Ce oportunitati de investitii sunt in R. Moldova? Cum este mediul investitional de acolo? Avocatul George Teodorescu, specializat in consiliere juridica pentru investitorii straini in R. Moldova, a discutat online cu cititorii

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2012, 13:17 Actualitate | Esenţial


George Teodorescu la HotNews.ro
Foto: Hotnews
Investitiile romanesti in R. Moldova erau, in 2010, in valoare de 215 milioane de dolari, depasind pentru prima data investitiile Rusiei. Ultimul raport "Doing Business" al Bancii Modiale indica faptul ca in Moldova climatul investitional s-a imbunatatit, tara situandu-se acum pe locul 81, dintr-un total de 183 de tari evaluate. Care ar fi astazi, in prag de relansare a procesului de privatizare, oportunitatile pentru oamenii de afaceri si cu ce dificultati s-ar putea confrunta in mediul investitional de la Chisinau? Avocatul George Teodorescu, specializat in consiliere juridica pentru investitorii straini in R. Moldova, a discutat online cu cititorii.

"Foarte curand va fi relansat procesul de privatizare, de creare a parteneriatelor public-private, iar printre domeniile cu potential investitional se numara eficienta energetica si sursele de energie regenerabile, proiectele de modernizare a infrastructurii", a declarat saptamana trecuta ministrul Economiei, Valeriu Lazar, la un forum de afaceri romano-moldovean care a avut loc la Balti.

In 2010, investitiile romanesti in Moldova totalizau 215 milioane de dolari si depaseau, pentru prima data, investitiile ruse, de 210 milioane de dolari. Mai mult, in ultimul an, potrivit ministrului Economiei moldovean, schimburile comerciale au totalizat 950,7 milioane de dolari, cu 50% mai mult decat in 2010.

George Teodorescu conduce biroul din Chisinau al firmei de avocatura romano-americane Vernon David si Asociatii, specializata in consiliere juridica pentru investitorii straini in Republica Moldova.   Originar din Romania, este avocat american si a practicat timp de 7 ani in SUA inainte de a deschide biroul din Chisinau al firmei, cu putin timp inainte de evenimetele din Aprilie 2009.

Nota Redactiei:

    * Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
    * Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
    * Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
    * Cele mai bune intrebari vor fi preluate inntr-un interviu realizat de Anne-Marie Blajan.
    * Intalnirea online face parte dintr-o serie dedicata marcarii a 3 ani de la protestele tinerilor de la Chisinau care au dus la indepartarea comunistilor de la putere.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2993 vizualizari

 • Oportunitate de investitie (Luni, 2 aprilie 2012, 13:31)

  Boris Grunberg [anonim]

  Care ar fi avantajele/dezavantajele unei investitii in industria vinului ?
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:05)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Boris Grunberg

   industria vinului pentru moldoveni este vazuta ca una dintre industriile cheie, sunt legende in jurul ei, o industrie considerata strategicea. Pe de alta parte, cateva dintre provocarile oricarui investitor in ind. vinului au de-a face cu cadrul legislativ neclar in ceea ce priveste dreptul investitorului sa cumpere pamant agricol. In acest moment un investitor strain nu poate cumpara pamant agricol, iar a o face printr-o companie locala are un grad de recunaostere destul de ciudat.
   A doua chestiune de luat in calcul e ca investitia in ind vinului este una intensiva in capital, in costuri si un investitor ar trebui sa se pregateasca sa astepte destul de mult timp pentru a-si recupera investitia, asta in contextul in care pe piata mondiala exista un exces privind cantitatea existenta, ceea ce duce la un pret scazut.
   Pe de alta parte, vinul modovenesc se bucura de o recunaostere de brand foarte puternica un spatiul fost sovietic, o piata de aproape 200 de milioane de consumatori. Iar Moldova era cunoscuta ca aproape unica producatoare de vin.
   Totusi, dupa cum au aratat ultimele evenimente, dependenta de o piata considerata captiva poate avea si efecte neplacute atunci cand sunt implicate si consideratii geopolitice.
 • care sunt oportunitatile investitionale (Luni, 2 aprilie 2012, 13:47)

  mary_ [utilizator]

  Catre ce domenii sunt asteptate investitiile straine?
  Care sunt domeniile prioritare considerate de Moldova?

  Cum vede domnia sa dezvoltarea mai intensa a relatiilor intre RO-Moldova? Care sunt puctele tari si care sunt obstacolele in aceasta cooperare?

  Exista un program / o lista aprobata cu societatile care urmeaza sa fie privatizate? Este publica? Unde se poate consulta?

