Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Alexandru Nazare, a efectuat sambata prima sa vizita in aceasta calitate in judetul Arad, ocazie cu care a inspectat santierul autostrazii Arad-Nadlac si cel al DN 79 Arad-Oradea, relateaza Agerpres.

Prima oprire a efectuat-o la Lotul 2, acolo unde lucreaza firma Alpine Bau GmbH, lungimea acestui tronson fiind de 16,664 km.

"Daca va mentineti ritmul actual al lucrarilor, cred ca veti reusi in acest an sa asfaltati intregul tronson, termenul pe care il aveti de finalizare a lucrarilor, aprilie 2013, impunand acest lucru. Aveti o mobilizare suficient de buna, dar trebuie sa mentineti ritmul lucrarilor", le-a spus ministrul Alexandru Nazare reprezentantilor firmei constructoare.

Nazare a apreciat faptul ca firma Alpine Bau GmbH a inceput o serie de lucrari pasaje, structuri importante etc., insa a apreciat ca greul abia de acum incepe, trebuind ca ritmul lucrarilor sa fie mentinut in urmatoarele sase luni.

Pe de alta parte insa, intrucat reprezentantii constructorului au cerut rezolvarea unor probleme de catre MTI, ministrul Nazare le-a replicat ca stadiul fizic al lucrarilor este de 14%, in vreme ce prognozat era de 15%, cerandu-le sa respecte termenele asumate in contract.

Dupa un periplu de peste 20 km pe un drum de pamant care urmeaza traseul viitoarei autostrazi, ministrul Nazare s-a oprit la Lotul I de lucrari, acolo unde consortiul Romstrade, Monteadriano Engenharia e Construcao si Donep Construct, Romstrade SRL are de executat 22,2 de kilometri.

Dupa prezentarea facuta de reprezentantii constructorilor, ministrul le-a reprosat acestora faptul ca au intarzieri in ceea ce priveste stadiul lucrarilor, acestea fiind executate in proportie de numai 7%, fata de programul de 10%, cerandu-le sa isi dubleze capacitatile.

"Daca ma uit cum s-a lucrat la lotul acesta, cred ca nici in 2014 nu terminati. E impropriu spus 'cum s-a lucrat', pentru ca nu s-a lucrat. Sa stiti ca ambitiile pe care le avem noi sunt, in principal, ca aceasta autostrada poate fi terminata la nivel de asfalt in acest an. Asta e ambitia pe care o am eu si vreau sa fie reflectata si in modul in care lucrati", le-a spus ministrul reprezentantilor constructorilor.

In replica, acestia au invocat vremea nefavorabila drept cauza a intarzierii, insa Nazare a respins aceasta scuza, spunand ca, in conditiile in care problemele tehnice pe care le pune traseul autostrazii nu sunt deloc complicate, "vremea nu poate fi o scuza".

El le-a cerut constructorilor sa dubleze capacitatile tehnice si personalul, pentru a se putea lucra in doua sau trei schimburi.

"Trebuie sa recuperati. Asa ceva e inadmisibil, nu asa se lucreaza. Noi ne-am indeplinit toate obligatiile fata de dumneavoastra. Si vreau sa vad in perioada urmatoare acelasi comportament si din partea dumneavoastra", a afirmat Nazare.

Ministrul a efectuat ultima inspectie pe DN 79 Arad-Oradea, executat de compania Astaldi S.p.A.

Raspunzand intrebarilor puse de ministru, reprezentantul constructorului a spus ca lucrarile au inceput in anul 2009, stadiul fizic al situandu-se la aceasta data in jurul a 83%, din care numai in anul trecut au fost executate circa 75%.

"In mod evident, notificarea de reziliere a functionat. Din pacate trebuie sa folosim aceste instrumente pe care le avem, pentru a va pune la treaba. Acesta nu este un lucru normal. (...) Ma bucur insa ca ati ajuns sa depasiti 80% in ceea ce priveste realizarile si astept sa terminati integral lucrarile, lucru care era de necrezut la inceputul anului si mai doresc sa stiu ca veti termina drumul in acest an", a spus ministrul Alexandru Nazare.

El a reiterat faptul ca va "monitoriza atent toate aceste lucrari", in primul rand lucrarile de autostrazi de pe Coridorul IV paneuropean.

"Termenele contractuale trebuie respectate asa cum este prevazut in contracte. Nu vreau sa avem surprize, nu vreau sa avem intarzieri. Din punctul acesta de vedere, pe Arad-Nadlac, eu zic ca asfaltul poate fi turnat in acest an. E o lucrare, din punct de vedere tehnic, nu foarte complicata si astept din partea constructorilor sa se mobilizeze la maxim, astfel incat sa avem in acest an asfaltul turnat. La fel, in ceea ce priveste lucrarile pe care le avem cu Banca Europeana de Investitii, cum este si acesta, DN 79, vreau sa avem mobilizare maxima si sa terminam in termenii contractuali", a declarat ministrul Transporturilor si Infrastructurii.