Ecaterina Andronescu si Nicolae Robu au fost declarati incompatibili de magistrati, in prima instanta, dupa ce acestia au contestat in justitie raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care constata incompatibilitatea detinerii simultane a functiei de rector si a celei de parlamentar. In alte doua spete similare, magistratii au decis, tot in prima instanta, anularea deciziei ANI in cazurile rectorilor parlamentari Florian Popa si Stefan Iosif Dragulescu.

Andronescu, Robu, Popa si DragulescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • ANI: Toate deciziile sunt pe fond, in prezent se judeca recursurile in toate cele patru dosare

Amintim ca in iunie 2011 ANI a anuntat ca a constatat incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Ecaterina Andronescu (pe atunci rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD), Florian Popa (pe atunci rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si deputat PSD), Nicolae Robu (pe atunci rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si senator PNL) si Stefan Iosif Dragulescu (pe atunci rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara si deputat PDL).

Toti cei patru parlamentari au contestat raportul ANI, iar magistratii au decis, in prima instanta, urmatoarele:

  • Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Ecaterinei Andronescu de suspendare a deciziei ANI si a admis anularea deciziei ANI in cazul Florian Popa
  • Curtea de Apel Timisoara a respins contestatia lui Nicolae Robu si a admis anularea deciziei ANI in cazul lui Stefan Iosif Dragulescu

Ecaterina Andronescu - Curtea de Apel Bucuresti a respins in prima instanta contestatia sa la decizia ANI

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 3 aprilie cererea Ecaterinei Andronescu de suspendare a deciziei Agentiei Nationale de Integritate (ANI) prin care aceasta era declarata incompatibila. Andronescu a atacat decizia cu recurs.

Amintim ca ANI a anuntat ca Ecaterina Andronescu se afla in situatie de incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011 pentru ca detinea, simultan, functia de rector al Universitatii Politehnica Bucuresti, functia de senator si pe cea de vicepresedinte a PSD.

Potrivit Agentiei, "persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate".

Ce spune legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevad aceasta incompatibilitate

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Florian Popa - Curtea de Apel Bucuresti a decis in prima instanta anularea deciziei ANI

Florian Popa

Florian Popa

Foto: Agerpres

Agentia Nationala de Integritate a anuntat in iunie anul trecut ca "Florian Popa (PSD) este in incompatibilitate deoarece exercita simultan functia de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si cea de Deputat". Popa a contestat in justitie decizia ANI, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis pe 10 februarie 2012 contestatia sa si a decis anularea deciziei ANI. Agentia Nationala de Integritate a depus recurs.

Stefan Iosif Dragulescu - Curtea de Apel Timisoara a admis in prima instanta contestatia sa la decizia ANI

Stefan Iosif Dragulescu

Stefan Iosif Dragulescu

Foto: Agerpres

In cazul lui Stefan Iosif Dragulescu (PDL), Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca acesta "este in incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercita simultan functia de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara si cea de Deputat". Acesta a contestat la Curtea de Apel Timisoara decizia ANI, iar instanta a decis pe 5 martie 2012 anularea deciziei ANI. Si aici decizia instantei a fost atacata cu recurs de catre Agentia Nationala de Integritate.

Nicolae Robu - Curtea de Apel Timisoara a respins in prima instanta contestatia sa la decizia ANI

Nicolae Robu

Nicolae Robu

Foto: Agerpres

In cazul lui Nicolae Robu (PNL), fost rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca din 10.02.2011 acesta se afla in stare de incompatibilitate, "deoarece detine atat demnitatea de Senator, cat si functia de conducere de Rector, functia politica de conducere de Presedinte PNL Timis si de membru in biroul Politic Central al PNL".

Nicolae Robu a contestat decizia ANI, iar Curtea de Apel Timisoara a decis pe 27 februarie respingerea contestatiei formulate de acesta, precum si respingerea cererii lui Nicolae Robu privind cheltuielile cu judecata. Decizia a fost atacata cu recurs.

ANI: Toate deciziile instantelor sunt pe fond. Acum se judeca recursurile

Reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au declarat pentru HotNews.ro ca toate cele patru decizii ale instantei sunt pe fond. "ANI a depus recurs, la fel ca si ceilalti doi rectori parlamentari", a precizat Agentia.

Citeste si: