Ministerul Sanatatii a publicat vineri pe pagina sa de forum primul capitol scris a proiectului noii Legi privind reforma sistemului sanitar care se refera la organizarea si functionarea spitalelor, anunta ministerul intr-un comunicat de presa.

Acest prim capitol a fost elaborat in urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile si conferintele organizate la inceputul acestui an cu organizatiile profesionale, sindicale, politice si cu reprezentantii societatii civile.

"Am solicitat reprezentantilor spitalelor publice si private sa analizeze textul documentului si sa faca propuneri de completare sau modificare a acestuia pana miercuri, 11 aprilie", a declarat Vasile CEPOI, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

In urma analizari propunerilor, se va redacta forma finala a textului in vederea supunerii in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii la Transparenta decizionala.

Titlul referitor la organizarea si functionarea spitalelor are drept scop introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin cresterea libertatii manageriale care sa permita eficientizarea activitatii.

Ministerul precizeaza ca prin prevederile acestui capitol se urmareste:

  • Crearea posibilitatii reorganizarii spitalelor, ca Fundatii, unitati nebugetare, non profit, de utilitate publica. Decizia reorganizarii apartine actualului administrator al spitalului care devine membru fondator unic al Fundatiei.
  • Reducerea birocratiei prin coborarea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului. 
  • Aceasta va avea libertatea de a decide, fara aprobari superioare, asumandu-si responsabilitatea si respectand reglementarile Ministerului Sanatatii privind organizarea si functionarea spitalelor, asupra: angajarii de personal, in conformitate cu normativele in vigoare, fara aprobarea Ministerului Sanatatii sau alte constrangeri actuale; utilizarii la capacitate maxima a resurselor tehnice si umane din spital prin acordarea asistentei medicale in regim privat, la cererea pacientilor; atragerii de investitii private in spitalul public pentru cresterea calitatii serviciilor medicale, ceea ce va permite o competitie reala cu spitalele private; remunerarii medicilor si personalului medical in functie de calitatea, complexitatea si volumul activitatii, pe baza rezultatelor obtinute; realizarii de parteneriate public-privat, in vederea dezvoltarii capacitatii de asistenta medicala si cresterii calitatii serviciilor medicale.
  • Clarificarea clasificarii spitalelor prin excluderea criteriului teritorial de clasificare si definirea categoriei de spital in care se desfasoara invatamantul medical;
  • Posibilitatea universitatilor de invatamant medical de a avea in administrare spitale in care se desfasoara invatamant medical.

Pacientii vor beneficia de:

  • cresterea calitatii serviciilor medicale ca urmare a: competitiei cu sectorul privat si atragerii de investitii suplimentare din sectorul privat; cointeresarii personalului medical prin suplimentarea veniturilor.
  • reducerea platilor informale.
  • facilitarea si dezvoltarea asigurarilor voluntare de sanatate ca urmare a dezvoltarii asistentei medicale in regim privat in cadrul spitalului public.

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat joi, la Suceava, ca noua lege a sanatatii ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lunii aprilie. "Este incurajatoare dorinta de schimbare a legislatiei si deschiderea pentru adoptarea noii legi a sanatatii. [...] Suntem in faza de accelerare a acestei legi, lucram la textul legii in prezent", a declarat ministrul Ritli, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca apar noutati in noul text al legii si anume ca ar urma sa poata fi facute asigurari suplimentare de sanatate la Casele de sanatate de stat. Totodata, asiguratul va fi obligat sa-si faca asigurarea publica de sanatate si va putea opta pentru asigurare privata de sanatate.

Ritli Ladislau a mai explicat ca se lucreaza la revizuirea pachetului de baza de sanatate care va avea ca efect eficientizarea costurilor si a finantarilor serviciilor de sanatate in favoarea pacientului.

Potrivit ministrului, nu a fost scos niciun medicament din lista, dar se are in vedere reglementarea mai ferma a atribuirii medicamentelor scumpe si se discuta despre accesul la medicamentele foarte scumpe.

Intrebat despre impactul inchiderii celor 67 de spitale, ministrul Ritli a spus ca a fost o masura buna, ca banii economisiti au ramas in sistem si au fost dati in spitalele performante, iar angajatii au fost transferati in alte spitale si nu au ramas fara locuri de munca.

"Spitalele inchise nu erau spitale, numai pe firma scria spital. Pacientii stateau doar din motive sociale. [...] Masura a fost dureroasa dar o analiza profunda arata ca a fost o masura absolut necesara", a afirmat ministrul Sanatatii.

Troica FMI-CE-BM a convenit cu autoritatile romane ca noua propunere pentru reforma sistemului de sanatate sa fie gata pana in iunie, iar pana la inceputul toamnei sa fie dezbatuta public, a declarat seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, in februarie 2012, pentru HotNews.ro. Pana atunci, FMI a cerut Guvernului cateva modificari punctuale ale legislatiei: corectarea legislatiei privind co-plata si taxa de claw-back.

"Am cerut Ministerului Sanatatii sa lucreze la un nou proiect de reforme cuprinzatoare care sa se refere la ingrijorarile si preocuparile populatiei si sa aiba o perioada extinsa de consultari publice in acest sens. Nu trebuie sa se arunce cu capul inainte, trebuie sa fie sigur ca publicul este de acord. Deci le vom acorda alte sase luni pentru aceasta. Intre timp, am cazut de acord asupra unor masuri pe termen scurt, care sa vizeze unele probleme din sistem."