Politistul Cristian Cioaca a fost achitat, vineri, in dosarul in care a fost judecat pentru violarea corespondentei prin e-mail a fostei sale sotii, avocata Elodia Ghinescu, a dispus Judecatoria Brasov dupa rejudecarea dosarului, decizia nefiind finala, informeaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Judecatoriei Brasov, Anda Sanpetru, Cristian Cioaca a fost achitat intrucat, conform Articolului 10, litera B din Codul de procedura penala, "fapta nu este prevazuta de legea penala".

Decizia poate fi atacata cu recurs in termen de zece zile.

Avocata acestuia a cerut in instanta achitarea clientului ei pe motiv ca, atat timp cat avocata Ghinescu a fost declarata oficial moarta, existand un certificat de deces in acest sens, aceasta infractiune nu mai exista.

Dosarul de violare a corespondentei electronice a Elodiei Ghinescu a fost trimis spre rejudecare la Judecatoria Brasov, in aprilie 2011, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Initial, Curtea de Apel Brasov l-a condamnat pe Cioaca, in 27 septembrie 2010, la trei ani de inchisoare cu suspendare. Hackerul Adrian Nitu, judecat in acelasi dosar, a primit o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Cioaca a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT in februarie 2009, alaturi de hacker-ul Adrian Nitu, pentru acces fara drept la sisteme informatice, restrictionare fara drept a accesului la date informatice si transferul neautorizat de date informatice.

Cea de-a treia persoana cercetata in acest dosar a fost fostul coleg al lui Cioaca, Marius Sebastian Breazu, ofiter de politie judiciara la IPJ Brasov. Acesta insa nu a fost trimis in judecata, fiindu-i aplicata doar o sanctiune administrativa.

Cioaca a refuzat sa dea orice declaratie cu privire la acest caz in fata procurorilor, in schimb a recunoscut in fata presei ca a intrat de pe calculatorul bun comun al celor doi soti in contul de Yahoo Messenger al fostei sale sotii.

Pe numele lui Cristian Cioaca a fost emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, conform unei decizii din 24 ianuarie 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, insa acesta a stat doar cateva zile in arestul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Brasov, intrucat a fost eliberat sub control judiciar.

Acesta este al doilea dosar in care Judecatoria Brasov l-a achitat pe Cioaca, dupa cel de "furt intre soti", cand instanta a decis sa-l achite pe politist, in 26 iunie 2011. Avocata familiei Ghinescu a facut recurs, urmatorul termen in acest dosar fiind in 19 aprilie, la Curtea de Apel Brasov.