Cat de eficient este jandarmul audio-vizualului romanesc? Vicepesedintele CNA, Ioan Onisei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 26 martie 2012, 7:22 Actualitate | Esenţial


Ioan Onisei
Foto: HotNews.ro
Excesele unor posturi de televiziune par aproape imposibil de temperat de catre Consiliul National al Audiovizualului. De vina este legislatia, care prevede amezi modice? Componenta politica a institutiei? Cum ar putea deveni CNA un organism mai eficient si de ce schimbari legislative ar fi nevoie? Vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1675 vizualizari

 • presiuni (Luni, 26 martie 2012, 8:48)

  mira [anonim]

  buna ziua,

  am doua intrebari

  1. daca s-au facut presiuni din partea trustului intact asupra Dvs. ( doua exemple binecunoscute : emisiunea d-lui gadea si d-lui capatos)
  pentru a obtine ceea ce doresc?

  2. daca trustul protv a avut amenzi in cursul anului 2011?
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:01)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui mira

   1. In mod direct, nu. S-a incercat insa un fel de intimidare: domnul Gadea a vorbit intr-una dintre emisiuni despre mine si fosta mea cariera politica, punand semnul egal intre actuala mea calitate de vicepresedinte al CNA-ului si faptul ca am fost unul dintre vicepresedintii PD pana in anul 2004. De asemenea, in perioada in care CNA analiza si urma sa delibereze in legatura cu folosirea unui limbaj injurios in mai multe emisiuni ale postului Antena 3 (inclusiv in aceea in care domnul Gadea l-a avut interlocutor, prin telefon, pe dl Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate) s-au construit doua stiri false care incercau sa acrediteze ideea ca, prin influenta sa, vicepresedintele CNA-ului a obtinut fonduri europene de la dl ministru Funeriu in beneficiul unei firme de cercetare a sotiei sale (sotia mea este doctor in stiinte biologice). Firma respectiva nu a beneficiat direct de fonduri europene, ci a fost intr-un incubator de afaceri in cadrul unui institut de cercetare in subordinea Ministerului Agriculturii iar fondurile au fost derulate in perioada 2006 - 2007 cand dl Funeriu era departe de a fi ministrul educatiei si cercetarii.

   2. Chiar in sedinta precedenta, PRO TV a fost sanctionat pentru incalcarea unor prevederi ale legislatiei audio-vizuale iar in urmatoarea sedinta urmeaza sa analizam doua reclamatii care se refera la continutul stirilor din jurnalul de la orele 17.00 al aceleiasi statii.
 • intrebari... (Luni, 26 martie 2012, 8:53)

  echos [utilizator]

  Incep prin a va spune ca sunt dezamagit de modul de lucru al institutiei d-vs. O simpla privire pe posturile franceze si nemtesti (posturi comerciale) ne arata cat de departe sunt rezultatele muncii d-vs ca institutie de "normalitate". Deci, fie in nume personal fie ca institutie:
  1. sunt interesat daca ati propus parlamentului schimbarea legii audiovizualului pentru modificarea amenzilor(si nu numai) de la cuantum fix la procent din cifra de afaceri - la cuantumul actual amenda reprezinta veniturile din cateva minute de publicitate si nu are practic nici un efect
  2. De ce prelungiti "de facto" licentele de emitere a unor posturi de televiziune, cand e clar ca nu respecta nici o farama(aprecierea mea!) din legea audiovizualului?
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:13)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui echos

   Si eu sunt dezamagit. Nu neaparat de modul de lucru, cat mai degraba de rezultatele activitatii CNA, astfel cum aceasta se reflecta sau nu in continutul si calitatea programelor TV. Cat priveste o posibila comparatie cu ceea ce putem vedea pe posturile franceze sau nemtesti, discutia ar fi mai lunga. Ea ar privi pe de-o parte vechimea si traditiile media audio-vizuale din tarile respective si, pe de alta parte, ceea ce intelegem in sens larg prin cultura telespectatorilor respectivi. Ca sa fiu mai clar. As folosi o gluma, cu valoare de parabola. Si anume: un concetatean care a petrecut mai multa vreme pe langa Tamisa l-a intrebat pe un prieten britanic in legatura cu felul in care supusii Majestatii Sale respecta reguli...John i-a raspuns: explicatia este simpla. Vreo 400 de ani am taiat capete.