  Multumesc.
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:08)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mary_

   Moldova a adoptat o abordare generala mai degraba decat specifica in iatragerea investitiilor. In alte cuvinte, cel putin la nivel oficial, interesul declarat al Guvernului este sa atraga o gama larga de investitii, din multe domenii. Pe de alta parte, specificul economic si al pietei fortei de munca o recomanda pentru investitii legate de industria IT, de tehnologia informationala (in general oe segmentul de productie IT), resurse umane (call centers) si industrie usoara (componente pentru masini,electronice).
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:12)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mary_

   Avand in vedere ca relatiile bialterale Ro-RM au icneput de la un punct care era un pic mai mare de zero, pana acum s-au facut mari pasi in relatia bilaterala. Daca vorbim despre relatia economica, ar trebui sa mentionez ca pana la intrarea Ro in UE, RM si Ro aveau un acord de liber schimb, ce incuraja comertul intre cele doua parti. odata cu intrarea Ro in UE acest acrd a expirat si a fost inlocuit cu Acordul de tarife autonome preferentiale dintre RM si UE, care limiteaza intrucatva timpul si volumul de comert intre cele doua tari.
   In momentul de fata Moldova a demarat negocierile cu UE pentru un acord de comert libert care se preconizeaza a intra in vigoare treptat, incepand din toamna anului 2013. In acest context, relatiile comerciale RM-Ro vor cunoaste din nou o crestere substantiala.
   Al doilea punct forte tine de cooperarea la nivel energetic, cooperare considerata prioritara atat de Ro, cat si de RM, care va avea la baza doua mari proiecte, gazoductul Iasi-Ungheni si linia de tensiune Blati-Suceava.
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:15)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mary_

   In privinta obstacolelor cooperarii RM si Ro, independenta energetica a Moldovei ar putea intampina rezistenta din partea partenerilor actuali si furnizorilor de energie ai RM.

   Un alt obstacol ar putea fi si regretabilele derapaje birocratice in implementarea acordurilor economice si proiectelor comune deja hotarate intre Ro si RM.
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:18)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mary_

   Lista societatilor de stat care sunt aprobate catre privatizare este publicata pe site-ul Agentiei proprietatii publice (app.gov.md). In ceea ce priveste asa zisele bijuterii ale coroanei economiei moldovenesti - Air Moldova, Banca de Econonmii si Moldtelecom - privatizarea acestora este prevazuta in acordul RM cu FMI, iar in prezent se desfasoara procesul de demarare a studiilor de fezabilitate pentru respectivele privatizari. Ele se preconizeaza sa aiba loc catre mijlocul anului 2013.
 • firme mici (Luni, 2 aprilie 2012, 14:41)

  virgil [anonim]

  Cat de usora este deschiderea unei firme mici in R. Moldova, in domeniul IT?
  Ce alte oportunitati sunt prin formele de organizare a muncii (echivalentul PFA-urilor, SRL)?
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:21)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui virgil

   Investitiile in domeniul sunt, intr-adevar, incurajate de echipa guvernamentala de atragere a investitiilor si, in acest context, asemenea investitii se bucura si de anumite facilitati fiscale, care au fost prelungite anul acesta pe termen nelimitat (ele expirau in 2012).
   in Moldova, in legislatia muncii, exista echivalentul PFA din Romania, formula care poate fi folosita si acolo.
 • facilitati pentru investitori? (Luni, 2 aprilie 2012, 14:41)

  alexandra [anonim]

  Exista facilitati fiscale pentru investitorii straini? Daca da in ce domenii?

  Ce s-a intamplat cu atacurile raider? exista siguranta pentru investitori impotriva exproprierilor? functioneaza sistemul de justitie?

  multumesc!!
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:36)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandra

   In primul rand, Moldova are un numar de zone economice libere, inclusiv in Chisinau si in portul industrial de la Giurgiulesti, care ofera avantaje fiscale si vamale investitorilor pentru marfurile exportate din Moldova.
   Am mentionat mai sus ca demeniu de investitii si facilitati IT-ul, exista deja o serie de facilitati menite sa incurajeze investitiile.

