Ambasadorul agreat al Olandei, Matthijs van Bonzel, spune, intr-un interviu acordat Mediafax, ca patru cincimi din membrii Parlamentului de la Haga considera ca sunt necesare doua rapoarte consecutive privind MCV pentru a indica faptul ca Romania si Bulgaria sunt pregatite pentru aderarea la Spatiul Schengen.

Intrebat ce le raspunde oficialilor romani care au pus opozitia Guvernului de la Haga fata de aderare pe seama situatiei politice interne complicate din Olanda, diplomatul a precizat: "Daca va uitati la situatia din Parlament, avem o larga majoritate care sustine aceasta linie, respectiv ca avem nevoie de raportul MCV ca un indiciu pozitiv ca putem spune "Da" aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. Exista o larga majoritate a parlamentarilor, cred ca patru cincimi din parlamentari, care sustin pozitia Guvernului in acest caz, si anume ca sunt necesare doua rapoarte consecutive privind MCV pentru a indica faptul ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa adere la Schengen. Deci, nu este doar o chestiune legata de coalitia care sustine Guvernul, este dincolo de aceasta coalitie. Trebuie, ca Guvern, sa ne convingem noi insine si apoi sa mergem in Parlament si sa convingem Parlamentul".

Ambasadorul a explicat si procedura care va fi urmata la Haga pentru a stabili o pozitie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen: "Avem raportul MCV in iulie. Pe aceasta baza, Guvernul va redacta o pozitie scrisa pe care o vom prezenta in Parlament. Parlamentul nostru da un mandat Guvernului nostru inainte de Consiliul JAI din septembrie si astfel Guvernul nostru va fi sustinut de Parlamentul nostru sau nu sa se duca la Bruxelles si sa spuna "Da" sau "Nu" privind aderarea Romaniei la Schengen".

Intrebat daca se asteapta la o schimbare de atitudine a Guvernului de la Haga, van Bonzel spune: "Depinde totul de raportul MCV".

Pe de alta parte, ambasadorul s-a referit, raspunzand unei intrebari, si la criticile legate de faptul ca este nepotrivita crearea unei legaturi intre MCV si aderarea la Schengen: "Noi credem ca (MCV - n.r.) da un indiciu clar pe baza unor criterii clare, comune, stabilite la nivel european despre progresul facut in tarile care vor sa adere la comunitatea Schengen. Pe aceasta baza, putem sa luam o decizie. Asa cum stiti, pentru aderarea la Schengen trebuie luata o decizie in unanimitate, ceea ce inseamna ca fiecare stat membru trebuie sa traga o concluzie proprie, bazata pe fapte. Faptele sunt atat de natura tehnica, precum si legate de increderea pe care o avem in functionarea sistemului statului. Pe aceste baze, trebuie sa putem fi increzatori in sistemul autoritatilor tarii respective".

  • Acreditarea ambasadorului agreat al Olandei la Bucuresti, amanata?

Potrivit unor surse diplomatice, Matthijs van Bonzel se afla in Romania, la post, din data de 2 decembrie 2011. El a fost primit la MAE, dar nu si la Presedintie. Partidul Laburist din Olanda, aflat in opozitie, a cerut, luni, Ministerului olandez de Externe explicatii in legatura cu amanarea acreditarii ambasadorului olandez la Bucuresti, in contextul in care cercurile diplomatice cred ca Romania blocheaza acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen.

Nici Romania nu are ambasador in Olanda, misiunea diplomatica fiind condusa de insarcinatul cu afaceri a.i., Andrei Hateganu. Ireny Comaroschi, fost ambasador al Romaniei la Budapesta, vorbitoare fluenta de limba olandeza si cu 19 ani de experienta in diplomatie, a primit la 29 noiembrie 2011 avizul comisiilor de politica externa ale Parlamentului pentru a pleca la post, la Haga. Decretul de numire a acesteia nu a fost inca semnat de presedinte, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Administratiei prezidentiale.