Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi: Restituirea integrala in bani, estimata la 16 mld euro, jumatate pentru cultul romano-catolic. Despagubirile pentru casele nationalizate, 3 mld. euro

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2012, 20:36 Actualitate | Esenţial


Plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

"Pe langa partea de acceptanta la CEDO, avem o problema financiara. Titlurile distribuite de ANRP impacteaza pe deficitul bugetar ESA, iar platile in bani impacteaza imediat pe deficitul in cash. Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat, pentru agentia Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Oficialul MFP a aratat ca fara aplicarea unei astfel de solutii CEDO va trece la acceptarea imediata a solicitarilor depuse de cetatenii romani, iar autoritatile estimeaza toate aceste procese ar putea fi solutionate in termen de 5 ani, ceea ce va avea un impact foarte puternic asupra deficitului bugetar, cel putin pe ESA.

Intrebat de ce Guvernul nu a ales varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani prin care sa acopere sumele necesare despagubirii fostilor proprietari, Dragoi a replicat ca aceasta optiune ar fi dus la cresterea datoriei publice totale cu 13% din PIB, ceea ce nu era sustenabil.

"De trei ani incercam sa ne ajustam si s-au facut eforturi, s-au luat masuri dure. Avem o constrangere pentru anul viitor sa fim si mai ambitiosi, sa mergem cu deficitul la 1% din PIB. O crestere a datoriei publice vine in contradictie cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru ca avem o datorie publica mai mica", a explicat Dragoi.

In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Ministrul Finantelor a precizat ca estimarile pentru despagubirile cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului roman, pentru proprietatile confiscate de la culte si minoritati insumeaza 39 de miliarde lei, din care 34 de miliarde lei revin cultului romano-catolic, care a depus cereri de despagubire pentru 88.000 de imobile.

Dragoi sustine ca estimarile pentru despagubirile acordate pe baza Legii 10/2010 si Legii 18/1991 insumeaza 31 de miliarde lei.

Despagubirile totale in bani pentru casele nationalizate, estimate la circa 3 miliarde euro

Despagubirea integrala in bani a fostilor proprietari ale caror case au fost nationalizate de comunisti ar costa statul peste 12 miliarde lei (2,9 miliarde euro), calcul realizat pe baza solicitarilor procesate pana in prezent, a precizat Bogdan Dragoi.

"Calculul s-a facut astfel. Au fost avute in vedere cele 124.000 de cereri pentru care intr-un fel sau altul s-au dat decizii. Procentele de cereri solutionate si respinse au fost extrapolate la diferenta neanalizata. Am aplicat in scop statistic acelasi procent de respingere pentru cele neanalizate (...) Din efectul Legii 10 avem 20 de miliarde de lei, iar daca se exclud cele prevazute la art. 31, respectiv despagubiri pentru actiuni detinute la companii, ar rezulta o suma de 12,8 miliarde lei", a spus Dragoi.

Ministrul Finantelor a aratat ca din cele aproximativ 55.000 de notificari solutionate prin restituirea in bani aproximativ 80% au fost despagubiri de sub 100.000 de lei (25.000 de euro). Analiza a avut in vedere despagubirile pana in 100.000 de lei, cele intre 100.000 si 500.000 de lei si cele peste 500.000 de lei.

Astfel, rezulta ca pentru circa 44.000 de persoane statul a platit cel mult 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), in timp ce pentru restul de 11.000 de despagubiti s-au achitat cel putin 10 miliarde de lei (2,4 miliarde euro).

Fostii proprietari au fost despagubiti prin actiuni la Fondul Proprietatea, al carui capital social s-a ridicat la circa 14 miliarde lei, si prin despagubiri in bani, in limita a 500.000 de lei, din dividendele platite la stat de catre Fondul Proprietatea.

Dragoi a precizat ca Fondul Proprietatea a fost construit pe baza estimarilor realizate pana in 2004 prin analiza cererilor de restituire depuse in termenul stabilit de Legea 10/2001, care evidentiau un necesar de circa 14 miliarde de lei.

Ministrul Finantelor a afirmat ca nu are toate detaliile pentru a explica diferenta foarte mare dintre suma estimata initial si cea estimata in prezent.

Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7398 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  Dar cei care detin/utilizeaza casele/cladirile/ (Joi, 12 aprilie 2012, 21:16)

  John [anonim]

  terenurile nationalizate cit au platit statului??
  • -3 (13 voturi)    
   si mai mult (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:15)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui John

   indiferent care stat sau care guvern era in functie la data construirii bisericilor, de fiecare data statul a investit masiv in construirea lor. Asa ca, fie ca sunt Romano-Catolice, fie ca sunt ortodoxe, in mod normal cultele ar trebui sa plateasca ceva datorii la stat sau daca nu chirie si nici intr-un caz invers! Doar ca toata lumea s-a obisnuit sa ceara de la stat fara sa dea nimic in schimb! Vreau sa vad atestari documentare cum ca bisericile alea s-au facut pe terenuri private cu bani exclusiv privati si apoi mai vorbim... pana si cele mai vechi biserici din tara (vezi bisericile monument romano-catolice din transilvania) au fost facute cu investitii majore ale statului de la acea vreme... Cultele nu au practic nici un drept la despagubiri!
   • +8 (14 voturi)    
    film rupt (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:01)

    versilov [anonim] i-a raspuns lui atreus

    undeva ti s-a rupt filmul; sa crezi ca bisericile fortificate sasesti (majoritatea protestante) au fost facute cu sprijinul statului roman inseamna ca nu stii nimic despre istoria acestor locuri.
    • -2 (10 voturi)    
     am spus cu sprijinul statului (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:16)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui versilov

     nu al carui stat... oricum nu cred ca mai se poate plati chirie statului prusac, cehoslovaciei sau imperiului austro-ungar iar de o buna perioada de timp acele cladiri sunt pe teritoriul statului Roman... nu mi s-a rupt filmul... tu vrei sa ignori anume fapte. Statul (oricare ar fi fost in acea perioada acolo) si-a luat banii de la cetateni prin taxe si impozite in mod (sa zicem) echitabil asa ca desi institutia statului se schimba si trece de la o forma imperiala la una republicana contribuabilii (adica cetatenii) sunt aceeasi. Asadar mi se pare logic ca daca odata statul (prin cetateni) a platit pentru ceva nu mai trebuie sa plateasca inca o data prin urmasii acelor cetateni...
     • +4 (4 voturi)    
      Hai sa vorbim doar de ultimii 70 de ani (Vineri, 13 aprilie 2012, 19:57)

      mark35 [utilizator] i-a raspuns lui atreus

      Din 1947 statul a investit doar in cultul ortodoxiei, si continua si acum cu megalomania numita catedrala prostirii neamului.Asa ca din ce spui tu ce a furat de la celelalte culte sa ramana bun furat.Sa nu mai vorbim de miile de preoti si credinciosi care au murit in inchisorile comuniste, iar sumele astea de miliarde de euro vehiculate acum sant doar o picatura in comparatie cu ce s-a furat in ultimii22 de ani.
      • -2 (2 voturi)    
       mi-e greu sa cred (Vineri, 13 aprilie 2012, 20:28)

       atreus [anonim] i-a raspuns lui mark35

       ca regimul comunist a investit masiv in ortodoxie... dar daca luam doar ultimii 70 de ani gresim, pentru ca ce s-a "nationalizat" atunci din "patrimoniul cultelor" nu a fost cu adevarat niciodata al acelor culte tocmai pentru ca de sute de ani diverse forme de guvernare se implica si finanteaza construirea de biserici, inca de la domnitorii ctitori de manastiri... daca se pune asa problema vreau ca si eu sa primesc niste bani pentru ca stra-stra bunicii mei au platit dari (biruri sau taxe) pe care statul de la acea vreme le-a folosit pentru a construi biserici de ex. Romano-Catolice. De ce toata lumea a contribuit pentru construirea bisericilor iar acum doar niste preafericiti sa poata sa ceara inapoi? Nu e cinstit...
      • -1 (1 vot)    
       este ca si cum (Vineri, 13 aprilie 2012, 20:33)

       atreus [anonim] i-a raspuns lui mark35

       este exact ca si cum eu as cere retrocedarea hidrocentralei Portile de Fier pentru ca parintii mei au platit taxe prin care statul la un moment dat a construit-o. Fiind in perioada comunista, deci sub alt regim, aplicand exact aceeasi argumentatie pe care o aplicati voi cei cu retrocedarile bisericilor eu as putea sa cer banii dati pe hidrocentrala. E normal? Bisericile in Romania NU au fost construite din donatii ci din investitii directe ale statului si cu ajutorul acestuia. Nu a fost intotdeauna statul Roman, a fost Imperiul Austro-Ungar intr-o perioada... da? si? de unde a luat imperiul banii? de unde au luat principatele? dar regatul?
    • -1 (3 voturi)    
     asadar ce spui tu (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:18)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui versilov

     este ca familia mea care a trait in transilvania de 500 de ani trebuie sa plateasca pentru aceeasi cladire, construita acum 400 de ani o data statului austro-ungar, apoi statului maghiar, apoi statului roman si cine stie mai cui... nu mi se pare corect... si nu uita ca banii au fost luati din impozite de fiecare data...
     • +1 (5 voturi)    
      Nu este vorba numai de biserici (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:50)

      Nicolae [anonim] i-a raspuns lui atreus

      In general bisericile au fost retrocedate. Mai mult este vorba de terenurile pe care bisericile le-au avut din timpurile feudelor. Este aberant sa ne apucam in anul 2012 sa despagubim cultele pentru miile de hectare pe care le detineau abuziv pe vremea feudelor. Ce facem ne intoarcem in feudelism si uitam de modernizarea tarii - prin improprietaririle taranilor?? Unde vom ajunge in acest mod - la concentrarea proprietatilor in feude iar cetatenii tarii sa ajungem iobagi??? Solicitarile bisericilor sunt aberante intrucat biserica trebuie sa se ocupe de cele sfinte si nu de afaceri agricole, forestiere si altele. Biserica nu este un business si cere bani de salarii de la stat. Daca vor business atunci sa plateasca impozite si taxe la stat si sa nu mai ceara ajutoare din fondurile publice, prelatii sa nu mai fie remunerati de stat ci de biserica pentru ca are venituri suficiente din exploatarea proprietatilor. Prelatii sa ramina in biserica si nu au ce cauta cu drujba in padure. Nu este normal ca s-au retrocedat zeci de mii de hectare unor culte care au devenit adevarate afaceri.
      • +2 (2 voturi)    
       Ai perfecta dreptate in ce spui (Vineri, 13 aprilie 2012, 20:04)

       mark35 [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

       Dar biserica ortodoxa este principala beneficiara a statului, preotii sant bugetari,primesc banii de la stat si in schimbul lor se roaga pt sanatatea si prosperitatea conducatorilor nostrii.Si formeaza si o mare retea de informatori inca de pe vremea securitatii.Zilele trecute au aratat la tv ca mai nou s-au dotat cu autoturisme de teren Audi Q7 pe post de ambulante
     • +2 (4 voturi)    
      ia, vericule (Vineri, 13 aprilie 2012, 14:18)

      hollow [utilizator] i-a raspuns lui atreus

      http://ro.wikipedia.org/wiki/Secularizarea_averilor_mănăstirești

      Asta facea Cuza acum 150 de ani - noi, in secolul 21, nu numai ca n-am reusit sa scapam de religie, dar vrem sa falimentam un stat (adica pe noi insine) ca sa despagubim ceva care pana la urma nu nici o persoana fizica cu mostenitori si nici o companie cu actionari.
      Daca exista ceva pe pamantul asta care n-ar trebui sa aiba dreptul la proprietate, eu nu gasesc un exemplu mai bun ca biserica.
      • 0 (0 voturi)    
       exact (Vineri, 13 aprilie 2012, 20:35)

       atreus [anonim] i-a raspuns lui hollow

       eu sunt exact de aceeasi parere! Biserica nu are ce sa ceara! Mai ales ca pana si bisericile dinainte de secularizare au fost facute din bani PUBLICI!!!
   • +2 (2 voturi)    
    Ai dreptate partial (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:08)

    Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui atreus

    Ai dreptat in parte. Parerea mea e ca se impune o lege a cultelor actualizata, care sa includa si partea financiara in discutie.

    Dreptul la proprietate e (ar trebui) garanata de constitutie. Dar dreptul tre sa presupuna si responsabilitati.
  • +6 (8 voturi)    
   smecherii! (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:45)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui John

   Statul a luat ? Statul trebuie sa plateasca despagubiri? Suntem copii prosti, sau ce?

   Oamenii au fost jefuiti de alti oameni si acum alti oameni, adica noi, trebuie sa platim despagubirile. De ce?

   De ce nu se restituie bunurile respective? Cine sunt profitorii jafului de atunci si beneficiarii smecheriei de acum?
   Prostii platitori ii stim. Este de ajuns sa ne uitam in oglinda si ii vedem.

   Banii, cele j'de miliarde, tot noi cei care nu am avut nicio vina sau beneficiu in jaful anterior ii vom plati.
   Ni se arunca in ochi STATUL, ocolindu-se adevarul.
   Cine este de vina? Tot noi, pentru ca ii votam si ii revotam pe aceiasi profitori.
 • +18 (22 voturi)    
  Biserici (Joi, 12 aprilie 2012, 21:38)

  oarecare [anonim]

  Am si eu o idee: dati-le bisericile inapoi. De ce nu le dati, ca sa nu suparati popimea in prag de alegeri? Cat trebuie sa mai subventionam afacerile BOR?
  Va bateti joc de oameni de 23 de ani cu restituirea caselor, ca sa moara intre timp si sa le cumparati dreptul pentru ca altfel nu primeste nimeni bani de la stat sau imobilele inapoi. Acum ati bagat-o p-asta cu 15% ca sa o lungiti iar 5-10 ani in procese, pentru ca sunt foarte putini cei ce vor accepta. Proprietati confiscate de comunisti si tot in mainile comunistilor, care se tot plimba pe la putere de 20 de ani, fie ca se cheama PSD, PDL, PNL. In curand vor disparea vechii securisti, dar au avut grija sa-si lase progeniturile la varful structurilor de coducere, cu aceleasi apucaturi ca si ei, cu imagine mai buna, scoliti pe la oxford, ca doar au avut bani de cand s-au nascut. Oamenii chinuiti prin inchisori de ei sa mai astepte pana isi iau casele inapoi sau sa le vanda pe 5% din valoare si sa le pupe si mana calailor sau copiilor lor.
  • -1 (7 voturi)    
   ai dreptate partial (Vineri, 13 aprilie 2012, 8:27)

   ember [utilizator] i-a raspuns lui oarecare

   eu privesc toata tevatura asta cu detasare insa restituirea bisericilor nu se poate face unui cult care si-a pierdut 80% din membri, e o chestiune de echitate. bisericile acelea au fost construite de comunitatile locale nu din bani cazuti din cer la rugaciunile vreunui imbuibat de preot asadar lacasul de cult trebuie sa ramana comunitatii majoritare.

