Inscrierea la scoala pe vize de flotant: "Noua la scoala ni s-a zis direct - faceti-va viza de flotant in zona scolii". Vezi cum raspunde Ministerul Educatiei

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2012, 10:42 Actualitate | Esenţial


"Noua la scoala ni s-a zis direct: faceti-va viza de flotant in zona scolii. Toata lumea a facut asa. De-asta nu mai erau locuri in etapa a 2-a la o gramada de scoli bune", scrie un cititor HotNews.ro. "Ingaduinta suspecta a Inspectoratului Scolar Municipal fata de parintii care fac fals in acte doar pentru a-si inscrie odraslele la scolile bune din Bucuresti a dus la dezvoltarea unei adevarate afaceri prin care s-au vandut vize de flotant celor care au dat in schimb bani", noteaza un alt cititor, care se semneaza "Emil". Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat ca "Ministerul nu are atributii in verificarea vizelor de flotant".
 • HotNews.ro va invita sa ne scrieti daca stiti si alte cazuri similare. Folositi formularul de comentarii de la finalul articolului
Informatii privind schimbarea domiciliilor de catre parinti pentru a facilita inscrierea copiilor la anumite scoli au aparut dupa publicarea metodologiei privind inscrierea copiilor la clasa pregatitoare si la clasa I. Metodologia prevede ca toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea la scoala de circumscriptie vor fi inscrisi la acea scoala, iar parintii care vor o alta scoala decat cea de circumscriptie se inscriu in a doua etapa, in limita locurilor ramase libere dupa prima etapa.

Desi Ministerul Educatiei a anuntat ca scolarizarea cu prioritate a elevilor in scolile de circumscriptie este prevazuta in legislatie inca din 2005 si ca metodologia nu aduce ceva nou in acest sens, de teama de a nu indeplini criteriile din a doua etapa, mai multi parinti sustin ca si-au facut viza de flotant cu care au atestat la inscriere faptul ca se afla in curcumscriptia scolii pe care o doreau.  

Ce spun cititorii HotNews.ro:

cristihan: (...) Intre timp si eu mi-am facut mutatie din sectorul 1 in sectorul 1 ca sa pot sa-mi inscriu copilul la o scoala decenta. C-asa-i in educatie!

Emil: Metodologia actuala de inscriere in clasa I a permis dezvoltarea unei mari fraude. Asa cum diferiti indivizi s-au declarat de etnie germana, falsificand declaratia data cu buna credinta (care le-a adus un avantaj fata de parintii care nu au vrut sa devina sperjuri), asa s-a intamplat si cu vizele de flotant luate in fals. Nu poti obtine o astfel de viza pentru a profita de un avantaj, ci doar daca locuiesti efectiv la noua adresa. De fapt, ingaduinta suspecta a Inspectoratului Scolar Municipal fata de parintii care fac fals in acte doar pentru a-si inscrie odraslele la scolile bune din Bucuresti a dus la dezvoltarea unei adevarate afaceri prin care s-au vandut vize de flotant celor care au dat in schimb bani (sume intre 1000 si 3000 de lei), fara ca cei care au primit acesti bani sa plateasca vreun impozit (...).

Profu: In 2 - 3 ani viza de flotant va deveni o afacere profitabila. Vreti sa va dati copilul la scoala xx. Foarte bine, vedeti anuntul: 'familie de pensionari, cu resedinta in circumscriptia scolii xx, oferim suport obtinere viza flotant in vederea inscrierii copilului la scoala xx'. In acest fel, scoala xx care este cotata bine, in 2 ani se va trezi ca are nu 90, ci 390 copii de inscris in clasa 0.
Ministrul spune: Parintii care recurg la astfel de solutii o fac pe proprie raspundere. Pai bineinteles, dle ministru, pentru ca e perfect legal. Au o viza eliberata de Politie.
Dar pentru dvs. conteaza ca au viza la adresa respective doar de 1-2 luni inainte de inceperea inscrierilor?
Conteaza daca familia respectiva va locui acolo dupa ce si-au inscris copilul?

Luati la intamplare 10-20 de astfel de familii si verificati: au apartament/casa proprietate personala in alta zona? O aveau in proprietate la data cand si-au facut viza de flotant? Sta copilul la acea adresa cu unul sau ambii parinti macar 6 luni dupa inscriere? Daca au locuita proprietate in alta zona, de ce si-au facut viza de flotant in alta parte tot in Bucuresti?
Verificati aceste lucruri si pedepsiti cateva astfel de familii: anulati inscrierea, pregatiti amenzi usturatoare, etc. Abia atunci veti putea sa spuneti: o fac pe proprie raspundere.

Vezi comentariile integrale aici

theli: Poate cu ocazia scandalului astuia investigheaza cineva si treaba cu domiciliul flotant. Noua la scoala ni s-a zis direct: faceti-va viza de flotant in zona scolii. Toata lumea a facut asa. De-asta nu mai erau locuri in etapa a 2-a la o gramada de scoli bune.

Vezi comentariile integrale aici

Contactat de HotNews.ro, Catalin Baba, ministrul Educatiei, a declarat ca "Ministerul nu are atributii in verificarea vizelor de flotant si nu a sesizat Ministerul de Interne in privinta verificarii acestora". In cadrul unei conferinte de presa, ministrul a sustinut, in legatura cu schimbarile de domiciliu ale familiilor pentru inscrierea copiilor intr-o anumita unitate de invatamant, ca acestea sunt facute pe proprie raspundere, fiecare asumandu-si semnarea unor astfel de documente.

Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, a spus pentru HotNews.ro ca "Inspectoratul nu are abilitatea sa cerceteze modalitatea de realizare a vizelor de flotant. Este in atributia Ministerului Administratiei si Internelor, iar noi nu avem dreptul sa controlam vizele de flotant, modul de obtinere si efectele pe care le produc pentru ca intram peste dreptul omului de a-si alege domiciliul".  

"Nu am sesizat MAI, pentru ca nu noi putem face acest lucru, noi respectam metodologia", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   
19315 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  Daca tot ati selectat comentarii... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:15)

  if0014 [utilizator]

  "Luati la intamplare 10-20 de astfel de familii si verificati: au apartament/casa proprietate personala in alta zona? O aveau in proprietate la data cand si-au facut viza de flotant? Sta copilul la acea adresa cu unul sau ambii parinti macar 6 luni dupa inscriere? Daca au locuita proprietate in alta zona, de ce si-au facut viza de flotant in alta parte tot in Bucuresti?
  Verificati aceste lucruri si pedepsiti cateva astfel de familii: anulati inscrierea, pregatiti amenzi usturatoare, etc. Abia atunci veti putea sa spuneti: o fac pe proprie raspundere."

  Inteleg ca e ilegal sa-ti schimbi domiciliul cand vrei?
  E interzis sa ai casa si sa nu stai in ea, ci cu chirie in alta parte?
  E ilegal sa te muti cand vrei si unde vrei, dupa cum ai chef si bani?

  Criteriile de inscriere duc la aberatii de ambele parti. Solutia e sa ai scoli bune in toate zonele, nu sa obligi parintii sa se insrie intr-un anume loc. Dar asta presupune bani, vointa, oameni bine pregatiti, salarii decente pentru profesori, programa scolara facuta cu cap - in mare ceea ce lipseste sistemului de invatamant actual.

  Insa noi stam si discutam reguli aberante care nu rezolva in niciun fel problema, ci doar o complica si arunca o perdea de fum peste adevaratele probleme.

  Daca 1000 de parinti vor sa-si dea copiii sa invete la colegiul Goethe, de ce nu trebuie sa fie posibil asta? De ce nu apare un o a doua scoala cu predare in limba germana, la aceleasi standarde, daca asta e ceea ce oamenii doresc? Acestea sunt intrebarile esentiale, nu daca Georgel are apartament in sectorul 3 si viza de flotant in sectorul 1. Cadem in derizoriu cu discutiile astea.

  Evident, nu putem avea examene de admitere la clasa pregatitoare, insa oamenii carora le pasa unde vor invata copiii lor trebuie sa aiba suficiente optiuni. Ca nu e telul tuturor in viata sa fie asistente la Capatos in emisiune sau faca astrograme la OTV.
  • +3 (9 voturi)    
   Corect (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:54)

   adik [anonim] i-a raspuns lui if0014

   Stimata doamna/ stimate domnule

   Este singurul comentariu pertinent la acest articol.

