Plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

"Pe langa partea de acceptanta la CEDO, avem o problema financiara. Titlurile distribuite de ANRP impacteaza pe deficitul bugetar ESA, iar platile in bani impacteaza imediat pe deficitul in cash. Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat, pentru agentia Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Oficialul MFP a aratat ca fara aplicarea unei astfel de solutii CEDO va trece la acceptarea imediata a solicitarilor depuse de cetatenii romani, iar autoritatile estimeaza toate aceste procese ar putea fi solutionate in termen de 5 ani, ceea ce va avea un impact foarte puternic asupra deficitului bugetar, cel putin pe ESA.

Intrebat de ce Guvernul nu a ales varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani prin care sa acopere sumele necesare despagubirii fostilor proprietari, Dragoi a replicat ca aceasta optiune ar fi dus la cresterea datoriei publice totale cu 13% din PIB, ceea ce nu era sustenabil.

"De trei ani incercam sa ne ajustam si s-au facut eforturi, s-au luat masuri dure. Avem o constrangere pentru anul viitor sa fim si mai ambitiosi, sa mergem cu deficitul la 1% din PIB. O crestere a datoriei publice vine in contradictie cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru ca avem o datorie publica mai mica", a explicat Dragoi.

In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Ministrul Finantelor a precizat ca estimarile pentru despagubirile cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului roman, pentru proprietatile confiscate de la culte si minoritati insumeaza 39 de miliarde lei, din care 34 de miliarde lei revin cultului romano-catolic, care a depus cereri de despagubire pentru 88.000 de imobile.

Dragoi sustine ca estimarile pentru despagubirile acordate pe baza Legii 10/2010 si Legii 18/1991 insumeaza 31 de miliarde lei.

Despagubirile totale in bani pentru casele nationalizate, estimate la circa 3 miliarde euro

Despagubirea integrala in bani a fostilor proprietari ale caror case au fost nationalizate de comunisti ar costa statul peste 12 miliarde lei (2,9 miliarde euro), calcul realizat pe baza solicitarilor procesate pana in prezent, a precizat Bogdan Dragoi.

"Calculul s-a facut astfel. Au fost avute in vedere cele 124.000 de cereri pentru care intr-un fel sau altul s-au dat decizii. Procentele de cereri solutionate si respinse au fost extrapolate la diferenta neanalizata. Am aplicat in scop statistic acelasi procent de respingere pentru cele neanalizate (...) Din efectul Legii 10 avem 20 de miliarde de lei, iar daca se exclud cele prevazute la art. 31, respectiv despagubiri pentru actiuni detinute la companii, ar rezulta o suma de 12,8 miliarde lei", a spus Dragoi.

Ministrul Finantelor a aratat ca din cele aproximativ 55.000 de notificari solutionate prin restituirea in bani aproximativ 80% au fost despagubiri de sub 100.000 de lei (25.000 de euro). Analiza a avut in vedere despagubirile pana in 100.000 de lei, cele intre 100.000 si 500.000 de lei si cele peste 500.000 de lei.

Astfel, rezulta ca pentru circa 44.000 de persoane statul a platit cel mult 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), in timp ce pentru restul de 11.000 de despagubiti s-au achitat cel putin 10 miliarde de lei (2,4 miliarde euro).

Fostii proprietari au fost despagubiti prin actiuni la Fondul Proprietatea, al carui capital social s-a ridicat la circa 14 miliarde lei, si prin despagubiri in bani, in limita a 500.000 de lei, din dividendele platite la stat de catre Fondul Proprietatea.

Dragoi a precizat ca Fondul Proprietatea a fost construit pe baza estimarilor realizate pana in 2004 prin analiza cererilor de restituire depuse in termenul stabilit de Legea 10/2001, care evidentiau un necesar de circa 14 miliarde de lei.

Ministrul Finantelor a afirmat ca nu are toate detaliile pentru a explica diferenta foarte mare dintre suma estimata initial si cea estimata in prezent.

Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.