   1. Exista un proiect de modificare a legii initiat de cativa dintre membrii comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor. Proiectul a trecut tacit prin plenul Camerei si se afla in asteptare la Comisia de profil de la Senat. Pentru definitivarea proiectului,. Comisia pentru cultura de la Camera a avut mai multe runde de consultari cu membrii CNA. Propunerea legislativa la care ma refer nu priveste modificarea cuantumului amenzilor ci doar proceduri mai riguroase in legatura cu aplicarea acestora de catre CNA. Simplu spus, aceste proceduri prevad, in esenta, faptul ca, de exemplu, daca pentru o incalcare de articol din lege sau din Codul Audiovizualului radiodifuzorul a fost sanctionat sa spunem cu amenda de 10.000 de lei, pentru o eventuala a doua incalcare a aceleiasi dispozitii legale CNA sa aplice o amenda superioara ca si cuantum.

   In legatura cu o amenda care ar putea sa reprezinte un cunatum anume la procentul din cifra de afaceri merita spuse doua lucruri: prima lege din Romania a audiovizualului nr 48 din 1992 prevedea acest fel de sanctiuni, de asemenea legislatia specifica din alte tari contine astfel de prevederi.
  • raspuns 2 (Luni, 26 martie 2012, 15:21)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui echos

   Adaug faptul ca CNA nu are dreptul de initiativa legislativa, pe de-o parte, si, pe de alta parte, nu cred ca politicienii, in general - desi adeseori se plang de continutul si calitatea dezbaterilor televizate - ar fi foarte dispusi, eufemistic vorbind, sa mareasca cunantumul amenzilor sau, si mai mult, sa stabileasca amenzi care sa reprezinte un procent din cifra de afaceri a radiodifuzorului.

   2. Legea nu prevede rigori deosebite in legatura cu prelungirea licentei audio-vizuale care are loc tot in temeiul legii din noua in noua ani. Casus beli este faptul ca la un moment dat, CNA a amanat de doua ori prelungirea licentei pentru Realitatea TV. Trebuie sa mai adaug insa un lucru semnificativ in ordinea discutiei noastre. Romania este singura tara in care organismul abilitat acorda licente audiovizuale in mod gratuit. Atunci cand aceste licente reprezentau o parte din spectrul de frecvente proprietate publica a statului roman acest fapt de a acorda licente gratuit era cu atat mai surprinzator. Discutand despre aceste aspecte cu unii dintre colegii din staff-ul tehnic care au fost de la inceputul activitatii CNA-ului ei mi-au spus ca acordarea gratuita a licentelor a fost gandita ca o modalitate de incurajare a pluralismului mediatic.
 • Desenele animate (Luni, 26 martie 2012, 9:33)

  neagoe [utilizator]

  Ineficienta CNA este probata si in cazul posturilor de desene animate pentru copii. Violenta si limbajul vulgar sunt omniprezente pe cele mai multe dintre aceste posturi. In ciuda foarte multor sezizari in acest sens CNA nu s-a implicat deloc, iar degradarea acestor posturi s-a accentuat. Legislatie exista. Ce sau cine se ascunde in spatele acestei pasivitati?
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:25)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui neagoe

   CNA a sanctionat destul de des radiodifuzorii care se afla sub autoritatea statului roman pentru continutul unor desene animate care au incalcat legislatia privind protectia minorilor...Trebuie spus insa ca in cazul in care radio-difuzorul care difuzeaza programele se afla sub autoritatea altui stat procedura stabilita de Directiva europeana in materie este aceea ca CNA-ul roman trebuie sa sesizeze autoritatea de reglementare din statul respectiv si, eventual, daca aceasta nu ia masurile asteptate sa sesizeze Comisia Uniunii Europene pentru declansarea unei proceduri de negociere. Am avut doua asemenea cazuri privind radiodifuzori din Ungaria si Marea Britanie si, din fericire, autoritatile de resort din tarile respective au luat masurile ce se cuveneau prevazute de Directiva europeana in materie si de legislatia specifica a statelor respective.
 • Obiectivitatea CNA (Luni, 26 martie 2012, 9:51)