   Nu numai datorita intrebarilor de bun simt.
   Nu.
   Are ceva ce, din pacate, trece neobservat. PREZINTA SINGURA SOLUTIE POSIBILA!

   Cu stima.
  • 0 (2 voturi)    
   sunt de acord cu tine (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:57)

   jack [anonim] i-a raspuns lui if0014

   numai ca asta e o solutie pe termen mediu sau lung. Scoala o face buna colectivul de acolo si rezultatele pe care le obtin cu elevii. Nu putem spune ca acolo se duc copii buni. Copii devin buni daca oamenii care ii educa acolo sunt buni. Si cum aduci oameni buni acolo pina in toamna? Sa formezi multi oameni buni la stat e greu chiar si cand ai bani dar cand invataminatului i se acorda un buget mic e si mai greu. Eu nu vad o solutie pe termen scurt dar nici nu sunt de acord cu reguli care te obliga sa-ti duci copilul in clasa 0-1 intr-o zona impusa sau pe criterii de etnie. Daca esti scoala privata poti sa faci ce reguli vrei dar o scoala de stat n-ar trebui sa aiba reguli proprii. Pina la urma toti platim impozite si taxe si nu vad de ce unii ar trebui sa fie avantajati.
  • -1 (5 voturi)    
   Drumul spre infractiune; o minciuna aici, una acol (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:24)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui if0014

   Drumul spre infractiune; o minciuna aici, una acolo, tot ce este act/adeverinta devine o "chestie" pe care doar "prostii" o respecta.
   Falsul in acte publice trebuie descurajat - sa nu zic incriminat, altfel administratia publica si legile ei isi pierd sensul.
  • -3 (7 voturi)    
   inscriere (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:50)

   ana [anonim] i-a raspuns lui if0014

   nu mi se pare corect ca, din banii contribuabililor, sa se faca scoli in limbi straine pentru persoanele care vor sa si trimita copiii in aceste scoli. statul, poate scolariza gratuit in aceste scoli doar copiii etnici respectivi. pentru restul, exista alternativa privata. dar, asta costa. de ce sa nu ceri imperativ sa se mai faca 1 sau 10 scoli cu predare in limba germana in care sa ti trimiti odrasla in loc sa iei in calcul alternativa privata. daca vrei la o scola cu predare in limba franceza sau engleza, platesti. daca vrei la Goethe, trebuie sa plateasca statul, adica si eu.
   • +4 (6 voturi)    
    Nu e chiar asa (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:13)

    if0014 [utilizator] i-a raspuns lui ana

    Statul trebuie sa construiasca un sistem de invatamant modern, care sa pregateasca oameni cu pregatirea necesara pentru a se putea angaja, capabili sa munceasca si sa aduca valoare.

    Limba germana e un atu incontestabil pentru un tanar absolvent care vrea sa se angajeze. Si va fi si peste 20 de ani, deoarece aceleasi companii germane din Romania care spun in anuntul de angajare "limba germana constituie un avantaj / e obligatorie" vor exista sau vor fi inlocuite de altele care vor cere acelasi lucru.

    De aceea ar fi foarte important ca acei copii care vor sa invete limba germana sa o poata face, indiferent daca sunt sau nu etnici germani. La fel, ar trebui sa te intereseze si pe tine si sa platesti un procent infim din veniturile tale (mult mai mic decat ceea ce platesti pentru inlocuit borduri si astupat gropi) astfel incat copiii nostri sa poata invata limba germana la un nivel foarte bun. Pentru ca ei vor fi oamenii care peste 20 de ani vor lua bani de la companiile germane si ii vor vira in contul de asigurari sociale de unde vor ajunge si la pensia ta.

    Dar daca nu ti se pare corect sa dai bani pentru a ajuta copiii altora sa invete, atunci nici nu ar trebui sa ai pretentii de la ceilalti sa te ajute in vreun fel.
    • -1 (5 voturi)    
     nu e chiar asa (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:36)

     radu [anonim] i-a raspuns lui if0014

     Se predau limbi straine (chiar si germana) si la scoli unde restul materiilor sunt in romana. Deci copilul, daca vrea, poate invata germana si fara ca statul sa ii plateasca toate cursurile in germana.
     • +2 (4 voturi)    
      Noi despre ce vorbim aici? (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:39)

      if0014 [utilizator] i-a raspuns lui radu

      Copiii pot invata germana si de la televizor, daca sunt geniali. Sau acasa. Sau in parc. Sau in Germania, impreuna cu parintii lor medici care s-au saturat nu atat de Romania, cat de mentalitatea "sa moara capra vecinului".

      Voi chiar aveti impresia ca un liceu cu predare in limba germana costa mai mult dpdv admistrativ decat unul cu predare in limba romana? Profesorii de acolo fac parte dintr-un sistem paralel?

      Noi vorbim despre o investitie pe care statul ar trebui sa o faca in invatamant. Daca exista 10.000 de oameni care vor educatie in limba germana pentru copiii lor, atunci statul ar trebui sa le ofere asta. Si nu sa bage banii in companii cu datorii de 1 miliard de euro la buget ce nu sunt platite niciodata pentru ca banii s-au evaporat. E o regula simpla si de bun simt, pe care oamenii au uitat-o, prea ocupati fiind sa se bucure de esecul celor din jur.

      E anormal ca un parinte caruia ii pasa de educatia copiilor sai (si in consecinta investeste timp si bani in eduactia acestuia) sa nu-si poata inscrie copilul unde vrea el. Iar daca 1000 de parinti se inscriu toti la o scoala, inseamna ca acea scoala are performante exceptionale si ceea ce fac ei acolo trebuie extins la alte scoli. E un model de urmat si de replicat, si nu un de ingradit si restrictionat.

      Desigur, solutiile bune sunt cele pe termen lung. Dar si pe termen scurt se pot gasi solutii mai rationale decat "copiii ai caror parinti au nasul colorat in verde au prioritate". Ca legal ai voie si sa-ti colorezi nasul in verde, si sa-ti schimbi domiciliul oricand vrei. Si, mai nou, se pare ca si cetatenia, daca legea nu interzice.
  • -1 (5 voturi)    
   Exista si o limita (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:00)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui if0014

   Romanul s-a nascut smecher, oriunde exista o portita...profita. Si cum spaga e la rang de arta, exista si multi profitori. Avem cazuri destule, pensionati medical care o duc bine mersi, cazuri sociale cu BMW sau Mercedes, soferi beti care au facut accidente cu victime care conduc bine mersi, etc...

   In 2001 cand m-am inscris la Poli in Bucucresti exista pe formular o rubrica dedicata domiciliului stabil, din ce mai tin minte primeau loc la camin doar cei care aveau domicilul la mai mult de 50km de Bucuresti. Daca aplicam principiul flotantului, eu fiind din Bucuresti ma duceam in Ploiesti, imi faceam viza acolo si dupa aia ceream camera de camin, pe care o "cedam" mai departe unuia care nu apucase. Frumos, nu? Si legal, pana la "cedare". Desi, cred ca se refereau la domiciliu ca locuinta pe termen lung.

   In formularul de inscriere la scoala ar putea fi trecute niste intrebari de genul:
   - detineti o locuinta la mai putin de 10-20km... -> adresa (sau in Romania, ca sa fie si mai clar)
   - locuiti la alta adresa decat cea mentionata anterior -> Da/Nu
   - daca ati raspuns Da, care este motivul pt care ... si adaugati si copii dupa actele doveditoare, daca e cazul
   - exista scoala in circumscriptia unde aveti locuinta (ex: raza de 2km cred ca )
   - de ce nu inscrieti copilul acolo...

