Fostul spital din Plopeni, Prahova, dat in folosinta gratuita unei firme private la o luna dupa inchidere

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2012, 13:53 Actualitate | Esenţial


Fostul spital din Plopeni (Prahova), inchis in aprilie 2011, s-a redeschis dupa o luna, sub forma de clinica privata. Administratia locala a dat spre inchiriere peste 1.500 de metri patrati, impreuna cu dotarile, dar firma privata nu plateste de fapt niciun ban catre bugetul local, relateaza Mediafax.

Centrul de sanatate din orasul Plopeni, judetul Prahova, inchis prin decizie a Ministerului Sanatatii, la 1 aprilie 2011, a fost inchiriat unei firme, Dentirad Hospital SRL, care a inceput sa functioneze in spatiul fostului spital la doar o luna de la inchiderea acestuia, sub forma unei clinici private.

In orasul Plopeni sunt inregistrate doua societati comerciale cu raspundere limitata a caror denumire include "Dentirad" si care au actionari comuni.

Astfel, una dintre firme este "Clinica Medicala Dentirad SRL", inmatriculata la Registrul Comertului in anul 1993, care desfasoara activitati de asistenta stomatologica si care, in anul 2010, a avut, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, 23 de angajati.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, aceasta firma este detinuta in parti egale de Draghici Mircea Stelian si de Draghici Ana. Mircea Draghici este medic stomatolog, membru al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, iar Ana Draghici este mama sa, si ea medic stomatolog.

A doua firma este Dentirad Hospital SRL, cu adresa in Plopeni, pe aceeasi strada pe care este situata cladirea fostului centru de sanatate. Aceasta firma a fost inregistrata la data de 20 decembrie 2010, iar actionari in firma, tot cu parti egale, sunt Draghici Mircea Stelian, Draghici Ana si Gadiuta Mariana.

Potrivit unor hotarari ale Consiliului Local Plopeni postate pe site-ul administratiei locale, insa nestampilate si nesemnate, la sfarsitul lunii aprilie 2011 CL Plopeni a aprobat inchirierea prin licitatie a unei suprafete de peste 1.500 de metri patrati, care reprezinta demisolul si parterul fostului spital din localitate. Contractul de inchiriere urma sa fie semnat, potrivit hotararii adoptate la nici o luna de la inchiderea spitalului, pentru o perioada de cinci ani.

O luna mai tarziu, acelasi Consiliu Local aproba o alta hotarare care o modifica pe prima si care prevede inchirierea suprafetei de 1.500 de metri patrati impreuna cu toata "dotarea aferenta acestui spatiu pentru activitati medicale si activitati conexe actului medical, conform inventarului anexa".

Inventarul anexa nu este insa public, iar primarul din Plopeni a refuzat ca puna la dispozitie documentele semnate intre administratia locala si firma Dentirad, care a deschis clinica de la Plopeni.

In vara anului trecut, directorul de la acea vreme al Directiei de Sanatate Publica Prahova, Cristian Vintilescu, anunta ca in fostul centru de sanatate Plopeni firma Dentirad va deschide al doilea spital particular din Prahova. Intre timp, spitalul nu s-a deschis, ci functioneaza doar sub forma de clinica medicala cu camera de garda.

Printre medicii care profeseaza acum acolo se numara fostul manager al spitalului de stat, medicul Mihai Baican, care acorda consultatii de medicina sportiva contra sumei de 80 de lei.

De la semnarea contractului de inchiriere cu firma Dentirad, primarul Dragos Nita refuza sa dea orice detalii despre contractul de inchiriere si spune ca va face publice toate datele dupa ce va obtine de la Ministerul Sanatatii avizele necesare functionarii unitatii ca spital privat.

"Sa luati anumite avize de la minister pentru functionarea unui spital nu stiti mecanismul, da? Si atunci va rog frumos sa ma lasati pe mine sa le fac in liniste, cand va fi totul gata atunci vom face public totul. Deci pana nu rezolv totul, nu o sa dau niciun fel de informatie, nici cand am luat avizul de la Ministerul Sanatatii", este raspunsul dat de primarul Dragos Nita la intrebarile corespondentului Mediafax legate de spitalul de la Plopeni.

