Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale sustine intr-un raspuns transmis HotNews.ro ca firmele contractate pentru deszapezirea soselelor s-au achitat de datorie si au fost platite cu 277 milioane lei. CNADNR spune ca verificat operatiunile de deszapezire si a constatat ca s-au “desfasurat in conformitate cu prevederile contractuale, iar termenele prevazute in contracte au fost respectate de catre prestatorii de servicii”. O singura companie a fost amendata cu 160.000 lei. CNADNR a desecretizat pe jumatate contractele de intretinere multianuala care cuprind si serviciile de deszapezire.

  • Vezi in articol ce compania a deszapezit drumurile nationale in judetul tau

Ministerul Transporturilor prin CNADNR a platit 277 milioane lei pentru serviciile de deszapezire prestate de companiile cu care a incheiat contracte. Deszapezirea autostrazii Bucuresti - Pitesti a costat 6 milioane de lei, iar autostrada A 2 a costat 3 milioane de lei, potrivit RTV.

HotNews.ro a solicitat pe 15 februarie CNADNR sa transmita contractele incheiate de companie pentru serviciile de deszapezire pe drumurile nationale, sa explice cum sunt verificate lucrarile de deszapezire si ce sanctiuni s-au aplicat. Dupa 43 de zile, CNADNR a transmis datele solicitate. Intr-un raspuns oficial semnat de directorul general Daniela Draghia, CNADNR sustine ca prestatorii serviciilor de deszapezire s-au achitat de sarcinile contractuale. Compania mentioneaza ca o singura firma a fost sanctionata cu amenzi totalizand aproape 160 000 lei. Citeste mai jos precizarile CNADNR:

  • In urma verificarilor, s-a constatat ca derularea contractelor s-a desfasurat in conformitate cu  prevederile contractuale, iar termenele prevazute in contracte au fost respectate de catre prestatorii de servicii, excepţie facand SDN Craiova unde este incheiat un contract pilot in care activitatea de intreţinere pe timp de iarna este bazata pe criterii de performanţa legata de condiţiile meteorologice.
  • Pentru nerespectarea termenelor specificaţiilor tehnice din caietul de sarcini prestatorul SC Tehnologica Radion a fost penalizat astfel: -pentru luna noiembrie 2011. respectiv 4.112,35 lei -pentru luna decembrie 2011, respectiv 336,46 lei -pentru luna ianuarie 2012 respectiv 152.605,73 lei.” (sursa: CNDNR)

CNDADNR a incheiat contracte de deszapezire pentru Drumurile Nationale pe care le are in administrare. De deszapezirea din localitati si din interiorul judetelor si municipiilor se ocupa companiile contractate de autoritatile locale, primarii sau consiliile judetene.

Tot la solicitarea HotNews.ro, CNDNR a explicat cum sunt verificate lucrarile de deszapezire. Compania de autostrazi a precizat ca lucrarile sunt verificate de comisii din care fac parte reprezentanti ai CNADNR. Aceste comisii au constatat ca firmele de deszapezire au respectat intocmai contractele. Citeste precizarile CNADNR:

  • “Verificarea bazelor de deszapezire, a stocurilor de materiale antiderapante si a autoutilajelor de deszapezire a fost efectuata (conform Normativului privind prevenirea si combaterea inzapezirii drumurilor publice, indicativ AND 525-2011) de catre comisii formate din reprezentanti ai CNADNR-SA, DRDP si SDN, constatand urmatoarele: -bazele de iarna au fost pregatite corespunzator; -autoutilajele prezente in baze erau funcţionale si dotate corespunzator; -materiale antiderapante si antiaglomerante au fost aprovizionate in baza comenzilor emise de achizitor.

Verificarea modului de prestare a serviciilor de deszapezire aferente contractelor subsecvente a fost facuta de catre persoanele desemnate de catre DRDP la nivel de SDN, conform clauzelor contractuale.”, (sursa: CNDNR)

HotNews.ro a cerut CNADNR sa publice contractele de deszapezire. Dupa 43 de zile, CNADNR a transmis contractele cadru incheiate cu diferite companii, insa a eliminat din aceste contracte anexele. Contractele transmise de CNADNR contin termeni generali si mare parte din aceste contracte sunt identice. Anexele contractelor contin date precum: sume, sanctiuni, cantitati, etc. Compania nu a precizat de ce nu a transmis si anexele avand in vedere ca ele sunt parte integrata a contractelor cadru.