   Urmarind raspunsurile si avand si copia CI a parintilor se pot detecta cazurile de flotanti si analiza fiecare in parte. Se pot observa cazurile in care se profita de o viza de flotant, si se pot si aproba inscrierile pt cazurile reale.
   Ex de caz "real": familie in proces de divort, mama se muta in alt sector cu tot cu copil, desi in CI apare vechea adresa, persoane care s-au mutat in alt oras pt un job.
   Ex de "fals": daca nu poti produce nici macar o factura/contract pe adresa de flotant, atunci cum dovedesti ca stai acolo unde declari?
   • 0 (4 voturi)    
    si tu la fel (Miercuri, 4 aprilie 2012, 20:46)

    danut lupascu [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

    las pe alti sa gandeasca, tu mergi si zugraveste
  • -1 (1 vot)    
   .... (Joi, 5 aprilie 2012, 8:36)

   emma [anonim] i-a raspuns lui if0014

   Pai copiii aia nu se duc acolo pentru CLADIRE ci pentru cadrele didactice. Daca mai fac 10 clase la goethe inevitabil unele vor fi clase cu profesori mai buni, e extrem de greu sa gasesti profesori care sa predea matematica sau fizica (de ex. ) in germana si sa o mai faca si bine. Nu-mi spuneti ca n-au importanta, multi vizeaza studii superioare in Germani ori Germania este recunoscuta in special pentru invatamantul tehnic. Max Planck Institute etc...., Nu cred ca vor toti filosofie in germania.
  • 0 (0 voturi)    
   Despre scolile bune (Joi, 5 aprilie 2012, 9:20)

   unsile [anonim] i-a raspuns lui if0014

   Liceele cu limba de predare germana nu sunt mai bune decat celelalte. Au insa un avantaj: deschid o portita catre studiile ulterioare in Germania. Asta e adevarul. Plus ca se mai invata o limba, desigur.

   La intrebarea "de ce nu se fac mai multe", raspunsul e ca, chiar daca s-ar dori, nu avem profesori. cei ce predau (in majoritate) nu sunt sasi, ci tot romani. Romani care vorbesc o germana foarte proasta de altfel (nu generalizez). Nu avem profesori germani deoarece au emigrat de mult si deoarece salariile sunt proaste.

   In ultimii ani, profesorii au fost injurati in toate felurile, li s-au taiat salariile, si acum dorim brusc scoli bune si multe. Cu ce dragi tovarasi, dar mai ales, cu cine?
   • -1 (1 vot)    
    Sa ne uitam... (Joi, 5 aprilie 2012, 13:37)

    if0014 [utilizator] i-a raspuns lui unsile

    ...si cine i-a injurat. Nu e greu - trebuie sa privim in sus. Va amintiti discutiile din care reiesea ca un profesor castiga mai mult decat "seful" statului, nu? Retineti si cine spunea asta?

    Evident ca atunci cand ti se arunca dispret de la cel mai inalt nivel, nu-ti prea mai vine sa stai aici...
 • +7 (7 voturi)    
  Legea este execrabila (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:21)

  DV [utilizator]

  Au fost nenumarate tipuri de frauda la aceste inscrieri pentru ca "metodologia" este foarte prost facuta, discriminatorie, greu de inteles pentru toti cei implicati si da nastere la mult mai multa coruptie decat pana acum.
  Ceea ce insa este cu totul socant pentru mine este ca aceasta "metodologie" de inscriere vine in contradictie si anuleaza cu totul cel mai aplaudat principiu cosiderat inovator in noua lege a educatiei si anume acela conform caruia "finantarea urmareste elevul". Astfel, spuneau ei, scolile bune care vor fi mai cautate, vor avea mai mult elevi si astfel o finantare mai buna, pe cand cele proaste, necautate se vor desfiinta. Astfel toate scolile vor urmari sa atraga elevi si sa isi creasca valoarea pentru a nu disparea. Minunat, doar ca iata, lipseste cu desavarsire! Pentru ca in realitate elevii nu isi pot alege scoala ci sunt fortati sa mearga la ce scoli s-a stabilit arbitrar "de la centru", toata filosofia din spatele principiului cu pricina a fost aruncata la gunoi.
  In plus, s-a creat mai multa frauda, mai multa coruptie, mai putina competitie intre scoli, pe scurt un regres serios desi aveam cu totii impresia ca mai rau de cum era nu puteam ajunge. Iata ca se poate.
  Rusinos!
  • +6 (6 voturi)    
   Excelent punctat! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:10)

   cristihan [utilizator] i-a raspuns lui DV

   Ca unul dintre cei citati (doar in articol so far... :P), nu pot decat sa spun ca ai sintetizat exact dilema care ma bantuie si pe mine. Am mai spus intr-un comentariu - e o fractura logica incredibila intre intentia de a face o clasificare a scolilor, pe modelul de la universitati (cu termen de finalizare primavara lui 2013) si distribuirea pe criterii administrative! Sunt convins ca parintii vor fi incantati sa stie in sfarsit in mod oficial ca scoala la care sunt OBLIGATI sa-si inscrie copiii este printre cele mai proaste din oras! Ca si cum problema locuitorilor unei tari sarace ar fi pe ce loc se claseaza in coada clasamentului mondial si nu prin ce metode pot deveni mai instariti, iar a guvernantilor prin ce metode putem sa-i constrangem pe cetateni sa se supuna si sa nu plece din tara si nu cum sa le creeze conditii sa se dezvolte (mi se pare mie sau seamana cu un anume sistem mult prea bine cunoscut de noi...?) Sunt tot felul de comentatori care dezbat problema administrativa si cer pedepse, in loc sa se concentreze asupra problemei reale: existenta unei diferente intre calitatea invatamantului oferit de stat si calitatea invatamantului cerut de contribuabil, in contextul tendintei normale si legitime a parintilor de a cauta ce e mai bun pentru copiii lor. Intrebarea la care actuala legislatie nu raspunde in nici un fel este - cum trebuie sa procedeze un parinte pentru a-i oferi sanse maxime la un invatamant de calitate copilului sau? In schimb, actuala legislatie raspunde la o singura intrebare: la ce scoala trebuie sa ma prezint cu copilul? Da, s-a ajuns la aberatii incredibile si "ilegalitati", asa cum erau aberante si ilegale si incercarile unor oameni din Berlinul de Est de a ajunge in Berlinul de Vest, ca tot vorbim de scoala germana... Inteleg sa se respecte legile in acelasi mod in care inteleg ca legile sunt perfectibile si ca schimbarile din societate trebuie sa antreneze si schimbari legislative si administrative!
   • -1 (3 voturi)    
    Billy (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:05)

    Kid [anonim] i-a raspuns lui cristihan

    Atentie:
    1. finantarea urmareste performanta, insa mai ales in cazul scolilor, capacitatea este fizic limitata. 1000 de oameni vor la aceeasi scoala ca e buna (excelent!), insa ce scoala are capacitate de 40 de clase I (care apoi se vor transforma in 40 clase II? Se vede, la scoli bune (din folclor sau nu) e ingramadeala, la cele de cartier mai putin.
    2. Una e universitatea, alta e scoala primara (ca despre ea vorbim). Toti au resurse sa-si plimbe copii prin oras la ora 11-12 cu masina de la scoala acasa? Lasam copii de cicul primar cu ghiozdanul in spate prin metrou si autobuz?

    Am mai spus in trecut: daca cineva are o idee buna si echitabila, pentru toti copii, sa o formuleze cu subiect si predicat! Altfel, metoda actuala (care mi-a produs foarte mult stres insa nu am apelat la nici o metoda din cele enuntate) ia in considerare criteriul administrativ, unde bunicii de exemplu pot merge 500m pe jos, si apoi, in limitele capacitatilor, locurile sa fie ocupate de alti doritori. Pe ce criterii? Pe unele mai bune sau mai proaste, insa comunicate in mod transparent inca de la inceputul procesului.
  • -1 (3 voturi)    
   ilogic (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:06)

   gaga [anonim] i-a raspuns lui DV

   noua lege impiedica, pe cat se poate, criteriile arbitrare si puterea abuziva a directorilor de scoli de a inscrie pe cine vor. dealtfel criteriul domiciliului pentru inscrierea in scolile publice se aplica in toata europa si in america. de ce acest criteriu nu contravine "finantarea urmeaza elevul". dupa inscrierea copiilor din circumscriptia scolii respective, urmeaza copiii aicaror parinti considera ca aceea e scoala cea mai potrivita pentru copilul lor. daca sunt multi, scoala ii poate inscrie sau se poate extinde. nu vad in ce consta abuzul la acest eprevederi..
  • +2 (4 voturi)    
   Romanul isi va urmari mereu (Miercuri, 4 aprilie 2012, 21:12)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui DV

   interesul indiferent de lege, in acest caz sa ofere copilului sau cea mai buna educatie posibila, nicio lege nu-l va opri, inventiv cum va gasi mereu portite!