   Asa zisele atacuri raider impotriva anumitor agentie economici privati si de stat , in opinia mea, isi au originea mai mult in zona geopolitica, decat in cea economica si este posibil ca au fost intreprinse cu intentia de a submina increderea investitorilor in sanatatea economica si politica a Moldovei. Pe de alta parte, guvernul a reactionat rapid si aceste incidente au declansat un set de reforme juridice, judiciare care in alte circumstante ar fi durat mult mai mult.
   In acest context, rolul instantelor economice - care, intre timp erau asociate cu acte de coruptie - a fost diminuat in actul de justitie, iar un numar de judecatori controversati au fost eliminati din sistem.
   Aceste reforme care continua inca sunt datorate, in mare parte, echipei de reformatori din cadrul Ministerului Justitiei, a carei aport la imbunatatirea mediului de afaceri nu poate fi trecut cu vederea.
   In ceea ce priveste siguranta investitiilor in Moldova as mentiona doua aspecte de o importanta cruciala: Moldova este stat membru al MIGA (Agentia multilaterala de garantare a investitiilor), o agentie a Bancii Mondiale, ceea ce le permite investitorilor in Rm sa beneficieze de asigurare impotriva riscului politic de tara.
   Al doilea pilon important in securitatea investitiilor in RM tine de ratificarea, anul trecut, de catre Chisinau a asa-zisei conventii ICSID (Centrul International pentru reglementarea diferendelor investitionale). Aceasta ratificare permite anumitor investitori reglementarea unui conflict cu statul gazda legat de investitia in tara respectiva prin intermediul arbitrajului comercial international. Pana la aceasta ra
  • completare r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:39)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandra

   Pana la aceasta ratificare, un investitor care se simtea nedreptatit trebuia sa treaca prin intregul sistem judiciar moldovenesc si sa faca recurs la CEDO, proces care putea sa dureze pana la 5 ani.
 • sprijin (Luni, 2 aprilie 2012, 17:44)

  Seneca [anonim]

  Presedintele Romaniei cerea tuturor ambasadelor sa se ocupe in mod prioritar de promovarea comertului si investitiilor de provenienta romaneasca. V-as intreba daca simtiti ca, din acest punct de vedere, Ambasada noastra la Chisinau isi face datoria? Cum apreciati activitatea ambasadorului Romaniei in Moldova?
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:44)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Seneca

   Dupa cum am mentionat, relatiile dintre RM si Ro la venirea domnului Lazurca la Chisinau, la post, atinsesera cel mai scazut nivel posibil. Numirea unui diplomat de nivelul profesional si intelectual al domnului Lazurca a reliefat atentia deosebita pe care Romania a decis sa o acorde relatiei bilaterale.
   La nivelul relatiei bilaterale culturale si diplomatice ambasadorul Lazurca a facut minuni, intr-un timp foarte scurt si a reusit sa ridice profilul si reputatia romaniei in tara vecina. Din punct de vedere comercial, exista un numar de initiative in care Ambasada se implica din plin, inclusiv formarea unei camere de comert moldo-romane, proiect care, pana acum, n-a fost incurajat de circumstantele existente.
   Odata cu anticipata crestere a schimburilor econonice dntre RM si Ro, sunt sigur ca personalul diplomatic roman din Chisinau se va ridica la nivelul provocarii.
 • Moldova (Luni, 2 aprilie 2012, 18:09)

  Costel [anonim]

  Am o companie la Chisinau cu aprox 50 de angajati. Sunt roman si derulez o afacere in domeniul serviciilor de circa 3 ani.
  Imi pare rau ca am investiti in R Moldova. Nu te poti dezvolta. E ca in codru. Concurenta imi trimite fiscul lunar. Acesta imi blocheaza conturile si dureaza 3 saptamani sa le deblochez. E un calvar facut sa renunt si sa plec de la Chisinau. Am fost amenintat, angajatii batuti si chiar a fost o tentativa de arestare.
  Oameni buni e o nebunie acolo in R Moldova. Luati-va gandul !! E haiduciu curata !
  • raspuns (Marţi, 3 aprilie 2012, 11:23)

   Anne-Marie Blajan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costel

   Buna ziua,
   Am fost contactati de biroul economic al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, care ne-a furnizat pentru dvs. urmatoarea adresa de email:

   economic[at]ambasadaromaniei.md

   cu sugestia de a-i contacta, pentru a va oferi sprijin.

   Anne-Marie Blajan
 • Succese (Luni, 2 aprilie 2012, 18:42)

  Alex [anonim]

  Cunoasteti povesti de succes ale investitorilor veniti in RM? Daca da, care ar fi principalele domenii de activitate?
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:52)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Absolut, tin sa mentionez ca si in momentele negre de dinaintea evenimentelor de acum 3 ani foarte putini investitori straini au abandonat RM. Din zona de investitii romanesti (sau aproape) , as scoate in evidenta BCR, care a devenit un brand recunoscut in RM, publicatia Adevarul care a revolutionat si piata media, si pe cea de carte a RM, Carpat Air, a carui impact in deschiderea accesului catre Europa cu zboruri la preturi rezonabile nu poate fi subestimat.
   Poate cel mai exotic exemplu este o companie suedeza de call centers, care a angajat si format 60 de tineri moldoveni in limba suedeza, iar aceasta companie este subcontractata de statul suedez sa presteze servicii sociale pentru pensionarii din Suedia.
 • Fosnduri Europene (Luni, 2 aprilie 2012, 18:47)

