Cristina Dumitru, tanara romanca de etnie roma care studiaza la Nantes si s-a numarat printre castigatorii concursului cel mai bun ucenic din Franta, a primit titlul de sejur in aceasta tara, relateaza postul de televiziune France 24 in pagina electronica citata de Mediafax.

Cristina Dumitru, în vârstă de 18 ani, a obţinut la 30 martie medalia de aur pentru cel mai bun ucenic din Franţa, dar în momentul respectiv ea nu avea acte de şedere legală în această ţară.

Astfel că la o zi după ceremonie, care a avut loc în Senatul francez, ea a fost convocată la prefectură pentru a i se aduce la cunoştinţă că va primi peste trei luni documentul pe care îl aştepta din 2005, potrivit France 24.

Pentru ea, legătura dintre cele două evenimente este evidentă. "În afară de premiul pentru cel mai bun ucenic din Franţa, nimic nu s-a schimbat faţă de ultima dată (în februarie, n.red.) când cererea mea de carte de sejur a fost respinsă", a declarat ea pentru France 24.

Înainte de a primi titlul de sejur, situaţia tinerei era destul de precară, ea riscând să fie expulzată către România, de unde plecase în urmă cu şapte ani, împreună cu familia. Cererile sale de a obţine un titlu de sejur au fost refuzate de două ori pe acelaşi motiv şi anume că nu poate furniza un contract de muncă. "Dar eu nu pot avea contract de muncă pentru că încă studiez", explică ea.

Ea speră, de asemenea, că exemplul său va contribui la eliminarea clişeelor privind romii din Franţa, o comunitate stigmatizată în celebrul discurs rostit de preşedintele Nicolas Sarkozy la Grenoble, în iulie 2010.