Cifra de scolarizare pentru invatamantul profesional si tehnic ce va incepe in aceasta toamna este de 20.000 de locuri, a anuntat ministrul Educatiei, Catalin Baba, in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a precizat ca Guvernul va asigura o bursa de 180 de lei pentru fiecare elev care se va inscrie la invatamantul profesional si ca proiectul hotararii de guvern privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2012-2013 este supus dezbaterii publice.

In ce priveste universitatile, noutatea este finantarea pe baza de granturi si o cifra de scolarizare acoperita de un numar de 45.000 de granturi. "Ce aduce nou in invatamantul superior este finantarea pe baza de granturi. Nu se mai finanteaza studentii ca pana acum, ci este o finantare pe baza de granturi", a declarat ministrul. Acesta a explicat ca granturile se acorda pe toata perioada ciclului de studii si ca granturile pot fi fractionate la decizia universitatilor, in conditiile respectarii capacitatii de scolarizare.

"Socotind ca un grant de studiu ar fi pentru un student echivalent in jur de 4.000 de lei,universitatea poate sa decida in temeiul autonomiei universitare sa acorde un numar de granturi complete (adica studentii primiti pe aceste locuri nu trebuie sa plateasca nicio taxa) sau poate sa decida sa fractioneze acest grant. Adica studentul sa plateasca 1.000 lei, de exemplu, si universitatea restul de 3.000. Banii care nu sunt consumati complet sunt adunati pentru a da noi granturi de studii, iar universitatea are deplina libertate sa stabileasca numarul de studenti pe care ii primeste, cu respectarea standardelor de calitate", a declarat Catalin Baba.

Ministrul a precizat ca anul trecut 56,16% dintre cei care au luat Bacalaureatul au ajuns la universitati pe locuri bugetate. "Suma pe care MECTS o aloca pentru finantarea de baza in invatamantul superior este aceeasi in acest an ca si in anul trecut. Diferenta consta in calculele care au fost facute la nivelul ministerului. Daca pana acum se alocau in jur de 2.600-2.800 de lei pe an pentru studentul echivalent, de anul acesta se aloca aproximativ 4.000 de lei pentru studentul echivalent. Ramane insa la latitudinea universitatilor sa decida daca iau mai multi studenti sau vor dori sa aiba un numar mai mic de studenti bugetati", sustine Catalin Baba.

Catalin Baba a declarat ca 4.000 de lei este costul real/student pe an si, fata de anul trecut, exista o diferenta la studii de licenta cu aproximativ 17.000 de locuri mai putine pentru anul 2012-2013, de la aproximativ 62.000 de locuri la aproximativ 46.000 de granturi a cate 4.000 de lei fiecare. "Multe universitati vor fi tentate sa imparta aceste granturi. La aproximativ 3.000 de lei finantare/student pe an nu se putea asigura o finantare optima. Nu obligam nicio universitate sa creasca taxele. Pe de alta parte, nu putem permite ca invatamantul superior sa fie subfinantat. Trebuie sa renuntam ca MECTS sa finanteze locurile cu taxa", a declarat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.