Noua lege din domeniul Sanatatii trebuie sa aiba in centru pacientul cu nevoile sale, obiectiv pentru care este necesara reproiectarea intregului sistem sanitar, cu realizarea unei noi arhitecturi de responsabilitati, a declarat miercuri presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin pentru Agerpres.

Potrivit liderului sindical, fiecare dintre partile implicate - respectiv contribuabilii (reprezentati de sindicate), Ministerul Sanatatii si furnizorii de servicii medicale - trebuie sa stie exact rolul pe care il ocupa in sistem.

"Noi eram pregatiti inca de la inceputul anului sa avansam Ministerului Sanatatii si Guvernului o solutie alternativa la faimosul proiect de lege promovat de autoritati, care nu reprezinta altceva decat o eroare uriasa. Concret, documentul legislativ nu rezolva principalele probleme cu care se confrunta sistemul sanitar, legate de mecanismele de finantare si de modul in care sunt folositi banii publici. Pentru a realiza reformarea unui sistem, este nevoie de o proiectare din temelii a acestuia, in care fiecare dintre partile implicate sa cunoasca exact rolul pe care il ocupa, iar in paralel sa fie asigurate toate instrumentele de reglementare, control si monitorizare", a declarat Dumitru Costin.

Liderul de sindicat sustine ca cea mai buna solutie pentru promovarea unei legi moderne in domeniul sanitar o reprezinta dialogul deschis intre toate partile implicate - sindicatele din domeniul sanitar, Ministerul Sanatatii si furnizorii de servicii medicale, care sa aiba in centru interesele pacientilor, si nu pe cele ale unor functionari sau ale unor companii private.