Ce spun fostii proprietari despre intentia Guvernului de a plafona despagubirile la 15%: Este o masura discriminatorie. Vom ataca in instanta

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 11 aprilie 2012, 17:44 Actualitate | Esenţial


"Vom recomanda membrilor asociatiei sa atace in instanta masurile anuntate de Guvern si, in procesele ce vor ajunge pe rol, sa invoce exceptii de neconstitutionalitate", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP), ca reactie la anuntul Guvernului de a plafona la 15% valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari. "Este o masura discriminatorie. Ce putem face noi este sa recomandam membrilor nostri sa conteste in justitie deciziile. Vom face si memorii pe care le vom trimite institutiilor europene, chiar si la Curtea Europeana. Vom organiza si intalniri si vom vedea daca vom face si manifestari de strada", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Radu Arseni, membru al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS).

Calin Ispravnic si Claudius Mott
Foto: HotNews.ro
"Vom recomanda membrilor asociatiei noastre sa atace in instanta aceste masuri care se vor regasi in deciziile viitoare de despagubire. Ideea e sa avem in fata cui ataca pentru ca jurisprudenta in acest domeniu nu este unitara. Noi asteptam de mult timp sa ni se faca dreptate in justitie. In procesele care vor ajunge pe rol se pot invoca exceptii de neconstitutionalitate", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP).

"Pentru noi decizia guvernului nu este o noutate. Noi am solicitat inca de la infiintarea comitetului interministerial insarcinat  sa rezolve aceasta problema a despagubirilor sa facem parte din el. Nu s-a putut. Am cerut apoi macar sa participam la intalniri, sa stim ce se discuta. Tot nu s-a putut. In discutiile purtate anul acesta ni s-a spus ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica si ca ne vom putea spune atunci punctul de vedere", a mai spus Ispravnic.

"Noi mereu am oferit alte variante de rezolvare a problemei despagubirilor fostilor proprietari. Este vorba de restituirea in natura, acolo unde se poate, de imobile de la RA-APPS, terenuri de la agentia domeniilor statului. Dar problema aici nu este de posibilitati, ci de vointa", a declarat presedintele APP.

"Am facut mereu memorii catre institutii internationale. Chiar azi lucram la un memoriu catre CEDO in care sa expunem situatia actuala si vom include si acest procent de 15% inaintat de guvern", a spus avocatul Calin Ispravnic.

Claudius Mott, membru in Consiliul de Conducere al APP, sustine ca masurile anuntate de guvern reprezinta o discriminare fata de proprietarii care vor fi despagubiti cu mult mai putin fata de cei care au primit pana acum despagubiri.

"Se incearca o hotie. La inceput ai despagubit 100% si acum dai doar 15% iar de profitat au profitat doar cei cu interese si influente politice. Vom incerca sa reclamam la CEDO aceste masuri. Se incearca practic o noua nationalizare", a declarat Claudius Mott.

"Este o masura discriminatorie. Ce putem face noi este sa recomandam membrilor nostri sa conteste in justitie deciziile prin care vor primi despagubirile plafonate. Le vom recomanda sa ridice in procese exceptii de neconstitutionalitate ale acestei masuri. Vom face si memorii pe care le vom trimite institutiilor europene, chiar si la Curtea Europeana", a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Radu Arseni, membru al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS).

"Vom organiza si intalniri si vom vedea daca vom face si manifestari de strada. Se face o discriminare intre cei ce pana acum au primit despagubirile in intregime si cei care vor primi de acum incolo. Si multi dintre cei care mai au de primit sunt in situatia asta nu din cauza lor. Practic ti se recunoaste un drept pe care primesti apoi mai nimic", a mai spus Arseni.

Guvernul intentioneaza sa limiteze despagubirile acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani, a anuntat miercuri presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Dorina Danielescu. Dorina Danielescu a spus ca doar "atat isi permite statul".

Pentru despagubiri, Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei. Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.  Aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect de lege care va intra miercuri in dezbatere publica.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de miercuri.

Despagubirile se vor acorda in limita unui procent de 15% din valoarea reala a bunului si esalonarea platilor despagubirilor pe o perioada de de 10-12 ani", a spus Danielescu. Practic, se va elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit actului normativ in discutie. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

De asemenea, vor fi introduse termene limita de 12, 24 si 48 de luni in functie de numarul de cereri inregistrate, pana la care autoritatile locale si centrale sa finalizeze procesul de solutionare al cererilor depuse.