Surse din administratia locala sustin ca firma Dentirad, care a deschis clinica medicala privata in fostul spital, nu plateste niciun ban la bugetul local, intrucat a fost scutita de chirie.

Potrivit contractului incheiat intre orasul Plopeni si SC Dentirad Hospital SRL la data de 16 mai 2011, SC Dentirad Hospital SRL inchiriaza pentru o perioada de cinci ani, incepand cu 17 mai 2011, suprafata de 1.539,21 de metri patrati la pretul de 8 lei metrul patrat pe luna, chiria lunara fiind astfel de 12.313,68 lei. In plus, contractul prevede ca autoritatile locale, in calitate de locator, se obliga sa permita firmei Dentirad, in calitate de locatar, "accesul neingradit la toate utilitatile incorporate in imobil, anexe acestuia sau conexe necesare functionarii dotarilor si desfasurarii activitatilor locatarului, inclusiv accesul neingradit pe terenul afferent imobilului (5.300 metri patrati)".

Conform contractului, suprafata este inchiriata "impreuna cu dotarea aferenta acestuia, conform inventarului existent anexat pentru activitati medicale, fara a fi excluse activitatile conexe necesare functionarii".

Acelasi contract are urmatoarea prevedere: "In vederea efectuarii investitiilor majore impuse de autorizarea activitatii medicale specifice de spital, locatorul acorda un termen de gratie de sase luni pentru plata chiriei".

Conform unor surse din administratia locala, termenul de gratie de sase luni a fost ulterior prelungit cu inca sase luni.

Primarul orasului Plopeni, Dragos Nita, da explicatii care se contrazic, insa recunoaste ca firma Dentirad este scutita de plata chiriei, de fiecare data motivele invocate fiind altele.

"Astfel, luni, 2 aprilie, primarul Dragos Nita (PDL), aflat la Ploiesti, a declarat corespondentului MEDIAFAX, raspunzand unei intrebari, ca firma Dentirad nu a platit timp de sase luni chiria aferenta spatiului, al carei cuantum este, conform declaratiilor primarului, de aproximativ 18.000 de lei lunar. Nita a precizat ca nu este vorba despre o scutire de la plata chiriei, ci despre o "reesalonare de plata, pana cand vor incheia contract cu CAS".

O zi mai tarziu, in cadrul unei discutii purtate la Plopeni, in sediul Primariei, Dragos Nita a declarat ca firma Dentirad beneficiaza de o scutire de la plata chiriei pentru o perioada de un an, prin hotarare a Consiliului Local. Dar hotararea nu este publica. Intrebat de ce aceasta societate privata nu plateste niciun ban catre bugetul local de la care a inchiriat 1.500 de metri patrati si dotarea aferenta acestui spatiu, Nita a raspuns: "Pentru ca acolo se fac investitii".

In plus, primarul spune ca a convenit cu clinica Dentirad ca, in schimbul scutirii de la plata chiriei, clinica sa asigure linie de garda "permanenta si gratuita" in incinta fostului spital.

"Clinica functioneaza acolo din mai anul trecut. (¬) Mi-au facut garda permanenta atata timp gratuit, nu m-a costat niciun ban", spune primarul.

Programul afisat pe usa de la intrarea in spital arata insa ca, pentru pacienti, camera de garda este deschisa doar de dimineata pana la ora 20.00 de luni pana vineri si pana la ora 18.00 sambata si duminica.

In ceea ce priveste gratuitatea, in momentul in care primarului i s-a adus la cunostinta ca reporterul s-a prezentat la camera de garda invocand o problema medicala de urgenta si i sau cerut 50 de lei daca este din Plopeni si 60 de lei daca este din afara orasului, reactia sa a fost: "Sunt curios¬.".

Intrebat daca pacientii care se prezinta la clinica mediala la care este actionar si care functioneaza in fostul centru de sanatate Plopeni platesc pentru servicii medicale, actionarul Mircea Draghici a declarat: "Platesc coplata oficiala, daca am nevoie de coplata", precizand ca are contract cu CJAS pentru clinica medicala, dar nu pentru spital.

