"In calitate de stat membru al NATO, Romania considera ca atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fara arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) si declaratiilor presedintelui Obama, trebuie corelata cu politica nucleara a NATO, potrivit careia Alianta va trebui sa-si mentina capacitatile nucleare atat timp cat vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentand o garantie suplimentara a asigurarii securitatii tuturor statelor membre ale Aliantei", a declarat presedintele Traian Basescu luni, la prima sesiuni de lucru a Summitului de la Seul pe tema siguranta nucleare, informeaza Mediafax.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, participa in perioada 26 - 27 martie, la Seul (Republica Coreea), la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, la invitatia omologului sud-coreean, presedintele Lee Myung-bak.

Seful statului a mentionat, in interventia sa, ca Romania duce o politica responsabila de prevenire si combatere a utilizarii materialelor nucleare si surselor radioactive in scopuri distructive, iar in acelasi timp se implica in cooperarea internationala pentru preluarea cat mai larga pe plan mondial a cadrului juridic existent, realizarea schimbului de bune practici in materie de securitate nucleara si acordarea de asistenta de specialitate.

In acest context, presedintele Basescu a mai evidentiat ca accidentul de la Fukushima "a tras un semnal de alarma pentru intarirea standardelor de siguranta folosite pentru centralele nucleare, astfel incat sa fie protejate viata si sanatatea populatiei si sa fie asigurata integritatea mediului".

"Printr-o politica stricta de siguranta nucleara vom fi capabili sa recladim increderea societatilor noastre in alternativa eficienta sub aspect ecologic si economic pe care o reprezinta energia electrica din surse nucleare", a declarat presedintele Basescu in alocutiunea sa.

Seful statului a mai precizat ca in legislatia interna a Romaniei este transpus cadrul juridic ONU in materie de securitate nucleara, iar tara noastra este parte la Conventia privind protectia fizica a materialelor nucleare si la Amendamentul la aceasta conventie, respectiv la Conventia internationala privind suprimarea actelor de terorism nuclear si a contribuit decisiv, in calitate de presedinte al Consiliului de Securitate al ONU, la adoptarea rezolutiei 1540 (2004).

De asemenea, Romania sprijina aplicarea rezolutiei 1977 (2011) si este in proces de revizuire a practicilor nationale si a cadrului de reglementare pentru a reflecta cerintele ultimelor documente ale Agentiei Internationale de Energie Atomica privind protectia fizica a materialelor nucleare. Romania a asimilat in practica liniile directoare pe tema securitatii nucleare cuprinse in mai multe serii de publicatii AIEA. In privinta altor initiative multilaterale, Romania participa la Initiativa Globala pentru Combaterea Terorismului Nuclear, a adaugat Traian Basescu.

Presedintele a mai precizat ca in sesiunea de marti a Summitului va face si o prezentareasupra politicii romanesti in domeniul securitatii nucleare.