   pe de alta parte povestea cu 15% mi se pare absolut arbitrara, de ce nu o evaluare serioasa facuta in comunitatile locale pentru fiecare caz in parte pentru a se stabili unde e cazul unei restituiri si unde nu. sunt localitati unde nu mai exista nici un greco catolic, ar fi culmea sa li se restituie biserica si proprietatile, pe de alta parte exista localitati rurale unde exista 2-3 biserici ortodoxe si un singur preot iar greco-catolicii au voie sa intre in biserica doar odata la 2 saptamani, acolo chiar e cazul sa se faca ceva.
   • +3 (5 voturi)    
    Citeste cu atentie (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:28)

    spysoby [anonim] i-a raspuns lui ember

    Era vorba de biserica Romano Catolica (ei au documente de proprietate pe biserica ).Biserica este a cultului si nu a comunitati.Ar terbuie sa le retrocedeze in natura.Iar BOR si BC sa negocieze intre ele si sa se inteleaga.Nici cei de la BC nu o sa vrea sa tina o biserica nefolosita(stii ca la noi intr-o luna o devasteaza hoti.Plus ca ele trebuiesc redecorate pe interior(picturi, bancute etc. Cu stima.
  • -2 (10 voturi)    
   Bisericile sunt ale romanilor (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:08)

   ps [anonim] i-a raspuns lui oarecare

   Orice lacas de cult este al celor care au contribuit la ridicarea lui: al ctitorilor si ale enoriasilor.
   Nu statul a platit (sau doar in putine cazuri) pentru ridicarea lacasurilor de cult.
   Bisericile greco catolice au fost construite din munca enoriasilor si darilor acestora, iar stranepotii lor au dreptul sa beneficieze de el. Problema pentru greco catolici este ca foarte multi din urmasii celor care au fost convertiti fortat la greco-catolicism, au revenit la ortodoxie; iar acum se cer bani statului roman pentru munca si donatiile facute de stramosii celor care acum beneficiaza de aceste biserici in ritul ortodox.
   BOR-ul are o legatura cel mult formala cu toata treaba asta.
   Daca intr-un sat majoritatea greco-catolicilor au revenit la ortodoxie, nu e drept ca si biserica sa revina ortodocsilor devreme ce parintii si bunicii lor au ridicat-o?
   Inca un "amanunt": dupa ce au fost ridicate, multe din aceste locasuri au fost intretinute de catre ortodocsicare le-au impiedicat deteriorarea iremediabil (a se citi "prabusi").
   Acum, ei vin si cer bani pentru ceva cenu ei au construit sau intretinut.
   Vi se pare normal!?
   • +1 (5 voturi)    
    nu chiar (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:20)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui ps

    nici o biserica in zona asta nu a fost construita doar din finantari private. Toate bisericile indiferent de orientare religioasa au fost construite aici din bani publici, in cea mai mare parte. Dar banii publici (culmea) vin tot de la cetateni (contribuabili) asadar dezbaterea in esenta nu isi are rostul. Statul nu are ce sa dea cuiva inapoi... pur si simplu nu exista obiectul disputei
   • +1 (1 vot)    
    Nu au revenit la ortodoxie (Duminică, 15 aprilie 2012, 18:27)

    ioil [utilizator] i-a raspuns lui ps

    au fost obligati de regimul comunist in 1948, care au aruncat in puscarii preotii grecocatolici,si cu forta bisericile au fost FORTATE sa adere la ortodoxie.Parca nu a-ti stii acest lucru!Cui ai vindeti gogosi?
  • 0 (0 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 13 aprilie 2012, 20:10)

   mark35 [utilizator] i-a raspuns lui oarecare

   Total si nu partial , dar cine vrei sa faca dreptate, politicienii de azi care sant urmasii comunistilor de ieri.Acum s-a trecut la extrema inversa nu se mai face nimic fara un sobor de preoti ortodocsi grasi si bine hraniti, iar politicienii se roaga sa nu fie prinsi dupa ce au furat si saracit tara asta in ultimii23 de ani.Tragic e ca nu se intrevede nici o schimbare in mai bine
  • 0 (0 voturi)    
   A-ti spus adevarul ! (Duminică, 15 aprilie 2012, 18:23)

   ioil [utilizator] i-a raspuns lui oarecare

   Un adevar pe care il vedem si simtim cu totii.Mafia cea mai mare se ascunde??.Nu nici macar nu se mai ascunde pentruca este aparata de cei care fac legi si bineficiaza de banii poporului care este obligat sa cotizeze la nesfarsit pentru aceste buzunare fara fund. De ce acest stat nu inapoiaza bisericile natinalizate(furate) de la catolici si prefera despagubiri banesti care tot ei sustin ca nu le va plati niciodata nefiind sustenabile?Nu-i mai rabde Dumnezeu!
 • +13 (13 voturi)    
  restituiri (Joi, 12 aprilie 2012, 21:46)

  elis [anonim]

  daca limitarea la un procent se facea de la inceput era ceva dar sa vii acum cu asemenea masura cand toti smecherii au luat banii pt proprietatile confiscate de comunisti nu e numai o bataie de joc dar cred ca e o masura luata de dragul masurii pt a scapa de CEDO dar lucrurile nu vor ramane asa pt ca vor fi f multe procese.Apropo de ce 15% si nu 20 sau 10?Cred ca s au platit mai mult salarii la anrp de cand e infiintata aceasta agentie plus toate prostiile facute in acest loc pe banii parintilor a bunicilor nostri.Consecintele le vor suporta tot ei, oamenii care au muncit pt proprietatile confiscate.
 • +9 (15 voturi)    
  O imensa porcarie (Joi, 12 aprilie 2012, 21:49)

  derblauereiter [utilizator]

  N-am avut in viata mea vreo treaba cu vreo casa nationalizata. Argumentul guvernului e insa de-o imoralitate care te lasa fara cuvinte.

  Pana in acest punct mi s-a parut f. ok MRU - chiar "salutar" as putea spune :) Miscarea asta arata insa ca cei care au avut rezerve legate de apartenenta lui la servicii au avut dreptate: baietii astia sunt selectati & antrenati sa nu faca distinctia dintre bine si rau.

  Am o ultima curiozitate: cum se va pozitiona Monica Macovei fata de chestia asta?
  • -4 (6 voturi)    
   asa (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:00)

   aricipogonici [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

   Pentru ca nici eu nu am avut sau nu am vreo treaba cu proprietati nationalizate, imi permit sa te contrazic. Lucrurile, zic eu, sunt mult mai complicate. In Transilvania, de bine de rau. a mai existat o carte funciara, insa unde nu mai este, totul se bazeaza pe marturiile unor oameni. Dar ce te faci cu acele proprietati pentru care se lupta din rasputeri mostenitorii fara sa sufle nici un cuvant despre datoriile la banci? Cu banii luati de la banci s-au construit multe din casele revendicate acum; odata cu nationalizarea caselor, bancile au fost, evident, obligate sa rupa acele contracte. Acum ii vedem pe mostenitori cu ochii in lacrimi ca au fost scosi in strada din casa lor, din munca lor...Nu zic ca toate cazurile sunt la fel, insa, ca si acum majoritatea constructiilor se faceau cu bani imprumutati. Treaba cu "serviciile" pe care o invoci e mai degraba o confirmare a faptului ca UNII chiar stiu ce proprietati ar trebui restituite si ce proprietati sunt "cosmentizate" pentru restituire. Nu cred ca am eu o solutie, chiar nu am, insa nu poti privi lucrurile dintr-un singur unghi...
   • +5 (5 voturi)    
    intr-o asemenea logica (Vineri, 13 aprilie 2012, 12:38)

    derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui aricipogonici

    nici nu mai are sens sa-ti bati capul cu teoria asta complexa a creditelor nerambursate - oricum "nationalizatii" au fost cu totii niste exploatatori nu? pe mine m-a prins revolutia pe la vreo 25 de ani asa ca am avut tot timpul sa ma familiarizez cu teoriile astea ale legitimitatii manglelii in numele maselor napastuite.

    uite ce nu inteleg concret in schema ta: hienele alea burghezo-mosieresti au luat credit de la banca sa-si faca case; comunistii le-au nationalizat; bancile si-au luat teapa si-n deznadejdea lor au rupt contractele de credit si au radiat ipotecile; nomenclaturistii comunisti le-au ocupat; vine tanarul stat capitalist si da casele aproape moca nomenclaturistilor; pe urma zice ca nu poate sa spolieze poporul necajit ca sa-i despagubeasca pe proprietari; mai ramane sa conchidem ca nomenclaturistii care au pus mana pe case moca au facut un fel de act de justitie imanenta si ne-au scapat pe toti de ele.

    problema mea e una simpla: as vrea sa fiu reprezentat cu minima demnitate de un stat corect, nu de unul ciorditor. atat.
 • -8 (12 voturi)    
  despagubiri cultul romano catolic (Joi, 12 aprilie 2012, 22:04)

  MihaiMosora [anonim]

  dar mai fratilor,despagubiri pentru cultul ortodox pentru bisericile din ardeal distruse cu tunul de cultul catolic pe timpul lui maria tereza CINE DA ?????????????????
 • -8 (10 voturi)    
  nedumerire (Joi, 12 aprilie 2012, 22:12)

  mem [anonim]

  De ce trebuie guvernul actual sa plateasca despagubiri?
  Ce, el a nationalizat casele si intreprinderile?

  Sa se duca la guvernul comunist sa ceara despagubiri.
  • +7 (7 voturi)    
   Continuitate (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:40)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui mem

   Tu ai auzit de "continuitatea statului"? Asta presupune o serie de obligatii pe toata durata existentei unui stat. Germania mai plateste si astazi despagubiri pentru actiunile lui Hitler. Problema cu aceste proprietati este ca ele nu au fost restituite imediat dupa caderea comunismului (ca in Polonia, Cehia ...) ci au trecut prin diferite mijloace in anii 90 din proprietatea statului in proprietatea cui nu trebuie, la adapostul unor legi strambe. De asta raman la parerea ca autorul distrugerii Romaniei post-comuniste este Ion Iliescu.
  • +6 (10 voturi)    
   Mai nene (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:59)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui mem

   Mai nene,scrii dupa ce ai luat o dusca?Beneficiarul caselor si intreprinderilor FURATE de statul comunist a continuat si dupa inlaturarea fostului regim comunist,cu actualul guvern neo-comunist.In dreptul international statul indiferent de ce guvern este la putere preia toate drepturile si obligatiile.Exact ca intr-o mostenire;iei nu numai drepturi dar si obligatii.Hotia este evidenta si trebuie nu numai sa se plateasca despagubiri,dar persoanele vinovate care nu platesc integral despagubirile trebuie sa fie si condamnate.
  • +4 (4 voturi)    
   ce ai zice (Vineri, 13 aprilie 2012, 13:02)

   alem [anonim] i-a raspuns lui mem

   ce ai zice daca tatal tau care a muncit toata viata pe timpul comunismului si putin dupa revolutie nu ar mai primi pensie decat pentru cei cativa ani munciti dupa revolutie? Mai ganditi oameni buni
 • +8 (10 voturi)    
  E simpul. (Joi, 12 aprilie 2012, 22:15)

  spysoby [anonim]

  Majoritatea bunurilor biserici Romano- Catolice sint la Biserica Ortodoxa.Daca sunt restituite in natura vom plati mai putin.
  • -2 (8 voturi)    
   Erată (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:49)

   goliat [anonim] i-a raspuns lui spysoby

   Greșit. Situația e chiar invers. În Transilvania, când armatele austro-ungare, conduse de generalul Bukov au silit pe români să treacă la „unirea cu Roma”, atunci și bunurile Bisericii Ortodoxe au fost trecute Bisericii Catolice.
   • +1 (3 voturi)    
    incurci borcanele (Vineri, 13 aprilie 2012, 13:02)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui goliat

    1. Buccow s-a nascut in 1712, adica 14 ani DUPA ce majoritatea clerului ortodox din Ardeal si din Crisana a hotarît de buna voie sa se uneasca cu Roma.

    2. Buccow a ajuns in Ardeal la 60 de ani dupa unirea cu Roma DEOARECE imperiul tarist, care nu vedea cu ochi buni intarirea Habsburgilor in europa de est, a trimis in Ardeal calugari sîrbi pentru a isca zîzanii printre tarani. de notat ca alde Visarion Sarai sau Sava Brancovici au inceput sa predice ortodoxia in Ardeal nu oamenilor care au acceptat unirea cu Roma in 1698, nici fiilor lor, ci nepotilor lor de pe la 1760.

    3. Buccow nu a distrus doar biserici ortodoxe, ci a pus tunurile pe toti cei care nu respectau ordinea si linistea publica. asa se face ca, pe lînga unii ortodocsi (români, sîrbi, bulgari), au suferit din cauza lui Buccow si unii greco-catolici (in special români, dar si ruteni, ucrainieni si probabil unii unguri) precum si reformati si romano-catolici (in secuime Buccow a omorît sute de oameni, ceea ce nu a facut in satele românesti din restul Ardealului).
   • 0 (0 voturi)    
    Este vorba! (Duminică, 15 aprilie 2012, 18:35)

    ioil [utilizator] i-a raspuns lui goliat

    de bunurile sau bisericile catolice construite efectiv de cetatenii unde niciodata nu a existat picior de ortodox.Acolo ce drepturi au ortodocsii in prezent sa refuze retrocedarea?Iuliu Hossu ce va spune?
 • +7 (7 voturi)    
  Estimari.... (Joi, 12 aprilie 2012, 22:18)

  Atent [utilizator]

  Pe cine credeti ca mintiti? Unii fosti proprietari au fost despagubiti cu 100%, iar altii vor fi despagubiti doar cu 15% intr-o perioada de 10-12 ani. Este inacceptabil. Poate ne explicati si noua care sunt criteriile conform carora unii merita 100%, iar altii doar 15%...Din 2004 PDL a tot fost la guvernare, asa ca estimari s-au tot facut.Nu am vazut nici un raport asupra coruptiei existente in dosarele de despagubiri, asupra faptului ca unele dosare au fost rezolvate, iar altele zac nerezolvate de ani...
  • -3 (3 voturi)    
   Logica de balta (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:32)

   vladf [anonim] i-a raspuns lui Atent

   Banuiesc ca vrei sa fie rezolvate toate odata.
   Este o cerere penibila.
 • +7 (7 voturi)    
  Dreptatea e pe la mijloc! (Joi, 12 aprilie 2012, 22:25)

  Colette [utilizator]

  Dar cei care stau in casele de protocol nationalizate si neretrocedate, in Primaverii, si care nu vor nici macar sa plateasca chiria datorata statului? Toti demnitarii comunisti au beneficiat de aceste case, zeci de ani, pe nimica toata si acum, statul roman, trebuie sa suporte toate penalitatile, in loc ca acesti bani sa mearga in sanatate si educatie? Cine poate face o estimare corecta a acestor imobile?Am citit in ziare de tot felul de 'mafii' ale caselor retrocedate, tot felul de afaceri intre autoritati si samsarii care faceau posibila retrocedarea contra unor comisioane grase. In orasul meu un mare liberal in viata a luptat sa recastige un imobil superb intretinut in care, in ultimul timp pana la retrocedare, era un restaurant de lux. L-a luat si acum casa este in paragina, sta sa cada si este cladire de patrimoniu... E averea lui si face ce vrea cu eal, dar parca e pacat ca o valoare de patrimoniu sa se distruga pt ca fostul proprietar nu are nici bani si nici nu a vrut sa investeasca in ea... a sperat sa o vanda la preturile umflate de dinainte de criza economica... Sunt tot felul de situatii, cert este ca mi se pare aiurea ca eu si familia mea sa platim pt ca altii au huzurit si s-au folosit de cladiri nationalizate!
 • -4 (4 voturi)    
  daca iau foc,nu trebuie sa mai platesc nimic (Joi, 12 aprilie 2012, 22:32)

  h [anonim]

  accidente la reteaua de curent au loc tot timpul.
 • -1 (9 voturi)    
  De ce sa platesc eu? (Joi, 12 aprilie 2012, 22:33)

  Cel [anonim]

  Nu inteleg de ce ma obliga pe mine CEDO ca cetatean sa platesc pentru oalele sparte de altii?
  Si eu am fost victima a comunistilor, de ce ar trebui sa fiu astazi tot eu responsabil pentru faptele lor? De ce trebuie sa platesc eu pentru ce au facut comunistii?
  • +2 (6 voturi)    
   retrocedare ! (Vineri, 13 aprilie 2012, 8:50)

   dorin valeriu [anonim] i-a raspuns lui Cel

   Nu trebuie sa platesti tu, asta e cheia ! Statul sa dea inapoi ce a luat sau echivalentul in natura !Ca are proprietati destule, capusate de smecheri.
   • +2 (4 voturi)    
    si cine plateste taxele la stat? (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:19)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui dorin valeriu

    adica nu contribuabilul? De ce avem impresia ca daca statul este jefuit de catre cineva (culte religioase, corupti, etc) nu suntem si noi, contribuabilii?
   • +1 (3 voturi)    
    ? (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:03)

    aricipogonici [utilizator] i-a raspuns lui dorin valeriu

    Si cine e "statul"?
    Tu, eu, el Boc, Basescu, MRU, Antenescu...toti suntem statul. Asa ca si TU platesti.
 • +1 (5 voturi)    
  cineva sa ma ajute (Joi, 12 aprilie 2012, 22:34)

  m [anonim]

  cine ma scapa de astia si pretentiile lor?
 • +5 (7 voturi)    
  despagubiri (Joi, 12 aprilie 2012, 22:34)

  Radu [anonim]

  Adica in Romania sunt cetateni de rang 1 si cetateni de rang 2..cel care hotareste categoria e domnul Bogadan dragoi ..deci daca o sa luam noi cei de rang 2 putem sa nationalizam fara prbleme averile cetateanului de rang 1 recte Dragoi Bogdan ..Ai grija sa nu pierzi alegerile ca ramai fara avere ..si asa ca sa fim tanda pe manda ..poate iti lasam 15 %
 • +6 (6 voturi)    
  Nationalizate (Joi, 12 aprilie 2012, 22:42)

  Anonim [anonim]

  Dar fata de cei care au primit despagubirile legale, cei care vor primi doar 15% nu sunt discriminati ?! Constitutia tarii noastre mu mai este respectata ?! Sau numai unii au "drepturi" (cainii) si altii (cateii) au doar "obligatii" fata de tara asta in care traim ?! NU SE ACCEPTA ADA CEVA ! Si daca se voteaza favorabil se cheama FURT PE FATA !!!
 • +3 (9 voturi)    
  RESTITUIRILE CATRE CULTUL ROMANO-CATOLIC (Joi, 12 aprilie 2012, 22:56)

  LEC [anonim]

  Domnilor ,

  Nu cunosc in detaliu lista solicitarilor acestui cult, care functioneaza legal in Romania , cu preponderenta in Transilvania.
  Statutul multora dintre aceste proprietati vine din timp , dar voi face unele precizari, care provin dintr-o carte a distinsului profesor ONISIFOR GHIBU,
  desemnat de rege , dupa primul razboi mondial , pentru a clarifica , la vremea respectiva , statutul legal al acestora.
  Multe dintre ele , cladiri , proprietati , paduri, etc au fost acumulate in timp de catre ORDINUL IEZUITILOR , tot catolic , cu influenta si putere din ce in ce mai mare, fapt care a nelinistit-o pe imparateasa Maria Tereza ,iar aceasta le-a NATIONALIZAT si i-a expulzat pe iezuiti, mi se pare inapoi in Spania.

  Maria Tereza , a dat in ADMINISTRARE perpetua autoritatilor locale , de atunci , acest patrimoniu,
  pentru a fi utilizat , de catre toti supusii din ARDEAL , inclusiv Romanii .
  Odata cu instalarea DUALISMULUI austro-ungar, cartile funciare si statutul proprietatilor s-a deplasat catre entitatile religioase, contrar regulii instiutuite de catre MARIA TEREZA, si catre alt institutii , maghiare, asa ca , pe la primul razboi mondial , acestea nu mai erau ale statului, chiar maghiar , de atunci.
  Dupa primul razboi , ungurii au infintat STATUSUL CATOLIC , o entitate fantoma , cu larga sustinere la VATICAN, care doreau sa aiba control asupra acestor proprietati ,desi statul roman era de drept succesor. De aici , a pornit o indelunga lupta , in care ONISIFOR GHIBU a consumat multa energie , i-a prezentat regelui raportul sau , si intr-un final , relatiile cu VATICANUL s-au normalizat oarecum.
  Acuma , STATUL ROMAN , pare un tampit, pentru ca , a acceptat revendicari , fara , in opinia noastra , a unei profunde si riguroasa cercetare
  • -2 (2 voturi)    
   si ordinul iezuitilor (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:44)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui LEC

   cum le-a achizitionat? Daca stam sa vedem cine pe cine a finantat si incepand de cand o sa vedem ca "statul" care o fi fost el a investit in aceste biserici valoarea lor de mai multe ori, la anumite intervale de timp... Pe langa ca au fost cumparate si retrocedate dupa care din nou cumparate de stat, nici un cult nu a investit asa de mult in renovarea si intretinerea lor cum a facut-o statul. Pur si simplu statul are valoarea de "prostul satului" care plateste de zeci de ori pentru acelasi lucru... e dezgustator!
 • 0 (4 voturi)    
  Hotie curata (Joi, 12 aprilie 2012, 23:02)

  nemultumit [anonim]

  Tilharii de dupa 90 sunt frati cu cei de la cedo si gastile de criminali care conduc europa.

  Chestiunea nu se rezuma la pierderea unor case ci se extinde la hotia generalizata din tara si europa si consecntiele acesteia, oameni epuizati, multi someri, familii destramate, copii care lesina la scoala ACEASTA ESTE EUROPA UNITA DE SARACIE
  si robie.
 • +4 (10 voturi)    
  ati inebunit? (Joi, 12 aprilie 2012, 23:03)

  moatira [anonim]

  Cred ca s-a exagerat cu biserica asta in general- toti popii astia nu vad altceva decat bani si averi; eu chiar nu inteleg de ce popii astia nu pot sluji Domnului si in biserici care nu le apartin?Si terenuri si case.
 • +1 (3 voturi)    
  IN CE TARA TRAIM? (Joi, 12 aprilie 2012, 23:15)

  LEC [anonim]

  Tastati pe google ' STATUSUL CATOLIC"

  Veti avea niste revelatii
  Recomandat si pt dl ministru Dragoi
 • -2 (6 voturi)    
  NU (Joi, 12 aprilie 2012, 23:21)

  cmariusalin [utilizator]

  Nu dati nimic nici unui cult.Statul trebuie sa fie laic.
  • 0 (6 voturi)    
   de acord (Vineri, 13 aprilie 2012, 8:59)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui cmariusalin

   absolut de acord... In primul rand ne intrebam pe ce bani au construit cultele bisericile inainte de perioada comunista (romano-catolici) si acum (ortodoxi) si vom afla ca niciodata nu au fost bani din donatii ale oamenilor si de fiecare data a fost o campanie organizata de stat (care stat o fi fost atunci sau acum) in favoarea unui cult sau al altuia. Asa ca de drept bisericile ar trebui sa fie in proprietatea statului si nu a cultelor/bisericilor.... deci e clar ca statul nu are ce sa retrocedeze... mai bine s-ar gandi sa dea inapoi/despagubeasca casele confiscate de la niste amarati de cetateni sau demolate fara despagubiri adecvate...
 • 0 (2 voturi)    
  retrocedari ... (Joi, 12 aprilie 2012, 23:21)

  maryus999 [utilizator]

  statul trebuia sa le dea bani toti gramada in ani 90 cand inflatia era maxima ... ii despagubea in lei si rezolva problema ... acum este mult mai greu ...
 • +6 (6 voturi)    
  Cladirile cultului greco-catolic (Joi, 12 aprilie 2012, 23:22)

  Alui [anonim]

  Se afla in proprietatea BOR, institutie privata, nu in proprietatea statului. De ce-i despagubeste statul, mai ales ca au obtinut in instante restituirea in natura a proprietatilor? Pentru ca statul nu aplica hotararile propriei justitii?
 • 0 (6 voturi)    
  stiam (Joi, 12 aprilie 2012, 23:25)

  likea [anonim]

  in 2004 s-a rupt firul din toate punctele de vedere nu numai pe case nationalizate ci si pe economie si pe tot.
  asta pentru ca romanii au decis la sfarsit de 2004
  de atunci prea multa smechereala, prea multa hotie, mult prea mult
 • +5 (5 voturi)    
  incredibil (Joi, 12 aprilie 2012, 23:51)

  versilov [anonim]

  acum furtul devine legal iar fraierii si-au luat-o din nou. baietii destepti si-au aranjat deja apele - fie ca erau mostenitori fie ca au cumparat dreptul de a revendica - deci acum se poate modifica cadrul legal... iar prostimea poate sa planga in liniste. din punct de vedere al principiilor de baza ale dreptului o astfel de lege este aberanta: dublul tratament, limitarea posibilitatii de a recupera in natura chiar atunci cand nu exista cumparatori in baza legii 118/96...
  cei care stau azi linistiti gandindu-se ca nu s-a intamplat nimic sa nu uite ca un stat care nu-si respecta cetatenii mai devreme sau mai tarziu ii va lovi si pe ei; iar aici nu e vorba de un singur partid. de 22 de ani toti au fost la guvernare, au avut sau creat majoritati si cu toate astea ceva ce a fost aberant de la inceput (nationalizarea) nu a fost indreptat ci doar utilizat de instrument de imbogatire pentru acolitii puterii restul prostimii fiind dupa cum se vede lasat cu ochii in soare.
  Halal.
 • -3 (7 voturi)    
  nu ca zic (Joi, 12 aprilie 2012, 23:52)

  visio [utilizator]

  dar cine plateste banii astia? eu unul nu am avut vreun beneficiu de pe urma caselor nationalizate, sau terenuri, etc; asadar, de ce trebuie sa platesc?
 • +2 (4 voturi)    
  doar 16 miliarde Euro?? (Vineri, 13 aprilie 2012, 0:21)

  Fabian Campeni [anonim]

  numai atat valoreaza Transilvania?? dar despre protestanti nu se zice nimic (calvini, evanghelici luterani), unitarieni etc.. ca de greco-catolici nici nu se pune problema ca is cei mai defavorizati tocmai pentru ca-s romani... miticii de peste munti traba sa plateasca pentru ca n-or stiut sa pretuiasca , sa intretina si sa pastreze ce or primit...
 • +5 (5 voturi)    
  tov. Dragoi (Vineri, 13 aprilie 2012, 0:31)

  Alex.55 [anonim]

  restituiti in natura ceea ce se poate, iar ceea ce s-a vandut deja (la cumparatori de buna credinta... pe 2 lei) obligatii pe cumparatorii beneficiari sa achite diferenta pana la valoarea reala a proprietatii. De ce sa platesc eu ca contribuabil si sa beneficieze ei?
 • +5 (5 voturi)    
  Pur si simplu e o minciuna ! (Vineri, 13 aprilie 2012, 0:40)

  ramos [anonim]

  Este suficient sa citesti raportul pe 2006 al ANRP, cererile pentru culte s-au depus pana la 26.01.2006, si se poate constata ca numarul TOTAL de cereri este de 14.716, din care doar 1203 sunt formulate de biserica romano-catolica.
 • +8 (8 voturi)    
  tupeu fara limite (Vineri, 13 aprilie 2012, 0:58)

  radu [anonim]

  Nici macar iliescu si Nastase nu si au permis sa abordeze problema la modul asta . Dupa logica min de finante oricine in Romania ar putea zice ca plateste doar 15% din taxele si penalizari pt simplul motiv ...nu e bani!!!
 • -4 (6 voturi)    
  Despagubire Greco-Catolici (Vineri, 13 aprilie 2012, 4:08)

  radu [anonim]

  De ce se tine cont doar de ce au facut comunistii si nu se tine cont de pagubele facute de catolici bisericii ortodoxe mai inainte?

  Regimul austriac din Ardeal a dus o campanie turbata impotriva ortodoxiei favorizind celelalte culte, inclusiv pe cel Greco-Catolic

  Numai generalul Bucow a distrus peste 250 (doua sute cinci zeci) de biserici si manastiri ortodoxe in Ardeal (unele manastiri au fost arse cu calugari cu tot).

  Dupa unirea de la 1918 nimeni nu le-a cerut despagubiri, acuma ei de ce cer?
 • +3 (3 voturi)    
  Diferenta estimari (Vineri, 13 aprilie 2012, 5:04)

  Gelu Pop [anonim]

  Ministrul Finantelor a afirmat ca nu are toate detaliile pentru a explica diferenta foarte mare dintre suma estimata initial si cea estimata in prezent.
  Diferenta este legata de evolutia preturilor pe piata imobiliara 2004-2008.Acum este in scadere serioasa. Se stie ca vor plati mai putin decat estimeaza acum.
  CEDO a propus această plafonare. CEDO a statuat ca o deosebire de tratament juridic este discriminatorie atunci cand nu este justificata "in mod obiectiv si rezonabil". Asa CEDO putea sa-i justifice "in mod obiectiv si rezonabil" si pe Hitler si pe Stalin in actiunile lor de confiscare. Ma intreb de ce nu au plafon la 1 Leu ? Nu era rezonabil ? Pentru mine este la fel 1 Leu sau 15% pe 10 ani. Platesc impozit pe an la stat pe un apartament mai mult in decat primesc despagubiri in fiecare an pe un apartament confiscat. Impozitul il platesc in schimb toata viata iar CEDO si STATUL ROMAN nu
  mai au probleme. Simplu...
 • -2 (4 voturi)    
  contrarevolutie (Vineri, 13 aprilie 2012, 7:46)

  Dan Coe [anonim]

  Restituirile confirma faptul ca-n '89 a fost contrarevolutie; adica ne-am intors inapoi intr-o lume a sclaviei, a inechitatii si a raptului. Si daca tot se restituie una alta vreau si io comunismul inapoi, macar
  15%!?
 • +5 (5 voturi)    
  DESPAGUBIRI (Vineri, 13 aprilie 2012, 7:56)

  sandu [anonim]

  Sa va fie rusine comunistilor,adica cei care au avut de luat sumele cele mai mari ,si-au recuperat 100%,iar prostii care asteapta de ani de zile sumele insignifiante, trebuie sa se multumeasca cu 15%.Sa va fie rusine !Vor urma procese interminabile ,mai ales ca conform Constitutiei suntem egali in fata legii.Oare este chiar asa?
 • +3 (5 voturi)    
  de ce cultele nu platesc taxe si impozite pe propr (Vineri, 13 aprilie 2012, 8:49)

  cartarescu [anonim]

  Atata timp cat toata lumea plateste taxe pe proprietati de ce biserica nu plateste ? daca vor sa aiba atatea proprietati...sa plateasca si ei taxe..ca toti oamenii inclusiv cei mai saraci
  Biserica vrea sa aiba mii de proprietati, jupuie pe enoriasi pentru serviciile oferite..si nu platesc taxe pentru proprietatile detinute
  Nu este corect !! ar trebui schimbata legislatia !!
 • -1 (3 voturi)    
  GRESIT (Vineri, 13 aprilie 2012, 8:54)

  VULPCRIS [anonim]

  Roamania a procedat si procedeaza Gresit !
  In primul rand NU trebuia restituit si Retrocedat; iar in al doilea rand trebuia sa existe un plafon maximal pentru reparatii morale.
  De retinut este si faptul ca statul a incasat banii de la cumparatorii chiriasi si vor fi obligati sa-i restituie acestor cumparatori banii dar si diferente de plata ( inflatie, etc.)
  Legile cu privire la restituiri a fost o mare prostie.
  Cehia, Ungaria, Polonia , etc. NU au restituit fara discernamant si astfel NU au mai avut probleme nici sociale si nici cu condamnari la CEDO
 • +1 (5 voturi)    
  niciodata (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:01)

  atreus [anonim]

  niciodata in Romania cetatenii nu au donat masiv bani pentru construirea bisericilor. Toate bisericile, romano-catolice inainte de perioada comunista si ortodoxe (dupa caderea comunismului) au fost facute prin investitii masive ale statului din acel moment. Nu mi se pare drept ca statul sa retrocedeze sau sa despagubeasca cultele... mai degraba ar trebui sa fie invers: cultele sa plateasca dobanzi si chirii statului!!!
 • +3 (3 voturi)    
  R S Romania se intoarce !!! (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:34)

  kansas [anonim]

  Traiasca RSRomania !
  Mergem inainte, (ca inainte era ''mai bine'':)) impreuna cu conducatorii nostri alesi democratic !!!
  Vreti sa scapam de ei?
  Votati Doar candidati independenti !!!

  Sanctionati impostura actualei clase politice multicolore !!!
 • +4 (4 voturi)    
  Statul roman cel mai mare hot (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:50)

  cititor hotnews [utilizator]

  Se spunea de stat ca este un prost administrator.Se dovedeste acum ca este cel mai mare hot.Bunurile au fost furate,iar cand prinzi hotul,nu numai ca ii iei bunul,dar il bagi si la inchisoare.Calculele nu numai ca sunt gresite dar sunt facute si cu rea credinta.Este stupid sa afirmi ca nu se restituie in natura pe motiv ca s-ar face discriminari.Daca exista cladirea restituie in natura bunul respectiv.Ori este evident ca acest bun i-a fost furat celui care trebuia despagubit si insusit de altii (vezi si casa din str.Mihaileanu) la preturi de nimic,si sigur ca fiind case si vile valoroase au fost insusite de cei aflati la putere sau din opozitie,aici aranjamentele sunt transpartinice.
  Nu mai vorbim de faptul ca adevarata discriminare s-a produs deja,deoarece prin spaga,prin fapte ilicite,s-au obtinut despagubiri integrale prin ANRP,si nu mereu si de cei care erau adevaratii proprietari.Cei corecti si cinstiti au asteptat 23 de ani sa li se faca dreptate,si dupa ce au patimit ei sau familiile lor privatiuni,sau condamnari la ani grei de puscarie acum mai sunt condamnati de actualul guvern exact ca pe vremea regmului comunist.Culmea este ca acest guvern se ai declara si de dreapta,aparand proprietatea.Care proprietate?Ce s-a furat dupa 1989 asta considera ei proprietate.Daca li s-ar lua proprietatile si ar fi despagubiti cu 15 % din valoare sigur ca nu ar fi de acord si ar invoca drepturile omului (poate drepturile hotului).CEDO are o mare parte si ea din vinovatie care a lasat o portita (un fel de sugestie)care bineinteles ca a fost exploatata de guvernul corupt si priceput inhotii.Din toate variantele de despagubire din fostele tari comuniste,am ales cea mai proasta si inechitabila solutie.Mereu in urma tutror tarilor europene la toate capitolele in ce ce priveste actiunile corecte si drepte.Si 50 % din valoare nu era drept,dar totusi era o solutie. Guvernul nu a ales nici macar varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani care desi era o solutie de viitor era a
 • +5 (5 voturi)    
  nu zau (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:00)

  lili [anonim]

  adica am putut sa dau aproape 400 mil euro via Auschnit si Malaxa si pentru amaratii ramasi nu mai avem bani. de ce nu sunt publice listele despagubitilor? nu a mostenitorilor cia celor care au luat efectiv banii. Nu exista plafonare, nu aveti voie atata timp cat statul roman si-a luat nagajamentul de a restitui in integralitatenu se poate unora sa le fi dat si altora sa nu le mai dai.
 • +3 (3 voturi)    
  In numele "POPORULUI' (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:03)

  polifem [anonim]

  Reducerea despagubirilor" in numele binelui comun "s-a mai aplicat bai comunistule!Asa au murit culacii in UCRAINA lui stalin,chiaburii romani,burghezia pe casele carora va bateti voi acum comunisti hoti-(proprietatea ,este furt,nu ?{Marx}).-Asa s-a distrus societatea si poporul roman.Continuati...nu?
  Binele comun se face prin cumularea binelui individual!;si nu prin furtul, mereu al celorlalti.
  ---Bolsevici hoti!!!!!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  biserica si proprietatea publica (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:15)

  warchild [anonim]

  daca tot traieste din mila poporului pe caruia ii cere bani pentru slujbe de ce nu e proprietatea bisericii prorpietate publica? nu serveste biserica poporul? parca mantuitorul nostu al tuturor crestinilor renuntase la toata avearea lui ca si unii dintre apostoli. cu ce sunt preotii mai buni decat cei pe care chipurile ii slujesc?
 • 0 (4 voturi)    
  Terminatzi cu jaful (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:24)