  Alexandru [anonim]

  Politica de vecinatate a UE prevede finantarea (nerambursabila) unor programe de dezvoltare. Asigurati asistenta in acest domeniu? Daca e posibil, va rog sa mentionati cateva programe prin care se pot accesa fonduri nerambursabile. Multumesc!
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:56)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   In ciuda eforturilor unor tari care au sustinut Moldova, prietene ale RM, printre care se numara si Romania, UE a refuzat sa includa Moldova in pachetul Balcanilor de Vest, in acest context avand alt statul decat tara candidata la UE pe moment.
   In momentul de fata, Moldova nu beneficiaza de fonduri europene prini aceleasi programe prin care a beneficiat Romania (de ex Sapard). Programele derulate in RM prin fonduri straine (fie prin intermediu fondurilor de la UE sau de la state membre ale UE) se limiteaza mai mult la stadiul de consultanta pentru schimbarea structurilor statului de drept, capacitatea de incurajare a antreprenoriatului si dezvoltarea institutiilor democratice.
 • intrebare (Marţi, 3 aprilie 2012, 9:25)

  alex [anonim]

  Care sunt programele europene de finantare pe infrastructura in zonele de frontiera Romania-Moldova-Ucraina?

  Este recomandabil sa inregistrezi o companie in Chisinau sau in zonele de frontiera apropiate de Romania?

  Multumesc.
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 13:01)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Moldova se incadreaza in programul transfrontalier Romani-Ucraina-Moldova, care presupune fonduri europene pentru proiecte transfrontaliere. De mentionat insa ca pentru proiectele de larga anvergura, aceste fonduri sunt disponibile la nivel guvernamental. In treacat fie zis, se preconizeaza ca cele doua proiecte transfrontaliere mentionate mai sus, gazoductul si linia de inalta tensiune, sa fie finantate partial din aceste fonduri.

   In ceea ce priveste inregistrarea unei companii, depinde de profilul companiei, daca este o investitie in zona exportului, ar putea beneficia de o apropiere de portul Giurgiulesti sau in zona libera de acolo, si de disponibilitatea fortei de munca cu pregatirea necesara afarcerii ce urmeaza sa fie derulata. In Chisinau salariile sunt mai mari, insa zonele urbane atrag o concentrare mai mare a fortei de munca mai bine calificate.
 • Online si telecom (Marţi, 3 aprilie 2012, 11:20)

  Andrei [anonim]

  1.Cum vedeti dezvoltarea unor afaceri in RM in domeniul comunicatiilor: telecom, aplicatii IT, platforme online, marketing online...?

  2. Ce taxe si ce facilitati de investitii sunt in RM?

  Multumesc!
 • Convergenta legislativa (Marţi, 3 aprilie 2012, 12:53)

  Adrian [anonim]

  In ce masura se poate vorbi de o convergenta legislativa in materie civila si de afaceri intre Romania si Moldova? Evident ca o astfel de convergenta ar constitui un avantaj important in favoarea companiilor romanesti care sunt interesate sa opereze in Moldova.
  • r (Marţi, 3 aprilie 2012, 13:07)

   George Teodorescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In primul rand, Moldova este intr-un proces - de cativa ani - vde armonizare a legislatiei sale la standardele UE, proces care va deveni obligatoriu odata cu intrarea in vigoare a Acordului de liber schimb cu UE. Aceasta presupune legislatie europeana in materie de drepturile proprietatii, drepturile intelectuale, siguranta alimentara si altele.
   Evident, Romania a trecut prin acest proces cu cativa ani inainte si, in acest context, exista deja o baza de resurse pentru facilitarea acestui proces.
   In acelasi timp, este de mentionat ca Romania este singurul stat european cu care Moldova are un acord juridic de cooperare, care recunoaste documentele emise de un stat in celalalt, fara nevoia de apostila, precum si notarizarile dintre notarii celor doua state. Aceasta da un avantaj enorm firmelor romanesti care isi desfasoara activitatea economica in Moldova.
 • Dece Moldova (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:49)

  David [anonim]

  Ce va facut sa lasati SUA pentru Republica Moldova. Oportunitatile economice, sau ale elementele? dece ati aplicat pentru o zona asa de riskanta in afaceri?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by