Manifestarile antiromanesti din ultima vreme, de la Chisinau, sustinute de fortele de stanga, sunt "gresite" si "regretabile", considera ambasadorul moldovean Iurie Renita. El a subliniat insa, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca dominanta este optiunea proeuropeana, in ciuda sondajelor care ii arata pe comunisti in topul preferintelor electoratului. ​

Ambasadorul Iurie Renita la HotNews.roFoto: Hotnews

Vezi in articol ce spune ambasadorul Renita despre relatia bilaterala, relatiile economice si problema transnisteana:

In ultimele saptamani la Chisinau au avut loc diferite manifestari antiromanesti, sustinute de forte de stanga. In plus, un sondaj, GeoPol, situeaza comunistii pe primul loc in preferintele electoratului, la aproape 40%.

  • Indiferent de rezultatele sondajelor care se fac la Chisinau, va asigur ca dominanta este optiunea pro-europeana a R. Moldova. Poate ca pe parcursul ultimului an aceasta a mai oscilat, dar nu in masura in care sa devina una minoritara, in niciun caz.
  • In privinta sondajelor n-as vrea sa-mi dau cu parerea, mult mai indicat ar fi sa o faca analistii politici sau expertii pe domeniu. Certitudinea e optiunea pro-europeana si mi-as dori foarte mult ca ea sa devina si una ireversibila.
  • Este extrem de important ca indiferent de miscarile de pe esichierul politic, de situatia politica interna, ca acest obiectiv – procesul de integrare europeana – sa devina un proces ireversibil. Si orice partid aflat la guvernare sa realizeze acest deziderat strategic.
  • Referitor la unele manifestari la care ati facut dvs. referire, R. Moldova - fiind un stat democratic - ofera posibilitatea tuturor cetatenilor sa-si exprime liber optiunile politice.
  • N-as accepta abordarile in care se fac referiri la unele aspecte etnice. O abordare, ziceati, de sentimente antiromanesti. Cred ca se procedeaza gresit atunci cand asemenea sentimente se manifesta, deoarece Romania manifesta in permanenta un sprijin constant pentru R. Moldova. 
  • Nu consider ca ar exista motive. Opinii diferite pot exista, indiferent ce e la Bucuresti, ce e la Chisinau, dar nu este un motiv de a pedala, de a avansa pe niste sentimente care nu-si au loc intr-o conjunctura si niste circumstante europene. Uniunea Europeana are cu totul alte valori.
  • Faptul ca ele se mai manifesta pe alocuri sunt regretabile, indiferent daca e vorba de abordarile privind Romania sau oarecare alta tara. Cred ca ar trebui sa avem in egala masura respect pentru fiecare tara. Si cand e vorba de Romania mai vorbim si de Uniunea Europeana, e vorba totusi de o abordare vizavi de Uniunea Europena, Romania, evident, fiind parte a Uniunii Europene.

Despre ignoranta romanilor fata de R. Moldova si moldoveni - un studiu Soros de anul trecut indica faptul ca mai mult de jumătate dintre români se declară dezinteresaţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, în timp ce doar 11 la sută dintre ei consideră că sunt bine sau foarte bine informaţi în legătură cu evenimentele care au loc în statul de peste Prut.

  • Evident, mi-as dori foarte mult ca R. Moldova sa fie mult mai bine cunoscuta de catre cetatenii Romaniei. Un studiu mai recent, cred ca de anul trecut, indica niste cifre sa le zic cam referitoare la cunoasterea R. Moldova de catre cetatenii romani.
  • Dar indiferent, dincolo de aceste cifre, credem ca exista suficiente posibilitati ca cetatenii, businessmenii, dar si turistii romani sa vina mai des in R. Moldova.
  • Si ziceati ca ar trebui, da, intr-adevar sa fim si noi mai insistenti, cei de la Chisinau. Structurile abilitate de promovare a valorilor culturale, turistice din R. Moldova sa oferim mai multe motive, evident.

Despre supararea premierului Filat pe ambasadorul Marius Lazurca si relatia bilaterala

Ambasadorul roman Marius Lazurca a declarat, intr-un interviu pentru ziarul Timpul din R. Moldova, ca predarea istoriei romanilor si gazoductul Iasi-Ungheni sunt, pentru Romania, teme strategice. Aceasta declaratie a avut o replica dura din partea premierului Vlad Filat: "As vrea sa spun, cum ambasadorul nostru la Bucureşti să vină să dea calificări unor miniştri care lucrează în Guvernul României", a spus Filat, suparat ca Lazurca ar fi stabilit niste prioritati pentru guvernul moldovean. Ce l-a suparat pe Vlad Filat atat de tare de a avut aceasta replica taioasa?

