Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat, la Iasi, ca a semnat vineri lista cuprinzand primariile care vor primi bani din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului si ca actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial in perioada imediata, relateaza Mediafax.

"Lista cu primariile care au primit bani o s-o vedeti cat de curand in Monitorul Oficial. Hotararea de Guvern a fost semnata astazi (vineri - n.r.)", a spus Ungureanu.

Hotararea de guvern privind distribuirea fondurilor catre primarii a fost aprobata in sedinta de marti a Guvernului, dar, procedural, actul normativ trebuie semnat si de seful Guvernului inainte sa fie transmis spre publicare la Monitorul Oficial.

Premierul s-a intalnit, vineri dupa-amiaza, la Iasi, cu prefectul Dragomir Tomaseschi si cu presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad. Intalnirea, desfasurata cu usile inchise la Prefectura Iasi, a durat o ora si jumatate.

In sedinta de marti, prin hotarare, Guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului. In lipsa acestei ordonante de urgenta, adoptata in aceeasi sedinta si intrata miercuri in vigoare, hotararea de guvern privind distribuirea banilor catre primarii nu avea o baza juridica.

Pentru ca operatiunea sa fie posibila, Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, mai multe legi si a introdus derogari de la normele actuale, suspendand pe tot parcursul acestui an regula conform careia autoritatile locale nu pot primi bani din Fondul de rezerva decat daca si-au redus platile restante.

Legislatia in vigoare prevede ca Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezerva numai primariilor in cazul carora platile restante inregistrate la sfarsitul anului anterior celui in care sunt solicitate alocatiile sunt mai mici decat restantele din anul precedent.

In acelasi timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finantelor publice si si-a acordat dreptul de a putea aproba, pana la sfarsitul acestui an, alocari de sume din Fondul de rezerva si pentru plata arieratelor.

Conform Legii finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului pot fi alocati bani doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Guvernul a aprobat alocarea banilor dupa ce MEDIAFAX a anuntat, citand surse oficiale, ca premierul Ungureanu a iesit suparat din sedinta coalitiei si a cerut ministrilor Justitiei si Finantelor, aflati la discutii, sa paraseasca si ei sala impreuna cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus ca vor veni la vot in Parlament doar daca Guvernul decide anumite alocari bugetare.

Sursele aratau ca premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi conditionat prezenta la vot in Parlament pentru sustinerea initiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca seful Guvernului sa dispuna alocarea de fonduri bugetare catre anumite circumscriptii electorale.

La inceputul acestei saptamani, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat insa ca premierul Ungureanu a convins coalitia ca fondurile catre administratiile publice sa fie alocate pe baza a doua principii, respectiv pentru proiecte europene in derulare care necesita cofinantare si pentru achitarea arieratelor.