  Denisa [anonim]

  1. In conditiile in care Consiliul CNA are ca si exponenti NUMAI oameni numiti de catre Partidele din Romania, cata obiectivitate si credibilitatea poate avea acest consiliu al CNA?
  2. Cel putin 2 membri CNA figureaza in interceptarile SRI la inceputul acestui an in dialog cu un consilier prezidential.Credeti ca daca stenogramele vor fi facute publice, CNA-ul va mai putea fi considerat drept "jandarmul audio-vizualului romanesc"?
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:34)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Denisa

   1. Majoritatea organismelor similare CNA din tarile membre UE sunt constituite cu oameni propusi de Parlament, Guvern sau Presedintie. Felul in care la nivelul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului sunt desemnati, ca si candidati, viitorii membri ai CNA este adeseori consecinta unor negocieri politice. Fapt este insa ca propunerile sunt sau nu votate de catre camerele reunite ale Parlamentului, chiar daca nominalizarile sunt facute de Guvern, Presedintie sau partide politice. Adaug faptul ca, potrivit legii, membrii CNA nu trebuie sa faca parte din partide sau aliante politice si ca nu reprezinta autoritatea care i-a desemnat. Desigur, nu exclud posibile modificari ale legii care sa prevada criterii mai detaliate pentru desemnarea membrilor CNA (inclusiv si, mai ales, criterii de ordin profesional), cum nu exclud o posibila formula in care printre membrii CNA sa se regaseasca reprezentanti ai societatii civile, specializata in monitorizarea activitatii mass media audiovizuale.

   2. Nu stiu nimic despre interceptarile SRI la care faceti referire. Avand in vedere legea de organizare si functionare a Serviciului Roman de Informatii mi-e greu sa intuiesc scopul unor atari interceptari - in masura in care ele exista - cu atat mai mult cu cat SRI-ul poate face interceptari ale convorbirilor telefonice sau ambientale numai cu mandatul primit din partea unui magistrat. Poate au fost conversatii telefonice si ale unor membri CNA cu diversi politicieni ... In ce ma priveste, acord intotdeauna beneficiul bunei-credinte...Daca suntem prezumtiosi, ne putem gandi la orice si in legatura cu membrii altor autoritati publice care se afla sub control parlamentar...
 • CNA-a fi sau a nu fi (Luni, 26 martie 2012, 10:15)

  Doran [anonim]

  1.Ce ar trebui sa se petreaca, mai revoltator decat pana acum, pentru a retrage licentele pentru OTV si Antena 3?
  2.Daca membri CNA se declara interesati de fenomenul degradarii jurnalismului de televiziune, de ce nu s-au solidarizat cu Dan Grigore?
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:45)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doran

   1. Potrivit legii audiovizualului, sanctiunile sunt graduale si cea mai grava dintre acestea, in conditii de normalitate, este aceea a injumatatirii perioadei de valabilitate a licentei audiovizuale. O licenta poate fi retrasa numai in conditii exceptionale in care, de exemplu, radiodifuzorul incita explicit la ura de rasa sau la conflict armat...Cu un text foarte frumos, preluat din Constitutia din 1923, actuala Constitutie a Romaniei prevede la articolul ce se refera la libertatea de exprimare: nici o publicatie nu poate fi suprimata. Revenind la intrebare, daca cei doi radiodifuzori la care va referiti continua sa incalce legislatia audiovizualului vor fi sanctionati gradual asa cum prevede legea. CNA este un organism colegial si deciziile sunt luate cu 6 voturi dintr-un numar de 8 membri care constituie cvorumul de lucru. Nu ar fi corect, fata de lege, si nici fata de colegii mei sa ma antepronunt.