  • Nu cunosc faptul ca domnul prim-ministru ar fi suparat pe domnul ambasador Lazurca. Cunosc ca intre ei exista o foarte buna colaborare.
  • Alte aspecte vizavi de momentul la care v-ati referit dvs. imi depasesc mandatul, dar si ca informatie sigura, ce s-a intamplat.
  • In contextul in care v-ati referit dvs, dupa mine, este cu adevarat extrem de important sa plasam adevarul istoric, istoria adevarata, iata ce este – dupa mine - extrem de important, ca in multe cazuri continutul manualelor era unul denaturat. Indiferent de istoria pe care am parcurs-o, ne convine, sau nu ne convine, daca ne convine politic sau nu, nu conteaza. Continutul manualelor, trebuie sa exprime o istorie autentica, adevarata. Alte aspecte, ziceam, ma depasesc.

Despre folosirea celor 100 de milioane de euro ajutor din partea Romaniei si modul in care au ajuns banii in Moldova:

  • Va asigur ca ambele tari si-au dorit si isi doresc foarte mult sa fie valorificata aceasta suma. Dar pentru valorificarea cat mai eficienta e necesara si parcurgerea unor proceduri.
  • Vedeti ca realitatile ne obliga sa intervenim pe acordul respectiv si au fost semnate doua protocoale aditionale care l-au ajustat la noile realitati. Au intervenit inundatiile si exprimam toata gratitudinea statului roman pentru modul in care a intervenit si a ajutat cetatenii Republicii Moldova. Cu adevarat a fost un gest fratesc si apreciem enorm de mult.
  • Deci a fost necesar sa intervenim pe cale legala. Mai recent, a fost ratificat chiar saptamana trecuta, si ne bucuram foarte mult de acest fapt, protocolul aditional numarul doi care ne ofera posibilitatea sa valorificam banii necesari pentru realizarea si implementarea proiectului gazoductului Iasi-Ungheni. Deci sunt necesare etape legale pe care nu le putem omite in proces. De aceea n-as zice ca a existat o expectativa de la Chisinau, sau viceversa, de la Bucuresti. Au fost necesare eforturi comune si in mare parte ele au reusit.
  • (...) La finele anului curent urmeaza sa finalizam implementarea acestui proiect al gazoductului. Intotdeauna este loc pentru mai bine, va asigur, dar relatiile bilaterale si valorificarea celor 100 de milioane decurg conform proiectelor acordului.
  • Stiti ca urmeaza iarasi sa-l mai ajustam, sa mai fie si un al treilea protocol aditional. E vorba de mediu si aici, prin intermediul ministerelor de resort de la Bucuresti si de la Chisinau, vom proceda la proiectele “Casa verde”. E vorba de reabilitarea termica a institutiilor de invatamant din R.Moldova si a institutiilor sociale.
  • Deci, este axarea pe niste proiecte extrem de concrete. Dincolo de proiectele cu gazoductul, cu racordarea la retele electrice romanesti si cele ale UE, vine un alt protocol care ne ajuta sa realizam niste obiective absolut necesare in R. Moldova.
  • (...) Evident vor fi si alte proiecte, dar la origine stiti foarte bine ca acordul respectiv prevedea asistenta in domeniul infrastructurii institutiilor de invatamant educationale sub toate aspectele. E vorba de drumuri, de reabilitarea drumurilor, e tocmai la ceea ce se procedeaza.
  • Trebuie sa recunoastem ca ar fi fost necesar si de la Chisinau sa se vina cu proiecte foarte concrete. De altfel, la sedinta de la Iasi, domnul premier Filat a facut o remarca – dupa mine – extrem de importanta, ca la Chisinau au fost adunate atatea proiecte, deja urmare a acestui acord, care intrec de 4-5 ori suma disponibila. Deci e foarte bine ca am reusit sa stabilim proiectele prioritare. Si aici am mentionat gazoductul, retelele electrice, reabilitarea termica a institutiilor si alte proiecte, computerizarea scolilor si alte proiecte de domenii prioritare, de stringent necesitate in R. Moldova.
  • Evident pe agenda bilaterala figureaza si multe alte proiecte in domeniul educatiei, in domeniul sanatatii, dar cred ca e bine sa avansam de moment pe aceste proiecte. Ele ne vor ajuta enorm de mult as zice sa diminuam dependenta noastra excesiva vizavi de o sursa. Ma refer aici la gaze si energia electrica.

Despre solutionarea crizei politice la Chisinau si sfarsitul expectativei la Bucuresti

  • Ei bine, trebuie sa recunosc ca obiectivele la care m-am referit anterior au figurat pe agenda in permanenta. In ce masura alegerea presedintelui a influentat realizarea lor, mi-e greu sa apreciez. Nu exclud ca poate au existat unele momente care ar fi putut sa influenteze.
  • Dar, oricum, alegerea presedintelui vine sa consolideze aceasta dimensiune de abordare pragmatic prin faptul ca domnul presedinte Timofti si-a asumat programul de guvernare al Aliantei, prin care sunt stabilite obiectivele strategice in domeniul politicii externe, inclusiv pe bilateral si multilateral, inclusiv cu Romania.
  • Domnia sa, prin acest angajament vine sa consolideze si sa extinda aceasta colaborare si e bine ca am finalizat constituirea tuturor structurilor statale si avem toata posibilitatea, avem cadrul cel mai propice si oportun pentru a purcede de o maniera si mai concreta si eficienta a valorificarii cadrului benefic bilateral pe care-l parcurgem.