Potrivit unor surse din administratia locala, Clinica Dentirad ar avea contracte de medicina muncii cu cele mai multe dintre societatile care tin de administratia locala, respectiv cu Primaria Plopeni, cu Servicii Edilitare Plopeni, cu Serviciul Public de Gospodarire Comunala si Directia de Servicii Comunitare de Utilitate Publica, cele trei servicii aflandu-se in subordinea primariei.

Contactat telefonic si intrebat cum comenteaza situatia spitalului din Plopeni, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat: ¬M-am opus si am cerut ca spitalul sa ramana public, avand in vedere situatia sociala grea de acolo, avand in vedere ca in ultimii ani 20 000 de oameni au ramas fara serviciu, dupa inchiderea Uzinei Mecanice Plopeni. Insa Consiliul Local, in frunte cu primarul, a decis deschiderea unui spital privat intr-unul dintre cele mai sarace orase din judetul Prahova. Nu am ce sa le fac. Sunt aranjamente facute pe plan local, intr-un oras foarte sarac".

In nota de fundamentare la Hotararea Guvernului nr. 28/2012 privind desfiintarea unor unitati sanitare publice cu paturi pentru care managementul asistentei medicale a fost transferat catre autoritatile administratiei publice locale din judetele Prahova si Buzau se arata, referitor la fostul centru de sanatate Plopeni, ca in anul 2010 acesta a fost preluat in administrare de autoritatile locale si ca un mai tarziu Consiliul Local Plopeni a hotarat prin HCL nr. 101/2011 desfiintarea Centrului de Sanatate Plopeni, iar ulterior acelasi consiliu local "nu si-a exprimat acordul cu privire la transformarea unitatilor sanitare in camine pentru persoane varstnice, ceea ce a atras lipsa finantarii acestor unitati sanitare¬.

Acelasi document prevede ca acele componente ale bazei materiale a Centrului de Sanatate Plopeni, achizitionate cu finantare de la bugetul de stat sau cu credite externe garantate de Guvern si celelalte componente ale bazei materiale, inclusiv stocurile de medicamente, materiale sanitare si alimente, care se afla in administrarea Centrului de Sanatate Plopeni, sa fie redistribuite, prin protocol de predare-preluare, Spitalului de Pneumoftiziologie Drajna, Spitalului Orasenesc Sinaia, Spitalului Orasenesc Baicoi si Spitalului Orasenesc Valenii de Munte.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8227 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  West (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:15)

  Horia [anonim]

  Prahova e Vestul Salbatic, stapanit de familia Anastase. DNA, ceva?
 • +7 (7 voturi)    
  si cine este de vina?! (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:23)

  Cristian Ioan [anonim]

  la nivelul tarii, sau chiar la nivelul Capitalei, oras cu peste 3 milioane de lcouitori, responsabilitatea se dilueaza. Dar Plopeni este un oras MIC. Deci nu se poate zice "Primarul este de vina" sau "Consilul local e cel care a luat decizia", acolo Consiliul se confunda cu cetatenii! Asa ca nu are sens afirmatia presedintelui CJ prahova cum ca "... Consiliul Local, in frunte cu primarul, a decis deschiderea unui spital privat intr-unul dintre cele mai sarace orase din judetul Prahova." ca doar Presedintele si Consiliul nu sunt invadatori extraterestri, nu sunt ocupanti veniti cu armata de tancuri, ci pur si simplu, alesii oamenilor de acolo! Este ca si cum eu ma pling de ce face mina mea stinga sau piciorul drept ...
  • +5 (5 voturi)    
   Corect (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:35)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Ioan

   Si daca te plangi inseamna ca ai Parkinson, asa cum este intreg sistemul din RO :)
 • 0 (8 voturi)    
  Bravo Base! (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:25)

  caius [anonim]

  Nu te lasa. Reformeaza sistemul de sanatate. Lacustele portocalii reformeaza zi si noapte.
 • +7 (7 voturi)    
  Generalizare (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:26)

  gorjean [anonim]

  Situatia va fi in curand generalizata. Pronbabil asta s-a si urmarit. Vedem saptamanal la telervizor medioatizatul caz al spitalului din Bumbesti Jiu. Inainte de inchidere s-a dotat cu tehnica medicala de varf. Acum se spune ca se dau adevarate lupte intre grupuri de interese de pe plan local pentru a pune mana pe tot ce este acolo.
 • -2 (4 voturi)    
  da și nu (Vineri, 6 aprilie 2012, 15:22)

  andrei [anonim]

  Ok. Nu e bine că s-a dat gratis. Dar eu zic că e bine dacă acolo e o clinică și se va face spital. Fie și camera lor de gardă tot e mai mult decât nimic. Acum, deși nu prea sunt cămine de bătrâni nu văd de ce asta ar fi fost alternativa neapărat mai bună. Iar faptul că firma are contracte de medicina muncii cu multe instituții din oraș nu cred că, la prima vedere, este ciudat că doar în Plopeni că cam îndoiesc să mai fie și alte firme de felul ăsta. Singura problemă ar fi să fie ilegale.
  • -1 (1 vot)    
   ura si prostie = postac (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:11)

   curios [anonim] i-a raspuns lui andrei

   nu vorbesc de tine Andrei, ba din contra. Faptul ca Plopeni a dat scutire de taxe pt. un an e normal (Tariceanu promite acelasi lucru in sect.2 Buc si nu -s-a gadilat niciun postac). AOAR cere scutire de taxe de CINCI ani pt. investitii in domeniul medical. (si nu zbiara postacii) Cladirea, asa cum este, trebuie intretinuta si asta costa (dar postacii nu stiu). SI parca tot latrinele aratau acum vreo doi ani ce dezatsru era la Plopeni, acum rezulta ca era o bijuterie?
 • -2 (4 voturi)    
  Mai bine asa decat sa inchida spitalul (Vineri, 6 aprilie 2012, 16:21)

  Mircea [anonim]

  Avand in vedere ca este o zona saraca si contirbutiile la bugetul local sunt foarte mici cred ca orice tip de investitie este bine venita in Plopeni. Eu cred ca primarul trebuie sa incurajeze investitiile si sa incerce sa imbunatateasca conditiile de viata din oras, ca doar de asta l-au votat oamenii.

  Faptul ca se incearca resuscitarea vechiului spital nu poate sa fie decat un lucru bun pentru cetateni si pentru primarie(o parte din taxe se duc tot la primarie).
 • +3 (5 voturi)    
  caz concret (Vineri, 6 aprilie 2012, 16:28)

  cet23 [anonim]

  Caz concret cunoscut de mine. Si voi relata doar ceea ce stiu sigur, nu speculatii sau banuieli.
  Un orasel dintr-un judet oarecare, n-are sens sa dau nume, ca oricum nu ajuta la nimic. In acel orasel (recent declarat oras, pana atunci comuna), s-a infiintat un spital inainte de primul razboi mondial. Acel spital a supravietuit celor doua razboaie mondiale si perioadei comuniste (cand a inflorit), si a funtionat fara intrerupere.... pana anul trecut, cand a fost inchis, desi avea pacienti destui si aparatura medicala de ultima generatie (stiu, pare ciudat in Romania, dar acel spital de provincie era foarte dotat!). Cica nu e rentabil. L=au inchis si au pus lacatul pe el.
  La cateva luni, nu multe, oficial, au aparut doua firme private care vor sa-l redeschida. Treaba e sigura, doar ca inca se lupta intre ele. Dar au asigurari ca, indiferent ce firma va castiga, va avea contract cu casa de asigurari de sanatate.
  Deci, ca sa recapitulez: Un spital de stat care a functionat fara intrerupere peste 120 de ani, inchis ca nu mai e rentabil. Odata cu privatizarea lui, brusc devine rentabil si statul (prin casa de asigurari de sanatate) e de acord sa reia finantarea lui. Daca e privat!
  Ghici ciuperca care a fost interesul cu inchiderea spitalelor! ;) Dar noi oricum nu putem face nimic, decat sa scriem comentarii inutile pe forumuri....
  • -1 (1 vot)    
   fa-ma sa inteleg! (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:15)

