Aproximativ 500 de taximetristi s-au strans marti dimineata in Parcul Izvor din Capitala pentru a protesta fata de propunerea legislativa care le interzice sa opereze in alte localitati decat cea de autorizare. Protestul a fost organizat de Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere (APTRTI) si de Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), ai caror reprezentanti sustin ca Ilfovul reprezinta o situatie speciala si ca taximetristii de aici trebuie sa aiba voie sa lucreze in Bucuresti. Pe de alta parte, Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) a protestat tot marti, in fata Primariei Capitalei, nemultumiti de faptul ca "primaria nu s-a implicat in stabilirea unui pret corect pe kilometru".

Protestul din Parcul IzvorFoto: Hotnews

Protestul din Parcul Izvor a inceput la ora 10:00, cand parcul era inconjurat de masini de taxi. Toti ce prezenti au sustinut ca taximetristii cu autorizatie de Ilfov trebuie sa aiba dreptul legal de a munci in Bucuresti, atat timp cat Primaria Generala a Capitalei nu respecta numarul maxim de licente pe cap de locuitor prevazut de lege si elibereaza peste acest prag. "Acum vor sa ne dea pe noi afara din Bucuresti pentru ca noi, apoi, sa ne angajam pe licentele pe care ei le au in plus si sa le platim lor taxe", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre protestatari.

Pe de alta parte, prevederea care ii va afecta pe clienti - introducerea tarifului unic - este trecuta in plan secund de protestatari. "Asa este in Occident, Germania, Franta, Olanda au tarif unic", deci si Romania trebuie sa se "alinieze standardelor europene", spune unul dintre cei prezenti la miting, precizand ca "se vehiculeaza o suma de 1,79 lei". "Oricum, nici asa nu ne acoperim cheltuielile; pretul corect ar fi undeva la jumatate din pretul benzinei", sustine un alt protestatar, care precizeaza ca acum lucreaza "cat sa ajunga pe zero".

"Ne aflam aici pentru a protesta fata de proiectul de lege care se doreste a fi introdus in plen pentru modificarea legii taximetriei", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Lazarescu, vicepresedintele APTRTI. Potrivit acestuia, prin amendamentele depuse se doreste "pe de o parte eliminarea ilfovenilor" din Bucuresti, dar absorbtia lor ca posibili clienti pentru autorizatiile pe care firmele din Bucuresti le detin. Lazarescu sustine ca in Municipiul Bucuresti s-au dat 3.000 de autorizatii peste limita legala de 7.500 de autorizatii taxi.

Cristian Lazarescu, vicepresedintele APTRTI

"Ei fac referire ca ilfovenii vin si le mananca painea, ei fac referire ca sunt 3.000 de autorizatii pe Ilfov cand sunt 1.200. (...) Problema Ilfov a aparut tot din cauza Bucurestiului, din cauza acestei limitari si a acestui cerc inchis in care doar jucatorii dinauntrul cercului au dreptul sa opereze, sa profeseze, iar ceilalati care vor sa intre in piata nu", a declarat vicepresedintele APTRTI.

Acesta a sustinut ca exista un raport al Consiliului Concurentei "care face special referire la acest raport de 4 taxiuri la mia de locuitori ca incalca regulile economiei de piata ingradind accesul noilor jucatori in piata, astfel ingradind libera concurenta si economia de piata".

Protestele vin dupa ce, in sedinta din 20 martie, membrii Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor au aprobat o serie de amendamente la Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Potrivit inregistrarii sedintei de saptamana trecuta si a Confederatiei operatorilor si transportatorilor autorizati din Romania, printre modificarile aduse actului normativ se numara urmatoarele:

  • introducerea tarifului unic stabilit de catre Consiliile Locale
  • obligativitatea ca toti taximetristii sa opereze numai pe raza autoritatii de autorizare
  • inlocuirea cazierului de conduita profesionala cu cazierul eliberat de politia rutiera
  • sanctionarea activitatii neautorizate cu ridicarea placutelor si a talonului

Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti a protestat in fata Primariei Capitalei

Pe de alta parte, in fata Primariei Capitalei, intre orele 10.00-13.30, au protestat circa 150 de taximetristi de la Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI). Acestia sunt nemultumiti de faptul ca Primaria Capitalei nu s-a implicat in stabilirea unui pret corect pe km si sustin ca tariful de 1,39 lei/km, practicat in acest moment de taximetristii din Bucuresti, este mult prea mic fata de cheltuieli, pretul real fiind de circa 2,27 lei/km.

"Tariful de 1,39 lei este din aprilie, anul trecut. De atunci benzina a crescut de la 4 lei si un pic la 6,3 lei, pretul asigurailor a crescut cu 20-30 de la suta, la fel si mentenanta masinilor. Nu avem cum sa mai ramanem la tariful de 1,39 lei. Primaria, a avizat in mod incorect listele de tarife aduse de catre firme. Trebuiau sa verifice daca preturile trecute acolo sunt reale. Cerem demisia celor doi directori de la Directia de transporturi din cadrul primariei: Ioan Dedu si Madalin Dumitru. Potrivit Ordinului ANRSC 243/2007, tarifele incasate, respectiv tarifele de distanta, impreuna cu tarifele orare, precum si cu tarifele de stationare trebuie sa acopere sumele investite si cheltuielile curente realizate pentru prestarea serviciului, precum si o cota de profit rezonabila", a declarat pentru HotNews.ro Claudiu Sapunar, presedintele ANTTI.

Florin Legea, sef serviciu in cadrul Directiei de Transport Drumuri si Sistematizarea Circulatiei din cadrul Primariei Capitalei, sustine ca nimeni nu-i impiedica pe taximetristi sa mareasca tariful: "Exista o hotarare de Consiliu General care stabileste pretul maxim pe care il pot practica taximetristii din Bucuresti: 3,5 lei/km. Tariful minim nu este stabilit. Companiile din Bucuresti vin la noi cu listele de tarife pe care noi le avizam. Daca ei spun ca isi pot desfasura activitatea cu 1,39 lei/km, eu nu pot sa le spun ca nu este asa. Vin cu documente care justifica asta. Si noua ne-ar conveni sa fie tarife mai mari pentru ca ar veni mai multi bani la bugetul local insa ei nu vor sa faca aceasta majorare deoarece, daca nu o fac toti o data, ceea ce este neconcurential, si-ar pierde clientii. O companie de taxi si-a marit anul trecut tariful la 1,69 lei, dar dupa cateva luni a revenit la 1,39 lei deoarece celelalte companii au ramas la vechiul tarif si ei si-au pierdut clientii".

Citeste si: