Sectia Contencios Administrativ Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, marti, ca deputatul Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie, judecatorii admitand astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate, informeaza Mediafax. Decizia ICCJ este definitiva.

UPDATE Deputatul Sergiu Andon a declarat, marti, pentru agentia de presa citata ca intentioneaza sa mearga la CEDO pentru a clarifica "de ce exista aceasta dispozitie discriminatorie pentru avocati, dispozitie care le limiteaza exercitarea profesiei".

"Este vorba despre respingerea unei contestatii. In data de 24.04.2008, dupa-amiaza, timp de o ora, o ora si jumatate am asistat juridic o persoana chemata la DNA. Acest lucru s-a intamplat in mandatul 2004-2008, care a expirat in decembrie 2008. In vara lui 2009, DNA a sesizat ANI. ANI a pierdut din vedere ca nu mai aveam calitatea de parlamentar din mandatul precedent", a spus Andon.

Deputatul a precizat ca are un interes real de a clarifica, la CEDO, dispozitia care limiteaza activitatea avocatilor. "Pe mine ma intereseaza sa ma duc la CEDO pentru a clarifica de ce exista aceasta dispozitie discriminatorie pentru avocati, dispozitie care le limiteaza exercitarea profesiei", a mentionat Andon.

El a mai spus despre aceasta decizie ca, "in rest, nu are niciun efect", fiind vorba in opinia sa doar despre "disperarea unor cercuri politice care se invart si in ANI de a vana incompatibilitati cu orice pret".

"Incompatibilitatea totusi nu e o boala, ca matreata sau ca raia, ci este menita sa evite conflictul de interese. Care poate exista, dar numai in unele cazuri", a adaugat el.

In 14 aprilie 2011, ANI a castigat faza de fond a procesului intentat de deputatul conservator Sergiu Andon dupa ce l-a declarat incompatibil pe acesta pe motiv ca, parlamentar fiind, a fost avocat intr-un proces de coruptie, dar decizia a fost contestata la instanta suprema.

Curtea de Apel Bucuresti respinsese contestatia formulata de Sergiu Andon fata de hotararea ANI prin care deputatul fusese declarat incompatibil.

In iunie 2009, sesizati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), inspectorii de integritate au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.

Procesul in care Andon contesta decizia ANI a inceput in iunie 2009 si a fost suspendat din februarie 2010 si pana in ianuarie 2011, in urma unei exceptii de neconstitutionalitate formulata de parlamentarul conservator.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.