Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a discutat marti cu viceprimarul Romei, Sveva Belviso, despre posibilitatea infiintarii unui liceu romanesc in Italia, care sa fie denumit dupa numele marelui poet Mihai Eminescu.

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES in cadrul discutiilor dintre Cristian Diaconescu si Sveva Belviso au fost abordate o serie de propuneri de colaborare intre Primaria Romei si Guvernul Romaniei in beneficiul cetatenilor romani din Peninsula.

'Viceprimarul Romei a propus realizarea unui material video care sa aiba ca obiectiv informarea cetatenilor romani in scopul prevenirii traficului de persoane si oricaror forme de abuz. Acest material, care va fi realizat in parteneriat cu institutiile statului roman responsabile, ar urma sa fie difuzat pe canalele media din Romania, scopul vizat fiind o mai buna informare a cetatenilor romani care doresc sa munceasca in Italia in ceea ce priveste modalitatile de prevenire a formelor de abuz si a traficului de persoane', arata MAE in comunicatul citat.

De asemenea, ca urmare a discutiei cu episcopul ortodox roman din Italia, Parintele Siluan, ministrul Afacerilor Externe a propus o colaborare mai stransa a Primariei Romei cu Episcopia Ortodoxa Romana din Italia si a cerut examinarea posibilitatii incredintarii unor imobile, pe care Episcopia sa le poata utiliza pentru proiecte sociale si educationale, de tipul celor realizate de Biserica Catolica, respectiv adapost pentru cei fara locuinte, centre de primire, centre de consiliere, etc.

'Au fost analizate si alte proiecte destinate sustinerii si promovarii culturii romane in Italia, printre care disponibilitatea administratiei de la Roma pentru infiintarea unui liceu romanesc, care sa fie denumit dupa numele marelui poet roman Mihai Eminescu', precizeaza sursa citata.

Potrivit MAE, viceprimarul Romei a subliniat contributia majora si implicarea comunitatii de romani la dezvoltarea societatii italiene si a declarat ca in prezent sunt aproximativ 40.000 de firme infiintate de catre romani, care au angajati inclusiv cetateni italieni.

Ministrul de Externe efectueaza marti si miercuri o vizita de lucru la Roma.