   2. Patru dintre membrii CNA si-au declarat solidaritatea morala cu demisia maestrului Dan Grigore in chiar sedinta in care domnia sa si-a anuntat demisia. Din pacate, lucrul acesta nu a fost reflectat nici in presa scrisa nici in cea audiovizuala. Aceiasi 4 membri au adresat si in legatura cu aspectele continute in demisia dlui Dan Grigore scrisori catre Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, solicitand o analiza a degradarii spatiului audiovizual, o analiza ce ar trebui intreprinsa de catre comisiile pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa ale celor doua camere, impreuna cu CNA-ul. Aceasta analiza si dezbatere a avut loc in data de 13 martie anul acesta. Printre cei patru membri despre care vorbeam ma numar si eu. CNA-ul nu trebuie sa fie in mod necesar politic -intre ghilimele - in masura in care este politic - intre ghilimele ....Eu, unul, refuz aceasta etichetare.
  • raspuns 2 (Luni, 26 martie 2012, 15:46)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doran

   Asa zisa politizare a CNA-ului este un subiect foarte recent, impus ca dezbatere publica de catre unele posturi TV care au fost destul de aspru sanctionate sau care urmau sa fie sanctionate. A fost, asadar, dupa parerea mea, un subiect indus intr-un mod interesat!
 • de ce? (Luni, 26 martie 2012, 10:39)

  ada [anonim]

  De ce CNA-ul trebuie sa fie politic?
  De ce este permis un limbaj total nepotrivit si agramat?
  Nu as dori sa mi se raspunda cu argumentul, ca asa vrea publicul.
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:50)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ada

   Incercam, pe cat posibil, sa sanctionam derapajele de limbaj din emisiunile de televiziune, inclusiv abaterile de la normele stabilite de Academia Romana. Avem, in acest sens, un contract de asistenta semnat cu Institutul de Lingvistica al Academiei. Nici eu nu cred (cum banuiesc ca nu credeti nici dvs) ca publicul vrea in emisiunile televizate un limbaj injurios, licentios ori agramat. O analiza simpla si atenta a ratingului demonstreaza ca emisiunile de divertisment de mai buna factura reunesc milioane de telespectatori, spre deosebire de asa zisele dezbateri la care publicul privitor se reduce la doua-trei sute de mii. Aceasta analiza poate fi inclusiv pentru mine incurajatoare.
 • CNA inexistent (Luni, 26 martie 2012, 11:48)

  gnb [anonim]

  buna ziua,
  - cu ce va santajeaza trustul intact? daca sunteti santajabili de ce nu plecati din acele functii platite din banii publici?
  - de ce a ajuns spatiul media in cel mai mizerabil stadiu de incultura, agramatism, manelizat, etc? unde a fost institua CNA-ului in tot acest timp? eu o percep ca inexistenta...
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:57)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui gnb

   Nu cred ca trustul Intact santajeaza CNA. Ceea ce am vazut insa este ca prin unii realizatori, moderatori sau jurnalisti a incercat in cadrul unor emisiuni sa intimideze unii membri CNA inainte ca noi sa luam decizii de sanctionare. Nu cred ca suntem santajabili ba, de cate ori s-a incercat intimidarea unora dintre membrii CNA acestia au continuat sa-si faca datoria si sa aplice legea.

   Cea de-a doua intrebare imi prilejuieste o precizare importanta. CNA nu cenzureaza programele difuzate de posturile TV si nu are dreptul sa procedeze la vreo ingerinta in legatura cu modul de realizare si continutul programelor. Potrivit Constitutiei si legii audiovizualului, CNA se pronunta post factum, analizand dupa difuzare daca un program sau altul, o emisiune sau alta a incalcat normele legale si cele prevazute de codul audiovizualului.
 • CNA (Luni, 26 martie 2012, 12:25)

  ElizaRafaila [anonim]

  Dle Vicepresedinte, daca tot sunteti acolo pentru noi dece nu ne protejati? Se pot uita la tv copii, adolescenti, parintii nu au timp sa stea prin casa dupa ei.Dece ar trebui sa auda asa limabaj cum este folosit la antena 3,2, otv.Cum se poate ca nici pana acum nu a fost sanctionat un post ca antena 3 (Gadea) nici ca om adult nu poti suporta asceva.Este adevarat ca sunt presiuni asupra dvs? (vezi demisia dlui Grigore)Dece nu sunt obligati sa transmita si emisiuni de cultura? si mai mult dece nu sanctionati indecenta vestimentara la tv? Vin alegerile va rugam mult aceti niste reguli pt a nu mai permite candidatilor sa se considere pe maidan.
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 15:58)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ElizaRafaila

