Comisia pentru Comert International a Parlamentului European a votat astazi impotriva trimiterii tratatului ACTA la Curtea Europeana de Justitie asa cum a propus Comisia Europeana in urma cu o luna. Astfel, procedurile legislative legate de acest acord urmeaza cursul stabilit. Votul final al PE in privinta ACTA va fi programat in sedinta de plen din iunie sau iulie, a anuntat pe Twitter, eurodeputatul David Martin (S&D, Regatul Unit) raportor in Parlamentul European (PE) pe ACTA.

Acordul comercial impotriva contrafacerii (ACTA) a fost discutat marti, la Bruxelles, in Comisia pentru comert international care putea face o recomandare membrilor Parlamentului in privinta aprobarii sau respingerii sale. Parlamentul European nu poate modifica continutul acordului, dar are puterea de a-l aproba sau respinge.

Comisarul pentru Comert Karel de Gucht a anuntat pe 22 februarie decizia Comisiei Europene de a trimite tratatul ACTA la cea mai inalta instanta europeana pentru a stabili daca exista incalcari de orice fel in privinta drepturilor fundamentale si a drepturilor de proprietate intelectuala. Reprezentantii Executivului de la Bruxelles au aratat ca vor cere Curtii Europene de Justitie sa explice daca, din punct de vedere juridic, continutul ACTA incalca vreunul din drepturile si libertatile fundamentale ale UE.

Comisarul Karel De Gucht a precizat ca, din punctul de vedere al procedurilor legislative, Comisia Europeana a trimis ACTA in fata statelor membre, pentru examinare, in cadrul Consiliului European. Acesta a aprobat in unanimitate ACTA si a autorizat Comisia Europeana sa semneze tratatul ceea ce s-a si intamplat.

Parlamentul European ramasese singura institutie europeana care mai putea schimba intrarea in vigoare a ACTA prin votul pe care il are programat in plen, in aceasta primavara. Comisarul UE a mai precizat ca, avand in vedere numeroasele dezbateri si temeri in rindul cetatenilor din statele membre UE, cel mai oportun este ca o instanta sa-si spuna punctul de vedere.