   precaut [anonim] i-a raspuns lui cet23

   spital de oras MIC. Aveati neurochirurgie? dar chirurgie cardiaca? dar TAC, RMN etc? dar urgenta UPU 24/7? daca da, erau si medici primari la toate specialitatile? tot 24 de ore? daca da, atunci cheltuiala totala a spitaluluii, per cap de locuitor era URIASA (mai mare decat in resedinta de judet)! si pt. ca impozitele tale nu acopera aceasta cheltuiala, sa-i punem pistolul in frunte altui orasel mic, sa plateasca pt. tine. SI daca acel orasel NU VREA? Ghici ciuperca!
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:32)

  traian basescu [anonim]

  nu inteleg ce va agitati atita, mie mi se pare ca totul e in regula. traiasca reforma sanatatii!
  (ho ho ho!)
 • 0 (0 voturi)    
  articol extins (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:15)

  apocalipsa [anonim]

  Ar fi bine sa fie informati cititorii si cine e Draghici.
  Deci conform http://ro.linkedin.com/pub/mircea-draghici/44/193/b98 avem "Chairman of the Board and Owner
  Dentirad Hospital Group
  December 2010 – Present (1 year 5 months) Prahova County, Romania
  CEO and Owner
  Sunrise Medical Clinic
  September 2005 – Present (6 years 8 months) Prahova County, Romania
  CEO and Owner
  Clinica Medicala Dentirad
  January 2000 – Present (12 years 4 months) Prahova County, Romania".
  Un tip sarac nu-i asa? ... Owner
  Sa vedem mai departe http://www.republicanul.ro/index.php?act=show&id=articolel&ids=1058 suma investita la o singura locatie - "Dr Mircea Drăghici şi Mariana Gîdiuţă, 1,3 milioane de euro într-un sediu modern, situat în cartierul Albert (str. Republicii nr. 301)",Sau poza la http://www.republicanul.ro/newspics/201026154702largeS7305216.JPG
  Cum poate sa plateasca oare chirie la Plopeni cind a
  strins si ultimul banut si ia investit impreuna cu sotia sa( mama nu e medic stomatolog).
  Ar fi bun totusi un articol despre firmele ce constitue Dentirad Hospital Group.Dar asta e o alta poveste...
  • 0 (0 voturi)    
   lista firme pentru curiosi (Vineri, 6 aprilie 2012, 18:37)

   armaghedon [anonim] i-a raspuns lui apocalipsa

   Spital Plopeni; Clinica Plopeni; Clinica Sunrise; Clinica Stomatologie; Clinica Ginecologie; Clinica Timken; Clinica Goruna; Clinica Brazi; Clinica Urlati; Clinica Ceptura; Laborator Clinic

   Ar mai ramine de investigat cate au autorizatie sanitara de functionare de la DSP Prahova sau alte acte . Niciuna - nu ne incurcam cu astea
 • 0 (0 voturi)    
  camera de garda.. (Vineri, 13 aprilie 2012, 16:34)

  plopenar [anonim]

  nu este gratis. o injectie costa 5 lei daca te duci cu seringa si medicamentele. altfel costa 10 lei
 • 0 (0 voturi)    
  prostii (Joi, 13 decembrie 2012, 9:25)

  cata [anonim]

  daca te duceai la spitalul judetean cat p[lateai sa-ti faca o injectie....esti cumva platitor de impozite la stat sau esti doar o capusa care sta acasa si asteapta sa ia pensia peste 30 ani de uni ca mine care muncesc sa plateasca cotizatiile la stat...dupa mine toate spitalele ar trebui privatizate ca sa avem si noi o viata cat mai buna in ele....
 • 0 (0 voturi)    
  ptr necunoscatori (Joi, 13 decembrie 2012, 9:35)

  cata [anonim]

  mariana gadiuta si mircea draghici ar trebui sa investeasca si in spitalul de pediatrie petrolu ptr ca este intr-o situatie deplorabila ....eu unul nu mi-as duce copii acolo...este o infectie si egrasie si etc..dc consiliul judetean nu face nimic in privinta asta...daca nu poate si nu are bani sa-l dea la cineva capabil...si politia ar trebui sa se autosesizeze ptr cati bani iau doctori si asistentele de acolo efectiv degeaba ptr ca vi de acasa cu totul:medicamente mancare etc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by