Ministerul de Interne informeaza duminica, intr-un comunicat, ca, in urma verificarilor dispuse de ministrul Gabriel Berca, aproximativ 50 de lucratori MAI sunt cunoscuti in evidentele medicale cu probleme care au necesitat si consiliere psihologica, in cazul acestora fiind demarate procedurile de suspendare temporara a permiselor de port-arma pana la o noua evaluare medicala si neimplicarea lor in misiuni operative.

"In urma verificarilor dispuse de ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, asupra angajatilor MAI care detin arme letale, Directia Medicala din cadrul ministerului a realizat o analiza a situatie acestora. In urma analizei efectuate, s-a constatat ca aproximativ 50 de lucratori ai MAI sunt cunoscuti in evidentele medicale cu probleme care au necesitat si consiliere psihologica", se arata in comunicatul MAI.

Astfel, in cazul acestora, "la propunerea Directiei Medicale, au fost demarate procedurile de suspendare temporara a permiselor de port arma pana la o noua reevaluare medicala si neimplicarea acestora in misiuni operative".

"In acest interval, Directia Medicala din cadrul MAI va monitoriza, consilia si evalua toti lucratorii aflati in aceasta situatie si va realiza periodic, impreuna cu unitatile sanitare din subordine, evaluari cu privire la starea de sanatate a angajatilor", mai precizeaza sursa citata.

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca in urma verificarilor dispuse au aparut deja semne de intrebare privind 52 de angajati care detin arme letale si care sunt in analiza Directiei medicale pentru ca au avut probleme de natura psihologica.

"Avem vreo 52 de cazuri cu semne de intrebare. In momentul in care vom avea toate aceste date, vom vedea cati astfel de oameni, potentiali infractori sau potentiali oameni care pot sa le creeze probleme cetatenilor, avem si vom vedea ce vom face. Avem deocamdata 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natura psihologica si care in acest moment sunt in analiza Directiei medicale, si pentru care vom lua masurile de urgenta", a spus ministrul Gabriel Berca.

Intrebat daca celor 52 de persoane le-au fost retrase armele, Berca a raspuns: "Dupa stiinta mea si dispozitiile mele, nu mai au arme. Eu sper ca acest lucru chiar sa se intample, si verificarile sunt permanente".

Ministrul Administratiei si Internelor a cerut verificarea tuturor detinatorilor de arme letale, inclusiv a politistilor, precum si a angajatilor din sursa externa.

Decizia a fost luata la o saptamana dupa ce agentul de politie Gheorghe Vladan, sofer la Policlinica MAI, si-a impuscat mortal sotia si o colega a acesteia, ranind alte sase persoane, angajati si clienti ai coaforului din complexul Perla din Capitala.