Premierul Mihai Razvan Ungureanu participa, sambata, la intrunirea Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor, care se desfasoara in municipiul Odorheiu Secuiesc (Harghita), unde sunt abordate probleme legate de administratia publica locala. Intr-o conferinta de presa sustinuta cu aceasta ocazie, premierul a declarat ca a discutat cu prefectii despre mai multe subiecte, printre care si desfasurarea alegerilor din acest an. "Nu trebuie sa existe niciun prilej de suspiciune si nu dorim sa oferim interpretare modului in care Guvernul va organiza alegerile locale si cele generale", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

"Nu dorim niste prefecti timizi care sa faca intai calcule politice inainte de a lua in considerare prerogativele pe care legea ni le confera", a precizat prim-ministrul.

"Am discutat despre cele doua procese electorale din acest an iar pentru prefecti obiectivul de maxima importanta este ca procesele electorale sa se desfasoare exemplar, fara incalcari ale legislatiei in vigoare, in asa fel incat nimeni sa nu puna sub semnul intrebarii corectitudinea desfasurarii lor", a declarat premierul Ungureanu.

"Implicarea totala a Guvernului si a prefectilor in asigurarea corectitudinii si a bunului mers al procesului electoral este esentiala", a spus premierul precizand ca nu doreste "sa existe romani sceptici in ceea ce priveste suveranitatea optiunii politice."

Potrivit premierului, in cadrul intalnirii de sambata cu prefectii s-a discutat despre:

  • "aspecte care tin de constiinta si maturitatea democratica, implicit in exercitarea functiei prefectului, in contrast cu experienta trecutului recent";
  • "prefectul nu este un functionar ci un actionar al binelui public";
  • pofesionismul moral - "profesionalismul fara moralitatea nu face sens, nici in pozitia pe care o ocupa, nici in societate, in general";
  • situatiile de urgenta -  "prefectii trebuie sa contribuie la intarirea spiritului civic, la coeziunea comunitatiilor locale si la solidaritatea de care trebuie sa dea dovada o comunitate cand se confrunta cu probleme";
  • combaterea evaziunii fiscale - "se impune ca prefectii sa foloseasca pe deplin prerogativele pe care legea le confera fata de serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, si despre asta vom face vorba si la Guvern, cu toate celelalte autoriati ale administratiei publice centrale organizate in plan teritorial, in asa fel incat sa vedem o sporire sensibila a veniturilor recuperate la buget, reducand in acelasi timp accentuat evaziunea fiscala";
  • proiectele europene la nivel local si " le-am cerut sa sustina reforma in administratia publica";
  • identificarea problemelor la nivelul majoritatii judetelor: "le-am cerut sa identifice, pe baza de informatii precise, toate probleme care la nivelul majoritatii judetelor pot conduce la elaborarea unor acte normatice care sa imbunatateasca actiunea administrativa in teritoriu si buna guvernare".

Premierul a sosit la Odorheiul Secuiesc cu elicopterul, cu o intarziere de jumatate de ora si nu a facut declaratii la intrarea in sala in care era asteptat de prefecti si subprefecti, informeaza Agerpres.

Prefectul Harghitei, Ladanyi Laszlo-Zsolt, a declarat ca este pentru prima oara cand prefectii se intalnesc intr-un asemenea cadru cu premierul Mihai Razvan Ungureanu si s-a declarat onorat ca acesta a acceptat invitatia de a participa la intrunire.

In cadrul sedintei Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor din Romania se vor aborda mai multe subiecte, cum ar fi pregatirea alegerilor locale si asigurarea ordinii si linistii publice pe perioada procesului electoral. De asemenea, se va discuta despre absorbtia fondurilor europene si implicarea prefectilor in acest proces, gestionarea situatiilor de urgenta generate de incendiile necontrolate, combaterea evaziunii fiscale si modernizarea administratiei locale. Prefectii si subprefectii ii vor prezenta primului ministru problemele cu care fiecare se confrunta.

La intrunirea de la Odorheiu Secuiesc mai participa ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, secretarul de stat in acelasi minister, Mihai Capra, ministrul Culturii, presedintele UDMR, Kelemen Hunor si secretarul general al Guvernului, Dezsi Attila.

Sedinta cu prefectii se desfasoara cu usile inchise, la finalul intrunirii fiind programata o conferinta de presa. Sambata dupa amiaza premierul Mihai Razvan Ungureanu si participatii la sedinta vor vizita salina Praid, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Harghita.