortodoxiei favorizind celelalte culte, inclusiv pe cel Greco-Catolic
Numai generalul Bucow a distrus peste 250 (doua sute cinci zeci) de biserici si manastiri ortodoxe in Ardeal (unele manastiri au fost arse cu calugari cu tot).
Dupa unirea de la 1918 nimeni nu le-a cerut despagubiri, acuma ei de ce cer?
Diferenta este legata de evolutia preturilor pe piata imobiliara 2004-2008.Acum este in scadere serioasa. Se stie ca vor plati mai putin decat estimeaza acum.
CEDO a propus această plafonare. CEDO a statuat ca o deosebire de tratament juridic este discriminatorie atunci cand nu este justificata "in mod obiectiv si rezonabil". Asa CEDO putea sa-i justifice "in mod obiectiv si rezonabil" si pe Hitler si pe Stalin in actiunile lor de confiscare. Ma intreb de ce nu au plafon la 1 Leu ? Nu era rezonabil ? Pentru mine este la fel 1 Leu sau 15% pe 10 ani. Platesc impozit pe an la stat pe un apartament mai mult in decat primesc despagubiri in fiecare an pe un apartament confiscat. Impozitul il platesc in schimb toata viata iar CEDO si STATUL ROMAN nu
mai au probleme. Simplu...
15%!?
Biserica vrea sa aiba mii de proprietati, jupuie pe enoriasi pentru serviciile oferite..si nu platesc taxe pentru proprietatile detinute
Nu este corect !! ar trebui schimbata legislatia !!
In primul rand NU trebuia restituit si Retrocedat; iar in al doilea rand trebuia sa existe un plafon maximal pentru reparatii morale.
De retinut este si faptul ca statul a incasat banii de la cumparatorii chiriasi si vor fi obligati sa-i restituie acestor cumparatori banii dar si diferente de plata ( inflatie, etc.)
Legile cu privire la restituiri a fost o mare prostie.
Cehia, Ungaria, Polonia , etc. NU au restituit fara discernamant si astfel NU au mai avut probleme nici sociale si nici cu condamnari la CEDO
Mergem inainte, (ca inainte era ''mai bine'':)) impreuna cu conducatorii nostri alesi democratic !!!
Vreti sa scapam de ei?
Votati Doar candidati independenti !!!
Sanctionati impostura actualei clase politice multicolore !!!
Nu mai vorbim de faptul ca adevarata discriminare s-a produs deja,deoarece prin spaga,prin fapte ilicite,s-au obtinut despagubiri integrale prin ANRP,si nu mereu si de cei care erau adevaratii proprietari.Cei corecti si cinstiti au asteptat 23 de ani sa li se faca dreptate,si dupa ce au patimit ei sau familiile lor privatiuni,sau condamnari la ani grei de puscarie acum mai sunt condamnati de actualul guvern exact ca pe vremea regmului comunist.Culmea este ca acest guvern se ai declara si de dreapta,aparand proprietatea.Care proprietate?Ce s-a furat dupa 1989 asta considera ei proprietate.Daca li s-ar lua proprietatile si ar fi despagubiti cu 15 % din valoare sigur ca nu ar fi de acord si ar invoca drepturile omului (poate drepturile hotului).CEDO are o mare parte si ea din vinovatie care a lasat o portita (un fel de sugestie)care bineinteles ca a fost exploatata de guvernul corupt si priceput inhotii.Din toate variantele de despagubire din fostele tari comuniste,am ales cea mai proasta si inechitabila solutie.Mereu in urma tutror tarilor europene la toate capitolele in ce ce priveste actiunile corecte si drepte.Si 50 % din valoare nu era drept,dar totusi era o solutie. Guvernul nu a ales nici macar varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani care desi era o solutie de viitor era a
Binele comun se face prin cumularea binelui individual!;si nu prin furtul, mereu al celorlalti.
---Bolsevici hoti!!!!!!!!
Potrivit datelor statistice al Ministerului Finanţelor Publice, în cazul în care în 2009 ar fi reuşit să impozitele economia la negru, statul ar fi încasat venituri de 58,116 mld.lei, adică 11,3% din PIB. România ar fi încheiat astfel anul trecut pe plus, cu un excedent bugetar de 4,1%, faţă de deficitul de 7,2% din PIB raportat de autorităţi.
Potrivit unui studiu A.T.Kearney, România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea din PIB a economiei subterane. Statisticile Bruxelles-ului arată că Grecia, Italia, Spania şi Bulgaria ne întrec în a nu plăti taxele la stat. Nivelul economiei subterane se cifrează în aceste ţări între 25% şi 40% din PIB, în timp ce în restul UE pleacă de la 5% şi nu depăşeste 15%. Nu este de mirare că acestea sunt dintre ţările cu cele mai mari probleme economice în prezent.
Potrivit unui studiu realizat de EUObserver.com, în 2009, economia subterană a reprezentat între 36% şi 39% din PIB, în timp ce, în 2008, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor Publice, nivelul era la 21% din PIB, faţă de 14,5% în 2004.
La rândul ei, Andreea Paul-Vass, consilier economic al prim-ministrului Emil Boc, apreciază că economia subterană se situează la 23% din PIB."
http://reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2010/05/ce-este-si-cat-este-evaziunea-fiscala.html
"Studiu: Economia subterană reprezintă 33% din PIB-ul României
Numai din neplata TVA statul pierde aproape 9 miliarde de euro pe an. Acestei pierderi i se adaugă şi cea din impozitul pe profit, de aproape 600 de milioane de euro, dacă socotim o rată a profitabilităţii de 10% şi încă peste un miliard de euro pentru neplata contribuţiilor sociale cu personalul."
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/studiu-economia-subterana-reprezinta-33prc-din-pib-ul-romaniei_713259.html#ixzz1ruAdFM7W
sau il evoca pe Cuza ca pe un precomunist...
Dar tratamentul cultelor diferite trebuie sa fie egal.
Iar restul de 3 miliarde este nimica toata...
Dar nu cred ca avem lideri care sa fie in stare sa faca asta... Un presedinte jucator asta ar fi facut, nu s-ar fi pierdut in nimicuri....
Fond care a fost marea magarie a politicienilor romani care timp de 20 de ani NU au fost in stare sa rezolve propblema proprietatilor confiscate de comunisti!
"Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a aprecizat că Guvernul intenţionează să limiteze la 15% valoarea despăgubirilor pentru bunurile naţionalizate ca urmare a hotărârii-pilot a CEDO din 12 octombrie 2010, care impune României să garanteze protecţia efectivă a dreptului de proprietate în cel mult 18 luni, adică până la 12 iulie 2012.
"Cauzele ineficacităţii sistemului de restituire constatate de CEDO sunt: extinderea treptată a aplicării legilor de reparaţie asupra aproape tuturor bunurilor imobile naţionalizate; lipsa unei plafonări a despăgubirilor; complexitatea prevederilor legislative şi modificările succesive ce le-au fost aduse; practica judiciară inconstantă, generată de modificările legislative rapide; lipsa mijloacelor umane şi materiale corespunzătoare nivelului sarcinilor ce trebuie îndeplinite de către autorităţile competente; lipsa unor termene pentru soluţionarea dosarelor de către Comisia Centrală; sarcina foarte importantă pe care legislaţia în materie de bunuri imobile naţionalizate o are asupra bugetului statului; nefuncţionalitatea Fondului Proprietatea", a precizat ieri Cristian Diaconescu.
"Nefunctionalitatea Fondului Proprietatea zice Diaconescu, in schimb membrii CA ai Fondului(printre care si Bogadan Dragoi!) au luat bani ani de zile !!
Pentru ce ?!!
acum statu roman asa zis de drept a instrainat acele bunuri pentru a satisface interesele electorale si patrimonale ale altui fel de nomenclaturisti dar identici.
Aca se abdica de la principiul de drept de destituire a bubului furat catre propietarul de drept se duce dracului ideea de stat.