  Terminatzi cu jaful! [anonim]

  Totzi vor bani. Nemuncitzi. Activisti, securisti, militzieni, popi, sindicalishti, revolutzionari, haita regala, fundatzii, asociatzii, tzigani. Vretzi bani? Muncitzi. Cu spor. Pe urma va cumparatzi cladiri, terenuri, biserici, etc... Incetazi cu jaful! Ca aia atzi facut si facetzi. Jaf la drumul mare. Jefuitori venitzi din toate zarile, atzi jefuit shi jefuitzi Romania si pe romani. Ar fi cazul sa inapoiazi tot ce atzi jefuit dealungul vremurilor sa va vedetzi de treaba voastra pe alte meleaguri si sa-i lasatzi pe romani in treaba lor. Romani! Stitzi catzi sunt, cu adevarat, romani din cei care v-au condus si va conduc? Totzi cei care se pretind conducatori, au venit de pe alte meleaguri si sunt de alte natzii.
  • +1 (1 vot)    
   hai ca esti bestial !!! (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:56)

   val [anonim] i-a raspuns lui Terminatzi cu jaful!

   Si cum se recunosc "ADEVARATII ROMANI "?????
   • 0 (0 voturi)    
    "Adevaratii" romani (Vineri, 13 aprilie 2012, 20:26)

    Mens Sana [anonim] i-a raspuns lui val

    "Adevaratii" romani vor sa moara capra vecinului, asta in cazul in care nu pot sa omoare vecinul sa-i ia capra.
 • +1 (1 vot)    
  Evaziunea fiscala cat este?! Cititi mai jos !!!! (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:56)

  costica [anonim]

  "Nivelul evaziunii fiscale în România este exprimat într-o gamă largă de niveluri.
  Potrivit datelor statistice al Ministerului Finanţelor Publice, în cazul în care în 2009 ar fi reuşit să impozitele economia la negru, statul ar fi încasat venituri de 58,116 mld.lei, adică 11,3% din PIB. România ar fi încheiat astfel anul trecut pe plus, cu un excedent bugetar de 4,1%, faţă de deficitul de 7,2% din PIB raportat de autorităţi.
  Potrivit unui studiu A.T.Kearney, România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea din PIB a economiei subterane. Statisticile Bruxelles-ului arată că Grecia, Italia, Spania şi Bulgaria ne întrec în a nu plăti taxele la stat. Nivelul economiei subterane se cifrează în aceste ţări între 25% şi 40% din PIB, în timp ce în restul UE pleacă de la 5% şi nu depăşeste 15%. Nu este de mirare că acestea sunt dintre ţările cu cele mai mari probleme economice în prezent.
  Potrivit unui studiu realizat de EUObserver.com, în 2009, economia subterană a reprezentat între 36% şi 39% din PIB, în timp ce, în 2008, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor Publice, nivelul era la 21% din PIB, faţă de 14,5% în 2004.
  La rândul ei, Andreea Paul-Vass, consilier economic al prim-ministrului Emil Boc, apreciază că economia subterană se situează la 23% din PIB."

  http://reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2010/05/ce-este-si-cat-este-evaziunea-fiscala.html

  "Studiu: Economia subterană reprezintă 33% din PIB-ul României
  Numai din neplata TVA statul pierde aproape 9 miliarde de euro pe an. Acestei pierderi i se adaugă şi cea din impozitul pe profit, de aproape 600 de milioane de euro, dacă socotim o rată a profitabilităţii de 10% şi încă peste un miliard de euro pentru neplata contribuţiilor sociale cu personalul."

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/studiu-economia-subterana-reprezinta-33prc-din-pib-ul-romaniei_713259.html#ixzz1ruAdFM7W
 • +1 (3 voturi)    
  Secularizarea, singura solutie (Vineri, 13 aprilie 2012, 12:58)

  dutu [anonim]

  Nu vad nici o problema, de pe vremea lui Cuza stim de secularizare....Si nimeni nu s-a inflamat...
  sau il evoca pe Cuza ca pe un precomunist...
  Dar tratamentul cultelor diferite trebuie sa fie egal.
  Iar restul de 3 miliarde este nimica toata...
  Dar nu cred ca avem lideri care sa fie in stare sa faca asta... Un presedinte jucator asta ar fi facut, nu s-ar fi pierdut in nimicuri....
 • +1 (3 voturi)    
  Biserica romano-catolica (Vineri, 13 aprilie 2012, 14:53)

  Mihai [anonim]

  nu primeste de la stat nici macar un leu, se autofinanteaza din donatiile credinciosilor. Nu o confundati cu biserica ortodoxa care este finantata de stat. Pentru orice "serviciu" cerut primiti chitanta nu ca la BOR unde isi face preotul biserica in curte si o transforma intr-o afacere proprie. Are si biserica romano-catolica problemele ei dar preotia nu este o afacere de familie asa cum sunt in alte biserici.
 • 0 (0 voturi)    
  Bogdan Dragoi - membru CA la Fondul Proprietatea (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 7:00)

  lili [anonim]

  76200 Lei este suma pe care Bogadan Dragoi a primit-o in 2011 ca membru al CA al Fondului Proprietatea!!
  Fond care a fost marea magarie a politicienilor romani care timp de 20 de ani NU au fost in stare sa rezolve propblema proprietatilor confiscate de comunisti!
  "Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a aprecizat că Guvernul intenţionează să limiteze la 15% valoarea despăgubirilor pentru bunurile naţionalizate ca urmare a hotărârii-pilot a CEDO din 12 octombrie 2010, care impune României să garanteze protecţia efectivă a dreptului de proprietate în cel mult 18 luni, adică până la 12 iulie 2012.
  "Cauzele ineficacităţii sistemului de restituire constatate de CEDO sunt: extinderea treptată a aplicării legilor de reparaţie asupra aproape tuturor bunurilor imobile naţionalizate; lipsa unei plafonări a despăgubirilor; complexitatea prevederilor legislative şi modificările succesive ce le-au fost aduse; practica judiciară inconstantă, generată de modificările legislative rapide; lipsa mijloacelor umane şi materiale corespunzătoare nivelului sarcinilor ce trebuie îndeplinite de către autorităţile competente; lipsa unor termene pentru soluţionarea dosarelor de către Comisia Centrală; sarcina foarte importantă pe care legislaţia în materie de bunuri imobile naţionalizate o are asupra bugetului statului; nefuncţionalitatea Fondului Proprietatea", a precizat ieri Cristian Diaconescu.

  "Nefunctionalitatea Fondului Proprietatea zice Diaconescu, in schimb membrii CA ai Fondului(printre care si Bogadan Dragoi!) au luat bani ani de zile !!
  Pentru ce ?!!
 • 0 (0 voturi)    
  propietati nationalizate (Sâmbătă, 14 aprilie 2012, 21:15)

  gogu [anonim]

  statul comunist a furat pripietati de la uni cetateni pentru asi imbogati propii nomenclaturisti.
  acum statu roman asa zis de drept a instrainat acele bunuri pentru a satisface interesele electorale si patrimonale ale altui fel de nomenclaturisti dar identici.
  Aca se abdica de la principiul de drept de destituire a bubului furat catre propietarul de drept se duce dracului ideea de stat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by