Politia britanica avertizeaza cetatenii sa fie extrem de vigilenti fata de bandele de infractori, in special romani, care fura milioane de euro din bancomate, prezentand cateva recomandari in documentarul intitulat Fraud Squad, difuzat joi seara de postul de televiziune ITV, noteaza Mediafax.

"Adevarul este ca 92% din toate fraudele cu bancomate din aceasta tara sunt comise de romani. Comunitati si grupari foarte, foarte stranse", sustine politia.

Echipa care a realizat documentarul a insotit politia intr-o operatiune sub acoperire pentru a vedea cum trateaza agentii aceasta problema din ce in ce mai mare, bandele folosind metode tot mai sofisticate si mai variate pentru fraudele la bancomate.

Politistii le recomanda cetatenilor sa isi puna banii si cardul intr-un loc sigur inainte de a pleca de la ATM, sa distruga cu atentie chitanta oferita de aparat, sa nu foloseasca bancomatul daca observa ceva neobisnuit in legatura cu acesta sau semne de interventie si sa anunte banca imediat ce este posibil.

De asemenea, cetatenii sunt sfatuiti sa acopere cu o mana tastatura in timp ce tasteaza codul PIN pentru ca pot fi camere ascunse instalate de infractori deasupra tastaturii, sa nu se lase distrasi si sa fie deosebit de atenti la strainii "binevoitori" care incearca sa le distraga atentia sau se ofera sa ii ajute.

Infractorii instaleaza deseori dispozitive in ATM pentru a retine cardurile. Astfel ca politistii ii sfatuiesc pe utilizatori sa anunte banca emitenta imediat in cazul in care cardul a fost retinut de ATM si sa se asigure ca au in telefon un numar de contact la care pot suna 24 de ore din 24.

Furturile comise prin fraude asupra ATM-urilor se ridica la peste doua milioane de euro pe luna, potrivit politiei, iar infractorii, in cea mai mare parte romani, trimit aceste sume de bani catre tara de origine, respectiv Romania.