Aceste contracte cadru privesc intretinerea soselelor, reparatii, paza si evident serviciile de deszapezire. Din analiza documentelor trimise de CNDNR rezulta ca au fost incheiate 43 de contracte cadru, cu cateva zeci de companii din tara, dar si companii din Ungaria sau Italia. Majoritatea acestor contracte au fost incheiate in anul 2008 si expira in 2012 sau avut ca termen de finalizare finalul anului 2011.

Contractele de deszapezire judet cu judet

Pentru autostrada A1 CNADNR a incheiat un contract cadru care prevede si serviciile de deszapezire in 2010 cu companiile Straco Grup (lider de asociere), Delta ACM 93, Romstrade. Contractul expira in decembrie 2012. Pentru autostrada A2 compania a incheiat contractul tot in 2010 si expira in 2012, companiile care asigura deszapezirea fiind: Romstrade si Straco Grup. Vezi mai jos contractele

Acord Cadru A1-A22

Prin Directia Regionala Bucuresti CNADNR a incheiat in 2008 doua contracte pentru zona Bucuresti. Contractele cadru care contin si serviciile de deszapezire au fost semnate cu urmatoarele companii: Euro Construct Trading 98, PA & CO International, Prima Guard Security si Gecor. Aceeasi Directie Regionala Bucuresti a CNADNR a incheiat contractele pentru judetele Prahova (contract semnat cu Romstrade), Arges (contract incheiat cu Argecom), Buzau (contract semnat cu Delta ACM 93), Dambovita (contract incheiat cu Euro Construct Trading 98), Teleorman (contract incheiat cu Tel Drum). Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP Bucuresti

Prin Directia Regionala Cluj CNADNR a incheiat in 2008 contractele de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Alba (contracte semnate cu SIRD Timisoara, ICSH SA, Plastidrum), Satu Mare (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, Athos Com, Ritorsa Trans, Loial Impex), Maramures (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, Athos Com, Ritorsa Trans, Loial Impex), Salaj (contract incheiat cu Euro Construct Trading 98, Trans Bitum, Drumuri si Poduri Salaj SA), Cluj (contract incheiat cu Euro Construct Trading 98, Han Group), Bistrita-Nasaud (contract incheiat cu Diferit SRL), Bihor (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, Athos Com, Ritorsa Trans, Loial Impex). Vezi mai jos contractele cadru:

Acord Cadru DRDP Cluj _2_

Prin Directia Regionala Constanta, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Calarasi (contract incheiat cu Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Ialomita (contract incheiat cu Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Braila (contract incheiat cu Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Constanta (contract incheiat cu Euroconstruct Consulting, Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Tulcea (contract incheiat cu Euroconstruct Consulting, Delta ACM 93 si Tehnologica Radion). Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP Constanta

Prin Directia Regionala Craiova, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Olt (contract incheiat cu General Trust Arges, Transporturi Intretinere Drumuri Oltenia SA, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 SRL), Valcea (contract incheiat cu Colas Drumuri SRL, Romprest Service SA, Romprest Security SRL, Policolor Service, Vectra Service), Gorj (contract incheiat cu Gecor, Straco Grup, Argecom, Case Utilaje Constructii, Prima Guard Security Fire), Mehedinti (contract incheiat cu Colas Drumuri SRL, Romprest Service SA, Romprest Security SRL, Policolor Service, Via Vita, Floricola SA, Vigilent Security). Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP Craiova

Prin Directia Regionala Iasi, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Bacau (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL), Vaslui (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA), Botosani (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA), Suceava (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA ), Vrancea (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL), Galati (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA ), Iasi (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL), Neamt (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL). Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP Iasi

Prin Directia Regionala Timisoara, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Caras-Severin (contract incheiat cu Confort SA, Betonut ZRT, Athos Com, Ritorsa Com), Hunedoara (contract incheiat cu Pas Trans Company, Construct Mod, Magyar Kozut), Arad (contract incheiat cu Pas Trans Company, Construct Mod, Magyar Kozut), Timis (contract incheiat cu Confort SA, Betonut ZRT, Athos Com, Ritorsa Com), Mehedinti (contract incheiat cu Pas Trans Company, Construct Mod, Magyar Kozut) Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP Timisoara

NOTA: CNADNR a precizat ca Directia Regionala Brasov care a incheiat contracte de deszapezire pentru mai multe judete din Transilvania a secretizat contracte prin clauze de confidentialitate. Din cauza clauzelor de confidentializate, CNADNR nu a transmis contractele incheiate de Regionala Brasov.