Dorina Danielescu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca Executivul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari. Daca va fi adoptata, masura ar afecta cam 100.000 de fosti proprietari. Legea veche nu prevedea o limita a despagubirilor, valoarea acestora fiind stabilita de evaluatoari. In iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman, interval in care trebuie revizuita legislatia in materie. CEDO sugera ca posibila solutie limitarea despagubirilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1946 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  Daca CEDO a fost de acord (Miercuri, 11 aprilie 2012, 17:57)

  spysoby [anonim]

  Chiar a sugerat asa ceva ;atunci se va intimpla.
  • +1 (1 vot)    
   CEDO a sugerat limitarea la o suma (ex. 50000 EUR (Joi, 12 aprilie 2012, 11:41)

   bucurestean [anonim] i-a raspuns lui spysoby

   CEDO a sugerat plafonarea la o suma (ex. 50.000,00 EURO) nu la un procent din valoarea evaluata a despagubirii.
   Exact asa s-a procedat in Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia.
   Ce s-a facut acum in Romania este exact pentru a "despagubi" penibil, pe acei furati, marea majoritate fiind bucuresteni caroara li s-au furat casele la demolare, si carora li s-a refuzat teren echivalent desi au fost, si mai sunt inca, multe terenuri disponibile in Bucuresti, date gratis unor "persoane cu relatii", dar fara nici-un drept.
   Acele terenuri trebuie recuperate si folosite la despagubiri, si asa vor ajunge banii, si nu statul roman, reprezentantul nostru, va plati (deci tot noi platim sa ne despagubim).
   In plus aceasta limitare la procent, lasa destule portite, pentru ca cei care vor cere sume imense chiar de peste 400 mil EURO, cu acte false sau pretentii false, exact cum a fost pana acum sa ceara si asa obtina aceste sume, datorita neglijentei voite si crase a autoritatilor, indusa politic, si interventiei unor persoane politice si firme de profil interesate care au mijloace juridice adecvate.
   Bineinteles totul incepe si este facilitat de legislatia si modul de aplicare, inclusiv cati oameni lucreaza in institutiile de stat implicate in aceasta activitate si ce calificare au acele persoane; iar in Bucuresti se gasesc usor oameni foarte bine calificati cu experienta, care sa lucreze pe salarii rezonabile si ne-exagerate.
   In rest mai depinde si modul in care fostii proprietari se vor organiza si isi vor cere dreptul la institutiile europene, nu numai la CEDO, care institutii greu isi imagineaza amploarea abuzurilor, in acest caz si in altele, contra drepturilor omului in general din Romania, abuzuri mai ales in defavoarea majoritatii.
 • +5 (5 voturi)    
  15% (Miercuri, 11 aprilie 2012, 18:03)

  cec [anonim]

  tit atat veti primi de la npoi din taxe si impozite, tot atat vom veni la lot.

  Hotie pe fata !!!

  MRU, incepi sa ma dezamagesti !!!
  • 0 (2 voturi)    
   300.000 alegatori lipsa la apel !!! (Miercuri, 11 aprilie 2012, 22:33)

   cacialma [anonim] i-a raspuns lui cec

   Trei sute de mii de alegatori care nu vor mai vota nici PDL nici MRU nici noul lui partidulet.

   100.000 cereri de despagubire a hotiei inmultite cu minim 3 persoane majore mostenitori de familie...

   Dar sunt mult mai multi !

   Opozitia !
   Comunisti vopsiti, in frunte cu tatucul Basecu !!!
 • +7 (7 voturi)    
  situatia e maro (Miercuri, 11 aprilie 2012, 18:14)

  marius [anonim]

  prin fel de fel de piedici administrative proprietarii au fost impiedicati ani de zile sa-si primeasca despagubirile, ca astfel sa ajunga la disperare si sa-si vanda pe nimic dosarele la baietii destepti, care in cateva zile primeau despagubirile la valoarea de 100%.
  dupa ce toti baietii destepti si-au luat banii, vine guvernu si zice prostilor: bai astia, nu mai sunt bani, va dam 15% fraierilor, ca si asa nu aveti ce sa ne faceti, ne doare la basca de voi!