   Faceti legile dupa interesele noastre si nu dupa ale voastre, cei ce sunteti la putere!
 • 0 (10 voturi)    
  Inscrierea in clasele 0 si 1 - un dezastru! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:22)

  Bogdan Pisai [anonim]

  Solicit sa se respinga dosarele celor cu domiciliu flotant, daca viza nu are o vechime de cel putin 6 luni. De asemenea, sa se analizeze actele care atesta daca parintii sunt "in divort", multi declarandu-se astfel numai de forma, pentru a obtine avantajul de "familie monoparentala". Eu personal ma vad in imposibilitatea de a-mi inscrie al doilea copil la scoala (88) unde sora ei mai mare este deja in clasa a III-a din cauza nesmititilor care se declara flotanti, divortati, handicapati sau mai stiu eu cum.

  Scolile sufera de o lipsa totala a transparentei procesului de inscriere. Spre exemplu, la 88 s-au inscris in prima etapa 52 de copii la pregatitoare si in etapa a doua inca 6, total 58. Pana la 100 ar mai fi 42 de locuri, doamna directoare pretinde ca are numai 30. Unde-s restul de 12 ? Pe fisele de inscriere s-au bifat numai rubricile cu criterii stabilite de scoala, nu si cele generale ale metodologiei - printre care existenta unui frate inmatriculat in aceeasi scoala. Am semnalat situatia prin doua mail-uri la Inspectoratul Sectorului 3 si nu am primit niciun raspuns. Asta-i respectul de care avem parte din partea institutiilor care se lauda ca vor sa elimine spaga.
  • +3 (5 voturi)    
   furii (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:35)

   focsanianu [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan Pisai

   "[...] din cauza nesmititilor care se declara flotanti, divortati, handicapati sau mai stiu eu cum"
   va inteleg mania, insa e prost indreptata:
   1: ce te faci cu parintii care locuiesc cu chirie? care au buletin unul de Arad si unul de Botosani sa zicem. si ei lucreaza-n Bucuresti sau Cluj sau Contanta. unde trimiti copilul la scoala? plus ca treaba cu circumscriptia exista de multa vreme.
   2: nu e ilegal sa-ti faci viza de flotant. e un drept garantat de lege. ar fi un abuz al autoritatilor sa anuleze inscrieri pe baza recentei vizei.
   3: daca aveti un copil deja in scoala aia, ar trebui sa aveti prioritate la inscriere
   4: e dreptul fiecarui parinte sa urmareasca cea mai buna educatie pentru copilul lui. faptul ca nu exista suficiente scoli bune, sau ca nu sunt plasate in toate cartierele/zonele nu e vina parintelui.
   • 0 (6 voturi)    
    "e dreptul fiecarui parinte sa urmareasca..." (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:31)

    neuronu'stingher [anonim] i-a raspuns lui focsanianu

    ...cea mai buna educatie pentru copilul sau"...spui dumneata.

    iar eu ma intreb, ce educatie ii ofera acel parinte copilul lui daca minte, face uz de fals si mai considera si normal...aia cu... ii declara handicapati e chiar revoltatoare.
    Ma imaginez, unul din copiii care este declarat handicapat si colegii lui vor afla (mai devreme sau mai tarziu, copii afla si vorbesc). Nu as vrea sa fiu in locul lui nici o secunda.
    Cat despre respectivii parinti, sa se gandeasca inainte de a face asa ceva.
 • +3 (5 voturi)    
  inscriere etapa a doua (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:24)

  x [anonim]

  Este uimitor cum unii parinti au ajuns sa-si declare copiii handicapati numai ca sa intre la scoala. La scoala 280 din Bucuresti, din cele 10 locuri disponibile pentru etapa a doua, la clasa intai, toate au fost ocupate de copii cu diverse grade de handicap.
  Oare aceste lucruri cine le investigheaza sau tot asa paseaza responsabilitatea de la minister la politie?
  Cred ca, daca se va face o statistica dupa aceste inscrieri, vom constata ca suntem un popor de nomazi sau de handicapati.
  Ca de fiecare data suntem depasiti de situatie.
 • -2 (4 voturi)    
  si amenzile le platesc proprietarii :)) (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:25)

  viza [anonim]

  Abia astept sa-i vad pe cei care au acordat vize de flotant cum le vin amenzi, mai ales de la circulatie, din partea celor pe care i-au luat in spatiu.
  Astea vor fi surprizele de la plata impozitului la inceput de an. :)
 • +5 (7 voturi)    
  primul pas la scoala e cel mai important (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:30)

  Maria Alexandrescu [anonim]

  Ar trebui ca oamenii sa fie multumiti ca parintii vor o scoala unde copiii lor sa se bucure de o educatie deosebita.Dupa atatea experimente facute pe copii(clasa pregatitoare,capacitate,teze cu subiect unic,bacalaureat,admitere la fac.ba cu notele la sc. si bac,ba cu examen de admitere etc.)s-au zapacit si copiii,si parintii,si profesorii.....
  Eu insami,prof timp de 37 de ani,sunt ingrozita pentru nepoata mea care va merge la clasa pregatitoare.Daca va avea o invatatoare,aceasta .va fi buna pt. cls.I-IV,caci nu a lucrat la gradinita,daca va avea o educatoare cu dubla calificare,aceasta nu a mai lucrat la I-IV.dar va fi f. buna pt.cls.pregatitoare
  Sper sa nu le schimbe dascalii in fiecare an,caci ar fi un dezastru.Sa nu mai vorbim de baza materiala
  care nu exista....
 • -1 (5 voturi)    
  dovada domiciliu (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:31)

  Dr.A [anonim]

  Domiciliul se dovedeste cu facturi de electricitate din ultimele trei luni sau cu impozitul local platit la adresa respectiva in anul precedent.
 • +3 (5 voturi)    
  inscriere clasa I (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:32)

  canda [anonim]

  Daca s-ar verifica vizele de flotant facute de parinti dupa aparitia metodologiei ati fi surprinsi sa vedeti cati parinti au apelat la aceasta metoda. Pentru ca am refuzat sa fac un astfel de fals in acte am ramas pe dinafara, copilul meu nu a fost acceptat la scoala la care am dorit sa il inscriu (si nu e o scoala de fite ... am ales-o doar pentru ca este aproape de locul meu de munca). Si mai sunt si declaratiile notariale precum ca copilul sta pe perioada scolarizarii la cineva din zona scolii. Declaratiile astea au contat in etapa a doua de inscriere. Intr-un fel m-as bucura daca MAI-ul s-ar autosesiza. Pe de alta parte ma gandesc ca totusi este o problema cu sistemul asta de inscriere, daca parintii ajung sa fie nevoiti sa recurga la astfel de metode e grav.
  • 0 (4 voturi)    
   din pacate ai luato in banana (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:56)

   rakleta [utilizator] i-a raspuns lui canda

   Nu o sa se sesizeze nimeni.
   De ce ar faceo ? II doare in cur de tine (noi).
  • 0 (2 voturi)    
   probleme... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:47)

   gica [anonim] i-a raspuns lui canda

   Pai hai sa vedem: din cauza unora care vor ei pe nu-stiu-ce considerente sa vina cu copilul de la cuca-macaii la scoala de langa casa mea eu eram nevoit sa imi duc copilul la dracu in praznic. Asta pentru ca tu aveai bani de spaga la scoala de langa mine si eu nu aveam bani (sau cui sa dau) de spaga. Pentru niste nemernici care vor ei la o anume scoala, doar ca sa se laude - "copilul meu e la scoala x" ca altfel nu se ocupa de el si copilul e o beizadea 100%. Cine si-a facut flotant nu a facut niciun fals in acte. A respectat legea. Nu poate dovedi nimeni ca nu locuieste efectiv la adresa aia. Si pentru astia flotantii (care sunt perfect in limitele legii) vreti sa distrugeti un sistem de inscrieri care este perfect echitabil pentru cei ca mine care vor sa isi dea copilul la scola de langa bloc. Asta din 1000000 de motive.