   Incercam sa va protejam pe dvs si, mai ales, minorii, in conditiile legii: analizam continutul emisiunilor dupa ce acestea au fost difuzate si, adeseori, aplicand amenzi importante, mai ales atunci cand sunt incalcate prevederile legale privind protectia minorilor.
   • raspuns 3 (Luni, 26 martie 2012, 16:05)

    Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Onisei

    Pentru perioada alegerilor, dincolo de legislatia specifica, CNA va adopta decizii care sa reglementeze foarte precis modul de reflectare a campaniei electorale, fie ca vorbim despre alegerile locale, fie despre cele parlamentare.
  • raspuns 2 (Luni, 26 martie 2012, 16:03)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ElizaRafaila

   Cat priveste Antena 3, pentru limbajul injurios folosit in unele dintre emisiuni, inclusiv cea realizata de dl Gadea, radiodifuzorul a fost relativ recent sanctionat cu amenda de 150.000, amenda maxima fiind, potrivit legii, de 200.000 de lei. Cat priveste presiunile asupra noastra, ele sunt facute - ca sa ma exprim asa, la vedere. Incercarea unor realizatori, moderatori sau jurnalisti de a cauta "nod in papura" unora dintre membrii CNA in speranta ca acestia vor fi mai "ingaduitori" in analiza si decizia pe care sunt chemati sa le intreprinda.

   In cazul maestrului Dan Grigore, demisia domniei sale a fost declansata, in principal, de faptul ca un lider politic important a afirmat, intr-o emisiune de la Antena 3, ca domnul Dan Grigore ar fi un om lipsit de onoare. Maestrul a anuntat in sedinta publica faptul ca, il invita pe respectivul politician sa-si ceara scuze sau sa retracteze afirmatia; daca nu, va demisiona in urmatoarea sedinta. Cum respectivul politician nu a retractat - ba mai mult , a afirmat ca isi sustine afirmatia - maestrul Dan Grigore, om de onoare, a demisionat.
 • Reclame asurzitoare (Luni, 26 martie 2012, 12:34)

  radu [anonim]

  Nici macar volumul reclamelor nu puteti sa-l controlati?
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:07)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

   Aveti dreptate, avem o dispozitie in codul audiovizualului potrivit careia radiodifuzorii nu au dreptul sa creasca intensitatea sunetului in intervalul de timp de difuzare a reclamelor. Din pacate, nu mai avem timp sa ne ocupam si de aceste aspecte, capacitatea institutionala a CNA fiind destul de redusa (numar de specialisti - inclusiv in departamentul de monitorizare, resurse tehnice si financiare). CNA-ul a trecut prin perioada de criza fiind nevoit sa isi reduca cu 30 de persoane numarul de specialisti.
 • Posturi TV on line (Luni, 26 martie 2012, 12:42)

  Cornel MARIAN [anonim]

  Buna ziua,

  Care este pozitia C.N.A. relativ la provider-ii de internet care retransmit posturi TV on line. Pot fi acestia constransi sa respecte legea (aviz de retransmisie)?
  Multumesc,
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:09)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornel MARIAN

   Provider-ii de internet care retransmit posturi TV online se incadreaza in prevederile legii cu privire la dreptul si conditiile in care poate fi retransmis continutul comunicarii audiovizuale. Lucram in acest moment la un proiect de decizie care sa reglementeze detaliat felul in care providerii respectivi trebuie sa se supuna rigorilor privind avizarea retransmisiei.
 • sanctioanarea membrilor CNA (Luni, 26 martie 2012, 12:49)

  Ana [anonim]