  furati am fost, furati suntem inca.
 • +2 (2 voturi)    
  despagubiti... (Miercuri, 11 aprilie 2012, 18:27)

  Cornel [anonim]

  Acum va este clar de ce s-a creat Fondul Proprietatea,pentru a se pierde urma proprietatilor,a se recenza si apoi putea da valori ireale peste rind (vedeti cazul arestarilor unui director adj. + banda de traficanti de influenta din spatele lui).
  Era normal ca statul,in baza unei legi populiste si nerealiste de sorginte taranista sa nu poata plati mai nimic,cu exceptia "celor alesi".Deci nimic nu este de mirare,doar credulitatea celor care sperau sa recupereze ceva si a avocatilor ramasi acum fara onorarii,la fel de iluzorii..
 • +5 (5 voturi)    
  Au uitat sa mentioneze lumanarea (Miercuri, 11 aprilie 2012, 18:43)

  comentariu [anonim]

  Pomana fara lumanare nu se poate.
  Trebuie sa scrie si o lumanare ca sa fie pomana completa.
  Sa se impuna propietarilor sa plateasca despagubire statului de 100% din valoarea imobilelor si sa mai plaeasca si glonul cu care vor fi executati in piata publica, asa ca sa nu se mai chinuie si sa fie inmormintati cu cheltuieli si taxe duble intrucit au suparat statul si nu au dat casele de buna voie.
  Trebuie sa multumim CEDO, institutiilor internationale si europeene cit si Academiei de Regie pentru scenariul genial si membrilor lor sa fie nominalizati pentru cea mai buna interpretare.
  Ai noroc si la deposedarea si nationalizarea voastra.
 • -3 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 aprilie 2012, 18:45)

  un [anonim]

  "Se incearca o hotie. La inceput ai despagubit 100% si acum dai doar 15% iar de profitat au profitat doar cei cu interese si influente politice. Vom incerca sa reclamam la CEDO aceste masuri. Se incearca practic o noua nationalizare", a declarat Claudius Mott.

  Sa inteleg ca noi, cei care am fost dati afara din case, suntem victimele unor interese?
  Inseamna ca o sa va dam si noi in judecata, sa ne mutam inapoi in casele noastre cumparate... .

  Sa fim seriosi, statul trebuia sa va despagubeasca de la inceput cu 15 procente in bani sau deloc, asa cum au facut alte tari est-europene.

  S-a comis o nedreptate la fel de mare intre 1995-prezent ca si in anii 50.
 • +6 (6 voturi)    
  plafonare despagubiri la 15% (Miercuri, 11 aprilie 2012, 18:50)

  alabala [anonim]

  MRU de dreapta/ Hai da de! Vajnic continuator al politicii Iliesciene! Cine mai garanteaza proprietatea privata rezultata din acte oficiale ale statului Roman?
 • +6 (6 voturi)    
  rusine pentru guvernanti!!! (Miercuri, 11 aprilie 2012, 19:32)

  radu [anonim]

  de ce nu se confisca proprietatile obtinute prin tunuri date de smekerii din politica si apropriatii lor???
  simplu pentru simplu motiv care nu s-a condamnat nici un corupt..... toti sunt mana in mana , doar in fata prostilor se balacaresc... vai de capul tau romania pe ce maini ai intrat
 • +5 (5 voturi)    
  pozitia Ministerului Justitiei (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:14)

  silverquik [anonim]

  Voi fi foare curios ce pozitie va avea Ministerul justitiei cu privire la acest proiect legislativ care este din start anticonstitutional. Si un student de anul intii la o Facultate de drept isi poate da seama. Si mai precis dl. Catalin Predoiu isi va pune semnatura pe acest document ?
 • -3 (3 voturi)    
  Statul nu are bani (Miercuri, 11 aprilie 2012, 20:25)

  gigel [anonim]

  Cel mai probabil statul nu are bani, mai ales ca este criza, insa aceste despagubiri nu este normal sa fie platite de stat, adica de noi toti pentru nelegiurile altora, ci sa fie recuperate de la cei care au condus statul in vremurile respective si de la urmasii lor!
 • +2 (2 voturi)    
  Statul are bani! (Miercuri, 11 aprilie 2012, 23:29)

  Peiper [anonim]

  Sa dea actiuni la societati de stat, terenuri in echivalent, actiuni la exploatari miniere.....

  Statul are inca foarte multe de dat, numai ca nu se mai vrea acest lucru.
 • +1 (1 vot)    
  Alegeri (Joi, 12 aprilie 2012, 8:42)

  Atent [utilizator]

  Cred ca PDL se straduieste sa ia sub 10% la alegeri....Este de neacceptat ca o parte din fostii proprietari sa aiba dreptul la 100% despagubiri, iar altii doar la 15% si esalonat pe 10-12 ani.
 • +2 (2 voturi)    
  hoti ordinari (Joi, 12 aprilie 2012, 8:59)

  alexandru [anonim]

  statul a furat 100%. acum legalizeaza inca un furt de 85%. de fapt trebuiau sa plateasca si daune, dobanzi pt utilizarea ilegala timp de 60 de ani si intarzierea platii despagubirilor. cum sa ti se pretinda sa fi patriot, sa respecti un guvern, sa platesti taxe, unui stat care a furat de la bunicii tai si acum si de la tine. sa lupti eventual pentru tara ta, care te fura oricand are ocazia. ti-a taiat salariul, iti legalizeaza furtul proprietatii si evetual te penalizeaza daca intarzii cu impozitul Sictir
 • +2 (2 voturi)    
  :- ) 22 de ani de bolsevism ''democratic'' (Joi, 12 aprilie 2012, 10:21)

  kansas [anonim]

  "Ce-i al meu e doar al meu
  Ce-i al tau e al Nostru"
  ...semnat, Iliescu, Basescu, Tariceanu

  Prima directoare desemnata de tariceanu, a avut salariul 50.000 Euro pe luna !!!
  Cei care s-au prins, au facut joc de glezne si au luat 50% dupa ce au uns pe unde trebuie, inclusiv judecatori.
  Restul au mers la Cedo :))) si au primit...UE...
  Traiasca Comunismul si lupta pentru Pace ! ;)

  Votati doar candidati independenti !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Hotie comunista ! (Joi, 12 aprilie 2012, 11:07)

  victor ivanov [anonim]

  O rusine de guvern cu asemenea propuneri.MRU e o nulitate daca accepta o asemenea gafa.
 • +1 (1 vot)    
  dupa 65 de ani, suntem cu 15% mai putin comunisti (Joi, 12 aprilie 2012, 11:17)

  mihai [anonim]

  Care este diferenta intre ana pauker si mru cel care a insistat sa fie pus tabloul hideri in galeria ministrilor de externe, pentru a-si indica descendenta ideologica? 15% intr-o suta de ani? asa ne trebuie daca am permis tuturor comusitilor de esalon inferior sa preia puterea. imi este o lehamite nemarginita de ipocrizia politicienilor nostri. de ce or fi luptat unii pt independenta, sa nu cumva sa fim guvernati corect? sa ramanem prada acestor lighioane? nu aveam de gand sa merg la vot fiindca imi este sila de toti. dar macar pt a scapa de cei mai agresivi mafioti de pe scena politica a ultimei jumatati de veac
 • +1 (1 vot)    
  IESIM IN STRADA!!!! (Joi, 12 aprilie 2012, 14:11)

  neocomuniscmul MRU [anonim]

  toti proprietarii si mostenitorii trebuie sa iasa in strada!!!! sunt proprietatile noastre, banii nostri!!!! ai familiei!!! de ce sa muncim pe branci sa ne luam o casa sau o masina daca familia a avut aceste bunuri??? jos comunistii basescu, boc, mru... ar trebui sa-i luam cu topoarele de la guvern si presedentie. eu unul, din banii care mi da plafonati la 15% imi cumpar un moldovean sa dea in aer institutiiile statului cu tot cu corupti.
 • +2 (2 voturi)    
  Incredibil (Joi, 12 aprilie 2012, 14:25)

  amh [anonim]

  Nu imi vine sa cred asa ceva, daca dupa 14 ani de nervi si stress pentru o amarata de casa primesc 15% nici macar nu imi acopar banii cheltuiti pe avocati... Propunerea asta este de un prost gust si o nedreptate demna de era stalinista. Adica eu primesc 15% in 10 ani si cei care au pus mana abuziv pe casa parintilor mei, o pot vinde bine merci pentru un profit urias. Unde e dreptatea in asta? Nu este anticonstitutionala o astfel de lege de despagubire?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by