Mai multi taximetristi protesteaza, marti, in fata Palatului Parlamentului, cerand adoptarea Legii taximetriei si scoaterea din Bucuresti a taximetristilor care nu au licenta locala de transport, ei amenintand cu declansarea de proteste la nivel national daca solicitarile lor nu vor fi aprobate, informeaza Mediafax. Agentia de presa estimeaza numarul acestora la peste 400. Potrivit Realitatea TV, ar fi vorba de circa 2000 de persoane.

Protestul taximetristilorFoto: Agerpres

Ora 12:45 In jurul orei 12:00, membrii COTAR continuau actiunea de protest, insa numarul protestatarilor se injumatatise, potrivit presedintelui COTAR, Vasile Stefanescu, citat de Agerpres.

"La aceasta ora [n.r. 12:00], la protestul pe care l-am organizat participa aproximativ 2.000 de taximetristi si de salariati ai patronatelor din servicii conexe. Numarul manifestantilor a fost mult mai mare la debutul protestului, respectiv in intervalul 10:00-10:30, insa o parte dintre taximetristi au decis sa se reintoarca la treaba, pentru ca pana la urma de acolo isi castiga painea de zi cu zi", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Contactati telefonic, reprezentantii Jandarmeriei au declarat pentru agentia de presa ca in zona Palatului Parlamentului au fost desfasurati 80 de jandarmi, fiind vorba de aproximativ 800 de protestatari.

Ora 11:59 Taximetristii au parcat pe primele 2 benzi de pe Podul Izvor, pe sensul Cismigiu spre Casa Poporului.

"Oamenii au blocat deja, fara voia noastra, toate intrarile in Palatul Parlamentului, deoarece sunt nemultumiti de conditiile actuale de practicare a taximetriei. Din estimarile noastre, este vorba de peste 4.000 de persoane, din care 1.500 protesteaza in masa in fata Camerei Deputatilor. Membrii nostri sunt nemultumiti de faptul ca in noul proiect de lege, care urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor, a fost reintrodus un articol ce reglementeaza activitatea neautorizata, nelicentiata in transportul de persoane de pana la 8+1 locuri", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR (Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania), pentru Agerpres.

Protestatarii au afisat bannere galben cu negru pe care scrie "Spuneti NU pirateriei votand Legea taximetriei", "Pasarile de la tara sa zboare din Capitala", "Protejati clientul de tot Parlamentul", "Tariful reglementat, clientul protejat", relateaza Mediafax.

Initiatorii protestului le-au transmis parlamentarilor ca actiunea de marti reprezinta ultima solutie legala de care dispun pentru a le atage atentia asupra problemelor cu care se confrunta taximetristii. "Suntem pregatiti ca in situatia neadoptarii propunerilor noastre, transmise in repetate randuri parlamentarilor, sa declansam actiuni de protest la sfarsitul lunii aprilie, la nivel national", a precizat unul dintre protestatari.

Organizatorii protestului au mai spus ca principalele revendicari vizeaza:

  • desfasurarea activitatii de taximetrie numai in raza localitatii care a emis licenta;
  • tarifarea sa fie reglementata de autoritatea locala;
  • aplicarea de sanctiuni celor care desfasoara activitati de transport persoane fara sa aiba licenta sau autorizatie;
  • eliminarea obligativitatii dispeceratelor.

"Apelarea la serviciul de dispecerat trebuie sa devina optionala. Aceasta activitate de taximetrie se poate desfasura in conditii de siguranta si in lipsa dispeceratelor, care au fost create pentru a percepe taxe mascate, nu pentru a oferi servicii reale", a mai spus unul dintre initiatorii actiunii de protest.

Protestatarii cer introducerea pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputatilor si votarea modificarilor la Legea 38/2003, care reglementeaza activitatea de taximetrie.

Protestul este organizat de Camera Taximetristilor din Municipiul Bucuresti - CTMB, Asociatia Nationala a Operatorilor de Transport in Regim de Taxi - ANPOTRT si Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti - ANTTI si se desfasoara intre orele 10:00 - 14:00. Patronatele organizatoare ale actiunii de protest fac parte din Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

Taximetristii vor iesi in strada si miercuri, intre orele 10:00 - 14:00.

Potrivit datelor anuntate saptamana trecuta de asociatiile organizatoare, la manifestari urmau sa participe un numar de 2.000 autoturisme- taxi- care apartin operatorilor de transport in regim de taxi sau taximetristilor independenti. Urmau sa participa, de asemenea, salariati ai patronatelor din acest domeniu de activitate (servicii conexe), respectiv un numar total de 3000 membri directi si/sau indirecti ai organizatorilor.

Trafic restrictionat in Capitala, marti si miercuri, cand taximetristii vor protesta in fata Parlamentului

Traficul rutier este inchis pe bd. Libertatii intre Splaiul Independentei si bd. Natiunile Unite in zilele de 3 si 4 aprilie, in intervalul orar 10.00-15.00, pentru desfasurarea manifestarilor de protest ale taximetristilor, informeaza Agerpres.

De asemenea, este inchisa circulatia rutiera pe banda I a bd. Natiunile Unite intre bd. Libertatii si str. Hasdeu, precum si pe banda I a Splaiului Independentei intre pod Hasdeu si bd. Libertatii.

Potrivit unui comunicat al Brigazii Rutiere a Capitalei remis luni, masurile au fost luate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Brigada Rutiera le solicita soferilor sa evite sa circule in zona respectiva in intervalul orar mentionat si sa aleaga rute ocolitoare prin bd. Stirbei Voda sau prin bd. Regina Maria - bd. Unirii.

Orice problema din trafic poate fi sesizata la numarul de telefon 021/9544.

Citeste si: