Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca asteapta o programare la Presedintie, precizand ca, intre timp, poate sa-si faca munca, sa vada oamenii pe care este nevoie sa-i vada si sa fie, practic, activ profesional. Ambasadorul a adaugat ca a venit in Romania la sfarsitul anului trecut dar inca nu si-a prezentat scrisorile de acreditare la Presedintie.

Matthijs van BonzelFoto: Agerpres

"Este corect, nu mi-am prezentat inca scrisorile. Astept inca o programare", a spus Matthijs van Bonzel, raspunzand unei intrebari.

Intrebat cine este de invinovatit pentru ca, la peste patru luni de la sosirea la Bucuresti, inca asteapta aceasta intalnire, diplomatul spune: "Este prerogativa oricarui sef de stat sa primeasca ambasadori. Deci, asta este situatia si eu astept invitatia sa".

Pe de alta parte, ambasadorul spune ca poate sa-si faca munca si sa fie practic activ profesional. "Pot sa-mi fac munca, pot sa vad multi oameni pe care este nevoie sa-i vad pentru a-mi face o impresie buna despre tara, pentru a stabili o cooperare, pentru a promova interesele economice. Deci, din punct de vedere practic, pot sa fiu activ profesional", a precizat reprezentantul Olandei.

Potrivit unor surse diplomatice, Matthijs van Bonzel se afla in Romania, la post, din data de 2 decembrie 2011. El a fost primit la MAE, dar nu si la Presedintie.

Partidul Laburist din Olanda, aflat in opozitie, a cerut, luni, Ministerului olandez de Externe explicatii in legatura cu amanarea acreditarii ambasadorului olandez la Bucuresti, in contextul in care cercurile diplomatice cred ca Romania blocheaza acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen.

Conform regulilor de drept diplomatic, dupa sosirea la post se organizeaza primirea noului ambasador de catre conducerea Ministerului Afacerilor Externe din statul acreditar in vederea prezentarii copiilor scrisorilor de acreditare.

Dupa prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare la MAE, diplomatul poate face vizite de curtoazie sau de lucru, insa nu va putea participa la receptii oficiale si nu solicita intrevederi cu seful statului, membri ai Guvernului, Parlamentului, avand statut de ambasador agreat. Ulterior, are loc prezentarea scrisorilor de acreditare catre Presedintie, conform unor programari comunicate de serviciul de protocol al conducerii statului acreditar.

Nici Romania nu are ambasador in Olanda, misiunea diplomatica fiind condusa de insarcinatul cu afaceri a.i., Andrei Hateganu. Ireny Comaroschi, fost ambasador al Romaniei la Budapesta, vorbitoare fluenta de limba olandeza si cu 19 ani de experienta in diplomatie, a primit la 29 noiembrie 2011 avizul comisiilor de politica externa ale Parlamentului pentru a pleca la post, la Haga. Decretul de numire a acesteia nu a fost inca semnat de presedinte, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Administratiei prezidentiale.