  Activitatea CNA, careia i se datoreaza atat degradarea limbajului cat si manipularea ordinara care se face prin televiziuni, nu poate fi in nici un caz scuzata de asa zisul algoritm politic. Propusi de oricine ar fi fost membrii CNA devin in momentul in care accepta posturile functionari care trebuie sa respecte legea. Ori dumnealor nu au aplicat in mod eficient instrumentele legale de care dispun si consecintele se vad. si ma gandesc ca ar trebui sa fie la randul lor sanctionati caci lucrurile au mers deja mult prea departe. Cautarea istoricului sedintelor si sanctionarea membrilor CNA care s-au opus, in mod repetat, luarii de masuri ferme impotriva celor ce au transformat spatiul televizat intr-o jungla guvernata de ura si minciuna mi se pare singura modalitate de a regla lucrurile in acest moment. Pana cand sa li se permita " favorizarea infractorilor " mediatici ? In definitiv sunt platiti de statul roman ca sa respecte legea.
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:11)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Va impartasesc intr-o anumita masura dezamagirile si observatiile ... Poate ar fi necesara modificarea legii audiovizualului si in legatura cu aspectele pe care le-ati semnalat: felul in care membrii CNA aplica legislatia cu mai multa sau mai putina consecventa ori fermitate.
 • Echidistantza (Luni, 26 martie 2012, 12:51)

  Gasitorul [anonim]

  Echidistantza ca prezentza pe "sticla" poate fi asigurata de un post tv. doar in conditziile in care invitatziile de a participa la emisiuni adresate diferitelor partide sunt onorate. In cazul in care unul dintre cele mai importante fortze politice ale puterii sau opozitziei boicoteaza un anumit post, acesta va fi pus in imposibilitatea de a asigura clamata echidistantza. In aceste conditzii, ar trebui analizata propunerea ca sanctziunile pentru lipsa de echidistantza sa poata fi aplicate doar posturilor care nu pot face dovada ca au adresat in mod echilibrat invitatzii respectivelor fortze politice. Care este opinia Dumneavoastra in legatura cu aceasta propunere ?
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:16)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gasitorul

   Cred ca aveti dreptate. Nuantez, insa, prin a va spune ca in codul audiovizualului se vorbeste de prezenta la dezbateri a unui numar egal de reprezentanti ai puterii si ai opozitiei. Faptul ca, un partid politic aflat la putere, a afirmat ca reprezentantii acestuia nu mai participa la dezbaterile unui anumit post de televiziune, nu scuteste conducerea acelui post de a incerca realizarea echilibrului despre care vorbeam prin invitarea reprezentantilor celorlalte partide dintre cele care sustin Guvernul.
 • Se mai justifica CNA-ul? (Luni, 26 martie 2012, 13:03)

  ictin [anonim]

  1. E chiar intrebarea din titlu. Se mai justifica existenta CNA-ului? Avand in vedere ca actiunile si pedepsele acestei institutii nu isi au nici un efect in cazurile importante. Sa va dau un exemplu. CNA a amendat posturile TV cu cateva zeci de mii de lei ca au depasit cu aproximativ o ora timpul alocat reclamelor. In aceea ora, luand un pret minim per minut, posturile tv au castigat milioane. E ca si cum m-as duce si as jefui o banca de 1 mil. de dolari, si as primi o amenda de 10.000. Nu stiu altii, dar in acest caz eu m-as baga sa jefuiesc o banca.
  2. In timp ce este incapabil sa faca fata cazurilor cu adevart importante, CNA-ul, probabil ca isi justifice existenta, incep sa dea amenda pentru tot felul de nimicuri: ca a aparut o fata goala (eu unul nu vad problema daca e la o ora rezonabila), ca l-a scapat pe unu intr-un film o injuratura mai plastica (suntem inca in domeniul absurdului se traduce "fuck you" cu "dute naibi"i, de frica CNA). SI atunci repret intrebarea: se mai justifica existenta CNA cand face mai mult rau decat bine?
  • raspuns 2 (Luni, 26 martie 2012, 16:18)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ictin

   Acest lucru imi pare evident, cate vreme intrebarea dvs de final este de fapt una retorica.
 • la cna n-ar fi criza (Luni, 26 martie 2012, 13:48)

  mihai [anonim]

  1. cati bani a incasat cna din amenzi pe anul trecut din amenzi
  2. este cea mai neagra perioada a presei, imi este scarba sa ma uit la tv (culmea posturi romanesti), de ce nu-i trimiteti intr-un fel de penitenta sau reciclare pe asa zisii oameni de televiziune, o meserie nou aparuta pe la noi, eu de ce nu am putere prin dvs
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:25)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   1. Cuantumul total al amenzilor aplicat anul trecut de CNA este de peste 2, 5 milioane de lei. Amenzile se fac venit la bugetul de stat. Nici un leu nu se intoarce pentru finantarea CNA.

   2. Nu-mi permit sa ma pronunt in legatura cu perioada prin care trece presa romaneasca. Ma ghidez dupa o vorba a lui Aristotel care spunea, undeva in Logica: orice generalizare este falsa precum si aceasta.Veti intelege, deci, ca ma feresc de generalizari. Cred, insa, ca un cetatean responsabil, ca degradarea spatiului media audiovizuale ar necesita o dezbatere la nivel societal si un efort sinergic. Unii dinre oamenii care ar putea sa contribuie la asanare sunt evident jurnalistii. Nimeni nu cred ca poate sa apere mai bine aceasta breasla decat o poate face ea insasi. Din pacate, constat multa inertie - ca sa fiu elegant.
 • de ce CNA-ul tace? (Luni, 26 martie 2012, 13:57)

  Bogdan [anonim]

  1. De ce, intr-o anumita chestiune, APROAPE TOATE televiziunile insista doar pe anumite laturi ale problemei, facand-se ca nu stiu nimic despre alte aspecte ale aceleiasi chestiuni.

  2. De ce televiziunile nu acorda drept la replica, atunci cand li se solicita aceasta?

  ///

  Va consideram o persoana de buna credinta si de aceea va rugam pe Dvs si pe alti colegi ai Dvs sa dati dovada de curaj si sa nu mai tolerati asemenea practici vadit incorecte si manipulatoare din partea televiziunilor.

  Multumesc anticipat pentru raspunsuri.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:29)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Incercarea de a pune in dezbatere o problema, in toate aspectele care privesc existanta si eventuala ei solutionare, tine, cred, in primul rand de doua aspecte pe care le consider esentiale: profesionalismul si buna credinta. Inclusiv buna credinta fata de privitori. intr-adevar, de multe ori, pentru a incerca sa iti formezi o opinie in legatura cu o problema pusa in dezbatere trebuie sa urmaresti emisiuni ale mai multor posturi TV. Sunt, pana la urma, avantajele si dezavantajele pluralismului de voci media, a pluralismului de idei si de opinii.

   Atunci cand televiziunile nu acorda drept la replica, persoanele afectate se pot adresa CNA-ului, care are dreptul sa oblige radio-difuzorul sa acorde dreptul la replica, in caz contrar acesta putand fi sanctionat contraventional. Va multumesc pentru buna credinta cu care ma acreditati, atat pe mine cat si pe altii dintre colegii mei.
 • o sanctiune pentru mai multe (Luni, 26 martie 2012, 14:33)

  Anti A1, A2, A3, A4, RTV1 si RTV2 [anonim]

  Buna ziua,
  De ce se aplica o singura sanctiune (amenda) pentru mai multe editii ale aceleiasi emisiuni si nu se aplica o sanctiune pentru fiecare editie in care sunt abateri?
  Una este sa primesti o amenda de 50.000 lei pentru "editiile din lunile februarie-martie" si cu totul altceva sa primesti amenda 50.000 lei pentru fiecare editie din februarie si martie in care au fost abateri.
  De ce va e frica de antena 3, doar pentru ca acuza presiuni politice?
 • Intrebari pt dl Onisei (Luni, 26 martie 2012, 14:37)

  Ioan Drimus [anonim]

