Rebelii sirieni au respins o cerinta facuta de guvernul de la Damasc cu 48 de ore inainte de intrarea in vigoare a armistitiului negociat de ONU, relateaza BBC News. Autoritatile siriene le-au cerut rebelilor sa ofere garantii scrise ca vor pune punct atacurilor si au solicitat, de asemenea, puterilor straine sa promita ca nu ii vor sustine financiar.

Armata Libera Siriana a refuzat sa indeplineasca cerintele guvernului de la Damasc in pofida faptului ca a si-a anuntat sprijinul fata de armistiti. Opozantii au catalogat noile cerinte drept un complot al presedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a distruge planul de pace negociat de trimisul ONU in Siria, Kofi Annan.

Colonelul Riyad al-Asaad, lider al Armatei Libere Siriene, a declarat pentru Associated Press ca, desi trupele sunt "hotarate" sa respecte armistitiul, nu recunosc guvernul lui Assad "si din acest motiv nu vor oferi garantii".

Conflictele din Siria s-au intensificat in ultimele zile cu toate ca armistitiul urmeaza sa intre in vigoare marti.

Potrivit activistilor pentru drepturile omului, circa 70 de persoane au fost ucise duminica, ridicand bilantul victimelor din weekend la 180 de persoane, in majoritate civile.

Turcia a anuntat luni ca doi sirieni si un traducator turc au fost raniti duminica noaptea in urma unui atac asupra taberei de refugiati Kilis, amplasata in apropierea granitei cu Siria. Mai multe focuri de arma au fost trase din partea siriana a granitei.