Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat vineri bugetul Primariei Capitalei pe anul 2012. Bugetul a fost votat de 28 din cei 55 de consilieri generali, deoarece grupul USL si primarul general Sorin Oprescu au parasit sala, fiind nemultumiti de amendamentele propuse de grupul PDL-PNG. In 2012, Primaria Capitalei are un buget de 4,64 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro). In mare parte, acesti bani vor fi folositi pentru continuarea proiectelor incepute de primarie in anii trecuti si pentru subventiile RADET si RATB. Nu s-a alocat niciun ban pentru proiectele noi de infrastructura.

Consilierii PDL au propus, prin amendamentele facute, taierea bugetelor de la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement si Politia Locala si redirectionarea acestora catre RADET si RATB, pentru subventii si investitii.

RADET a primit in plus 20 de milioane lei, iar RATB - 36 milioane lei. In proiectul initial de buget, subventiile RADET si RATB cumulau 1,08 miliarde lei.

Alte suplimentari de buget propuse prin amendamentele PDL:

- Biblioteca Metropolitana avea prevazut in bugetul initial 12 milioane lei, iar consilierii PDL au alocat in plus inca 2,5 milioane lei

- Suma alocata Palatelor Brancovenesti aproape s-a dublat, ajungand de la 16 miloane lei la 28 de milioane lei

- Teatrul Mic a primit in plus aproape 3 milioane lei, fata de cele 9,5 milioane lei alocate initial

- Teatrul Tandarica a primit initial de la Primaria Capitalei 5,6 milioane lei, iar consilierii PDL i-au mai dat in plus 2 milioane lei

- Bugetul Teatrului Metropolis a primit in plus 4 milioane lei, ajungand la un buget de 9,7 milioane lei

- Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a primit in plus 4 milioane lei, ajungang la 35,9 milioane lei

- Bugetul Administratiei Cimitirelor si Crematorilor Umane a fost suplimentat cu 6 milioane lei, ajungand la suma de 52,4 milioane lei

- Bugetul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor a fost suplimentat cu un milion de lei, ajungand la 4,6 milioane lei

- Bugetul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale a fost majorat cu inca 2 milioane lei, acesti bani fiind folositi pentru modernizarea si extinderea Spitalului Clinic "Dr. I. Cantacuzino"

- Consilierii PDL au mai alocat 20 de milioane lei pentru Sistemul de Management al Situatiilor de Urgenta, ajungandu-se la un buget de 30 de milioane lei

- De asemenea, 27,5 milioane lei au fost alocati pentru bisericile si parohiile din Bucuresti

Taieri de buget propuse prin amendamentele PDL:

- Din bugetul Politiei Locale au fost taiate aproape 10 milioane lei, ramanand la un buget de 36,8 milioane lei

- Bugetul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement a fost taiat aproape la jumatate, din cele 125 de milioane lei ramanand doar 70 de milioane lei

- De la Serviciul de iluminat public al Capitalei s-au taiat 45 de milioane lei

- S-au luat 16 milioane lei de la Pasajul Basarab si s-au dat 16 milioane lei pentru Penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti-Pitesti

- S-au mai luat 17 milioane lei de la Supralargirea Sos. Pipera

- Bugetul Administratiei Strazilor a ramas neschimbat, respectiv 340 mil. lei

Dupa propunerea amendamentelor PDL, primarul general Sorin Oprescu si consilierii USL au parasit sala. Oprescu a fost nemultumit de faptul ca cei de la PDL au taiat de la iluminatul public 45 de milioane lei.

Consilierii PDL au declarat ca au facut aceste amendamente pentru a echilibra bugetul, considerand varianta propusa de Oprescu nefunctionala.

Din bugetul propus de primarul Sorin Oprescu au ramas bani pentru continuarea urmatoarelor proiecte:

- 67,7 milioane lei pentru Pasajul Basarab, din cele 74,7 milioane lei cerute initial

- 13 milioane lei pentru continuarea pasajul pietonal de la Piata Revolutiei si largirea Sos. Sisesti

- 30 de milioane lei pentru continuarea lucrarilor la strapungerea Doamna Ghica-Bd.Chisinau

- 3,8 milioane lei pentru strapungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudesti

- 3,1 milioane lei pentru penetratia Prelungirea Ghencea-Domnesti

- 116 milioane lei pentru continuarea lucrarilor la Diametrala Buzesti - Berzei - Uranus

- 50 de milioane lei pentru continuarea lucrarilor la Pasajul Muncii si Bd. Aerogarii

- 10,5 milioane lei pentru consolidarea Podului Baneasa

- 4 milioane lei pentru continuarea lucrarilor la pasajul rutier de la Piata Sudului

- din cele 130 de milioane lei pentru continuarea lucrarilor la Pasajul Pipera, consilierii au taiat 17 milioane lei

- 34,8 milioane lei pentru parcarea de la Stadionul Lia Manoliu

- 150 milioane lei pentru plata datoriilor restante si inlocuirea gazonului de la Stadionul Lia Manoliu

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca nu isi va insusi proiectul de buget, el fiind cel care trebuie sa dea semnatura finala.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri seara, dupa adoptarea bugetului PMB pe anul 2012, ca nu isi va asuma ca ordonator de credite acest buget.

'Este un buget dezechilibrat. Eu nu pot sa explic cetatenilor de ce furnizorul de lumina va stinge lumina, pentru ca eu nu-l platesc. Din punct de vedere juridic, eu ma indrept impotriva celor care au votat atunci cand furnizorii se indreapta impotriva mea, sa plateasca ei compensatiile prevazute intr-un contract pe care nu l-a facut Oprescu', a precizat primarul general.

El a spus ca nu isi va lua responsabilitatea, in calitate de ordonator de credite, 'sa semneze aberatii'. 'Si asta pentru ca au intrat intr-o logica electorala. Nu ma plang pentru ca nu m-am plans niciodata. Trebuie sa stie locuitorii ca se doreste din partea PDL, PNG, PRM sa nu se intample nimic de bine pentru ei in Bucuresti', a completat primarul general.

Oprescu a mai spus ca nu isi insuseste bugetul adoptat vineri. 'Eu atac acest buget, eu nu am aceeasi putere ca prefectul care suspenda dispozitia primarului general de a pune bannere. Am sa-mi scriu si eu niste bannere pe care am sa mi le pun in birou. Buhuhu la luna suie, pe gutuie sa se suie', a citat Oprescu din poetul Ion Barbu.