  In orice institutie seful aplica sanctiuni atunci cand obiectivele trasate nu sunt indeplinite. Se pare ca CNA ul se foloseste de atributiile sefului.
  Ori, de cele mai multe ori, prin ceea ce se promoveaza pe posturi, este caz de aplicare a justitiei.
  Nu credeti ca institutia CNA este prea slaba pentru a lua decizii de justitie ?
  ...Nu credeti ca in Romania ar fi nevoie de un tribunal specializat pe mass media, tribunal care sa poata fi sesizat de orice persoana lezata ?
  Ma refer aici la un tribunal capabil (obligat prin lege) sa ia decuzii foarte rapide, care sa poata da decizii de sanctionare a abuzurilor si repararea prejudiciului.
  Exemplu: postul care comite abuzuri sa fie obligat sa acorde victimei spatiu de antena la ore de maxima audienta iar avocatii victimei (prezentatorii) sa fie platiti de televiziunea care si-a permis abuzul.

  Exemple de abuzuri des intalnite pe posturi:
  - Atacuri la persoana, incalcarea dreptului la imagine.
  - Difuzarea de "informatii" false, interpretari tendentioase scoase din context din care reiese o deformare a realitatii.
  - Manipularea constiintelor.
  - Publicitate mincinoasa
  Precizez ca, in primul rand, noi, consumatorii de audiovizual suntem victimele acestor abuzuri.
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:32)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Drimus

   Nu exista tribunale ale mass-media. Tot ce exista la nivel european sunt aceste autoritati de tipul CNA-ului, care au mai multa sau mai putina putere sanctionatorie, analizand continutul unei emisiuni dupa difuzarea acesteia. A intrat insa in vigoare noul Cod Civil, iar persoanele lezate prin intermediul emisiunilor de radio sau de televiziune, in ceea ce priveste onoare, demnitatea, dreptul la propria imagine, se pot adresa instantelor civile si pot cere daune morale, inclusiv de la jurnalisti ori realizatori, dincolo de faptul ca CNA sanctioneaza radiodifuzorul. Relatiile institutionale ale CNA sunt cu radiodifuzorii si nu cu jurnalistii.
 • Sistem informatic (Luni, 26 martie 2012, 15:00)

  Cornel MARIAN [anonim]

  Buna ziua,

  C.N.A. are in plan implementarea unei platforme web prin care atat radiodifuzorii cat si distribuitorii de servicii sa-si poata actualiza portofoliul de servicii (in conditiile legii)?
  Implementarea unei astfel de platforme ar fi un pas enorm inainte (fata de situatia actuala), dar ar aseza relatia C.N.A. - radiodifuzori & distribuitori de servicii (si in final cu orice cetatean interesat), pe un palier conform cu cerintele dar si cu metodele de comunicare anului 2012.
  Cu multumiri,
 • oare-i corecta procedura ? (Luni, 26 martie 2012, 16:03)

  toma [anonim]

  a3 a fost penalizata cu intreruperea emisiei pe 10 min.s-a spus atunci ca alea 10min inseamna mai mult decat o amenda baneasca. personal nu-s de acord, dar era o forma de avertisment !
  ce folos ca a3 calca pe bec imediat si este penalizata cu 50.000lei !?
  nu era normal sa fie penalizata SUPERIOR ultimei penalizari ? adica intreruperea emisiei pe o zi sau 10 zile ?
  si tot asa pana la suspendarea dreptului de emisie ?
  eu cred ca doar asa se pot pune la punct derapajele, care mi se par intentionate nicidecum mici greseli intamplatoare !
  • raspuns (Luni, 26 martie 2012, 16:36)

   Ioan Onisei [hotnews.ro] i-a raspuns lui toma

   Potrivit legii audiovizualului, obligarea radiodifuzorului de a difuza, in prime-time, timp de zece minute sau, dupa caz, trei ore numai decizia de sanctionare a CNA este o masura considerata mai drastica decat maximul amenzii de 200 de mii de lei. Prin intermediul unei atari sanctiuni, CNA-ul poate comunica publicului de ce radiodifuzorul a fost sanctionat, ce anume prevederi ale legii au fost incalcate de catre acesta. Este, daca vreti, si un mod de "educare" a publicului telespectator. Constitutia Romaniei si legea audiovizualului nu permit suspendarea definitiva a emisiei unui post.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by