   PS: oricat de "buna" ar fi o scoala "beizadelele" tot beizadele raman. Acei parinti care vor doar sa se laude ca au copilul la scoala x nu se vor ocupa de educatia copiilor. Si acestia tot handicapati vor ramane.
   PPS: exista un proverb: "omul sfinteste locul". Si altul: "nu haina il face pe om". Si altul: "greu la deal cu boii mici". Si altul: "decat codas la oras mai bine in satul tau fruntas". Si multe altele.
   PPPS: Eu sunt dintre cei care am facut o generala "de cartier" la vremea aceea si acum acea scoala este "cotata" printre cele mai bune. Sincer ma indoiesc ca este asa. "Faima" i s-a dus datorita fostilor elevi care au avut parinti ce au stat cu ochii pe ei. Dar asta e doar istorie. Si istoria nu tine de cald. Ma uit la Japonia care a fost invinsa in razboi si uite unde e azi.
   • 0 (2 voturi)    
    deviatie de comportament (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:07)

    go gica [anonim] i-a raspuns lui gica

    domnule, se pare ca ai o deviatie de comportament, pe care, din pacate, nu ai reusit sa o depasesti invatand la scoala aceea renumita din zona dumneata
    nu s-a legat nimeni de cei care locuiesc in zona in care se afla scoala
    problema este la cei veniti din alte zone prin diverse smecherii de cartier, cum le numesti dumneata, care sunt realizate tot de acei oameni pe care dumneata ii incriminezi aici
    de asemenea, nu s-a legat nimeni de sistemul de inscriere, ci numai de aplicarea si fraudarea lui
    • +1 (1 vot)    
     dincolo era mai ieftin (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:44)

     DanDa [utilizator] i-a raspuns lui go gica

     Si unde e deviatia de comportament a lu gica?
 • +3 (3 voturi)    
  Haos, mereu schimbari ! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 11:52)

  Adriana [anonim]

  Haos, asta e cuvantul. Sa verifici niste copii de 6 ani daca sunt apti sau nu pentru scoala.... Cu admiterea la facultate de asemenea. Nu poti schimba datele unui examen inainte cu 3 luni. Fiecare vine intr-o functie si vrea sa faca ceva, o schimbare, buna rea, rea, ce conteaza ! Vai decapul nostru !
 • +4 (4 voturi)    
  nu legea e de vina (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:02)

  goto [anonim]

  nu leagea educatiei e de vina pentru fraudele care se fac. multe din prevederile din lege existau si inainte.
  studiu de caz: spunet-mi ce ar trebuii sa fac daca in buletin am domiciliul in (sa zicem) localitatea A, dar eu stau cu chirie in Bucuresti. domiciliul a ramas in localitatea A pentru ca acolo am stat cu parintii si nu am bani sa cumpar o locuinta in Bucuresti (sau in alta parte).acum trebuie sa dau copilul la scoala sau la gradinita. daca nu as avea viza de flotant la adresa din bucuresti, ar insemna sa dau copilul la gradinita/scoala in localitatea A,. adica as avea de ales: ori sa despart familia si sa trimit copilul in localitatea A (si sa fie crescut de altcineva), ori sa las copilul analfabet. legea vine in ajutorul parintilor si imi permite sa cresc si sa educ copilul fara a-l instraina.
  in aceasta situatie se afla foarte multe familii, nu numai din bucuresti.
  revenind la problema actuala, deci nu legea e de vina ci parintii si lipsa de implicare a autoritatilor locale. scolile si inspectoratele nu au nici obligatia, nici dreptul si nici resursele necesare de a face verificari daca o familie locuieste la o anumita adresa sau nu. toot ceea ce se poate face este sa ceara autoritatilor locale competente (in principiu politiei) sa faca asemenea verificari, iar acest lucru ar intarzia foarte mult rezultatele inscrierilor. si in lipsa unei legi care sa reglementeze aceste verificari, nu poate spune nimeni cu certitudine daca o persoana locuieste sau nu la o anumita adresa.

  altfel sta situatia in cazul celor are abuzeaza de astfel de scapari ale legilor sau cei care instiga la folosirea acestor scapari. acestia, dupa ce sunt dovediti, ar trebuii sanctionati.
  si toata situatia asta spune multe despre cat de civilizati sunt o parte (mai mica sau mai mare) a cetatenilor si in ce fel d etara traim: suntem animale si traim in jungla.
  • -2 (2 voturi)    
   Recenzarea de ce e mai face? (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:29)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui goto

   Recenzarea de ce e mai face? Nu este cea mai buna dovada a domiciliului? Restul sunt vorbe; nu-ti schimbi adresa cu 7 zile inainte de inscriere si beneficiezi instand de drepturi. Cine garanteaza ca dupa 7 zile nu schimbi iar adresa?
   Trebuie o perioada tampon intre schimbarea domiciliului si obtinerea de drepturi..
   • +4 (4 voturi)    
    Serios? (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:48)

    cristihan [utilizator] i-a raspuns lui MG

    Dar la vot cum e, dupa cat timp am voie sa votez in circumscriptia in care locuiesc? Cat de mare sa fie tamponul (pardon...)? Si ca sa fiu mai la subiect: cand parintii isi schimba domiciulul odata cu serviciul cu cat timp inainte trebuie sa anticipeze chestia asta? In general, n-am auzit de drepturi intarziate...
  • 0 (0 voturi)    
   Chiria (Joi, 5 aprilie 2012, 9:33)

   enter [utilizator] i-a raspuns lui goto

   Cu chiria treaba nu e atat de complicata pe cat pare. In mod normal, atunci cand cineva se muta in chirie, se face un contract intre cel care inchiriaza spatiul si cel care il ia in chirie, apoi acesta din urma trebuie sa-si schimbe domiciliul la aceasta adresa.
   Insa astea presupun urmatoarele:
   - existenta unui contract intre proprietarul spatiului si chirias, in urma caruia proprietarul trebuie sa plateasca impozit pe venit
   - efectuarea schimbarii de domiciliu de catre chirias. Asta necesita existenta contractului de inchiriere de mai sus si cateva drumuri la politie.

   Asadar, atat timp cat proprietarii de spatii inchiriaza 'la negru', e normal ca si chiriasii sa nu poata locui langa scoala unde chiar locuiesc. Nu cred ca in prezent statul urmareste proprietarii a mai multor spatii cu privire la incasarea de venituri din chirii, fara contracte, pentru care nu platesc taxe.
 • +4 (6 voturi)    
  E perfect legal (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:13)

  emil [anonim]

  Chiar nu inteleg ... E perfect legal sa ti faci viza de flotant. Care eproblema?
 • +4 (6 voturi)    
  stupide comentarii - doar unele! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:39)

  kapo [anonim]

  Ma ingrozesc cand citesc parerile exprimate in comentarii ale unora dintre cititori! Ori nu au copii si nu au habar cate poate face un parinte pentru binele copilului (uneori mergand la limita unei legi absurde!), ori au copii dar scoala reprezinta o preocupare secundara in acea familie! In primul an de scoala, pustiul meu se trezea la 6 dimineata pentru a merge la o scoala decenta la 7 km de casa, dar tot in Bucuresti! Asta pentru ca la o alta scoala decenta de stat, mult mai aproape de casa, spaga pentru insscriere in clasa I era atat de mare incat nu au ajuns veniturile salariale pentru un credit de nevoi personale!
  Un alt comentariu de cititor "avizat' spune sa fie verificate acele familii cu viza de flotant. Dar ce, viza de flotant este un delict? Daca am trei proprietati in Bucuresti bine pozitionate si pot obtine o chirie buna, nu pot sa stau si eu cu chirie in Pantelimon si sa am viza de flotant? Toate situatiile prezentate mai sus nu fac decat sa arate cat de ABERANTA este aceasta prevedere a legii, si cat de usor gasesc romanii solutii sa o ocoleasca legal! Domnilor, nu oamenii care ocolesc legea sunt vinovati, ci doar cei care o incalca! Sau si mai mult, cei care voteaza o lege gandita stramb!
  • -2 (4 voturi)    
   domnule parinte... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:24)

   neuronu'stingher [anonim] i-a raspuns lui kapo

   in nici o tara europeana (a se citi mai mult normala :)) nu exista asa ceva. e treba dumitale cate case ai. copilul insa, il inscrii acolo unde stai.punct. exemple de tari: Germania (asta ca tot parintii "infractionali" alearga dupa vize), Luxemburg, Austria..si care mai stie altele, poate completa lista.
  • +2 (4 voturi)    
   De acord! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 20:29)

   Ro [anonim] i-a raspuns lui kapo

   Cel mai pertinent comentariu de pana acum. Am scoala de circumscriptie langa bloc, daca mi-as da copiii acolo le-as distruge viitorul, deoarece calitatea elevilor cu care ar interactiona acolo este foarte proasta, iar scoala in sine este slab dotata ramanand undeva la vreo 20 de ani in urma. Asa ca logic ca i-am dat la o scoala la 10 minute distanta, care e ok.
 • +7 (7 voturi)    
  Vreau si eu viza de flotant (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:24)

  Costin BARZON [anonim]

  Precum am scris si in "subiect", caut viza de flotant. Sa va explic de ce: stau la intersectia a 2 bulevarde (pe colt al 2-lea bloc).
  Blocurile de pe ambele bulevarde, in ambele sensuri de mers (aproximativ 4-500m) sunt arondate scolii de vis-a-vis de mine. Blocul meu are intrarea prin spate. Drept urmare sunt arondat altei scoli. Distanta in linie dreapta intre blocul meu si scoala (masurata cu google maps) este de aprox 200m.
  Blocurile din spatele meu pe inca 500m sunt aronadate tot la scoala unde vreau si eu. Dar eu nu. Am fost recenzat de aceasta scoala. Am fost la inscriere - nu s-a putut (nu apare strada dv. in baza de date). Am primit tel de la scoala: de ce nu v-ati inscris copilul? M-am dus din nou. Este o incurcatura. Pana acum 2 ani erati la noi. Doamnele v-au recenzat pt ca au luat la rand blocurile de pe bulevard .... si evident si pe al meu.
  Inscriere tura a 2-a: 43 locuri neocupate. Doar 6 disponibile (raman rezervate locurile pt cei recenzati - dar nu pentru mine !!!). Prioritate: handicapati si parinti divortati. Eu din "pacate" nu ma inscriu.
  Am fost la inspectoratul Scolar sect.3. Am vorbit cu d-na inspectoare: Nu avem ce face. Nu sunteti caz singular. Ne incurca programul (informatic) ... poate va puteti face viza de flotant in blocul de langa.
  Deci: ce este legal / ilegal? Cine a gandit sistemul? De ce oameni cu buletine din alte orase si-au inscris copii (cu viza de flotant)? De ce scriu aici - Pt ca nu sunt handicapat (daca eram - avem copilul inscris deja).
  Mentiuni finale: Eu locuiesc in acelasi bloc de 35 ani (de cand m-am nascut). Bunicii copilului locuiesc in acelasi bloc de cand s-a construit.
  Imi vine sa strang pe cineva de gat - legea / legislativul / sistemul informatic / firma care l-a facut - SIVECO / informaticianul care a facut arondarile fara sa vada o harta.
  PE TOTI la un loc.
  Sunt un parinte normal, care nu da SPAGA si care nu si-a inscris copilul pt ca nu are VIZA DE FLOTANT.
  Va rog comentati.
  • +1 (1 vot)    
   QED (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:59)

   cristihan [utilizator] i-a raspuns lui Costin BARZON

   Caz "clasic"... O sa se spuna "bine, in situatii din acestea se pot face corectii". Dar in ce fel se pot face aceste corectii? Se re-arondeaza blocul respectiv? Dar poate in cazul asta sunt si cativa carora le convine noua arondare! Se accepta exceptii punctuale? In cazul asta de ce nu s-ar accepta si alte exceptii punctuale? Etc, etc, etc...
   Recomandarea dnei inspector este una vehiculata de toti cei cu care am vorbit si eu, oameni DIN SISTEM (profesori, directori, inspectori, angajati din minister)! Iar angajatii de la evidenta populatiei ce intrebare credeti ca pun, pe un ton conspirativ, cand se solicita vize de flotant? "Pentru...ahm... inscriere la scoala, nu?"
 • 0 (2 voturi)    
  Viza de flotant e un anacronism absurd (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:45)

  Victoria [anonim]

  ...si provine din epoca comunista, in care toti incercam sa ne pastram domiciliul in orasele mari.

  In Germania nu exista asa ceva. Am o resedinta stabila (sau principala, cum om vrea s-o numim), si acolo am dreptul sa-mi dau copilul la scoala sau gradinita. Pot avea o resedinta secundara (sa zicem echivalentul vizei de flotant, daca sunt navetist saptamânal de exemplu), dar acolo copilul meu n-are ce cauta in scoala. Scoala si gradinita sunt acolo unde locuieste familia cu adevarat, acolo unde se platesc impozitele toate.

  Daca am proprietati pe care le inchiriez (era argumentul cuiva de mai sus), n-am decât sa le am. Dar eu nu locuiesc in ele, deci n-am de ce sa am viza /resedinta acolo. Si nici viza la mama acasa, ca nu are nici un sens.

  Aici e mai degraba treaba Ministerului de Interne sa reglementeze corect problema domiciliului/vizei. Corectitudinea inscrierii la scoli sau gradinite ar fi un efect secundar benefic.
 • -1 (3 voturi)    
  Pur si simplu REVOLTATOR! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:59)

  un parinte revoltat [anonim]

  Este pur si simplu revoltator. O lege facuta prost nu poate fi aplicata decat prost. Cine este responsabil pentru tot haosul aparut in aplicarea acestei legi? Ce vina avem noi, parintii? Ce vina au copiii nostri?

  Clasa pregatitoare este un mare esec. Chiar trebuie sa iesim din nou in strada ???

  Rusine ministerului Educatiei pentru modul in care a pregatit inscrierile in clasa pregatitoare!
  • -1 (1 vot)    
   Nu chiar... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:03)

   un parinte mai putin revoltat [anonim] i-a raspuns lui un parinte revoltat

   De ce este clasa pregatitoare un esec, a trecut copilul dumneavoastra prin ea deja?

   Dat fiind ca locurile la gradinita sunt limitate si ca ea in sine nu este obligatorie, a fost comun ca in clasa I sa ajunga copii care nu au minime abilitati (stati acasa) si neinvavati cu colectivitatea. Prin urmare, pregatitoarea are ca scop aducerea lor printr-un regim "de gradinita" la un numitor comun, pentru a fi apti de scoala. Acestea fiind zise, v-ar conveni sa descoperiti ca baiatul/fata dumneavoastra vine acasa si va spune ca in continuare sunt copii care plang, ca invatatoarea face eforturi mai mari cu unii care nici macar nu cunosc culorile sau animalele? (va rog, ignorati lumea in care unii dintre noi traiesc, in care copii fac limbi straine si stiu sa citeasca de la gradinita , ca legea este facuta pentru marea masa, si credeti-ma sunt multi copii saraci in Romania!). Eu zic ca nu!

   Cum se face repartitia? Pai conform metodologiei, prioritate de domiciliu (din nou, legea nu se refera doar la Bucuresti, ci la toata Romania) si apoi in limita disponibilitatilor.

   Sunteti revoltat si doriti in strada? Dreptul dumneavoastra, insa va rog, nu iesiti doar cu "Jos...", iesiti si cu propunerea dumneavoastra pentru o educatie mai buna.
   • +2 (2 voturi)    
    Propunerea pentru o educatie mai buna (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:32)

    un parinte revoltat [anonim] i-a raspuns lui un parinte mai putin revoltat

    da, raman un parinte revoltat. de ce?! e simplu:

    motive personale:
    * am un copil deja inscris la o anumita scoala din Bucuresti
    * mai am un copil pe care vreau sa-l inscriu la aceeasi scoala, care nu este scoala "de circumscriptie" si nu pot - criteriul un frate/o sora in scoala e mai putin important decat alte criterii. ce sa fac? sa imi fac o viza de flotant fictiva?! vi se pare simplu sa aveti copii scolari la mai multe scoli? mie nu mi se pare.

    motive de principiu:
    * clasa pregatitoare la nivel national s-a impus fara o consultare constructiva a parintilor
    * se dau in continuare legi care se dovedesc a fi impotriva oamenilor si nu in ajutorul lor. Noi avem o vorba din batrani cu "cei sapte ani de acasa" - se pare ca voi, cei care dati legi, nu va intereseaza decat sa stricati si sa generati confuzie, in loc sa va ganditi la cei care vor trai dupa legile pe care le dati (comentariul dvs mi se pare ca vine de la cineva care traieste pe alta lume, iar cei care traiesc in lumea lor astazi sunt guvernantii nostri)
    * metodologia de inscriere la clasa pregatitoare este stufoasa si foarte discutabila - in mod normal trebuia sa fie un proces simplu facut in folosul oamenilor care vor sa aleaga o scoala buna pentru copiii lor, in folosul copiilor care vor sa beneficieze de o educatie buna.
    * sistemul de invatamant este asa cum este - profesori frustrati de salariile mici, de problemele din sistem, de faptul ca nimeni nu-i asculta la nivel de minister ci doar li se baga pe gat niste decizii.

    mai doriti si alte comentarii? ne-am saturat de politicieni prosti care dau legi proaste si de ministere care reprezinta interesele acestor politicieni prosti in loc sa reprezinte interesele oamenilor normali.
    • +1 (1 vot)    
     deci propunerea este... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:52)

     un parinte mai putin revoltat [anonim] i-a raspuns lui un parinte revoltat

     Mai intai precizare: nu sunt politician, ci "om al muncii", prins intre servici, obligatii de familie si copil.

     Va inteleg motivele personale si acest criteriu este unul important, deci prin urmare ar fi trebuit sa aveti prioritate fata de "flotanti". Insistati, inclusiv la inspectorat si minister, si poate se face o suplimentare sau mutare.

     Insa, din nou, care este propunerea, ca la "principiu" sunt doar elemente generale de care sunt televiziunile pline. Eu v-am dat un argument pentru pregatitoare, celalalt argument mentionat este alinierea la sistemul european. "legi impotriva oamenilor" nu comentez, ca pana si cel de sus se pare ca a dat ceva legi care nu ne convin, deci ce pretentie avem de la niste oameni. Metodologie stufoasa... no offence, insa am citit toate documentele publicate si pentru mine procesul este clar, cu criterii definite, pasi, termene; mai lipseau poze, insa nu Gantt ca iar era greu. Profesori frustrati exista, la fel ca si medici, si soferi, si portari, si corporatisti. Inteleg ca nici aici nu aveti nici o propunere, nici macar permisiunea legala de a fi platiti pentru activitate suplimentara direct de catre parinti (oficializare meditatii/after school/ weekend ca to sta scoala goala)

     Eu m-am saturat sincer de "Jos" si "Nu", de reflexul asta pavlovian la orice, incurajat de "formatori de opinie". Culmea, si femeia de serviciu se pricepea la fiabilitatea becurilor de la masina mea, vazandu-ma cum imi contorsionez degetele! Se pare ca am globalizat injuratura, nu munca si creativitatea...
   • -1 (1 vot)    
    raspuns (Miercuri, 4 aprilie 2012, 16:06)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui un parinte mai putin revoltat

    De acord cu Dvs . Domiciliu , insa legea vorbeste de "locuinta de circumscriptie " care poate lasa loc la interpretari si abuzuri. problema consta in faptul ca exista niste criterii si ele se "sar" prin minciuna. Flotant langa scoala si cu domiciliu in alta parte - este corect ?
    Probabil ca da insa nu in conditiile in care macar un parinte se poarta normal si nu face acest lucru.
    Ce sa mai vorbim de "handicapul"obtinut cu ocazia inscrierii ?
    Conform metodologiei , cum spuneti Dvs
    Daca asta inseamna normalitate si si nu inseamna ESEC atunci prefer sa strig JOS
  • +1 (3 voturi)    
   domnule parinte revoltat? (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:18)

   neuronu'stingher [anonim] i-a raspuns lui un parinte revoltat

   de ce considerati clasa pregatitoare un esec?

   Stii (daca nu, va spun eu) ca sunt in Europa tari unde copii merg la asa numita "clasa pregatitoare" de la 5 ani..si stau la scoala de la 9 pana la 3 (cu pauza de masa evident)???
   • 0 (2 voturi)    
    de ce este un esec? (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:42)

    domnul parinte revoltat [anonim] i-a raspuns lui neuronu'stingher

    clasa pregatitoare este un esec pentru ca eu unul nu am incredere absolut deloc in modul in care a fost definita la noi.

    * avem suficient personal calificat pentru clasa pregatitoare la nivel national?
    * personalul alocat pentru clasa pregatitoare este suficient de bine motivat pentru a reusi in acest an in ceea ce se numeste "proiectul pilot"?
    * avem suficient spatiu in scoli pentru clasa pregatitoare?

    ma tem ca lucrurile acestea simple nu sunt puse la punct.

    m-am saturat sa se faca experimente pe copii mei. Suficient s-au facut experimente pe noi, cei mari. Ajunge!
    • 0 (2 voturi)    
     raspunsuri alternative (Joi, 5 aprilie 2012, 5:20)

     tamasz [anonim] i-a raspuns lui domnul parinte revoltat

     *Da, avem personal calificat.
     *Personalul de la clasa pregatitoare este la fel de motivat ca si personalul de la celelalte clase din invatamant. Speram sa fie suficient pentru succesul clasei pregatitoare pilot.
     *Da, este spatiu.

     Aliniearea la standardele unanim acceptate nu se pot numi experiente. S-ar putea ca frustrarile d-voastra sa aiba o alta cauza.
     • 0 (0 voturi)    
      realitati paralele (Joi, 5 aprilie 2012, 17:50)

      deci da [anonim] i-a raspuns lui tamasz

      Sigur ca eu sunt de vina. Sigur ca da, frustrarile mele vin din alta parte...

      Sistemul este bun. Cine nu intelege si comenteaza, este din start in eroare.

      De fapt, metodologia de inscriere la clasa pregatitoare s-a facut cu foarte multa grija. De aceea si apar atatea comentarii de la oameni care nu inteleg de ce trebuie sa-si faca viza de flotant fictiva ca sa-si poata inscrie copii la scoala la care doresc si in care au deja copii inscrisi.

      De ce sa ne recunoastem greselile?! Merge si asa... A mers asa de 20 de ani, merge si in continuare.
 • 0 (0 voturi)    
  Nou in functie egal schimbari (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:19)

  Cristina [anonim]

  Mereu schimbari ! Ce aduce bun schimbarea de la inscrierea in clasa I-a ? Cum poti schimba reguli de admitere la facultate inainte cu trei luni ? Nu sintem cobai.
 • +1 (1 vot)    
  scolile 11,79 si 56 (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:56)

  dana [anonim]

  "Gandul" zice intr-un articol ca in circumscriptia faimoasei scoli 11 s-au recenzat doar 5 copii, iar pe ismb scrie ca in prima etapa s-au inscris 28 pregatitoare+75(!) clasa 1 :)), la alta scoala celebra in primul rand pentru spagile de la intrare, 79, s-au recenzat 39 copii, dar s-au inscris in prima etapa 58 preg+129(!) la clasa 1, iar la scoala 56, doar 53 copii recenzati, dar s-au inscris in etapa 1 75 preg + 139 clasa1.
  Nimeni nu va pati nimic. Iar anul viitor va fi la fel, deci alergati dupa viza de flotant.
 • 0 (0 voturi)    
  si in Baia Mare (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:56)

  Petra [anonim]

  un director de scoala a avut aceeasi solutie direct in fata - sau va luati un apartament in apropiere sau faceti viza de flotant in zona limitrofa scolii, iar unii parinti au pus-o in practica
  • 0 (2 voturi)    
   Criterii (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:31)

   Control la vizele de flotant [anonim] i-a raspuns lui Petra

   De ce nu verificati daca sunt intrunite toate criteriile pt a face adevarat ,corect o viza de flotant?
   Politia trebuie sa verifice. Apoi politia trebuie si ea ( normal....) verificata de altii.
   Ca pot aparea surprize.
   Si apoi, sa se realizeze tot ceea ce decurge dintr-o viza de flotant: administratie,impozit, intretinere, telefon, curent, schimbarea adresei la medicul de familie ( ca trebuie si asta anuntata) , etc.
   Si sa fie scosi doritorii de la vechea adresa.
 • -1 (3 voturi)    
  Unii parca traiesc pe alta lume sau in trecut... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:57)

  Florin J. [utilizator]

  Este Romania o tara capitalista au ba?
  Are capitalismul la baza competitia acerba?
  In ce faza a capitalismului ne aflam noi acum? Capitalismul de jungla sau capitalismul social (vezi Suedia s.a.) ?
  Cati ani mai avem pana sa ajungem la o economie de piata cu o reala protectie sociala?
  Ce tot va plangeti de una sau alta.
  Primul venit e primul servit iar cel puternic poate schimba local regulile (adica triseaza - in timp se va reduce aceasta optiune dar sa fim realisti ca de ea nu vom scapa nici odata). Asta e legea junglei fratilor.
 • +3 (5 voturi)    
  Unii parca traiesc pe alta lume sau in trecut... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:57)

  Florin J. [utilizator]

  Finantarea urmeaza elevul e in contradictie logica flagranta cu distributia administrativa (pe criterii de domiciliu) si e schimbarea corecta care face selectie intre cei care vor(proactivii) si cei care asteapta(pomanagii sau cei "anormal de linistiti" pentru pozitia materiala pe care o au). Mai sunt si aia care spun ca nu au timp. Pai sa ma scuze careva dar daca nu ai timp pentru copilul tau, sange din sangele tau atunci mai bine ingite galusca si treci la coada. Ce credeti ca in jungla mai conteaza scuzele dupa ce te-o mancat leul? Cu alte cuvinte parintii care au inteles ce important e o scoala buna s-au sculat mai devreme sau au facut pe dracu-n patru sa-si bage copii la scolile mai bune. Restul s-au trezit la spartu' targului si acum le dau cu criticile negative. La inscriere nu ar trebui sa conteze decat daca esti cetatean roman au ba. Restul ramane sub decizia parintilor si daca ei vor sa-si dea copilu' la o scoala de fite aflata la 2500 KM e alegerea lor - poate ca au avion sau inca o casa in zona, dar asta nu trebuie sa fie treaba statului capitalist.
  Trezitiva fratilor acum e vremea coatelor. Dati din coate - ca asta conteaza acum cu prioritate (mai tarziu va conta si nivelul de educatie pe masura ce se cern non-valorile) si apoi mai invatati cate ceva ca nu poti sta pilist la nesfarsit pe banii lu' tata (mare boachtar) sau cu relatii in partidu cutare (ca pana si astia isi vor da seama ca nu poti merge la nesfarsit in pierdere cu oameni care nu aduc castig real sustenabil fiindca nu sunt destepti sau nu au o pregatire serioasa).
 • +2 (4 voturi)    
  Unii parca traiesc pe alta lume sau in trecut... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 18:59)

  Florin J. [utilizator]

  Mai am o scurta observatie de (re)facut si inchei.

  Finantarea urmeaza elevul e in contradictie logica flagranta cu distributia administrativa iar metodologiile care implementeaza al doilea concept sunt o carpire electorala care ne trage inapoi subminand principiul corect al selectiei valorilor

  Si vointa e o valoare ca si inteligenta, iar ca urmare trebuie sa i se dea aceeasi importanta.
  Daca vrei cu adevarat poti sa faci, iar inteligenta este nativa fiecarei persoane. Parintii trebuie sa invete din greu sa o descopere in copii lor indiferent cat de ascunsa va fi. Rezultatul intotdeauna se va arata daca esti perseverent. Pe de alta parte insa este si adevarat ca unii trebuie sa munceasca mai mult decat altii pentru a ajunge la aceleasi rezultate.
 • -1 (3 voturi)    
  Apropos de liceul Goethe..... (Joi, 5 aprilie 2012, 7:06)

  Sepi, Sebes/Mulbach/Sasz Seben [anonim]

  alta smecherie balcanica - i declararea ca etnic german pentru inscriere la liceu... cea mai tare stire de la Bucureshtistan... s-or declarat Miticii sasi... pai sasi nu mai sunt la noi in Sebes, nici la Petresti/Petersdorf sau Apold, mai sunt cativa la Sibiu/Hermannstadt ca i-or gonit regatenii si tiganii care s-or mutat in casele lor ... dincolo de Carpati is numai "germani" tuciurii, bulgari si otomani... de ce le-o facut liceu in germana si pentru cine, eu nu inteleg????
 • -1 (1 vot)    
  scolile (Joi, 5 aprilie 2012, 7:18)

  anonim [anonim]

  mie mi se pare corect sa faci inscrieri in baza domiciliului parintilor/tutorelui ... asa se procedeaza peste tot si nu carcoteste nimeni
  ah .. ca exista scoli private la care platesti taxa .. e ok..
  statul este obligat sa asigure scoli .. si atat ... nu scrie nicaieri ca statul trebuie sa fie si cel mai performant... si sa ofere cele mai grozave scoli ( e la fel ca salariul bugetarului comparat cu cel al privatului ... diferente exista si e alegerea ta ce alegi )
  ... poate ca in acest moment se mai gandesc unii ca bucurestiul a fost napadit de o gramada de neaveniti care initial stateau la periferie ...si aveau scoli in zona
  ..oare a cui e vina ca multi au ales sa-si faca vila in pipera ... dreptul lor.. dar trebuiau sa se gandeasca inainte ca poate zona nu-i asa grozava si ca scoala la care o sa mearga plodul nu e cool... ( nu vreau sa sune ca o 'pedeapsa"... dar trebuie sa-ti asumi 'comunitatea in care ai ales sa traiesti) .. bref ... eu personal cand visam la vila de la periferie ... m-am gandit la acest aspect si am decis ca centrul bucurestiului imi ofera mai multe avantaje..
  cat despre .. poate unii nu au bani sa stea in centru... asa e .. nu suntem toti egali pe lumea asta ...
 • +2 (2 voturi)    
  repartizare si etape (Joi, 5 aprilie 2012, 7:47)

  neflotantul pacalit [anonim]

  Eu sint dintre cei care am preferat sa astept etapa a doua desi aveam posibilitatea obtinerii vizei de flotant. MARE GRESEALA daca vrei sa fii corect in Romania.
  -Personal cred ca fraude au fost si la repartizarea pe scoala de circumscriptie. Exemplu personal: am o scoala considerata buna la 3 minute de mers pe jos, doua ( tot buna) la 5 minute de mers pe jos, a treia(medie) tot la 5 minute. Toate trei in sensul de mers catre centrul orasului. Sintem repartizati la o scoala mai putin buna la 15 minute de casa catre periferie.
  -La scola la care am vrut sa inscriu copilul sint (erau) 175 de locuri pentru clasa 1. Dupa etapa 1: inscrisi 110, locuri liberea 10!!! Asa am ramas sa asteptam etapa 4. 55 de locuri?? sic Rezervate pentru etapa 3 poate vin cei din circumscriptie care nu au venit in prima etapa.
  Softul de inscriere unde e? Oare chiar nu a fost posibil ca la etapa a doua sa se verifice cati copii au inscrierea in alta scoala?
  Traim in Romania. Nu trebuie sa uitam asta.
 • 0 (0 voturi)    
  sistem de cacat (Marţi, 7 martie 2017, 9:26)

  Razvan_M [utilizator]

  Este dreptul oricarui cetatean sa mearga acolo unde considera ca-i este mai bine. Iar faptul ca un parinte isi face viza de flotant la o adresa nu este ilegal. Treaba statului nu este sa alerge dupa cei care fac asta pentru a se incadra in prevederile unei legislatii proaste.

  Cei care vorbesc de frauda, desi bine intentionati, nu cred ca vor ca politia sa inceapa a legitima, iar autoritatile a verifica cetatenii, ca pe vremea comunistilor. Este o capcana asta cu frauda: orice parinte vrea sa-si duca copilul acolo unde ii va fi bine, unde ii sunt fostii colegi de la gradinita etc.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version