Despre relatiile economice Romania-R. Moldova

Problema transnistreana

Pe 17 – 18 aprilie va avea loc la Viena o noua runda de negocieri in formatul 5+2, iar Tiraspolul a anuntat ca teme pe agenda cooperarea economica, circulatia cetatenilor si a marfurilor, probleme de transport si de comunicatii.

  • Faptul ca ne-am dori poate o agenda mult mai consistenta, cu mai multe chestiuni incluse, e firesc. Dar pornim de la niste realitati. Atunci cand in situatia anterioara au fost blocate, in general, orice discutii, am purces odata cu schimbarea situatiei locale din regiunea respectiva la niste actiuni foarte concrete. Actiuni care au un impact direct asupra cetatenilor. Faptul ca restabilim circulatia feroviara, deblocam poate si comunicatiile mobile si alte actiuni, sunt argumentele cele mai concludente ale disponibilitatii Chisinaului de a solutiona toate chestiunile controversate in discutia cu Tiraspolul.
  • Cred ca e corect ca procedam de o maniera in care aspectele concrete de moment prevaleaza. Vor urma si cele politice, evident. Nu e cazul sa ne asteptam intr-o saptamana sau intr-o luna a le rezolva. Ne-am fi dorit foarte mult, dar haideti sa fim realisti si gradual sa avansam. Vom ajunge si la aspectele politice, evident, criteriile de baza si argumentul cel mai concludent fiind mecanismul si formatul 5+2.
  • In baza acestui mecanism urmeaza a fi adoptate deciziile finale pentru solutionarea, imi vine foarte greu de fiecare data sa zic conflictului, sa zic chestiunii transnistrene. Deoarece, o dovada in plus, la nivelul populatiei, la nivelul oamenilor de rand exista o perfecta comunicare. Nu putem zice ca e un conflict clasic care intruneste conditiile generate de varii motive, etnice, religioase. Nu exista, nu exista. Exista altceva, dar pana ajungem atunci cred ca e bine sa ne solutionam si sa apropiem acele doua maluri prin masuri de incredere.
  • Poate anterior nu le-a fost acordata suficienta atentie masurilor de incredere, de a apropia oamenii de ambele maluri ale Nistrului, prin activitati comune, prin diverse actiuni, prin oferirea unor facilitati, ceea ce face de altfel guvernul de la Chisinau. Uitati-va ca sunt eliminate diverse bariere fiscale, de control la asa-numita frontiera. Deci cred ca e bine cum procedam si e necesar sa avansam.
  • Vor urma si aspectele politice. Ele sunt mai dificile, dar haideti sa ne axam pe subiecte care pot fi rezolvate pe moment.

Despre o integrare in UE a Moldovei, fara regiunea transnistreana

  • Pornim de la o realitate. Regiunea transnistreana este parte integranta, incontesabil, a R. Moldova. Faptul ca in dialogul nostru – de altfel foarte consistent si fructuos cu UE – oarecum subiectul nu este momentan discutat, e abordarea corecta atat de la Chisinau, cat si de la Bruxelles.
  • Speram foarte mult ca intre timp, vom indentifica si o solutie, ne dorim un dialog gradual cu UE, in cadrul formatului 5+2 cu identificarea unei solutii finale pentru chestiunea transnistreana. Ne dorim cat mai repede sa decurga ambele procese, sa identificam solutia si sa venim in etapa finala de negociere cu UE cu o tara reintregita.

Despre numirea lui Rogozin negociator rus pe problema transnistreana

  • In ce ma priveste pot sa va spun ce mesaj ne-am dori noi sa transmitem reprezentantului, dar si Federatiei Ruse. Ne dorim ca desemnarea reprezentantului sa contribuie la o ameliorare si la o revigorare a dialogului cu R. Moldova si pe subiectele ce tin de regiunea transnistreana a R. Moldova.
  • N-as risca sa anticipez unele concluzii, sper foarte mult si ne dorim mult ca desemnarea noului reprezentant, indiferent de abordarile care s-au facut si in presa internationala si locala nationala, si de la Bucuresti, ne dorim ca acest reprezentant sa activeze de o maniera in care respectul reciproc si activitatea cu strictete in cadrul principiilor dreptului international sa prevaleze.
  • Iata care sunt doleantele noastre si ceea ce asteptam cu sinceritate de la Federatia Rusa ca sa avansam in dialogul vizavi de chestiunea transnistreana.