Colegiul Medicilor din Romania (CMR) va cere The Independent sa probeze afirmatia "Bebelusii sunt lasati sa moara in Romania, daca medicii nu-si iau spaga", iar in caz contrar cotidianul britanic va fi actionat in instanta, a declarat luni, pentru Mediafax, presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres

"Este o afirmatie foarte grava a jurnalistilor de la The Independent. Vom face propria noastra analiza. Vom cere jurnalistilor sa probeze afirmatia. Daca nu vor putea, atunci ii vom actiona in instanta", a spus presedintele CMR.

In opinia lui Astarastoae, explicatia potrivit careia medicii nu ar vrea sa lucreze in sectia de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul "Marie Curie" pentru ca managerul unitatii sanitare a interzis platile informale, dupa cum sustin jurnalistii britanici, este una foarte usor de combatut.

"Romania are doar 85 de chirugi cardiovasculari, iar pentru copii sunt doar 23 de chirurgi in centrele universitare, care nu au posibilitatea de a lucra in alt loc. Nu avem personal. Locurile pot fi scoase la concurs si de zece ori, ca tot nu se vor gasi medici", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Intrebat daca in sectia de chirurgie cardiovasculara de la "Marie Curie" ar putea lucra medici din alta tara, presedintele CMR a spus "da, cu conditia ca acestia sa aiba specializarea adecvata".

"Niciun medic din nicio alta tara din lume nu ar putea lucra in clinica de chiurgie cardiovasculara din Capitala sau din orice alt spital din Romania fara sa aiba pregatirea necesara unei astfel de sectii. Poate fi un chirurg eminent, insa, daca nu are specializarea chirugie cardiovasculara infantila, nu va putea lucra in respectivul domeniu", a spus Astarastoae.

Declaratiile presedintelui CMR vin dupa ce cotidianul The Independent a scris, luni, ca la un sfert de secol dupa ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din Romania lui Nicolae Ceausescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale coruptiei endemice, intrucat "medicii refuza sa lucreze fara mita", citeaza Mediafax.

O unitate de cardiologie dotata cu echipamente ultramoderne de la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti nu a tratat niciun copil de cand a fost deschisa, deoarece personalul care ar trebui sa lucreze cu aceste dispozitive asteapta sa primeasca mita, se arata in articolul din The Independent.

Potrivit cotidianului britanic, care prezinta mai multe cazuri in acest sens, doctorul Catalin Cirstoveanu a lansat o "cruciada pentru salvarea copiilor care vin pentru ingrijiri" la aceasta unitate a Spitalului "Marie Curie", transportandu-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident pentru a fi tratati de medici ce nu cer mita. El duce o "lupta epuizanta si solitara impotriva unei culturi a coruptiei" intr-o tara in care "chirurgii cer mita pentru a salva viata bebelusilor", comenteaza The Independent, adaugand ca acesta este motivul unei rate a mortalitatii duble fata de media UE.

"Pentru a fi sincer, (coruptia) este atat de inradacinata in sistemul nostru, incat este cu adevarat dificil sa fie eliminata", a declarat pentru publicatie ministrul roman al Sanatatii Ladislau Ritli. Pacientii din Romania, tara membra UE, discuta frecvent despre "bursa mitei", chirurgii obtinand de la cateva sute de euro in sus pentru o operatie, in timp ce anestezistii primesc o treime din suma, stabilita in functie de cat isi poate permite bolnavul, scrie publicatia. Asistentele medicale primesc cativa euro de fiecare data cand administreaza medicamente.